Добавки за концентрация, учене и т.н.

fire.is.my.nature

16.04.13
13:58

Здравейте :)

Имам един въпрос. Някой да има доказани резултати от суплементи за концентрация, подобряване на когнитивната дейност и кои конкретно ? Препоръки?

Имам сериозно намерение да се заредя с нещо, защото просто денонощието е прекалено малко някак си. Тренировките ми действат стимулиращо като кафето, но бих пробвала и още нещо, най-малкото за психическа измама :Д
Установих, че краткотрайната употреба на кофеинови таблетки е УЖАСНО ефективна, но трябва да се спре, иначе човек става зависим и перманентно неспособен да общува с хора. :Д Та.. може би нещо, което съдържа кофеин?

Не съм запозната с предложенията на пазара и затова се насочвам към онези от вас, които имат подобен опит. Благодаря предварително :) :) :)

16.04.13
14:03

Диметиламиноетанол
http://shop.bb-team.org/now-foods-dmae?sku=370

16.04.13
14:13

казано от James Hinks на 16.04.13, 14:03:

Диметиламиноетанол
http://shop.bb-team.org/now-foods-dmae?sku=370

+ N-acetyl-L-tyrosine
+ Rhodiola rosea - но с натрупване, поне намалява стреса.

Фактически аз прилагам: N-acetyl-L-tyrosine + Rhodiola rosea + caffeine, а днес сложих и DMAE

Всички са Bulk powders

А, да, преглъщам ги със зелен чай :D

Мнението беше редактирано от karfi4ka на 16.04.13 14:17.

fire.is.my.nature

16.04.13
15:34

Благодаря!

Диметил... ъм същото :D май го бях прилагала в 12ти клас, но му бях забравила името. Сега не ме е страх от малки бели помощници, демек хапчета, така че може би ще постигна по-добри резултати. (Изказването нека да не звучи стряскащо, не съм наркоман :Д )

Карфичке, какво имаш предвид под Бълк паудърс? Не нещо допълнително И за мускулна маса, нали? :D


:) Още веднъж мерси!

Мнението беше редактирано от fire.is.my.nature на 16.04.13 15:35.

16.04.13
15:45

казано от fire.is.my.nature на 16.04.13, 15:34:

Карфичке, какво имаш предвид под Бълк паудърс? Не нещо допълнително И за мускулна маса, нали? :D

 

Неее, производителя :D ПОнеже Сашо е посочил Now, аз казвам, че моите не са Now. Малките бели помощници напоследък не са никак малки :D

fire.is.my.nature

16.04.13
15:57

Ааа ясно, ох. Зле съм :Д

Ами ще пробвам тогава по-скоро твоите. Поне за разнообразие :Д

Интересно е обаче какво се случва, когато човек ги спре. :D

Както и да е, пожелавам ви успешен ден!!

:)

Пирацетам или нещо подобно, Холин, DMAE, Omega-3 (DHA), L-Tyrosine, някакъв антиоксидант, чайче от маточина, зелен чай и + !!!МНОГО СЪН!!!
Запомнянето става докато спиш! Дрямка след ученето е чудесен вариант.

16.04.13
16:39

Пирацетама няма ефект върху когнитивнисте способности при млад и здрав мозък. Полезен е, но не помага.

казано от James Hinks на 16.04.13, 16:39:

Пирацетама няма ефект върху когнитивнисте способности при млад и здрав мозък. Полезен е, но не помага.

С това EMF замърсяване вече няма здрави мозъци ;) Иначе си прав - ако имаш добро кръвоснабдяване, няма нужда от него.

Мнението беше редактирано от инж. Марин Маринов на 16.04.13 16:45.

16.04.13
16:56

казано от инж. Марин Маринов на 16.04.13, 16:36:

+ !!!МНОГО СЪН!!!

Амааа, идеята е, че има моменти, в които няма как да се спи много. Мисля, че Мирела И заради това търси помощ, доколкото видях. Иначе то ако можеше да се спи, много, едва ли някой щеше да търси помощ в прахчетата...ПОне аз де - ако имаше как да спя по 10 часа и после само да си уча....едва ли щях да пипам прахчета, еле па кофеин...обаче: 24 часа - 10 за работа, оставт 14 -  да ги разпределим между: учене, трениране, социален живот (обикновено в период за учене сведен до абсолютния минимум)...останалото е за...сън :D

donsir

16.04.13
17:05

Според мен стака трябва да е баланс между добавки “избистрящи” концентрацията, добавки или чайове успокояващи нервната система, и витамини и минерали и прием на месо.

16.04.13
17:06

казано от fire.is.my.nature на 16.04.13, 15:57:

Интересно е обаче какво се случва, когато човек ги спре. :D

 

Нищо специално при мен, понеже спра ли ги - значи не ми се налага да уча, т.е. няма как да видя разлика. За кофеина специално си права за неспособността да се общува, поне не и нормално - като го спра се чувствам малко нетърпелива с хората, дразнят ме, бързо се ядосвам, а кофеинът ми създава едно чувство за щастие и всички ми се струват много симпатични :D Това в кръга на шегата, де, но не е далеч от истината.

Иначе, подкрепям Дени, наистина трябва да се балансират. Примерно родиолата, по мое мнение, балансира кофеина (нека имаме предвид, че не съм специалист, само докадки са).

Мнението беше редактирано от karfi4ka на 16.04.13 17:09.

Бодибилдър

16.04.13
17:47

Пробвай с DMAE, предлага се от няколко фирми на пазара.

fire.is.my.nature

16.04.13
18:48

Иха :Д Благодарско за отговорите. Ще поразтърся инфо относно предложенията.

Както Карфичка каза идеята е, че просто няма как винаги да се спи достатъчно. Плюс това повече от 7 часа на нощ си е загуба на време (или пък на мозъчни клетки, според зависи!) :Д :Д :D

fire.is.my.nature

23.04.13
22:32

Искам само да вмъкна един отзив най-вече към Карфичка : комбинацията, която предложи, е КИЛЪР :Д Не знам на теб как ти действа, но мен ме държи лазерно концентрирана и бодра дълго време. Единственото лошо е, че май намалява апетита или просто си въобразявам, щото тренирам по-малко в момента. :)

По-здрави.

