Хранене при поликистоза на яйчниците

ШО

05.03.13
19:33

Здравейте! :)

Тъй като не получих адекватна консултация от гинеколога си относно проблема ми, реших да попитам и тук. Четох из нета, няма кой-знае каква информация - общи приказки и разтягане на локуми, а по форуми за споделяне на мнения - плашещи умозаключения.

Накратко: поставена ми е диагноза поликистозни яйчници. Привършвам първият си блистер Диане 35. Резултатът е +3кг почти, като с началото на блистера съм започнала РБД с 20% ОКБ. Правя упражнения 3 пъти седмично в домашни условия. На база режима би следвало да свалям, но реалността е друга...

Какво прочетох и научих от ровене в нета: Добре е да се занижи приемът на въглехидрати максимално, да се увеличи приема на белтъчини, мазнините да са умерени. До тук ОК, сменям РБД с НВД. Но пък имам камъни в бъбреците и като цяло не е мн добре да ям твърде мн белтъчини, особено в момента, тъй като десният ми бъбрек е с няколко камъка с големина 5-6мм....

Въпросът: КАК да се храня?

Въпрос 2: Диагнозата ми е поставена без хормонални изследвания, тъй като покривам всички други симптоми. Имам ли нужда от консултация с друг специалист? Няколко месеца преди поставянето на диагнозата от друг гинеколог ми беше споделено, че има съмнения за поликистоза, но не може да бъде сигурен. Смених специалиста,защото последния работи със здравна каса, а и ми е препоръчан. Той постави диагнозата без хормонални изследвания, които според първия специалист бяха наложителни... Та какво да правя?

Благодаря предварително за споделените мнения! Ще се радвам и на насоки за литература, източници на информация, всичко, което ще ми бъде полезно...

Иди си направи изследванията.

08.03.13
21:01

Поликистоза на яйчниците е резистентност на организма към действието на инсулина, което води  до хиперинсулинизъм ( повишаване на пройзводстовто на инсулин) при консомацията на силно въглехидрати храни този процес се усилва. Повишените нива на инсулин предизвикват образуването на яйчникови кисти  и подтиква яйчниците към по-бързо производство на андрогени.
Трябва да се консомират ниско въглехидратни плодове и зеленчуци, месо, риба и някои млечни продокти с малко съдаржание на лактоза.

МЕТФОРМИН е медикамент, който сподпомага, но той е само по-лекарско предписание.

Мнението беше редактирано от Petq Pavlova на 08.03.13 21:04.

ШО

09.03.13
09:21

Много ви благодаря, че се включихте!

След консултация по телефона с гинеколога ми каза да сменя противозачатъчните - Диане 35 сменям с Хлое след седмица пауза. Те са еднакви на практика, но вторите били по-щадящи, което не знам какви би трябвало да значи. След един блистер на Хлое - т.е. още месец трябва да се видим с доктора, та тогава щял да ми назначи допълнителни изследвания. Чудя се дали да не отида при ендокринолог преди това и да не чакам. От друга страна тази заплата духна доста успешно и няма да се справя с бюджета, та ще си остане другия месец изследването за инсулиновата резистентност... Тъпо, но факт...

Иначе да, харесала съм си НВД и се храня така 3-4 дни вече. Грешката беше, че преди това изкарах известно време с вече поликистозни яйчници на РБД, където нетипично за мен ядях доста въглехидрати и може би и заради това качих килограмите, въпреки че бях на ОКБ...

Ще се радвам ако някой има други препоръки - да ги “чуя”...
Усмихнат ден на всички!

ШО

09.03.13
09:37

Друго се сетих сега - как да направя зареждащия ден в случая, след като трябва да са ми на минимум въглехидратите? Един такъв ден пречи ли реално наистина? До 3гр /кг телесно тегли ли да кача въглехидратите както трябва? Да запазя ли ОКБ и въглехидратите да бъдат за сметка на мазнините или да повиша калориите за деня с допълнителните въглехидрати?

