Калциев двухлорид в млечните продукти

19.03.13
16:34

Днес си купувах някъв кашкавал на една местна фирма (уж “Балкан”) и загледах в състава, че има “калциев двухлорид”.В тоя сайт  пише, че в “Натуралното класическо бяло саламурено сирене” се използва калциев дихлорид.В бг-мама изрових някаква тема със следния цитат:

Регистриран е като хранителна добавка Е-509, в групата на емулгаторите. Счита се за безвреден.
В млечната промишленост се използва като сгъстител при производство на ферментирани млечни продукти, повишава добива на краен продукт. Компенсира ниското ниво на калций в млякото, а също и загубата му след пастьоризация.
Калциевият дихлорид има и фармакологично значение, използва се при недостиг на калций в организма и като противоалергично средство.

В бялото саламурено сирене би следвало да има само калциев двухлорид, който се използва за пресичане на млякото и за получаване на т.н. сиренина,която зрее и след 45 дни сиренето е годно за консумация.Всякакви други отклонения в производството водят до производството на НЕКАЧЕСТВЕНО БЪЛГАРСКО БЯЛО САЛАМУРЕНО СИРЕНЕ,защото продуктът няма да съответства на изискванията на националния стандарт.

Не разбирам, тая добавка компенсира липсата на качествен материал за млечните продукти или просто се бъха, за да извадят повече кашкавал/сирене от млякото?И трябва ли изобщо да го има или не?

Здрасти! Аз съм микробиолог и сме имали курс по  хранителна микробиология в университета. Та значи: Калциевият дихлорид (E 509) се използва при производството на сирене съгласно изискванията на европейски и национални актове - тоест в реда на нещата си е, стандартна процедура. Добавянето му става след пастьоризацията и преди прибавянето на сирищната мая. Това е с цел да се гарантира подсирването на млякото, сгъстяване и регулация на киселинността. Приготвя се воден разтвор на калциев дихлорид в съотношение 1:4 и се разбърква добре – на литър мляко  се добавят около 6 капки калциев дихлорид, разредени четирикратно (тоест 6 капки от разтвора).
По принцип само малка част от етикетите го описват в съдържанието на продукта, в над 50% от сирената нормата е надвишена.  Според проучвания добавянето на 5 до 20 грама калциев дихлорид в 100 литра мляко е достатъчно, за да се достигне добро време за втвърдяване на сиренето. Горната граница е 22 грама  - при надвишаване сиренето става  прекалено твърдо и така се заблуждава потребителят, че е зряло, като всъщност то не е зряло и 1 седмица.
Та това е - търговски трикчета, но обикновено се отразява и на органолептичните свойства на продукта, та потребителите усещат:) Иначе, относно безопасността - няма проблем.

Ясен Тодоров

20.03.13
12:55

Бих искал само да направя едно допълнение към изчерпателния отговор на Ива. По принцип всеки, който е виждал и има представа е как се приготвя домашно сирене, знае, че без прибавянето на CaCl2, дори и с прибавена мая и другите основни продукти, то  е по-меко и с по-нестабилна консистенция. Освен това повечето от нас не си набавят необходимата дневна доза калций (1000 мг) и свойството на тази добавка да компенсира в известна степен недостига на този важен минерал може да бъде само от полза.

20.03.13
18:50

Значи да не се притеснявам, благодаря. :)

Винаги се чудя, никое животно не яде мляко повече от няколко месеца след раждането си. Няма значение дали е месоядно, всеядно или тревопасно. Така е по дизайн. И никое животно няма проблем с набавянето но калций. Такива разсъждения правя и за другите “много важни храни” - незаменими амино киселини, омега 3, бла бла бла ....

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1