03.04.13
09:32
Здравейте! Реших от днес и аз да се присъединя :)
Моята история в няколко изречения - през целия ми живот до 7 клас не се интересувах от това с какво и колко се храня, нормално. Нямах изградени хранителни навици, ядях по 3-4 хамбургера на ден, закусвах с газирана напитка. В отражение на това с какво се храня теглото ми достигна 65кг на ръст 160см. Не ми пукаше.
С влизането в гимназията се влюбих в момче, което пък отдаваше вниамние и интерес на къде, къде по стегнатите и оформени, подрастващи девойки. Реших, че е време за промяна. Започнах да правя по 100-200 коремни преси на ден (в момента ми се вижда глупаво), спрях бързите закуски и отслабнах (момчето така и не ме хареса).
С времето ми стана приятно да правя упражнения, да търся в интернет програми, да се информирам относно здравословния начин на живот, да развивам тялото си. Отслабнах с 20кг (грубо) без нито един ден глад (противно на практиките на връстничките ми). Постигнатото е резултат многото любов и желание, с които правя тренировките си и последователността ми. През годините съм правила - Pump it up, Tae bo, Cindy Crawford, правила съм опит и за съставянето на собствена програма, бягала съм за издържливост.
Днес аз пиша тук с цел да ми окажете градивна критика, с която да постигна мечтите си. Ето ги моите мерки:
Възраст: 17г.
Височина: 163см
Тегло: 49кг
Бюст: 80 см
Ръка, бицепс: 22см
Талия: 65см
Ханш: 89 см
Бедро: 39 см
Мечтата ми е да бъда физически силна, яка мадама. Искам да покача мускули - т.нар. “бразилско дупе”, да изкарам плочки на корема (най-важната цел за мен), да увелича бюста си, да имам по-красиви и оформени ръце. Искам да мога да се изправям на ръцете си, да подобря скоростта, с която бягам и да се набирам на лост. Не искам да бъда мазен скелет!!! Искам да имам здраво и красиво женско тяло!!!
Какво правя за целта си и какви са хранителните ми навици? - Отвращавам се от fast food, не ям храна приготвена в заведения - гнуслива съм. Мисълта, че не знам при какви условия се приготвя храната ме изпълва със страх от това какво слагам в себе си. Обичам домашната храна. Не ям пържено под никаква форма - имам чувствителен стомах. Не ям риба - винаги след консумация се чуствам зле, искам да променя това.
Сега... какво обичам да хапвам: кашкавал, сирене, мляко, всякакви видове месо (страшен месояд), плодове, зеленчуци, супи (каквито и да са, обожавам), гъби, ориз, зеле. Това е основната храна, която консумирам. Обичам сладко, но се опитвам да се ограничавам (единственото нещо, което ми коства усилие да спра). Повечето момичета се чувстват зле, когато преядат на празник - на мен рядко ми се случва, ако ми се случи - преживявам го.
Моето примерно дневно меню:
9:00 - две филии бял хляб - или с кашкавал, или с филе
13:30 - пиле с ориз + плод
16:00 - супа или салата
18:00 - тренировка
19:00 - мляко 2% с мюсли (освен сушени плодове има и ядки) или 4 банана
22:00 - чай мента, мащерка или жълт кантарион (зависи от настроението) + голяма лъжица мед
Нямам навика да пия вода - 1л на ден не го стигам. - Грешка
Как тренирам? Тренирам с Руми Илиева от упражненията за напреднали - редувам 2 седмици една програма, после друга. Тренировките ме натоварват, изпотяват ме. Проблемът: тялото ми не мърда! Не прогресира напред! Подозирам, че проблемът е в малкото калории, които приемам. Тук идва друг проблем: това ме засища и приемът на повече ме кара да чувствам неразположение в стомаха, подуване. Тук вече ще надграждам.
Благодаря на всеки, който стигна дотук и прочете моята история :)
Здравей,
Добро е храненето долу-горе, но явно може още. Особено белтъчини. Нека закуската стане яйца вместо хляб, а супата да е пържола например или пък с повече месо.
Към киселото мляко след тренировката можеш да добавиш 1-2 супени лъжици протеин. Има много вкусни в онлайн магазина и не е толкова скъпо. Една голяма разсфасовка ще я ядеш месеци.
Но иначе е похвално, че не гладуваш и искаш да качиш още маса. Всички нови момичета искат да станат мазни скелети :D
За протеина ще почакам още няколко месеца докато стана на 18. Мама не би била много съгласна с него - предразсъдъци, иначе имам желание.