За мен е малко несериозно да се правят диагнози, без да има пълна хормонална картина.
Как ще назначават лечение с хормонални препарати, без да се знае точното съотношение между хормоните?
За храната - по-малко въглехидрати, да са бавни такива. Наблягай на месо, риба, яйца и качествени мазнини.
Ограничи млечните и кафето.
Пий много вода.
Можеш да пробваш рецепти за органичен калций, лечение с билки (диоскорея или див ямс, бял равнец).
Посети гинеколог-ендокринолог.

Като цяло борбата е упорита.
Дълго упорствах за лечение с хормони. Година и половина изчистих яйчниците с помощта на диоскорея. Храненето в този период се сменяше от НВД през ВМ-НВД, до циклично и ВМ-НВД ориентирано.
След този период изведнъж кистите отново се появиха.
Правила съм тестове за инсулинова резистентност, хормонални изследвания и тн. С инсулина бях ок, но съотношението между LH и FSH не беше добро и точно заради това се появяваше поликистозата.
Сега, от 3 месеца, съм на лечение с хормонални препарати. Кистите изчезнаха, но се оборудвах първо с 11 кг задържана вода, след което паднаха до 5-6 кг повече, от колкото преди да започна лечението.
Не се знае като спра препаратите, дали няма пак да започне кистообразуването.

Моят съвет е първо да си направиш хормонални изследвания, за да видиш все пак как стоят нещата.
Да не се консултираш по телефон и смяната на медикаментите да става след преглед.
Да чуеш мнението на ендокринолог и да видиш инсулиновата си резистентност, за да може да ти се изясни картинката и с хранителния режим.
Да се движиш достатъчно и да си спокойна.
Да опиташ с билки.

ШО

09.03.13
10:00

казано от veronique на 09.03.13, 09:46:

.

Благодаря ти! Ще мисля бюджета и ще се постарая възможно най-скоро да посетя ендокринолог. Менюто на НВД ми излиза скъпичко като съотношение към приходите ми, та и изследванията не знам как ще ги вместя...

А защо намалям и млякото? Както и Петя съветва - по-малко лактоза... Не го разбирам защо е? Аз хапвам доста извара, доста протеини за деня са ми от нея и буквално не знам от какво друго да си ги набавям, за да поддържам НВД... Кисело мляко ям по кофичка на ден....

И разтоварващия ден наистина ми е чуден, как го правеше ти, veronique? Иначе да, бавни въглехидрати ще са някакви, за закуска здравословни мъфини да спретна  и това да ми е планирам, знам ли....

А и комбинацията на хормоналните таблетки с билките ми се струва опасна, защото няма да се разбира кое ми влияе, може би или едното или другото... След консултацията с доктора, разбира се...

Мнението беше редактирано от Шош на 09.03.13 10:01.

ШО

12.03.13
17:45

Здравейте, пак! Иска ми се да събера малко мнения за зареждащия ден днес, дали да продължавам така или греша някъде? ОКБ ми е малко под 1400 калории... Иначе ето дневника да споделя манджата как върви днес:
http://www.bb-team.org/forums/viewthread/66750#p-892476

Много ще се радвам на отзиви и да наглася  накрая това пусто ядене!

Усмихнат и ползотворен ден! :)

12.03.13
22:00

казано от Шош на 09.03.13, 10:00:

казано от veronique на 09.03.13, 09:46:

.

Благодаря ти! Ще мисля бюджета и ще се постарая възможно най-скоро да посетя ендокринолог. Менюто на НВД ми излиза скъпичко като съотношение към приходите ми, та и изследванията не знам как ще ги вместя...

А защо намалям и млякото? Както и Петя съветва - по-малко лактоза... Не го разбирам защо е? Аз хапвам доста извара, доста протеини за деня са ми от нея и буквално не знам от какво друго да си ги набавям, за да поддържам НВД... Кисело мляко ям по кофичка на ден....

