Боен спорт за обща култура.

04.05.13
22:50

Здравейте, имам едно питане към вас.
В днешно време освен да си як и добре изглеждащ , ще ти е в плюс ако имаш и познания за обща култура от някое бойно изкуство.
Въпросът е следния:
Кой спорт от изброените , ще е най-практичен в днешния несигурен живот.

Бокс,Кикбокс,Карате(общо казано),Джудо,Свободна Борба, + някой допълнения от вас.

Наскоро говорихме с мой приятел , който ми препоръча да тренирам свободна борба,но ми трябва и вашето предложение.

Благодаря за вниманието което ще заделите!

Въпроса ти няма точен отговор.
Всичко зависи от конкретната ситуация и противник.

04.05.13
23:04

От мен да знаеш, павето в зъбите и черта преди да те стигнат!!!!!

ZI

04.05.13
23:08

Няма значение какво Бойно изкуство или спорт си тренирал,защото на улицата няма правила.

Мнението беше редактирано от ziro на 04.05.13 23:09.

RA

05.05.13
00:05

От наблюдения боксьорите се справят добре, кикбоксьорите в близък бой нямат място да се “разгънат” (не са толкова ефективни с ръцете).

http://www.youtube.com/watch?v=_d3KM_OMOxk
http://www.youtube.com/watch?v=SFV66lBhyhM
http://www.youtube.com/watch?v=xlJWCujndL0
http://www.youtube.com/watch?v=kX1Oer2EGu8

И едно епично видео с боксьор на мотор в Русия което не можах да намеря да ти покажа. Слизат 4-ма от джип и моторягата ги бие (много му идва да гледа и гърба си, но ако са 1 на 1 нямат шанс).

Това е и спорта с най-голям риск (най-много смъртни случаи) - ударите в мозъка са необратими. А мозъка е важен за всичко което правиш. Преглъщане, говор, мислене, слух... Колко боксьори са приключили кариерата си инвалиди...

05.05.13
00:35

Krav Maga!

05.05.13
00:50

Смесени бойни изкуства - ММА , съмнявам се някой да ме поправи...и да боя цар няма.

05.05.13
01:05

казано от ziro на 04.05.13, 23:08:

Няма значение какво Бойно изкуство или спорт си тренирал,защото на улицата няма правила.

Напълно съм съгласна. А и познавам хора, които в залата са добри, а на улицата се спичат. Както и обратното - никога не са тренирали нещо сериозно, но могат да те спукат от бой.
Всичко е до психиката според мен.

05.05.13
01:15

Както казаха вече доста колеги,в боя няма правила и нищо не се знае. Да това е вярно !
А какво ви е мнението конкретно за борците ?
Говорихме с един познат който е г/д запознат с бойните спортове , и ми каза ,че борците са много добре подготвени за улични спречквания , поради това ,че 70% от сериозните боеве приключват на земята.
Вие какво мислите за това негово изказване ?

05.05.13
11:20

Нямам опит с бойните спортове, но съм присъствал и участвал в доста улични сбивания. Много голяма част от тях се довеждат до клинч, така че всеки спорт който практикува побеждаването на противника в такава ситуация е с предимство. Боксьорските умения са огромен плюс. Боят на земята е голяма грешка, защото не знаеш колко от приятелите на противника ти ще ти ритат главата. Както ти казаха, на улицата няма правила. Има много ненормалници, за последните няколко месеца в моя квартал видях как момче гони нападателя си от предната вечер с мачете, видях и прави лопати да се вадят. Внимавай.

Мнението беше редактирано от dani на 05.05.13 11:21.

RA

05.05.13
11:42

казано от Vinstrola на 05.05.13, 01:15:

Както казаха вече доста колеги,в боя няма правила и нищо не се знае. Да това е вярно !
А какво ви е мнението конкретно за борците ?
Говорихме с един познат който е г/д запознат с бойните спортове , и ми каза ,че борците са много добре подготвени за улични спречквания , поради това ,че 70% от сериозните боеве приключват на земята.
Вие какво мислите за това негово изказване ?

Не съм запознат, но като чуя борец си представям това (Сърбина, не Кимбо...)

http://www.youtube.com/watch?v=mEo-Y5Jya1s

05.05.13
13:05

“Кажете какво да тренирам 1-2-3 месеца, че да се бия много”.

