Колко килограма мога да сваля за 2 месеца с фитнес?

16.04.13
00:44

Здравейте, едва ли ще попитам нечуван въпрос, но точно това, което искам да разбера не го намирам във форума, затова ето за какво става дума, надявам се да отговорите.

Аз съм жена на 32, висока съм 170 см и тежа вече 70 кг. Водя заседнал начин на живот- седене в офис, кола, диванче и т.н. Отскоро тръгнах на фитнес.
Искам да отслабна, без да кача и един мускул, а просто да стегна наличните му мускули, ама така че да не се уголемяват. Много ме притеснява да не кача килограми или да натрупам мускули. Искам просто отслабване с фитнес + диета, БЕЗ бонус допълнителни мускули, но и така да стане, че да не карам наличните ми мускули да се мъчат нещо. Във форума и из нета четох, че няколко минути след тренировка по различно време трябва високопротеинови храни или не знам какво да ям, след няколко секунди трябва друго да правя и т.н. и повечето неща са написани от и за хора, които искат се занимават с бодибилдинг, или искат да трупат мускулатура, а не просто отслабване и стягане.

Започнах тези дни фитнес тренировки. Прекарвам по около 2 часа в залата и ползвам само кардио уреди - велоергометър + пътечка+ степ тренажор. Според уредите горя около или малко над 300ккал/час. Пускам леки програми, най-много 3-та степен натоварване.
На ден приемам около 1500 калории, като ги намалям на около 1000 калории /относително/.
Всички тези обяснения са , за да дам идея и насока за евентуален съвет. Въпросите са 2:

1.- какво да ям непосредствено след тренировка и след колко точно минути и е добре това да става, така че да е с отслабващ ефект и да стяга, а не да увеличава мускулите или да се озова дебелееща, вместо слабееща след месец, примерно?
2.- Целта ми е да свалям по 1,5 кг на седмица, ако не е опасно за стрии може и по 2 кг?

Благодаря за всеки отговор

Темата беше редактирана от Кольо Пияндето на 16.04.13 09:41.

16.04.13
01:12

Аз от 20 години се мъча да направя големи мускули и още не съм успял. Без мускули пак ще си отпусната, колкото и кила да свалиш. 2 часа кардио е загуба на време.
Насочи се към сваляне на половин килограм седмично, ако искаш да сваляш само мазнини, да е трайно и здравословно. И се научи как да се храниш, за да не ги качиш пак.

Мнението беше редактирано от Петко К на 16.04.13 01:12.

16.04.13
01:21

Мерси за отговора. Аз имам мускули, колкото и невероятно да звучи, предвид начина на живот. Структурата ми минава за атлетична и го отдавам на това, че като дете спортувах 3 години. Искам стягане, НЕ уголемяване на мускули. Чета в нета за такъв ефект на пъленеене и ме ужасява. Моя приятелка преди време ходеше на фитнес и то с инструктор и вместо да сваля, все качваше, накрая стана като бик. Ханш, ръце, талия станаха широки. Точно това не искам, искам обикновено стягане + отслабване. След тренировка ми се яде и идеята ми е като почна да ям, тялото ми да не почне да складира заради стреса от тренировките.

16.04.13
08:00

Не ти трябва фитнес, а правилен хранителен режим. 20мин високо интензивна тренировка 2-3 седмично е предостатъчна. На повече от 2 кг/месец не се надявай.

16.04.13
09:13

Непосредствено след 20-те минути тренировка какво да ям, така че да не се лепи, и колко време след фитнеса?

16.04.13
09:21

юни ли ще ходиш на море?

16.04.13
09:26

Да :P

Мускули нямаш. Факт. Съжалявам.
Просто е забавно да твърдиш, че днес има остатъци от 3-те години спорт в детството ти.

Ако искаш да изглеждаш добре - ще трябва да вкараш мускулатурата в тонус и да я развиеш, за да има какво да се види в огледалото. С тренировки за маратонци няма да стане - 2 часа кардио не е пътят към това, което искаш и наистина е чиста загуба на време. Прецени храната си за деня като цяло, балансирай я, внимавай с въглехидратите и не бягай от качествените мазнини. 1000 калории дневно значи глад, а от него нищо добро няма да видиш.

Разумното темпо на сваляне е не повече от 1 kg за 10 дни (или за 2 седмици, както е споменал Петко).