Довечера ще напиша какво става с храненията, тренировка следващите 2 до 4 дни няма да правя, защото съм неразположена и ми е доста неприятно. Проблема е че дори и на психическа основа през тези дни доста ми се хапва сладко - моят най-голям враг. Някой има ли идея как да залъжа желанието си за сладко? И ако това включва хапването на такова... как да се спра да не погълна промишлени количества...
Философията ми - всичко в мярка е полезно, ама видя ли захар ставам луда!!!
Ей, да бе, извинявам се за идеята за протеина...
Идеи за сладко: плодове; сладки зеленчуци (моркови, домати); кисело мляко, объркано с плодчета и малка лъжичка мед; шейк прясно мляко с банан; черен шоколад ако обичаш също е полезно какаото. Има разни рецепти на енергийни блокчета, в които можеш да слагаш всякакви ядки и семки в различни комбинации: овесени ядки, орехи ил идруги ядки, сусам, лен, някакво пълнозърнесто брашно, слънчоглед. За подслаждане: малко мед. Бъркаш всичко в купа, за консистенция може 1-2 яйца, разсипваш с лъжицата по едно “пльок” в тавата или пък оформяш с мокри ръце върху хартия за готвене (после да не миеш тава) и печеш. Може и без печене, само стягаш в хладилника сместа с малко водичка, но тогава без яйца.
Мнението беше редактирано от Anelia на 04.04.13 19:17.
Благодаря много за идеите - бяха ми нужни!!!
Днешното ми хранене:
7:00 - кафе (пия 2 в 1; кафе+сметана; пия от тези в пакетче, защото не мога да оцеля подходящото съотношение;)
7:40 - мляко 2% с мюсли (ядки и сушени плодове - предимно стафиди)
9:00 - супа от лапад
12:00 - кюфтета в бял сос и моркови (основната съставка на соса е брашно - бих могла да заменя с нещо) + http://www.bb-team.org/recipes/4385_sirenki цяла порция
16:00 - шопска салата (1 домат + 2 краставици + 2хпресен лук + зехти + оцет + щипка сол + извара)
19:00 - пилешко филе в сос от гъби и сметана + 50г шоколад
22:30 - чай от мента с голяма лъжица мед
Течности: не съм доволна - не достигнах 1л вода; утре ще се мъча още. Мисля да си разпределя на всеки час да пия определени количества, а не да чакам да ожаднея.
Като за лека “тренировка” имаше разходка из града и чистене вкъщи.
Като цяло съм с добри чувства от храненето си днес. Успях да хапна повече без да чувствам тежест. Единствено съжалявам за 50г шоколад, защото можеше да бъде заместен и ще бъде!
Прилагам снимка, с която целя да обясня какво точно искам от себе си. Ще започна отгоре надолу.
1. По-развити рамена и ръце. Това, което е в момента си е тип “мазен скелет” ръка. Не ми харесва. Има мазно около трицепса, а изглежда слабо - какво да го правиш това нещо......
2. Вярвам, че всяка жена ако консумира достатъчно мазнини и тренира гърдите си постига приличен размер. Искам да постигна това.
3. Коремът ми да спре да изглежда на снимки добре, а в огледалото не. Т.е - долната част на корема ми е доста разпусната, което ми втълпява, че имам паласки и започвам да си вкарвам филм. Лятото имах подобна криза, когато си купувах бански. Тогава гледката в огледалото ми подейства доста демотивиращо на всички упражнения, които правя. Идея си нямам: кардио или упражнения натоварващи мускулите на корема?
4. Частта в тялото ми, която харесвам най-много, но и тя има нужда от моделиране - краката. Всеки забелязва колко е слабо около коляното ми... никаква съизмерност.
5. Гърбът го оставих най-накрая, защото той не се вижда. Там положението е плачевно. От месец и половина тренирам гръб - преди никога, което отчитам като голяма грешка.
Здрасти пак,
Според мен недей да се вторачваш в частите на тялото си с идеята да видиш колко са неоформени или отпуснати. Тялото си е едно цяло и започни да гледаш с уважение на него. С времето то ще се променя лека полека. Упражненията на Руми са готини за цялостен тонус и здраве, но ако искаш да сложиш мускул, според мен ще се наложи да посетиш фитнес зала или да си купиш някоя друга щанга и дъмбел.