25.04.13
00:25

Учи се като не седиш на компютъра,ами спиш повече :Д

Иначе всички тези добавки не вярвам да ти направят някакъв по-сериозен бууст.Кофеиновите таблетки за мен са си малко плацебо,по-добре кафе.
Е,ако искаш сериозни резултати за малко време,има други варианти,но не са за този форум,не ти ги и препоръчвам ако искаш по-дълготрайни знания :)

26.04.13
15:29

Хехее, казах ти :D Радвам се, че съм помогнала (sun) И мен ме изстрелва, но за съжаление, не компенсира натрупването на умора и след известно време и това не помага :D

казано от kobain на 25.04.13, 00:25:

Учи се като не седиш на компютъра,ами спиш повече :Д

Което, както вече обсъдихме, понякога няма как точно да стане :D

казано от kobain на 25.04.13, 00:25:

Иначе всички тези добавки не вярвам да ти направят някакъв по-сериозен бууст.Кофеиновите таблетки за мен са си малко плацебо,по-добре кафе.

Много зависи от кафето и количеството му, предполагам се досещаш, смешно е да правиш сравнение между чист кофеин и кафе. Кофеинът не е директно за концентрация, предполагам и за това се досещаш. Така, че за плацебо ефект при кофеина...няма как да говорим.

26.04.13
15:38

Коняк ;) ....., ама истински, поне молдовски. И преди събитието - след коняка - поне три четири бири, за добро наспиване.

Изпитана рецепта - един куп изпити, конкурси и защитена научна степен (истинска) са минали по тоя ред :D

Мнението беше редактирано от Von Suthaus на 26.04.13 15:38.

fire.is.my.nature

27.04.13
13:12

Бе кво плацебо :Д Тва ти влияе на всяка част от тялото физически осезаемо. Мен лично ме удря и в либидото, така да се каже в горната му граница, но... преживява се, кво да се прави :Д
А колкото до алкохола : ноу тенкс :Д Имам своята здравословна дрога! :) Чистото хранене е скрит коз за подобрена ефективност на цялостната “машина”.  Изпия ли 2 бири, смятай че съм се събудила на обяд с дъх на русенско варено от 89-та :Д Но всеки има своите начини все пак и ги уважавам :)

По-здрави!!!! :)

28.04.13
12:22

Карфичка,разлика между хапчетата “чист” кофеин и кафето наистина има....едното е естествено и си сигурен,че съдържа активната съставка,а другото е нещо от графата хранителни добавки(за които няма медицински контрол на съдържанието).Във университета сме правили тестове на много добавки,като например Центрум витамините...оказа се,че освен вит ц и пренебрежимо количество витамини от група Б друго няма,а те уж са доказана марка...Така че,по-склонен съм да не вярвам.Освен това,понеже съм имал много проблеми с ученето,съм пил всичко що се сетиш и съм 100% сигурен,че реално действие върху паметта и концентрацията на здрав,млад човек НЯМА...пирамем,кофеин,гинко.Пирамем и Гинкобилоба наистина имат ефект върху възрастни хора с нарушено оросяване...В учебниците по фармакология този вид лекарства са показани  само при хора с увреждания на мозъка като инсулти,алцхаймер,епилепсия,склероза и т.н.При останалите ефекта ще е спорен.Да не забравяме,че и въпреки някои свои полезни качества,кофеина е доста вреден при редовна употреба.Дори наистина да намерите истинско хапче,не мисля че такива дози са необходими.
Моят съвет е,ако става въпрос за много учене,да си седнеш на гъза овреме :) В крайна сметка,всеки сам си избира приоритетите,образованието далеч не е нещо задължително.Ако губиш интерес и не можеш да се съсредоточиш,по-скоро помисли дали това,което четеш ти е интересно и ще ти трябва и дали си се насочила правилно :) Това е моето мнение,разбира се,всеки може да гълта и прави каквото си иска :) Аз кафе не пия,често спя по 2-3 часа на нощ,често изобщо не спя,често ме вдигат по никое време и от мен се иска да съм напълно адекватен и концентриран в работата си.Това,което забелязвам е,че колегите лекари или студенти,които са свикнали да пият кафе,го търсят в такива случаи.Свикнали са и разчитат на него,за да са в кондиция.Аз нямам такива нужди и си върша работата без проблем.Моя извод е,че е по-добре без него.
Вече ако искаш да научиш някакви тухли за ден или два...има как,но не е нито законно,нито полезно,нито пък ще ти остане нещо от наученото,без да броим изобщо големите рискове.

П.С.Не мисля,че има нещо разумно в това да препоръчваш на млад,здрав човек по интернет добавка,която евентуално съдържа Тирозин и др. съставки с които се лекуват ADD и други тежки синдроми...
П.С.Това DMAE се превръща в холин,т.е. би имало ефект върху ЦНС само на лист хартия...холинът произведен по този начин не преминава кръвномозъчната бариера.Просто пиеш някакъв химикал(в случая алкохол) и самовнушението те “вдига”...

Мнението беше редактирано от kobain на 28.04.13 12:40.

28.04.13
12:38

казано от fire.is.my.nature на 16.04.13, 13:58:

Здравейте :)

Имам един въпрос. Някой да има доказани резултати от суплементи за концентрация, подобряване на когнитивната дейност и кои конкретно ? Препоръки?

Имам сериозно намерение да се заредя с нещо, защото просто денонощието е прекалено малко някак си. Тренировките ми действат стимулиращо като кафето, но бих пробвала и още нещо, най-малкото за психическа измама :Д
Установих, че краткотрайната употреба на кофеинови таблетки е УЖАСНО ефективна, но трябва да се спре, иначе човек става зависим и перманентно неспособен да общува с хора. :Д Та.. може би нещо, което съдържа кофеин?

Не съм запозната с предложенията на пазара и затова се насочвам към онези от вас, които имат подобен опит. Благодаря предварително :) :) :)

Acetyl L-Carnitine+Siberian Ginseng- препоръча ми ги една студентка (фармация) и наистина ми се отразяват доста добре, а за енергия пробвай и зелена енергия/спирулина

казано от kobain на 28.04.13, 12:22:

...

За много неща си прав, но отчасти стигаш до другата крайност.

Първо, наистина няма строг контрол върху добавките, особено американските, но също така точно Центрум не са от най-доказаните и сигурни марки, които да се дават за пример. От друга страна има марки хранителни добавки, които са доказани и тяхна политика е да слагат това, което пише на етикета. Въпрос на манталитет, но никога не бих се съмнявал ако приемам продукти на NOW, Solgar, GNC и т.н.

Добавките, които си дал за пример, наистина са подходящи само за възрастни, както и много други добавки, които нямат нищо общо с мозъчната дейност. Но инженерът го е казал, така че при днешния стрес, храна и влияния, дори младият мозък не е толкова млад.