И разтоварващия ден наистина ми е чуден, как го правеше ти, veronique? Иначе да, бавни въглехидрати ще са някакви, за закуска здравословни мъфини да спретна  и това да ми е планирам, знам ли....

А и комбинацията на хормоналните таблетки с билките ми се струва опасна, защото няма да се разбира кое ми влияе, може би или едното или другото... След консултацията с доктора, разбира се...

В изварата има не малко лактоза.
В сиренето и кашкавала има много малко лактоза така че по-добре тях.

ШО

13.03.13
07:35

Оу, а къде мога да видя кои храни колко лактоза имат като количество? Може пък на ВМ НВД да мина, аз и без това го обмислям тези  дни, че вкусен режим ми се струва, та да съчетая полезното с приятното...

04.04.15
01:25

Здравейте! Относно темата и на мен УЖ ми откриха поликистоза, като пих 2 месеца противозачатъчни от които качих 4 килограма, та като видях накъде са тръгнали нещата ги спрях. Реших да се занимавам активно със спорт и да приложа хранителен режим , като четох статии , че за жени имащи поликистоза. трябва да приемат най- много калории на закуска и калориите постепенно с приближаване на вечерта да намаляват. В изестен смисъл май се оказва, че има ефект, тъй като бях на какви ли не режими преди това, които включваха ядене след 6 вечерта и да си кажа честно нямаше никакъв ефект, само се тормозех и ограничавах без причина, тъй като не мърдах по килограми ( а до колкото знам е важно за лечението да се свалят някакви).... скоро мисля да си правя изследвания да видя дали самолечението има ефект, ям според гликемичният индекс на храната. Ако ям мед с тахан то това е САМО СУТРИН, тъй като освен високият си гликемичен индекс ,тези продукти дават достатъчна доза енергия , за да бъдеш зареден поне до обяд без да огладняваш като вълк. Започнах видимо да се чистя, от както минах на този режим “според гликемичния индекс” .....най -вече и когато спрях да ям след 15-16 следобед... само че се напрягам от факта , че корема ми макар изтощителното кардио и силовите тренировки, които правя, като наблягам мн на корема .....той в долната част си остава подут, като това ми е ясно , че е от скапаните кисти, които явно все още не са се изчистили напълно, ама искам да премахна тази подутост по някакъв начин и то по- възможно най- бързият начин, някой ако има някаква идея може да я сподели :) .................

Здравей!

Какво значи, че уж са ти открили поликистоза? Колкото и въпросителни да има около лечението на този синдром, поне в днешно време диагностицирането му не е трудно.
Кои хормони не са ти в норма?
Имаш ли инсулинова резистентност?
Колко си висока и колко килограми тежиш?
На какъв период ти идва цикълът?

За хранителния режим е много важно да се знае дали имаш инсулинова резистентност или не. Повечето жени със СПКЯ имат инсулинова резистентност.
Първо трябва да си сигурна в диагнозата и да знаеш какъв е дисбалансът, за да търсиш алтернативни методи.
Трудно е - при някои жени едно нещо работи, докато при други - съвсем не е така.
Има общи насоки и съвети за храненето, но те не бива да се приемат като 100% панацея.

Това, че не бива да се яде след 15-16 ч не съм го чувала. Би било хубаво, ако може да дадеш източник, за да проучим информацията.
Също така, не съм чувала и че на закуската трябва да е най-обилното хранене.
В интерес на истината, при доста жени със СПКЯ и инсулинова резистентност не се препоръчва ядене на захари и то на закуска (както ти хапваш меда).