Бих препоръчала да си вземеш карта за фитнес и тази програма като начало ще е добре, но първите няколко пъти тренирай с инструктор, за да ти покаже упражненията. После вече ще можеш сама.
За рибта: за съжаление има хора, на които не им понася. Моят съпруг също не може да яде риба. По-добре не се мъчи, има толкова други храни.
Като бях по-малка ме беше срам да отида на фитнес. Днес просто страдам от липса на време - уча, уча, уча; дори, когато не сме във ваканция излизам с приятели веднъж седмично :D. По-удобно ми е да тренирам вкъщи + имам огромен двор, който ми дава възможността да тренирам навън. Готова съм да инвестирам в тези мои капризи. Освен дъмбел искам и лост, с които да се науча да се набирам. Ще е хубаво ако някъде из интернет попадна на програма за покачване на маса в дома. Вероятно - не съм търсила, не съм намерила.
Засега единствените “силови” уреди, с които разполагам са 2х3кг гири :D. Осъзнавам, че трябва да увелича, за да кача малко мускул, но за рамената, гърба и гърдите гирите дори ми идват малко вповече. Дано до месец да напредна и да си купя това-онова.
Имам въпрос: Колко дни в седмицата да залагам кардио при 2 дни почивка от тренировки? Имам части като вътрешната част на бедрата и около трицепса и корема, където четох че няма как да се стегне, просто е мазнини.
Мнението беше редактирано от Мери на 05.04.13 08:06.
Отбелязвам, днес съм доста гладна - не знам на какво се дължи. Цяла сутрин гледам тренировки, които да правя от понеделник, пиша и си смятам разни цифри - не скучая. Червата ми буквално гуркат на час, час и половина и се чувствам зверски гладна; за деня вече съм хапнала около 4 пъти (кажи-речи).
Колкото до тренировките - намерих тази програма, досега не бях попадала на нея. Georges St-Pierre RUSHFIT
Хареса ми това, че тренировките са с приемливо времетраене - 1 час, който включва загряване и разтягане. Има както аеробни, така и силови упражнения, които включват дъмбели, а не само собствено тегло (това, което ми е нужно). Със сигурност дали ми харесва ще знам, след като направя няколко тренировки. Ако някой има впечатления, моля да ги сподели :)
Гладът може да се дължи на цикъла ако ще ти идва поне аз съм така .. А за фитнес програмите гледала съм на ‘’Руми’’ и ‘‘BodyRock’’ . С тях ще имаш ефект , но разбира се ти си преценяваш коя програма е за теб. :)
Да, най-вероятно е заради цикъла. Ще премине до ден-два. (да минават по-бързо)
Днес не съм доволна от храната си. Въпреки големия глад, който ме гонеше, без да се ограничвам, не съм яла кой знае какво...
7:00 - кафе (2в1)
7:40 - голяма купа пилешка супа
9:00 - мляко 2% + мюсли
10:30 - втора голяма пилешка супа
12:00 - пилешко бутче с ориз, гъби и моркови
13:30 - трета голяма пилешка супа
16:00 - две краставици с щипка сол и зехтин
18:00 - кафе (2в1) + отново 50г шоколад; шоколадът днес официално свърши, утре няма да купувам нова опаковка; ще сложа, като мини ядене кисело мляко с плодове, мед и канела; ако намеря може и стафиди да му сложа; Казана дума, хвърлен камък
Течности - освен супата, пих фреш портокал и чай от мента
Тренировка днес също нямаше, за жалост този път и разходка нямаше. Чувствам тялото си схванато. По обяд се разтегнах малко и в резултат взе, че ме заболя крака - грубо. Мисля в неделя да възобновя тренировките, а утре да потанцувам.
Не съм доволна от храната, защото изпуснах вечерята и в момента умирам от глад. Бях навън и не съобразих - глупаво. Не обичам да се храня след 20:00, защото на сутринта чувствам тежест в корема, която влияе на храната и тренировките ми през деня. Предполагам ще трябва да започна да се съобразявам като излизам да нося храна със себе си. Досега не го правих, защото ми е доста неудобно в кафето да изкарам манджата и да започна, но който има желание намира и начин :)
Имам въпрос относно сушените плодове. Ще се разтърся тези дни в интернет, но ми е интересно какво мислите за тях. Полезни ли са и когато подслаждам млякото си на какво да залагам - сушени или пресни плодове?
Това е от мен засега :) Лека вечер на всички!