Помисли си върху следните ситуации:

Тренираш борба - сваляш го на земята, ама приятелите му решават да играят футбол с главата ти.
Тренираш борба, ама оня е 20-30 кила повече от теб и на земята те “обръща” и почва да си играе с главата ти.
Тренираш бокс, ама оня е тренирал борба. Не успяваш да го удариш, че да го откажеш и те мята на цимента.
Тренирал си бокс и борба и си 20 кила по-тежък, ама оня има нож/мачете/тръба/паве/лопата и свършваш на цимента.

Достатъчно ясен ли е примерът? Всичко е според ситуацията. Ако искаш да си максимално сигурен - заложи на лека атлетика.

Още малко размисъл:

Ако става въпрос за ситуация, когато човекът срещу теб не е тренирал, а обстановката е ескалирала защото си го гледал накриво, си танцувал с “приятелката” му, си му отнел предимство на светофара или си го напсувал на майка няма значение какво ще избереш. Поне по мой наблюдения в повечето такива ситуации е по-важна психиката. Като видиш, че нещата накипяват един бърз силен прав в брадата, за да разбере, че не си от хората дето позволяват да ги бият и нещата приключват. Тука което и изкуство да избереш - бокс, кикбокс, киокушин голямо значение няма. То ще те научи, че може да отнесеш 2-3-4 удара и съответно как да нанесеш 2-3-4 удара без сам да се потрошиш.

RA

05.05.13
13:09

В бокса най-трудното нещо с което се свиква е, че за да удариш трябва да те ударят. И то боли...

05.05.13
13:33

А в кой спорт ще удряш само ти, че другите да ги боли?

05.05.13
13:36

Аз лятото се бях зарибил по бокса от един мой асистент. 3-4 месеца тренирах двуразово- бокс и фитнес. Не бих казал, че съм се зарибявал много по бойните спортове, но бокса си ми харесва като спорт. Но при мен нещата са по скоро любителски. Сега нямам време в графика си, че да тренирам двуразово. В момента използвам крушата по скоро за кардио, отколкото за подобряването на някои умения и подобни неща. Като цяло няма лошо един мъж (пък и жена) да поназнайва туй- унуй в бойните спортове, все пак не се знае кога някои неща ще ти послужат.
Иначе боя на улицата и боя на тепиха са две различни неща. Никога не съм обичал да се бия, всъщност не ми се е налагало да се бия от дете (за уличните свади говоря). На улицата боят е мръсен, няма правила, не знаеш как ще ти изкочи човека и с какво, не знаеш дали и 5-те му приятели- катили няма направо с него да ти скочат и тн. Абе грозна работа, особено тука в България дето всеки втори келеш почна да се прави на мутра.
Ей така един приятел таекуондист го бяха ограбили едни роми. Единият му вади нож зад гърба, от такава ситуация как да излезнеш, и си дава парите.
Иначе се чудя какво всички взеха да се прихласват по ММА- смесените бойни изкуства. Чудя се изобщо защо в името се съдържа думата “изкуства”. За мене ММА не е никакво изкуство. Що направо не ги кръстят гладиаторски битки (или нещо от сорта).
Нищо красиво не виждам в ММА, че е практично- така е, но да налагаш опонента си с тупаници докато той се гърчи и кърви легнал... аз не виждам уважение в този спорт. Да не говорим, че особено в България ММА е забавление за мутрите, има доста купени мачове, не знаеш дали опонента ти не е на стероиди и подобни.
Аз красота виждам в бокса, кик- бокса, борбата, кудото и в още някои други спортове.

Мнението беше редактирано от avitohol на 05.05.13 13:36.

RA

05.05.13
13:41

казано от Hardcore на 05.05.13, 13:33:

А в кой спорт ще удряш само ти, че другите да ги боли?

По мои наблюдения другите спортове имат защита и техники за защита, а в бокса се удряте само в глава и евентуално ако има момент в бъбреци. Ако пазиш главата - бъбреците отиват, ако пазиш 2-рото - първото. В другите спортове можеш да вдигнеш крак или да го държиш с ритници на добро растояние. Но кой съм аз да казвам кое какво е, аз който нямам опит... Виждам, че Вие сте инструктор - няма как моето мнение да е над Вашето :)

05.05.13
14:06

Ето сега пък трябва да съм инструктор, за да изказвам мнение...