05.04.15
08:10

Хормоналните ми изследвания са в норма , прогестерона ми беше в ниската граница ( но все пак в норма). Ходих на 4ри гинеколога, като и 4те ми казват различни мнения как да не кажа “УЖ” в такъв случай ?!?!? Като мненията са 2-2 , според един гинеколог в Пирогов имам поликистоза , според един ДРУГ в Майчин дом това са просто фоликули, които щели да се спукат, в случаи че цикъла ми се нормализира (тъй като ми е нередовен) и да не съм се притеснявала щом хормоналните ми изследвания са нормални. Така и при посещението на още 2 гинеколожки мненията бяха разнопосочни, като и двете ми изписаха дуфластон , но четох, ,че ефекта на утрогестана е същият и миналия месец 5 дена го употребявах вагинално ( като беше уж за 10 ), но много сериозно прокървях и за това го употребих 5. Забелязвам от както съм на измисленият от мен хранителен режим (10дена) , макар да ям на закуска МЕД и да не съм мн наясно дали съм инсулиново резистентна,  съм свалила поне 2 кг, тъй като си правя и доста сериозни тренировки ( не се жаля). В момента пия чай от бял равнец и продължавам да се храня според измислиният от мен режим , ще видим този месец какво ще покаже визитацията ми при гинеколог. Относно храненето, което писах, че Е ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ВАЖНО ГЛАВНИЯТ ПРИЕМ НА КАЛОРИИ ДА Е ДО ОБЯД го пише навсякъде в интернет като пишеш “диета при поликистоза”. И наистина има ефект. Дори преди да мина на режима се храних с каквото ми кефне... само че в тъмни зори.... и след 15 часа пиех само вода и чайове, още тогава тая подутост, която усещах постоянно вече я нямаше. Миналият месец, като ми правиха измерване в фитнеса беше следното : 163см височина , 57 кг, 47 кг мускулна маса, 55 % съдържание на вода. Сега във вторник ми е следващото измерване, според мен съм свалила и не съм вече 57 кг, но ще видим.
Ето тъй като настояваш за източници, заповядай :
http://www.bolenzdrav.com/Здрави-и-красиви/Хранене/Диета-лекува-кисти-по-яйчниците
http://gotvach.bg/n6-50010-Диета_при_поликистозни_яйчници
http://www.inspiredfitstrong.com/bg/2012/nutrition/спкя-каква-е-причината-за-синдрома-на-п/

Мнението беше редактирано от Deya Nedeva на 05.04.15 08:13.

Опитвам се да помогна по някакъв начин, не се правя на интересна.

Тъй като синдромът се свързва с инсулинова резистентност при повечето жени, които страдат от него, те попитах дали имаш или не. Странно ми е дори, че не са проверили за това.

Ти си била при 4 гинеколога, а аз съм била при около 20.
Потърси още няколко мнения, посъветвай се с гинеколог-ендокринолог.
Нещата не опират само до изследване на половите хормони.

Както виждаш, дори и в материалите, които си дала, се говори за хранене при СПКЯ + инсулинова резистентност. (Между другото, хубаво е да четеш медицински изследвания, достоверни източници; обърни внимание, че няма такива към въпросната цитирана диета. Замисли се и друго - в описания експеримент са сравнявали две групи жени - едната група са яли много калории на закуска, а другата - на вечеря. Защо няма експеримент с равномерно разпределение на калориите? На едното място пише, че при СПКЯ не бива да се приемат повече от 2000 ккал дневно - твърдение, което не е подплатено с достоверен източник, за да проучи човек дали е така, или не; при някои жени 2000 ккал ще са напълно достатъчно, докато при други - не и това зависи не само от индивидуални особености, а и от начин на живот и физическа активност).

Иначе основното при СПКЯ + инсулинова резистентност:
-да се премахне захарта, да се ограничат въглехидратите като цяло; ако се хапват плодове, да са цели и да са с по-нисък ГИ (по-добре грейпфрут пред банан и грозде);
-на закуска да са най-малко въглехидрати (пък дори и да ги няма, ще е ок);
-да се консумират храни, които са богати на омега-3 (и омега-3 като добавка);
-да се внимава за качеството на месото;
-да се намали употребата на пластмасови изделия (храната да не се държи в кутии от пластмаса с BPA, да се избягват препарати и козметика, които биха могли да повлияят на естрогена в тялото);
-да се увеличат фибрите (зеленчуци);
-да се поддържа функцията на черния дроб;
-да не се консумира алкохол и кафе;
-да се ограничат (спрат) млечните продукти;
-Като добавки още: крилово масло, магнезий, витамин C, хром, цинк, пробиотици