И аз правя като теб искам не искам хапвам по малко иначе можеш да уметеш хладилника :D
Разбирам те и за храната аз съм така защото във училище не мога да закусам с нещо хубаво има само шоколади , вафли , джобове , снаксове и такива простотии и хапвам във къщи.
Всичките ми хранения са в къщи даже преди време бях чела това че е хубаво да ядеш в къщи отколкото навън така направи. :)
Ще вечеряш преди осем и след това излизаш и ще си изразходиш даже вечерята :)
За сушените плодове можеш да прочетеш тук :
http://agronet.bg/agro-news/interesni-novini/976-susheni-plodove.html :)
Благодаря за линка!
И така... вчерашното ядене. Регистрирах се във фитдей, за да след приблизителното количество на в/п/м, да знам с какво прекалявам. Денят ми хареса, защото не се чувствах надута, както по принцип, имам напредък :)
7:00 - кафе (2в1)
8:00 - пилешка супа
9:30 - две принцеси с яйце и сирене (хлябът беше нов - френски хляб с фибри; впечатления?)
13:00 - 3 кюфтета, печени на скара от кайма с проверено качество; салата: маруля, краставица, яйце, пресен лук, лимон, зехтин;
16:00 - мляко 2% + 50г стафиди
19:00 - пилешко бутче с ориз, гъби, моркови
Течности: 3 чаши вода!! Понякога се чудя тялото ми как функционира с толкова малко течности. Днес, когато имам време ще седна и ще разпределя на всеки час да пия точно определено количество вода или пък чаша на час... знам ли..
Движение: вечерта си потанцувах; леко кардио и загрявка за връщането към тренировките днес;
Размишления: откакто пиша тук (2-3-4 дни) се опитвам да се храня повече и дори като пропусна ядене се чувствам виновна :) Това определено ще ми помогне да постигна целите си; Надявам се постепенно да придобия навика да пия течности! Вчера се наложи да се облека по-официално и си сложих една стара рокля. Мислех си, че нямам особен напредък, но уви краката са ми станали по-мускулести, а коремът определено по-стегнат. Харесва ми!
Прикачам снимка; цифрите са приблизителни; не съм доволна от количеството въглехидрати;
Мнението беше редактирано от Мери на 07.04.13 13:08.
Здравейте!!! Пиша вчерашното меню, защото нямах време да го впиша вечерта :)
9:00 - кафе (2в1)
10:00 - мляко 2% + мюсли; малко ядки
12:00 - свински ребърца (2) с картофи
15:00 - мляко 2% + стафиди (по-малко от 50г, защото ми става много сладко)
16:30 - тренировка (беше кратка; около 30 мин., 10мин. кардио + напади, коремни преси и лицеви в серийки; днес започва същинската част :)))
18:00 - кюфте (домашно приготвено, печено; проверена кайма ) + ориз с гъби и моркови
20:00 - изкуших се да хапна 3 бонбона (лошо момиче :D )
22:00 - чай мента с голяма лъжица мед
Течности: насилих се; пак недостатъчно!
Размисли: вярно, е когато казват, че вкусовите възприятия се презвъпитават! По принцип винаги на кафе си поръчвам Капи портокал; в събота, когато си поръчах вече нямаше същия вкус и не ми хареса :) Обяснявам си с това, че предната вечер бях консумирала фреш от истински портокал :))) Доволна съм от придобиващия се навик
От днес, понеделник започвам новата си програма! Включва повече силови упражнения с тежести. В 18:00 започвам, ще пиша отзиви!
До скоро!
Мнението беше редактирано от Мери на 08.04.13 16:22.
Здравейте!
Ето го и днешното ми меню:
5:30 - кафе (2в1)
11:00 - сиренка > http://www.bb-team.org/recipes/4385_sirenki
13:00 - 5 банана + мляко 2%
16:00 - супа; 2 лозови сарми; мляко с грис
18:00 - тренировка; днес беше първата от новата програма; в друг пост ще разкажа по-подробно за тренировките; натоварването беше средно като изпълнявах упражненията за не чак толкова напреднали с цел да видя за какво става въпрос; имаше общо 5 кръга, като 3,4,5 бяха силови; тренирах с 2 гири по 3 кг и получих схващане при задното бедро... оттам малко се развали качеството на тренировката, защото бях още по-внимателна; според вас на какво се дължи това схващане?
