Болки при тичане?

10.03.13
14:50

здравейте. от скоро започнах освен фитнес тренировки да включвам и кардио дейност.не ходя на фитнес а тренирам в домашни условия и затова вкючих тичане по 3-4 пъти седмично в двора на училище което е на 1 минута от нас.не съм много добър в това или можеби не съм свикнал...права няколко горе долу бързички обиколки и съм труп направо не мога да си поема въздух! но до тук добре да речем,че с повече постоянство ще започна по-добре да се справям с тичането.главния ми проблем обаче е болката в пръсците...болката е отстрани,повече от вътрешната част,където “свършват” пръстците и започва кокалестата част надолу от коляното.по целия този улей ако мога така да кажа като мина с пръст след това усещам голяма болка! също и повреме на самото тичане-не мога да определя точно къде е проблема, но усещам силно напомпване и вдървяване на пръстците което направо ме отказва от тичането...започвам да накуцвам и направо спирам ...болката си продължава с дни и не е от приятния тип болка изразена като мускулна треска  след добра тренировка,а я усещам  повече като кунтузна болка.принципно краката никога не са ми били силна страна,но не съм имал счупвания кунтузии или каквито и да било предишни проблеми където и да било в тялото( да чукам на дърво)
никога не съм носил гипсове,шини и каквото и да било! вярно, е че напоследък водя малко заседнал начин на живот(като изключим фитнес тренировките)и пия повечко,пуша цигари и хапвам чат пат вредни храни,но не смятам,че съм толкова “извън форма” или нещо такова,че от 2 кръгчета да се появява такава болка.на 21 години съм 180 см 80 кг. не съм някакъв изявен атлет,но не съм бил слаб никога във физическите предизвикателства като спринт ,скок от място,набирания,работа с тежести,лицеви опори и прочие.като цяло мисля,че имам добър ген.моля някой който има някакви идеи или предположения да сподели,защото наистина искам да включа тичането,за да изчистя малко излишни мазнини и да постопя коремчето,което леко се е позаформило :)  БЛАГОДАРЯ ПРЕДВАРИТЕЛНО !

Темата беше редактирана от Димитър Михайлов на 10.03.13 18:27.

10.03.13
15:23

Не съм специалист както останалите от форума, но понеже бягането ми е от любимите фитнес дейности, го практикувам често (3-4 пъти на седмица, както теб) и мога да ти дам поне съвет от опит. Бягай на мека повърхност, щом искаш да бягаш често. Бягането натоварва ставите и сухожилията и дори да не мога да ти кажа почти нищо за техниката как да бягаш, поне мога да ти кажа, че ако смениш двора на училището с горска пътека (в парк някъде, или по-голяма градина) или пистата за бягане на някой стадион, поне малко ще намалиш стреса върху краката и прасците си. Също така бягането по наклон упражнява по-малък стрес на краката.

Друго нещо за което се сещам е, че трябва да загрееш преди да бягаш бързо. Направи няколко обиколки с ниско темпо. След това можеш да направиш разтягания на краката (някои съветват разтяганията да са преди разгрявката, но аз си ги правя след) и след това започни същинската тренировка. Аз само един път пострадах от липса на разгрявка и разтягане - две седмици останах вкъщи защото не можех дори да ходя с пострадалия крак - но повече не правя тази грешка и винаги загрявам.

10.03.13
15:35

имам до нас също и гора в близост...но там само лятото мога да тичам иначе останалата част от годината е постоянно мокро и кално а и тревата ще се хлъзга.иначе ще опитам! а колкото до разгрявката твойта “разгрявка” е мойта тренировка...още как съм почнал да подтичквам ако ще и леко пак усещам болката.мога да пробвам да заместя бавното тичане с ходене като разгрявка :Д ще пробвам и да сменя обувките. някой ако има други мнения по въпроса да казва,че съм “сдухал яко”

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1