Даваш пример със себе си, но не всеки може да се наспива за 2-3 часа, поне не за продължителен период от време. В случая всичко е индивидуално. Някои се наспиват с малко, други с повече. Аз лично, в период от три години съм си скъсвал гъза от работа, здраво учене и нещадящи тренировки, и мога да ти кажа, че без никаква помощ е малко трудно.

ПП1: Това за тирозинът е меко казано преувеличено, защото употребяваните дози често не надхвърлят количествата на аминокиселината в някои храни.
ПП2: За ДМАЕ си прав, спорно е дали изобщо увеличава нивата на ацетилхолина, макар, че бях попаднал на изследвания, че ги увеличава  непряко. Въпреки това, добавката е редовно употребявана и работи. Пласебо или не, не може да се каже категорично.

fire.is.my.nature

02.05.13
20:16

При положение, че те вдига, какво значение има дали е плацебо или не? :Д

Аз се чувствам много добре между другото. Единственият минус е, че не ми се яде и заслабнах. Но това може и да е от друго.

;)

17.06.13
21:35

Привет, опитвам се да се спра на добавка за концентрация, памет, острота, бодрост.
Трябва ми за работа на смени (има и нощни) и искам да съм на “6”, поне в началото. Искам да получа ефект възможно по-скоро.

Засилих се към Цереброто, понеже ми се стори доста добро, отзивите са добри, пък е и от 4 натурални екстракта, но го няма на пазара.

Гледам да е комплекс, а не изолирана съставка, за да не купувам 3-4 неща. Най-много два продукта.

Now’s - Brain-Elevate

True-Focus (Now)


GPC & PS /Doctor-s-Best/
- rhodiola, l-tyrosine, DMAE (но е са в отделни продукти)...

Acetyl L-Carnitine+Siberian Ginseng

Искам да взема нещо на първо време за концентрация/памет - 30-50лв. Засега съм се спрял на Brain Elevate (47лв). До месец ще си взема нещо по-комплексно по-специално за паметта (вероятно от онлайн магазин), че ме чака учене :)

За нощните смени какво бихте препоръчали?

11.02.15
10:01

Здравейте ,за да не отварям и аз нова тема -работя по 10-11 часа и после трябва да сядам да уча ,но съм отпаднал,не мога да се концетрирам и да уча,а и  трябва намаля съня на 6-7 часа,като по принцип си ми е 8 .Какво бихте ми препоръчали да приемам за да мога да се справя с този режим.
ПС:Пия си мултивитамини,омега -3 и пих гинкобилоба,но нещо ефект не усетих.

03.05.17
19:13

Привет! Прощавайте, че се появявам така от “нищото.” Просто желая да помогна на всички, които търсят средства за повишаване на концентрацията и умствените способности (или с какво да си вземат изпитите) в Гугъл, и обикновено попадат тук. Ето какво имам да ви споделя от личен опит.

С някои изключения всичко, което сте обсъждали дотук са все качествени добавки, които си заслужава да се приемат ако човек има желанието и финансовата възможност. Те ще спомогнат да сте по-здрави и бодри, но казано най-просто, те няма да ви свършат работа. Особено ГАБА. ГАБА дори не може да премине кръвно-мозъчната бариера, че да се усвои - съответно наличието и на пазара е нелепо, а да не говорим, че от нея принципно ви се доспива. Искам да ви насоча към два напълно легални продукта, за които мога да потвърдя без следа от съмнение, че действат като “чип” в мозъка.

1. Модафинил / modafinil. Продава се в България свободно като генерик (Modvigil), или с най-обикновена бяла рецепта под името Аспендос. “Официално” е стимулант на централната нервна система, предназначен за страдащи от нарколепсия - състояние, при което сте тотално гроги и не можете да стоите будни. Реално това е най-близкото нещо до хапчето от филма Limitless / Високо Напрежение на белия пазар.

- Премахва чувството на умора - в момента съм на три часа сън (не заради хапчето), но се чувствам бодър и в кондиция (заради хапчето).

- Премахва нуждата от сън - тоест, няма проблем да си легнете и да заспите, когато поискате, но докато трае ефекта му, организмът просто няма да ви сигнализира, че е дошло време за сън. Това не означава, че може да будувате безнаказано колкото си щете. Тялото ще ви го върне тъпкано.

- Концентрацията е на друго ниво. Умът е изцяло ангажиран със случващото се в момента и не поддава на импулси за разсейване.

- Погледът е изключително бистър и забелязва най-фините подробности без специално съсредоточаване. Цветовете са една идея по-ярки.

- Ефектът трае между 6 и 12 часа в зависимост от дозата и метаболизма, като е най-интензивен между втория и четвъртия час. Няма “краш.”

Неслучайно модафинилът е на мода в Силициевата Долина (където работните дни са дълги, а напрежението да се докажеш е нечовешко), или сред студентите в САЩ и Англия. Не искам и да чувам, че някой в България още си дава парите за измишльотини с гинко-билоба, или за откровени гадости при наличието на толкова интелигентно направено хапче, което работи.

При всички тези съвършенства, ето и някои странични ефекти:

- Леко учестен сърдечен ритъм и леко повишена телесна температура. Нищо фрапантно, но трябва да внимавате, ако имате проблеми с кръвно, сърце и тн.

- Асоциалност. Толкова сте съсредоточени, че околните сякаш не ви вълнуват, или са ви откровено досадни. Ще трябва да “отиграете” този момент, за да не ви се сърдят или набеждават.

- Предизвикване на безпричинна тревожност (онова кофти усещане в слънчевия сплит, познато е на всеки) при хора със склонност към такива състояния. Този ефект отшумява в рамките на седмица-две.

- Цената - между 35 и 45лв за блистер от 10 таблетки генерик (100мг или 200мг); за Аспендос - 62лв за 30 таблетки по 100мг. + евентуално преглед при частен психиатър 30-50лв, за да ви го изпише. Удря през джоба, но това е инвестиция за всеки, който държи да се представя на максимално високо ниво в работата или ученето. А и никой не ви кара да юркате модафинила всеки ден, или всеки месец.

Как да се сдобиете с модафинил? Вариант 1 - с рецепта. Ако личният лекар откаже да ви съдейства, потърсете частен психиатър, който ще ви влезе в положението; или познава колеги с експертиза в лечението със стимуланти и може да ви насочи към тях. В по-големите градове със сигурност ще намерите такива. Попитайте психаря от коя аптека да си го купите, или да го поръчате ако го нямат в наличност в обекта (по складовете със сигурност го имат). И задължително изкоментирайте ако имате проблеми с кръвното, или взимате някакви по-особени лекарства. Този вариант е по-изгоден от генеричния модафинил, но ако не намирате Аспендос по аптеките, ще поръчвате генерици.

