18.03.13
13:03
Здравейте.
За (мое) съжаление и аз трябва да се запиша с оплакване в този под-форум. Далеч съм от идеята, че ще мога да дам пълна анамнеза, но ще се опитам да резюмирам възможно най-точно релевантната информация.
На 22 години съм, средно активен, но основно поради проблема, който ще ви споделя, преди това спортувах поне по 3 пъти седмично, социалните ми спортове са предимно футбол и по-малко баскетбол, а индивидуално тичам (или по-скоро тичах) и от време на време ходя на фитнес.
Самият проблем ще резюмирам накратко - болка при тичане и други по-сериозни движения на глезените (и двата) в областта на навикулярната кост от вътрешната и страна, т.е. там, където се захваща Tibialis posterior. Болката идва основно при инверсия, т.е. движение на ходилото навътре. Ето я и историята на травмата ми:
Преди около година и половина стъпих накриво и нараних глезена си предимно от вътрешната страна, основно в областта на навикулярната кост. Естествено имаше разкъсвания на тъканите, и съответно кръвонасядания, от външната страна на глезена, но това не е фактор при оплакването ми - т.е. отдавна е минало. Та, за въпросната навикулярна кост - бяха ми направени снимки, един лекар ми каза, че е имало леко счупване, друг оспори това твърдение, но консенсуса беше, че болката идва от това, че въпросната кост и тази над нея (кокалчето, демек, ако не се лъжа това е Тибиа-та) са се сблъскали силно при стъпването накриво и съответно едната се е наранила. Окей, почивах няколко месеца, но болката продължаваше. Отидох пак на лекар, биха ми някакви инжекции, чиято идея беше да премахнат евентуално възпаление в областта, но болката си остана. В един момент свикнах с нея и продължих да си играя футбол. Сравнително некомфортно и доста досадно, но се преживяваше.
Преди около половин година отново стъпих накриво. Този път с другия крак. Чудничко! Счупване този път нямаше, само разкъсани тъкани и, о, чудо, ожулена навикулярна кост. И това мина... уж. Но преди 2-3 седмици започна да ме наболява навикулярната кост и на този крак. Същото място, при същите условия, същата болка. Сега и двата глезена ме болят. Ходенето не ми е никакъв проблем, не усещам болка, освен ако не стъпя на някаква неравност, която да изкриви стъпалото ми или по-скоро да накара тибиалиса да стабилизира крака.
Държа да спомена, че като казвам “болка в навикулярната кост” имам предвид във въпросната област. Наистина не мога да определя дали ме боли тибиалиса или въпросната кост, тъй като болката е ограничена в сравнително малка област (да речем 1 см. в диаметър).
Та, въпросите ми са:
1. Какъв може да е проблема? Доста време е минало след всяка от контузиите, че да не би трябвало да има проблем, но уви... Да не би да става въпрос просто за слаби глезени, а от там и честите контузии?
2. Каква профилактика може да се приложи за да се оправи проблема?
3. Много е възможно да имам лека свръх пронация при ходене, тъй като обувките ми масово се изкривяват навътре. Дали е възможно свръх пронацията да е довела до проблемите ми с глезените или пък обратното?
Мерси предварително. :)
П.С. Да, наясно съм с факта, че е най-добре да се консултирам с лекар и мисля да го направя, просто няма да е в следващите няколко седмици, тъй като искам да се консултирам с конкретен лекар, а не някой, който ще ми бие някоя безполезна инжекция. :)
Темата беше редактирана от Виктор Бечев на 18.03.13 23:25.