19:00 - шопска салата; мляко 2% със стафиди и ядки; сиренка > http://www.bb-team.org/recipes/4385_sirenki (храненето приключи към 20:00 така, че приемам за последно хранене 20:00)
22:00 - чай с мента + голяма лъжица мед
Размисли: чувствам се различно след тази тренировка; различно, различно - малко съм схваната (въпреки, че разтегнах в края), доста съм изморена, мисля си за сън от час, час и половина; Моля ако някой има идея какво е породило схващането по време на клек в задната част на бедрото да пише!
Мнението беше редактирано от Мери на 08.04.13 22:16.
Здравейте!
Вчерашното ми меню
10:00 - сиренка (от линка) + 100г орехи
14:00 - супа + две сарми + 2хмляко с грис
16:00 - супа; филия със сирене
18:00 - Тренировка; беше за горна част на тялото доста се изморих (ще опиша по-подробно в какво се състои цялата програма)
19:00 - шопска салата; мляко 2% с мюсли
Днешното ми меню:
10:00 - принцеса с яйце и сирене
13:30 - супа + свинско с картофи + 50г стафиди
16:00 - свинско с картофи
17:00 - домашен компот от ягоди
19:00 - шопска салата + мляко 2% с мюсли
Днес е почивен ден.
11.04.13
16:15
казано от Мери на 08.04.13, 22:15:
Здравейте!
11:00 - сиренка > http://www.bb-team.org/recipes/4385_sirenki[/color]
Днес опитах да направя, но без формички в тава и стана като един голям омлет.
Непременно ли трябва да са във формички?
Здравей! Моята не е във формички, а в малка правоъгълна тавичка. Не съм много опитна в правенето и дори става малко чорбалива и не успява да хване загар, но засега съм я правила едва 2 пъти! :D
11.04.13
16:40
казано от Мери на 11.04.13, 16:35:
Здравей! Моята не е във формички, а в малка правоъгълна тавичка. Не съм много опитна в правенето и дори става малко чорбалива и не успява да хване загар, но засега съм я правила едва 2 пъти! :D
Здрасти :)
Моята получи доста загар и бeше вкусна, но не се наду изобщо.
Може би сложих прекалено много извара и сирене.
Ами според моя опит и това, което четох може би няма да се надуе повече. Но и така е вкусна. Какви подправки и слагаш?
11.04.13
18:33
казано от Мери на 11.04.13, 16:56:
Ами според моя опит и това, което четох може би няма да се надуе повече. Но и така е вкусна. Какви подправки и слагаш?
Само риган сложих, но си я изядох де. :D
Здравейте! Днешното ми хранене:
11:00 - сандвич (две филий хляб + кашкавал и краставица)
13:30 - 3 малки банана нарязани в мляко 2%
15:00 - 1 банан
16:30 - супа + свински дробчета с пресен лук на фурна
18:00 - 20 мин. интензивна кардио тренировка и 30 мин. стречинг
19:15 - таратор (мляко 2% и зехтин); 200г мляко 2% + 50г мюсли; половин пълнозърнест земел; планът беше върху тази половинка да има извара, но се оказа, че са ни продали некачествена извара, която не беше ядлива..... вечерята приключи към 20:00 така, че не е прекалено рано
Размисли и проблеми: определено в последните два до три месеца усещам корема си по-стегнат. Проблеми се оказаха крампите в краката! Така и не разбрах на какво точно се дължат те и как да се предпазя от тях. Въпросът ми е при наличие на тези постоянни схващания да правя ли силови тренировки с 2х3кг гири? Също така какви витамини да си купя, които да влияят положително на мускулатурата?
Друг проблем, който се появи е омазняването на косата ми. По принцип я къпя през ден и тя се задържа в прилежно състояние, но от около седмица забелязвам, че дори и след като я измия тя пак си е мазна. Знам, че това как изглеждат кожата, ноктите и косата доста зависи от хранителните навици. Има ли нещо в менюто, което според вас пропускам или обратното - прекалявам с него?
Здравейте! Не съм дволна от вчера!
11:00 - сандвич - бял хляб, кашкавал, краставичка;
15:00 - супа + дробчета;
19:00 - домашен subway (много хляб стана)
И това беше... цял ден бях навън, на крак, а това по моите навици означава яко глад. Тренировка не съм правила поради голямото изтощение, което чувствах. А за водата мога да кажа че съм много горда - направих 1,5л ! :)
Реших да снимам напредъка си. Най-важен за мен е напредъка на корема. Имам кажи-речи здрави крака и дупе, гръб и ръце - има много работа, а корема е най-труден. Ще следя неговия прогрес. Ето я и снимка от 12.04.13. След 1 месец отново ще направя снимка.