Вариант 2. В един български сайт за добавки продават Modvigil, генерик на Модафинил - 10 хапчета x 200мг. Цепите хапчето на 2 или 4 и ще имате достатъчно материал за сесията 🙂

Още нещо. Сам по себе си, Модафинил или кое да е “умно хапче” няма да ви направи живота по-хубав, лесен и щастлив, ако не полагате усилия сами да си го направите такъв чрез здравословно хранене, тренировки, положителни емоции, и устрем към развитие. Модафинил не е панацея, нито прави хората свръхчовеци. Той просто ще ви позволи да се зарадвате на пълния максимум от това, с което разполагате в момента като когнитивен и интелектуален потенциал. Колкото повече бариери слагате пред него чрез лоши решения от всякакво естество - често предотвратими такива - толкова по-малка ще е ползата за вас.

2. Ноопепт. Ноопепта е брадат руски ноотропик, разработен още преди 1980. През последните години нашумя при американците, които си умират за руски щуротии като селанк и фенибът. Първото не съм го пробвал, а второто е като да удариш две водки на екс, без да ти размъти главата - развързва ти езика, развеселява те, после спиш като талпа и на следващия ден ти е малко мърляво. Организмът “привиква” за броени дни и който тръгне да качва дозата го чака много гадна абстиненция, тъй че умната.

Ноопепта представлява върховата форма на добре познатия пирацетам/луцетам. Той е няколко хиляди пъти по-силен от пирацетама, което далеч не означава, че ще ви превърне главите в суперкомпютри, съжалявам. Означава две неща - първо, Ноопепт оказва същия положителен ефект върху паметта и концентрацията при многократно по-ниска доза, от порядъка на 20-30мг един път дневно. За сравнение пирацетама се зоби с цели грамове, 2 до 4 пъти дневно, и “файдата” при здрав мозък е минимална. Което ни води към второто - поради високата си концентрация, ноопепта има осезаем ефект дори на млада, здрава глава. При мен (под 30 години съм) през първата седмица имаше толкова силен ефект на стимулант, че рязах капсулките по 20мг на две, за да си взема само половината. После нещата се укротиха и резултатите бяха приятни, но скромни. Малко по-усилена концентрация, малко по-бърза мисъл и по-гъвкава реч. Всеки мозък е “навързан” различно, така че на вас може да ви “пасне” по-добре. Странични ефекти - йок.

В България Ноопепт, към момента на писане, се продава свободно - без рецепта. Виждал съм го в една-единствена онлайн аптека на цена 40лв за 50 таблетки по 20мг, общо 1 грам мат’рял. Няма лошо, но от Англия може да си заръчате 10 грама пудра Ноопепт за около 80лв + доставка. При толкова ниска дневна доза, тeзи 10г ще ви стигнат поне за година, ако не и две. Може да заделите за баба и дядо, на тия години ще им дойде добре.

За финал, да поговорим за фенетиламин. Да не се бърка с фенилаланин и темподобни. Говорим за Phenethylamine, познат на пазара за суплементи като PEA. Веществото се произвежда в организма ви (невроамин) и се намира в малки количества в шоколада и какаото. Участва в регулирането на добре познатите невротрансмитери като серотонина, допамина, и норадреналина. Продава се свободно като хранителна добавка, включително и в България. Добре, кое му е интересното? По една случайност PEA е основата, върху която са разработени практически всички видове амфетамини (алфа-метил-фенетиламин - чаткаш ли химията?) и широк кръг фармацевтични стимуланти. Това явно позволява на производителите на суплементи да го рекламират за подобряване на тонуса, потискане на апетита, за учене, за будност, и други свойства присъщи на забранени и незабранени стимуланти. Чат-пат го хакат и в предтренировъчни формули. Реално е жив та*ак, защото МАО-Б ензимите му разказват играта на мига, в който постъпи в организма. Сам по себе си PEA не може да прояви никакви психоактивни свойства, освен в грозно големи и буквално токсични дози, затова не си го купувайте. По-хитрите другари ще се сетят да попитат какво ще се случи, ако временно блокираш МАО-Б ензимите и вземеш PEA. Аз, като един комсомол, ще им кажа да си гледат здравето.

Моите почитания и се надявам да съм ви поднесъл качествена информация. Успех!

Мнението беше редактирано от Richard Gruev на 09.05.17 21:33.

Bart Simpson

03.05.17
19:46

Пирамем.

16.05.17
02:49

Пробвай руските ноотропици...много са вкусни : )

Бих ти препоръчал Forever Ginkgo Plus. Това е хранителна добавка на билкова основа. Скъпичка е ,но със сигурност ще има ефект. Ако имаш интерес можеш да ми пишеш на лично.

Мнението беше редактирано от Симеон Димитров на 17.05.17 14:28.

22.09.17
12:09

казано от Richard Gruev на 03.05.17, 19:13:

Привет! Прощавайте, че се появявам така от “нищото.” Просто желая да помогна на всички, които търсят средства за повишаване на концентрацията и умствените способности (или с какво да си вземат изпитите) в Гугъл, и обикновено попадат тук. Ето какво имам да ви споделя от личен опит.

С някои изключения всичко, което сте обсъждали дотук са все качествени добавки, които си заслужава да се приемат ако човек има желанието и финансовата възможност. Те ще спомогнат да сте по-здрави и бодри, но казано най-просто, те няма да ви свършат работа. Особено ГАБА. ГАБА дори не може да премине кръвно-мозъчната бариера, че да се усвои - съответно наличието и на пазара е нелепо, а да не говорим, че от нея принципно ви се доспива. Искам да ви насоча към два напълно легални продукта, за които мога да потвърдя без следа от съмнение, че действат като “чип” в мозъка.

1. Модафинил / modafinil. Продава се в България свободно като генерик (Modvigil), или с най-обикновена бяла рецепта под името Аспендос. “Официално” е стимулант на централната нервна система, предназначен за страдащи от нарколепсия - състояние, при което сте тотално гроги и не можете да стоите будни. Реално това е най-близкото нещо до хапчето от филма Limitless / Високо Напрежение на белия пазар.

- Премахва чувството на умора - в момента съм на три часа сън (не заради хапчето), но се чувствам бодър и в кондиция (заради хапчето).

- Премахва нуждата от сън - тоест, няма проблем да си легнете и да заспите, когато поискате, но докато трае ефекта му, организмът просто няма да ви сигнализира, че е дошло време за сън. Това не означава, че може да будувате безнаказано колкото си щете. Тялото ще ви го върне тъпкано.