Билки, които биха могли да съдействат за подпомагане:
- босилек, канела, артишок, листа от коприва (балансиране на кръвна захар)
- репей, ресничесто дърво, корен от глухарче (препоръчват се при подобряване функцията на черния дроб)
- женшен, женско биле, ашваганда, шизандра

Важно: работа с емоциите, да се намали стреса (ако има такъв), да се изкоренят възможни емоционални причини за синдрома, които датират от миналото.

Това са просто насоки за размисъл. Не казвам, че тези неща могат да излекуват, нито знам как ще ти подействат.
Те по никакъв начин не отменят нуждата да потърсиш още мнения и да се установи дали имаш инсулинова резистентност или не.

По какъв начин са те замерили във фитнеса? Използвахте ли калипер?

Това е от мен, желая успех.
Няма да се включвам повече, тъй като виждам, че ти сякаш не питаш за режим, който да помогне при лечение на синдрома, а по-скоро те интересува как корема ти да стане “плосък”.

И още нещо важно: под редуциране на стрес се има предвид и стресът, който оказваш върху себе си с тренировките.
Не знам колко изтощително е твоето кардио, но е добра идея да не прекаляваш с него.

05.04.15
10:41

Благодаря за съветите в общи линии съм изчела по тази тема почти всичко налично в гугъл. Продължавам да се допитвам до мнения на гинеколози този, при този който ще ходя сега е 5ти различен .. да видим той какво ще каже..! Да интересувам се от това корема ми да е плосък, може би за това се мотивирам да тренирам. Кардиото ми е 50 минути, силовите тренировки и те толкова. Борбата с храната е много сериозна и ако трябва да ядеш според всичко, което пише трябва да карам само на фрешове от зеленчуци и НЯКОИ ВИДОВЕ плодове ( това го правих 1 седмица и щях да откача... нямам воля за повече пък и мисля да не ставам анорексичка). Шоколада ми беше изключително трудно да го спра, за това реших да го заместя с мед. Ако има как да разбера дали съм инсулиново резистентна без да кръстосвам цяла София, тъй като свободното ми време е сведено до отрицание ще е много добре, ама от нещата които четох за изследванията явно няма такъв вариант......Иначе относно въглехидратите за закуска ми е ясно, че е неподходящ вариант, ама мед със сусамов тахан за вечеря не ми звучи особено адекватно......Работата ми е свързано с около още 300 човека и  работя върху проблема със стреса , но не винаги зависи от мен. Имам огромно желание да се излекувам без никакви медикаменти за това не спирам да получавам информация от поне мисля достоверни източници. Мисля, че не е грешно да ядеш до 16 часа, освен когато съм на тренировки след работа тогава си позволявам да ям някакъв вид протеин в ограничено количество вечерта , но ако не тренирам в този ден вечер не ям и не мисля , че това е грешно. (nbeep)

Мнението беше редактирано от Deya Nedeva на 05.04.15 10:44.

казано от Deya Nedeva на 05.04.15, 10:41:

Благодаря за съветите в общи линии съм изчела по тази тема почти всичко налично в гугъл. Продължавам да се допитвам до мнения на гинеколози този, при този който ще ходя сега е 5ти различен .. да видим той какво ще каже..!

Ако не пожелае да изследва хормоните ти и да ти направи тест за инсулинова чувствителност, директно се ориентирай към 6ти. Търси гинеколог, който да е И ендокринолог.

Да интересувам се от това корема ми да е плосък, може би за това се мотивирам да тренирам. Кардиото ми е 50 минути, силовите тренировки и те толкова.

Движението е здраве и то трябва да съпътства начина ти на живот, особено с този синдром. Но то също трябва да е с мярка.
Препоръчвам ти да не стоиш повече от 60-70 мин в залата и този престои да включва както тежестите, така и кардиото.
Смятам, че 50 мин кардио отива в графа “прекалено”. С каква интензивност е то? Колко пъти седмично?

