19.05.05
07:58
1кг изчистена бяла риба
1 глава карфиол
50г. кашкавал
Краве масло, сол
За млечния сос:
2 чаши мляко, 1-2 супени лъжици брашно, краве масло, захар, сол, индийско орехче на вкус.
Карфиолът се сварява в подсолена вода, разпределя се на цветчета, слага се в намазаната с масло тавичка. Върху него се поставя нарязаната на порции предварително “кипната” риба. Бульонът, останал след кипването й, варете, докато остане на половина и с него залейте рибата и карфиола, след което залейте ястието с млечния сос със средна гъстота, поръсете с настъргания кашкавал, отгоре поставете маслото и запечете.
За приготвяне на млечния сос млякото се кипва. Брашното леко се запържва в масло, размива се чрез разбъркане с горещото мляко, като се внимава да стане на гладък сос. Вари се 3-5мин. Ако се образуват бучици, се прецежда през гъста цедка.Подправя се на вкус със сол, захар, стрито индийско орехче. По същия начин може да се приготви и риба Треска или Налим.