- Концентрацията е на друго ниво. Умът е изцяло ангажиран със случващото се в момента и не поддава на импулси за разсейване.

- Погледът е изключително бистър и забелязва най-фините подробности без специално съсредоточаване. Цветовете са една идея по-ярки.

- Ефектът трае между 6 и 12 часа в зависимост от дозата и метаболизма, като е най-интензивен между втория и четвъртия час. Няма “краш.”

Неслучайно модафинилът е на мода в Силициевата Долина (където работните дни са дълги, а напрежението да се докажеш е нечовешко), или сред студентите в САЩ и Англия. Не искам и да чувам, че някой в България още си дава парите за измишльотини с гинко-билоба, или за откровени гадости при наличието на толкова интелигентно направено хапче, което работи.

При всички тези съвършенства, ето и някои странични ефекти:

- Леко учестен сърдечен ритъм и леко повишена телесна температура. Нищо фрапантно, но трябва да внимавате, ако имате проблеми с кръвно, сърце и тн.

- Асоциалност. Толкова сте съсредоточени, че околните сякаш не ви вълнуват, или са ви откровено досадни. Ще трябва да “отиграете” този момент, за да не ви се сърдят или набеждават.

- Предизвикване на безпричинна тревожност (онова кофти усещане в слънчевия сплит, познато е на всеки) при хора със склонност към такива състояния. Този ефект отшумява в рамките на седмица-две.

- Цената - между 35 и 45лв за блистер от 10 таблетки генерик (100мг или 200мг); за Аспендос - 62лв за 30 таблетки по 100мг. + евентуално преглед при частен психиатър 30-50лв, за да ви го изпише. Удря през джоба, но това е инвестиция за всеки, който държи да се представя на максимално високо ниво в работата или ученето. А и никой не ви кара да юркате модафинила всеки ден, или всеки месец.

Как да се сдобиете с модафинил? Вариант 1 - с рецепта. Ако личният лекар откаже да ви съдейства, потърсете частен психиатър, който ще ви влезе в положението; или познава колеги с експертиза в лечението със стимуланти и може да ви насочи към тях. В по-големите градове със сигурност ще намерите такива. Попитайте психаря от коя аптека да си го купите, или да го поръчате ако го нямат в наличност в обекта (по складовете със сигурност го имат). И задължително изкоментирайте ако имате проблеми с кръвното, или взимате някакви по-особени лекарства. Този вариант е по-изгоден от генеричния модафинил, но ако не намирате Аспендос по аптеките, ще поръчвате генерици.

Вариант 2. В един български сайт за добавки продават Modvigil, генерик на Модафинил - 10 хапчета x 200мг. Цепите хапчето на 2 или 4 и ще имате достатъчно материал за сесията

Още нещо. Сам по себе си, Модафинил или кое да е “умно хапче” няма да ви направи живота по-хубав, лесен и щастлив, ако не полагате усилия сами да си го направите такъв чрез здравословно хранене, тренировки, положителни емоции, и устрем към развитие. Модафинил не е панацея, нито прави хората свръхчовеци. Той просто ще ви позволи да се зарадвате на пълния максимум от това, с което разполагате в момента като когнитивен и интелектуален потенциал. Колкото повече бариери слагате пред него чрез лоши решения от всякакво естество - често предотвратими такива - толкова по-малка ще е ползата за вас.

2. Ноопепт. Ноопепта е брадат руски ноотропик, разработен още преди 1980. През последните години нашумя при американците, които си умират за руски щуротии като селанк и фенибът. Първото не съм го пробвал, а второто е като да удариш две водки на екс, без да ти размъти главата - развързва ти езика, развеселява те, после спиш като талпа и на следващия ден ти е малко мърляво. Организмът “привиква” за броени дни и който тръгне да качва дозата го чака много гадна абстиненция, тъй че умната.

Ноопепта представлява върховата форма на добре познатия пирацетам/луцетам. Той е няколко хиляди пъти по-силен от пирацетама, което далеч не означава, че ще ви превърне главите в суперкомпютри, съжалявам. Означава две неща - първо, Ноопепт оказва същия положителен ефект върху паметта и концентрацията при многократно по-ниска доза, от порядъка на 20-30мг един път дневно. За сравнение пирацетама се зоби с цели грамове, 2 до 4 пъти дневно, и “файдата” при здрав мозък е минимална. Което ни води към второто - поради високата си концентрация, ноопепта има осезаем ефект дори на млада, здрава глава. При мен (под 30 години съм) през първата седмица имаше толкова силен ефект на стимулант, че рязах капсулките по 20мг на две, за да си взема само половината. После нещата се укротиха и резултатите бяха приятни, но скромни. Малко по-усилена концентрация, малко по-бърза мисъл и по-гъвкава реч. Всеки мозък е “навързан” различно, така че на вас може да ви “пасне” по-добре. Странични ефекти - йок.

В България Ноопепт, към момента на писане, се продава свободно - без рецепта. Виждал съм го в една-единствена онлайн аптека на цена 40лв за 50 таблетки по 20мг, общо 1 грам мат’рял. Няма лошо, но от Англия може да си заръчате 10 грама пудра Ноопепт за около 80лв + доставка. При толкова ниска дневна доза, тeзи 10г ще ви стигнат поне за година, ако не и две. Може да заделите за баба и дядо, на тия години ще им дойде добре.

За финал, да поговорим за фенетиламин. Да не се бърка с фенилаланин и темподобни. Говорим за Phenethylamine, познат на пазара за суплементи като PEA. Веществото се произвежда в организма ви (невроамин) и се намира в малки количества в шоколада и какаото. Участва в регулирането на добре познатите невротрансмитери като серотонина, допамина, и норадреналина. Продава се свободно като хранителна добавка, включително и в България. Добре, кое му е интересното? По една случайност PEA е основата, върху която са разработени практически всички видове амфетамини (алфа-метил-фенетиламин - чаткаш ли химията?) и широк кръг фармацевтични стимуланти. Това явно позволява на производителите на суплементи да го рекламират за подобряване на тонуса, потискане на апетита, за учене, за будност, и други свойства присъщи на забранени и незабранени стимуланти. Чат-пат го хакат и в предтренировъчни формули. Реално е жив та*ак, защото МАО-Б ензимите му разказват играта на мига, в който постъпи в организма. Сам по себе си PEA не може да прояви никакви психоактивни свойства, освен в грозно големи и буквално токсични дози, затова не си го купувайте. По-хитрите другари ще се сетят да попитат какво ще се случи, ако временно блокираш МАО-Б ензимите и вземеш PEA. Аз, като един комсомол, ще им кажа да си гледат здравето.