Борбата с храната е много сериозна и ако трябва да ядеш според всичко, което пише трябва да карам само на фрешове от зеленчуци и НЯКОИ ВИДОВЕ плодове ( това го правих 1 седмица и щях да откача... нямам воля за повече пък и мисля да не ставам анорексичка).

Разбира се, че НЕ трябва да ставаш анорексичка. Очевидно не си прочела всичко, което пише. Може да обърнеш внимание на моя дневник и да видиш дали карам само на плодове и зеленчуци. Може да ядеш риба (дори е желателно), месо (но внимателно подбрано, избягвай пилешкото), яйца; всякакви зеленчуци (пресни и сезонни); бобови растения, ядки, полезни мазнини.

Шоколада ми беше изключително трудно да го спра, за това реших да го заместя с мед.

Не го замествай с мед. Замести го с натурално какао и подслаждай със стевия. Особено, докато не уточниш дали имаш инсулинова резистентност или не.

Ако има как да разбера дали съм инсулиново резистентна без да кръстосвам цяла София, тъй като свободното ми време е сведено до отрицание ще е много добре, ама от нещата които четох за изследванията явно няма такъв вариант......

Подреди си приоритетите и проучи най-близката лаборатория, където могат да ти направят тест. Сложи на кантар кое е по-важно - да си продължиш с ежедневните дейности или да отделиш 3 часа еднократно някоя сутрин, за да разбереш нещо, което има отношение върху храненето ти (а и не само; инсулинът е ключов хормон за много процеси).
Ето как може да се определи инсулиновата чувствителност.

Иначе относно въглехидратите за закуска ми е ясно, че е неподходящ вариант, ама мед със сусамов тахан за вечеря не ми звучи особено адекватно......

Съветът ми е на този етап да намалиш меда, бяла захар, фрешове.

Работата ми е свързано с около още 300 човека и  работя върху проблема със стреса , но не винаги зависи от мен. Имам огромно желание да се излекувам без никакви медикаменти за това не спирам да получавам информация от поне мисля достоверни източници. Мисля, че не е грешно да ядеш до 16 часа, освен когато съм на тренировки след работа тогава си позволявам да ям някакъв вид протеин в ограничено количество вечерта , но ако не тренирам в този ден вечер не ям и не мисля , че това е грешно. (nbeep)

Похвално е, че искаш да се лекуваш с алтернативни методи, но в този случай наистина трябва да си по-упорита и да направиш всичко възможно, което ще ти подпомогне в намирането на оптималната комбинация от нещата, които ще правиш.
А дали ще ядеш или не след 16 ч, по мое мнение, няма пряко отношение върху лечението на синдрома.
Не е много ОК да не ядеш след 16 ч, ако си лягаш в 23:30 ч, например.

Относно източниците ти - знаеш ли английски език?

Мнението беше редактирано от Вероника Налбатска на 05.04.15 11:07.

05.04.15
11:17

Ами ... доста ми е беден речника :D Ама преводача понякога върши работа

Рисково е с преводач, особено що се касае до медицински материали. :)
Ако знаеш добре друг чужд език, порови се в сериозни източници и сравнявай информацията, която четеш.
Не приемай за 100% истина първото, което прочетеш, а се опитай да намериш информация за същото нещо на поне още 2 независими места.

14.04.15
22:12

След прегледа ми на гинеколог и обстоен оглед с ехограф  се установи , че нямам кисти вече :))))))))))))

Здравейте  имам поликистоза изписаха ми Белара. Майка ми ми каза да приемам био пчелен прашеч 30 дена на глладно разтвирено в кисело мляко и мед .В никакъв случей не смесвайте контрацептиви с билки .. .Надявам се да ви е от полза това . Успех в лечението

Модерация: Моля, уважавайте българския език и пишете грамотно!

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 12.03.16 15:03.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1