Тонът ми е малко рязък, но лоши чувства нямам.
Закъсняла си за това море, но винаги можеш да направиш нещо хубаво за себе си в дългосрочен план. За догодина можеш да си в страхотна форма. За да постигнеш целта си, трябва да промениш доста неща преди всичко в главата си.

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 16.04.13 09:30.

16.04.13
09:46

Не е рязко, знам че положението е както го каза, но мисля да закръглям по 1 кг на седмица, пък докъдето го докарам. Само не разбрах какво да ям и колко време след фитнеса, така че да не се лепне?

16.04.13
10:02

В интерес на истината отговор на твоите въпроси е даван многократно във форума...
Съветите какво да направиш вече ти ги дадоха, аз ще акцентирам на дългосрочността на заниманията. Ако ходиш на фитнес по 1 месец в годината заради морето, не очаквай да се харесаш на плажа.
2 часа кардио е извънредно много, особено за нетрениран човек с неспецифични цели. Стресът за организма е огромен, а всички крайности са вредни. Съчетанието с глад е рецепта за провал и здравословни проблеми. Така че просто започни отсега да се готвиш за морето догодина, тренирайки и хапвайки разумно постоянно.
Акцентът трябва да е сложен върху здравето ти. Предвид факта, че си на 32, сигурно си започнала да го осъзнаваш. Ако не - предстои ти.

Това с наличието на мускули е особено забавно, наистина, повечето жени го вярват и го твърдят. Оказва се накрая, че мускули няма, но пък има сланинки и липса на мускули. А мускулите придават хубавата линия на тялото, не липсата им.
Зачети дамския раздел, включително и дневниците, ще откриеш интересни и полезни неща за постигане и поддържане на добра форма.

16.04.13
10:13

казано от Fitnesmyki FF на 16.04.13, 00:44:

Искам да отслабна, без да кача и един мускул, а просто да стегна наличните му мускули, ама така че да не се уголемяват. Много ме притеснява да не кача килограми или да натрупам мускули. Искам просто отслабване с фитнес + диета, БЕЗ бонус допълнителни мускули, но и така да стане, че да не карам наличните ми мускули да се мъчат нещо. ....
Започнах тези дни фитнес тренировки. Прекарвам по около 2 часа в залата и ползвам само кардио уреди - велоергометър + пътечка+ степ тренажор. Според уредите горя около или малко над 300ккал/час. Пускам леки програми, най-много 3-та степен натоварване.
На ден приемам около 1500 калории, като ги намалям на около 1000 калории /относително/. ....

Почти успя да ме убедиш, че мускулите растат като гъби. :)  Без да се натоварват мускулите ти до трайно отслабване няма да стигнеш. Несметните часове кардио тренировки и то на 3-та степен (?!!?!) плюс оскъдното хранене ще те лишат най-вече, от мускулната тъкан, която ти толкова не искаш, но която е изключително важна за изгарянето на тлъстините и, за да не изглеждаш отпусната след евентуалното отслабване.
Това, което ти правиш към момента е единствено да тормозиш организма си с ежедневен глад и тренировки, които са далеч дори от идеята за фитнес. Нито топенето на излишните мазнини става за ден-два, нито повишаването на мускулатурата, особено при жените се случва за  2-3 тренировки. Най-добре е да преосмислиш начина, които си си избрала, ако искаш да постигнеш реални цели.

RA

16.04.13
14:37

Здравейте,

има много начини как да се “стопите” (буквално), но имат ефект върху здравето. Ако искате всичко да стане постепенно и да няма ефекти по кожата (отпуснато, стрии...) то са нужни поне 10 месеца занимание. Има и компромис, нещо по средата - кардио и тренировки за стягане + правилно хранене (колкото и да звучи клиширано).

С уважение,
Ragnarous

16.04.13
18:31

Модерация: Мнение без връзка с темата!

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 16.04.13 18:59.

16.04.13
19:10

казано от Ragnarous на 16.04.13, 14:37:

Здравейте,

има много начини как да се “стопите” (буквално), но имат ефект върху здравето. Ако искате всичко да стане постепенно и да няма ефекти по кожата (отпуснато, стрии...) то са нужни поне 10 месеца занимание. Има и компромис, нещо по средата - кардио и тренировки за стягане + правилно хранене (колкото и да звучи клиширано).

С уважение,
Ragnarous

(nrespect) Благодаря ти, този отговор много ми допада. А знае ли някой колко време след трениране да ям и протеини ли да са, така че нищо да не се лепи, а само да се възстанови организма?

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1