Моите почитания и се надявам да съм ви поднесъл качествена информация. Успех!

Здравей,
Имам няколко въпроса и предварително благодаря за отговорите!
Ноопепта, който каза, че си опитал е от този, който се продава в България ли(прикачих снимка?
Аз също четох доста положителни отзиви за хапчето и бих искал да го опитам.
Намерих една Руска онлайн аптека, която продава такъв, цената е 14 долара за 50 таблетки по 10мг, мислиш ли, че като качество може би е по-добър от нашия и заслужава ли си да си поръчам от него?
В момента пия Пирацетам по 5 таблетки от 1200мг, на ден.
Първите няколко дни имаше доста добър ефект( или поне плацебото ми казва така) а сега има по-слаб ефект, който се изразява в произволни моменти.
Може ли да споделиш още някаква допълнителна информация за Ноопепта, ако имаш такава?
Благодаря и приятен ден!

13.03.19
08:14

Привет
Търся скорощен ефект във връзка с по-добра концентрация, памет, учене.

Кафето не ми помага, а и нямам навик да пия. А и не искам да привиквам към кофеина.
Пих 1-2м ридиола 500мг по 1капс, на NoW, но не усетих промяна.

Дотук това ми хвана окото:
DMAE
Acetyl L-Carnitine+
Siberian Ginseng-

Чувал съм за ноопептидите хвалебствия, давали ги на умствено изостанали... С ефект.

Надявам се няма пристрастяващ ефект. От тук може ли да се купи/поръча понеже не ми се чака от Англия.

Мнението беше редактирано от hakama на 13.03.19 08:17.

13.03.19
09:03

За женшена и л-карнитина няма научни доказателства че правят нещо.

Едно време сестра ми и колежките ѝ пиеха пирамем когато учеха за изпити по медицина, не съм проверявал научно как стои въпроса и дали прави нещо в тая насока.

Не е съвсем каквото очакваш да чуеш, но: не искаш да пиеш кафе, защото се притесняваш че ще се пристрастиш към кофеина, но питаш за лекарства, които са със специален режим? Те по-безопасни ли мислиш че са?

И последно: защо не си използваш времето пълноценно и да си седнеш на задника и да учиш вместо да висиш в интернета да търсиш как да си повишиш с няколко илюзорни процента паметта?

13.03.19
10:04

На сибирския женшен действието му е съвсем различно.

Защо четеш за това, което дават на хора с медицински цели и искаш да го използваш за да компенсираш мързела си?
Няма такава билка и добавка, а дори и медикамент, с който да не положиш никакви усилия, и да ти се излее всичкото знание в главата; дори и по оперативен път няма да се получи.

13.03.19
23:31

казано от Димо на 13.03.19, 09:03:

И последно: защо не си използваш времето пълноценно и да си седнеш на задника и да учиш вместо да висиш в интернета да търсиш как да си повишиш с няколко илюзорни процента паметта?

Основно концентрацията (фокус) ми е важна в момента,... а тя не се повишава със “сядане на дъто”...

Все пак пиша в тема за това, отделно във форум с няколко раздела за добавки... а не във форум за праноядство.

Ноотропика не е лекарсво. Пирамена - да, но не смятам да си пържа до там мозъкаа

14.03.19
09:53

Грузински черен чай...правен със запарка...силен толкова,че да е като кафе тъмен.
През 3-4 часа по една чаша...и така 40-50 часа))))няма сън,няма мън)))Така карах,аз в сесиите..като нямах кръвно))))))))))

14.03.19
11:16

казано от hakama на 13.03.19, 23:31:

Ноотропика не е лекарсво. Пирамена - да, но не смятам да си пържа до там мозъкаа

Пирацетамът е ноотропик. Нищо не пържи, даже заради тоталната липса на странични ефекти и факта, че върху здрав мозък не действа, е забранен в Щатите от FDA - пардокс.

14.08.20
22:35

Благодаря за изчерпателната информация.
Под “фенетиламин”, може би имаш предвид “Фенилетиламин” -
https://www.bb-team.org/articles/5052_phenylethylamine ?

казано от Richard Gruev на 03.05.17, 19:13:

Привет! Прощавайте, че се появявам така от “нищото.” Просто желая да помогна на всички, които търсят средства за повишаване на концентрацията и умствените способности (или с какво да си вземат изпитите) в Гугъл, и обикновено попадат тук. Ето какво имам да ви споделя от личен опит.

С някои изключения всичко, което сте обсъждали дотук са все качествени добавки, които си заслужава да се приемат ако човек има желанието и финансовата възможност. Те ще спомогнат да сте по-здрави и бодри, но казано най-просто, те няма да ви свършат работа. Особено ГАБА. ГАБА дори не може да премине кръвно-мозъчната бариера, че да се усвои - съответно наличието и на пазара е нелепо, а да не говорим, че от нея принципно ви се доспива. Искам да ви насоча към два напълно легални продукта, за които мога да потвърдя без следа от съмнение, че действат като “чип” в мозъка.

1. Модафинил / modafinil. Продава се в България свободно като генерик (Modvigil), или с най-обикновена бяла рецепта под името Аспендос. “Официално” е стимулант на централната нервна система, предназначен за страдащи от нарколепсия - състояние, при което сте тотално гроги и не можете да стоите будни. Реално това е най-близкото нещо до хапчето от филма Limitless / Високо Напрежение на белия пазар.

- Премахва чувството на умора - в момента съм на три часа сън (не заради хапчето), но се чувствам бодър и в кондиция (заради хапчето).

- Премахва нуждата от сън - тоест, няма проблем да си легнете и да заспите, когато поискате, но докато трае ефекта му, организмът просто няма да ви сигнализира, че е дошло време за сън. Това не означава, че може да будувате безнаказано колкото си щете. Тялото ще ви го върне тъпкано.

- Концентрацията е на друго ниво. Умът е изцяло ангажиран със случващото се в момента и не поддава на импулси за разсейване.

- Погледът е изключително бистър и забелязва най-фините подробности без специално съсредоточаване. Цветовете са една идея по-ярки.

- Ефектът трае между 6 и 12 часа в зависимост от дозата и метаболизма, като е най-интензивен между втория и четвъртия час. Няма “краш.”

Неслучайно модафинилът е на мода в Силициевата Долина (където работните дни са дълги, а напрежението да се докажеш е нечовешко), или сред студентите в САЩ и Англия. Не искам и да чувам, че някой в България още си дава парите за измишльотини с гинко-билоба, или за откровени гадости при наличието на толкова интелигентно направено хапче, което работи.

