Едностранна инвинална херния - начална

01.04.13
12:45

Здравейте.От неправилно дишане,колан и мъртва тяга си докарах начална ингвинална херния от дясно...Ходих при няколко доктора, от които единият е доцент и всичките ми казаха, че не е нужна операция и че мога да си тренирам без проблем само да внимавам с тягата и дишането.Мисля,че казаха, че имам малко разкъсване или просто отслабена стена.Въпросите ми към вас са нормално ли е да има малка болка когато се навеждам да си взема дъмбелите или лоста,дали мога да правя коремни преси и ако някой е бил като мене след това получил ли е херния или мога да си карам с години така.

01.04.13
13:38

http://www.bb-team.org/forums/viewthread/44889#p-475535

Здравей,

Аз също имам ингвинална херния, но засега няма нужда от операция и си тренирам. НО...

Щом има болка дори при това движение ти трябва почивка - на мен лично ми минава като полежа повечко,
защото дори и самото стоене прав е проблем. Мине ли ти болката, чак тогава се върни към тренировки. 

В линка по-горе може да видиш тема подобна на твоята и съответно моя опит по въпроса.
Не съм спирал тренировки и за щастие нямам проблеми от доста време, но винаги тренирам с 1 наум.

С това шега не бива, така че пак казвам - почивка и много внимателен подход към тренировките.

ПП. Винаги е добре да даваш повече информация за себе си - тегло, години, стаж в залата и т.н.

01.04.13
13:45

Аз се оперирах от такава херния имах си я години наред без никакви болки само издутина и дискомфорт докато един ден започнаха болките.Съветвам те да се оперираш защото един път хернията излезе ли не се прибира което значи че един ден искаш не искаш ще трябва да я махаш.

01.04.13
15:46

Cobretti доцента каза, в никакъв случай да не си правя операция, защото още няма нужда...може да не става по зле ! и Madman болката е малка и не винаги я има, така че не е проблем.И също да те попитам какви упражнения правиш за корем,от колко време имаш хернията и мога ли да си товаря за 3ки на мечката :D ?
76 кг съм,185 висок,стаж-година и 8 месеца фитнес + 2 години лостове преди това,17 години,за стажа ми във фитнеса съм качил 15 кг чиста мускулна маса :)

Мнението беше редактирано от parano1a на 01.04.13 15:47.

02.04.13
10:10

Здравей,

Лично аз имам херния от около 4-5 години. Имал съм периоди с изразена болка - тогава съм почивал и разбира се за всеки случай съм ходил на лекар. На мен също ми казаха, че все още няма нужда от операция, още повече че от месеци не съм имал болки.

Отново да подчертая, че има ли болка - не тренираш... по-добре да починеш няколко дни. Ние можем да ти дадем съвети, но не трябва да се водиш сляпо от тях, а винаги да се съобразяваш с твоето състояние.

Ето примерни упражнения, които са статични и лично аз не съм имал проблеми да ги правя въпреки хернията.

http://www.bb-team.org/exercise/2695_predna-tsentralna-opora
http://www.bb-team.org/exercise/2696_stranichna-opora-statichni-i-dinamichni-variatsii

Ето и примерна тренировка за корем.

http://www.bb-team.org/workout/4409_programa-za-stabilen-i-silen-koremen-poyas-i-chast

Ключовата дума при упражненията за корем е изометрия.  Може да потърсиш повече за изометричните упражнения.

И да - може да правиш 3ки на мечката, но трябва винаги да си стегнат в коремната област.
И не просто да стегнеш “пресата”, а да усетиш целият ти коремен пояс стегнат.

Общо взето при всяко едно упражнение трябва съзнателно да стягаш коремния пояс за да си по-стабилен.
Внимавай също при раменни преси и при всяко вдигане на тежест над теб... Дори и само бицепсово да правиш прав с дъмбели
отново стягай корема, за да си стабилен.

Общо взето мускулите в коремната област са естественият ти “колан”, само трябва да се научиш да го използваш.

Имай предвид, че ако претовариш винаги има опасност да се “изсипеш”.

Поздрави и успех!

02.04.13
20:04

Мерси за пълния отговор :)

03.04.13
18:37

С двустранна игвинална херния бях, казвам бях, защото с правилна техника и подходящи килограми на мъртва тяга и гребане вече не изпитвам болка, дори херниите се прибраха и доктора не можа да ги напипа... абе направих това, което той ми каза да не правя...

03.04.13
18:38

С двустранна игвинална херния бях, казвам бях, защото с правилна техника и подходящи килограми на мъртва тяга и гребане вече не изпитвам болка, дори херниите се прибраха и доктора не можа да ги напипа... абе направих това, което той ми каза да не правя...

04.04.13
20:21

Аз пък при повечето упражнения нямам проблем да си държа корема стегнат,но сега не трябва да слагам колан и при гребане и мечка ми е трудно да си държа и кръста и корема стегнати :D

12.04.13
23:28

“parano1a” опиши къде и как те боли.

14.04.13
16:00

Не мога да го опиша много точно,но ниско в дясно има МАААЛКА подутина и болката слиза от нея надолу до крака или навътре към топките (по-рядко). Самата болка не е силна,но при голямо натоварване ме боли повече на следващия ден както е и в момента.Също от време на време изпитвам лека болка в най-горната вътрешна част на крака от страната на хернията.

Мнението беше редактирано от parano1a на 14.04.13 16:27.

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1