19.03.13
20:48
Мусака с кайма и спанак
Време за приготвяне: около час
Необходими продукти:
500 гр кайма
1 кг спанак
3 сварени яйца
1 голям лук
1 голям морков
1/2 кисело мляко
3 сурови яйца
Подправки: сол, магданоз (може и други по избор)
Начин на приготвяне: традиционните рецепти винаги започват със запържване на лука, но тъй като сме бб-тийм, никакво запържване за нас. Каймата се слага заедно с лука, нарязаните на кубчета моркови и измития добре и нарязан спанак в тенджера с малко вода да се задуши. Разбърква се, за да стане “пухкава” каймата и да няма големи буци. След като се задуши, сварените яйца се белят, нарязват се на кубчета и се добавят.
Изсипва се в обикновена тавичка или йенско стъкло и се залива със заливката. Заливката може да се слага директно, защото всички продукти са готови и няма нужда от допълнително печене. Заливката може да стане малко рядка и по принцип в мусаката се слага брашно за сгъстяване, но както вече казах: бб-тийм...Може да се ползва по-гъсто мляко: например 4,5% на Бор чвор. Аз дори нямах кисело мляко и ползвах малко заквасена сметана. Като се запече и хване златиста коричка, може да се реже и хапва.
Хранителен състав няма да давам, защото много зависи колко е мазна каймата, а също и % масленост на млякото. Процентът на продуктите може също да варира: повече кайма, по-малко спанак или обратно.
Бон апети!
Само да вметна нещо, което ме принуди да изхвърля последната ми тава с мусака и да нахраня животинките пред блока! Имайте в предвид, че много често каймите продавани насипно или в тарелки (в месарници и маркети) са вече осолени! Не говоря за подправени готови смеси, а просто за вече доволно съдържание на сол в крайния продукт! Просто едно на ум със солницата! Винаги можете в последствие да си посолите!
20.03.13
01:44
Изглежда вкусно.Може някой ден да хапна тази мусака,след тренировка обаче. :)