При всички тези съвършенства, ето и някои странични ефекти:

- Леко учестен сърдечен ритъм и леко повишена телесна температура. Нищо фрапантно, но трябва да внимавате, ако имате проблеми с кръвно, сърце и тн.

- Асоциалност. Толкова сте съсредоточени, че околните сякаш не ви вълнуват, или са ви откровено досадни. Ще трябва да “отиграете” този момент, за да не ви се сърдят или набеждават.

- Предизвикване на безпричинна тревожност (онова кофти усещане в слънчевия сплит, познато е на всеки) при хора със склонност към такива състояния. Този ефект отшумява в рамките на седмица-две.

- Цената - между 35 и 45лв за блистер от 10 таблетки генерик (100мг или 200мг); за Аспендос - 62лв за 30 таблетки по 100мг. + евентуално преглед при частен психиатър 30-50лв, за да ви го изпише. Удря през джоба, но това е инвестиция за всеки, който държи да се представя на максимално високо ниво в работата или ученето. А и никой не ви кара да юркате модафинила всеки ден, или всеки месец.

Как да се сдобиете с модафинил? Вариант 1 - с рецепта. Ако личният лекар откаже да ви съдейства, потърсете частен психиатър, който ще ви влезе в положението; или познава колеги с експертиза в лечението със стимуланти и може да ви насочи към тях. В по-големите градове със сигурност ще намерите такива. Попитайте психаря от коя аптека да си го купите, или да го поръчате ако го нямат в наличност в обекта (по складовете със сигурност го имат). И задължително изкоментирайте ако имате проблеми с кръвното, или взимате някакви по-особени лекарства. Този вариант е по-изгоден от генеричния модафинил, но ако не намирате Аспендос по аптеките, ще поръчвате генерици.

Вариант 2. В един български сайт за добавки продават Modvigil, генерик на Модафинил - 10 хапчета x 200мг. Цепите хапчето на 2 или 4 и ще имате достатъчно материал за сесията 🙂

Още нещо. Сам по себе си, Модафинил или кое да е “умно хапче” няма да ви направи живота по-хубав, лесен и щастлив, ако не полагате усилия сами да си го направите такъв чрез здравословно хранене, тренировки, положителни емоции, и устрем към развитие. Модафинил не е панацея, нито прави хората свръхчовеци. Той просто ще ви позволи да се зарадвате на пълния максимум от това, с което разполагате в момента като когнитивен и интелектуален потенциал. Колкото повече бариери слагате пред него чрез лоши решения от всякакво естество - често предотвратими такива - толкова по-малка ще е ползата за вас.

2. Ноопепт. Ноопепта е брадат руски ноотропик, разработен още преди 1980. През последните години нашумя при американците, които си умират за руски щуротии като селанк и фенибът. Първото не съм го пробвал, а второто е като да удариш две водки на екс, без да ти размъти главата - развързва ти езика, развеселява те, после спиш като талпа и на следващия ден ти е малко мърляво. Организмът “привиква” за броени дни и който тръгне да качва дозата го чака много гадна абстиненция, тъй че умната.

Ноопепта представлява върховата форма на добре познатия пирацетам/луцетам. Той е няколко хиляди пъти по-силен от пирацетама, което далеч не означава, че ще ви превърне главите в суперкомпютри, съжалявам. Означава две неща - първо, Ноопепт оказва същия положителен ефект върху паметта и концентрацията при многократно по-ниска доза, от порядъка на 20-30мг един път дневно. За сравнение пирацетама се зоби с цели грамове, 2 до 4 пъти дневно, и “файдата” при здрав мозък е минимална. Което ни води към второто - поради високата си концентрация, ноопепта има осезаем ефект дори на млада, здрава глава. При мен (под 30 години съм) през първата седмица имаше толкова силен ефект на стимулант, че рязах капсулките по 20мг на две, за да си взема само половината. После нещата се укротиха и резултатите бяха приятни, но скромни. Малко по-усилена концентрация, малко по-бърза мисъл и по-гъвкава реч. Всеки мозък е “навързан” различно, така че на вас може да ви “пасне” по-добре. Странични ефекти - йок.

В България Ноопепт, към момента на писане, се продава свободно - без рецепта. Виждал съм го в една-единствена онлайн аптека на цена 40лв за 50 таблетки по 20мг, общо 1 грам мат’рял. Няма лошо, но от Англия може да си заръчате 10 грама пудра Ноопепт за около 80лв + доставка. При толкова ниска дневна доза, тeзи 10г ще ви стигнат поне за година, ако не и две. Може да заделите за баба и дядо, на тия години ще им дойде добре.

За финал, да поговорим за фенетиламин. Да не се бърка с фенилаланин и темподобни. Говорим за Phenethylamine, познат на пазара за суплементи като PEA. Веществото се произвежда в организма ви (невроамин) и се намира в малки количества в шоколада и какаото. Участва в регулирането на добре познатите невротрансмитери като серотонина, допамина, и норадреналина. Продава се свободно като хранителна добавка, включително и в България. Добре, кое му е интересното? По една случайност PEA е основата, върху която са разработени практически всички видове амфетамини (алфа-метил-фенетиламин - чаткаш ли химията?) и широк кръг фармацевтични стимуланти. Това явно позволява на производителите на суплементи да го рекламират за подобряване на тонуса, потискане на апетита, за учене, за будност, и други свойства присъщи на забранени и незабранени стимуланти. Чат-пат го хакат и в предтренировъчни формули. Реално е жив та*ак, защото МАО-Б ензимите му разказват играта на мига, в който постъпи в организма. Сам по себе си PEA не може да прояви никакви психоактивни свойства, освен в грозно големи и буквално токсични дози, затова не си го купувайте. По-хитрите другари ще се сетят да попитат какво ще се случи, ако временно блокираш МАО-Б ензимите и вземеш PEA. Аз, като един комсомол, ще им кажа да си гледат здравето.

Моите почитания и се надявам да съм ви поднесъл качествена информация. Успех!

17.12.20
11:57

казано от Richard Gruev на 03.05.17, 19:13:

1. Модафинил / modafinil. Продава се в България свободно като генерик (Modvigil), или с най-обикновена бяла рецепта под името Аспендос. “Официално” е стимулант на централната нервна система, предназначен за страдащи от нарколепсия - състояние, при което сте тотално гроги и не можете да стоите будни. Реално това е най-близкото нещо до хапчето от филма Limitless / Високо Напрежение на белия пазар.

- Премахва чувството на умора - в момента съм на три часа сън (не заради хапчето), но се чувствам бодър и в кондиция (заради хапчето).

- Премахва нуждата от сън - тоест, няма проблем да си легнете и да заспите, когато поискате, но докато трае ефекта му, организмът просто няма да ви сигнализира, че е дошло време за сън. Това не означава, че може да будувате безнаказано колкото си щете. Тялото ще ви го върне тъпкано.

- Концентрацията е на друго ниво. Умът е изцяло ангажиран със случващото се в момента и не поддава на импулси за разсейване.

- Погледът е изключително бистър и забелязва най-фините подробности без специално съсредоточаване. Цветовете са една идея по-ярки.

- Ефектът трае между 6 и 12 часа в зависимост от дозата и метаболизма, като е най-интензивен между втория и четвъртия час. Няма “краш.”

Неслучайно модафинилът е на мода в Силициевата Долина (където работните дни са дълги, а напрежението да се докажеш е нечовешко), или сред студентите в САЩ и Англия. Не искам и да чувам, че някой в България още си дава парите за измишльотини с гинко-билоба, или за откровени гадости при наличието на толкова интелигентно направено хапче, което работи.

При всички тези съвършенства, ето и някои странични ефекти:

- Леко учестен сърдечен ритъм и леко повишена телесна температура. Нищо фрапантно, но трябва да внимавате, ако имате проблеми с кръвно, сърце и тн.

- Асоциалност. Толкова сте съсредоточени, че околните сякаш не ви вълнуват, или са ви откровено досадни. Ще трябва да “отиграете” този момент, за да не ви се сърдят или набеждават.

- Предизвикване на безпричинна тревожност (онова кофти усещане в слънчевия сплит, познато е на всеки) при хора със склонност към такива състояния. Този ефект отшумява в рамките на седмица-две.

- Цената - между 35 и 45лв за блистер от 10 таблетки генерик (100мг или 200мг); за Аспендос - 62лв за 30 таблетки по 100мг. + евентуално преглед при частен психиатър 30-50лв, за да ви го изпише. Удря през джоба, но това е инвестиция за всеки, който държи да се представя на максимално високо ниво в работата или ученето. А и никой не ви кара да юркате модафинила всеки ден, или всеки месец.

Как да се сдобиете с модафинил? Вариант 1 - с рецепта. Ако личният лекар откаже да ви съдейства, потърсете частен психиатър, който ще ви влезе в положението; или познава колеги с експертиза в лечението със стимуланти и може да ви насочи към тях. В по-големите градове със сигурност ще намерите такива. Попитайте психаря от коя аптека да си го купите, или да го поръчате ако го нямат в наличност в обекта (по складовете със сигурност го имат). И задължително изкоментирайте ако имате проблеми с кръвното, или взимате някакви по-особени лекарства. Този вариант е по-изгоден от генеричния модафинил, но ако не намирате Аспендос по аптеките, ще поръчвате генерици.

Вариант 2. В един български сайт за добавки продават Modvigil, генерик на Модафинил - 10 хапчета x 200мг. Цепите хапчето на 2 или 4 и ще имате достатъчно материал за сесията 🙂

Още нещо. Сам по себе си, Модафинил или кое да е “умно хапче” няма да ви направи живота по-хубав, лесен и щастлив, ако не полагате усилия сами да си го направите такъв чрез здравословно хранене, тренировки, положителни емоции, и устрем към развитие. Модафинил не е панацея, нито прави хората свръхчовеци. Той просто ще ви позволи да се зарадвате на пълния максимум от това, с което разполагате в момента като когнитивен и интелектуален потенциал. Колкото повече бариери слагате пред него чрез лоши решения от всякакво естество - често предотвратими такива - толкова по-малка ще е ползата за вас.

Евала - няма как да го кажа по-добре.

Моите 2 стотинки: не съм фармацевт. Нито обичам много да експериментирам. Но попаднах на Модафинил преди 10-тина години. Четох доста по разни форуми, че помага при липса на сън и се реших да пробвам.

И, да, абсолютно вярно е.

Няма нищо по-добро от Модафинил след безсънна нощ. Концентрацията ми е не просто на 100%, а на 110%. По-работоспособен съм - не само за умствена работа, но и за физически усилия.

Не съм усетил асоциалност или пък соматични негативи.

Но има едно голямо “НО”.

При мен Модафинила работи само при първата безсънна нощ. При втора безсънна нощ една след друга почти не усещам ефект. Явно умората надделява.

Та аз го ползвам само когато съм имал инцидентна безсънна нощ - слава богу при мен такива нощи не са прекалено чести.

Иначе знам, че има хора дето го пият ежедневно и с години. Но мен ме е страх, че ефектът може да изчезне та го пазя като “талисман” само за безсънни нощи. Ама дори и така почти 2 опаковки заминават всяка година.

Другият негатив е, че на мен ми действа доста дълго - ефектът му трае 10-12 часа, но дори и след това поне още 2-3 часа не мога да заспя. Затова го взимам рано сутринта - примерно тази нощ като стана 4.30 разбрах, че няма смисъл да се опитвам да заспя (бях легнал необичайно късно) и взех една таблетка (100мг). Ако го взема след 8 часа сутринта рискувам да ми обърка съня (опитвам се да заспивам преди полунощ).

Пробвал съм да променям дозите. 50мг ми идва слабо - не усещам кой знае какъв ефект. 200мг съм пробвал веднъж ама тогава усетих и леко сърцебиене - нищо страшно само по себе си, ама реших, че двойната доза не ми носи осезаеми предимства спрямо 100-те мг та не си струва да рискувам.

Иначе съм чел за хора да пробват 2 дневни дози - 100мг сутрин и 50мг непосредствено след обяда. Не съм го пробвал защото ме е страх да не ми развали съня (много е податлив на смени в графика).

В София много аптеки не продават Аспендос. “Медеа” на бул. Витоша (до Южен парк) продават, но трябва да го поръчват от някакъв склад та искат капаро. На мен не са ми искали рецепта, ама аз първия път им показах празна опаковка от Модафинил та им беше ясно, че не го ползвам за първи път.

Мнението беше редактирано от Nota Bene на 17.12.20 12:00.

17.12.20
15:51

Някой знае ли откъде може да се купи ноопепт в БГ?

Предпочитам разфасовка от по 10мг защото не съм ги пробвал и предпочитам таблетките да са с по-малка доза.

Виждам, че го има на една или две онлайн аптеки, ама не знам дали са legit. Някой може ли да препоръча онлайн (или офлайн) аптека?

Мнението беше редактирано от Nota Bene на 17.12.20 16:04.

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1