В бокса също има техники за защита, това че ти не си чувал за тях е твой проблем.

Или от ударите с крака не боли? На мен ми се е случвало от лоу-кикове целите ми крака да са в сини буци.

Мнението беше редактирано от Hardcore на 05.05.13 14:08.

RA

05.05.13
14:27

казано от Hardcore на 05.05.13, 14:06:

Ето сега пък трябва да съм инструктор, за да изказвам мнение...

В бокса също има техники за защита, това че ти не си чувал за тях е твой проблем.

Или от ударите с крака не боли? На мен ми се е случвало от лоу-кикове целите ми крака да са в сини буци.

Пише “Боен изкуствовед”. Чувал съм за техники на защита, но кой ги ползва активно - това е “офанзивен” спорт не е ли така? Гледайки боксови мачове - те почти нямат гард... (пример Mayweather Jr). За low kick-овете - да, за това слагат бинтове и кори, но на улицата къде...

Не искам да споря, просто казвам.

05.05.13
14:35

Според мен бокса е основата, но за да се научиш да го практикуваш както трябва ще ти отнеме години!

RA

05.05.13
14:42

Треньора казва:

“Само със състезания ще се научиш да бъдеш боксьор!”

05.05.13
14:47

Здравейте отново!
Попаднах в интернет на няколко интересни клипове , и реших да ги споделя с вас .

Само искам да добавя ,че с тези клипове не целя да сравнявам спорт с друг спорт, и да казвам кой е по добрия от другия.. !
1. http://vbox7.com/play:mf6df79351
2. http://www.youtube.com/watch?v=qI9nRwip6eU
3. http://vbox7.com/play:07227205

05.05.13
16:07

Ако те е страх да не те набият на улицата, тренирането на каквото и да е няма да помогне изобщо. По-добре е човек да измисли как да си избие този комплекс и да си живее живота, обръщайки внимание на по-важните неща

05.05.13
16:49

крав мага или айкидо

05.05.13
19:35

Спринт!

RA

05.05.13
19:44

Не искам да повдигам спорове, но за всички предложили бягство - ами ако човек не е сам?

05.05.13
20:04

Тогава щеш не щеш,ще се биеш.И да те набият,в очите на гаджето ти пак ще си герой.

05.05.13
20:17

Тази тема много пъти е обсъждана.
За да се биеш добре на улицата - трябва да се биеш на улицата.
На улицата най-добре функционира ГСБ (груб селски бой) - правила няма, използват се всякакви подръчни и подкрачни средства, а често има ситуации няколко vs един.

Най-доброто решение е да се избегне боя.

05.05.13
20:23

Това за ГСБ ми напомни за една случка преди няколко месеца.
В някакво българско село няколко наши юнаци бяха пребили едни френски командоси :D .

Мнението беше редактирано от avitohol на 05.05.13 21:00.

RA

05.05.13
22:19

казано от avitohol avitohol на 05.05.13, 20:23:

Това за ГСБ ми напомни за една случка преди няколко месеца.
В някакво българско село няколко наши юнаци бяха пребили едни френски командоси :D .

Може ли линк към видео от YouTube или сайт където мога да прочета. Стана ми интересно какво са правили френски командоси (вероятно легионери) в България.

05.05.13
22:48

http://www.vbox7.com/play:88f5e8e64c
Това е за френските командоси :D

05.05.13
22:53

чак като ги напънаами яко на бой зеха да бягат ама късно е либе за китка хахахаххахахахахаххахахахах СИЛНО :Д

RA

05.05.13
22:59

казано от avitohol avitohol на 05.05.13, 22:48:

http://www.vbox7.com/play:88f5e8e64c
Това е за френските командоси :D

Не мога да гледам клипове от vbox7, в YouTube няма ли го качен? Дайте заглавието - аз ще потърся.

05.05.13
23:07

Нещо не намирам клипа в Ю- туб. Но все пак пробвай с заглавие “Френски командоси България” “село Коиловци” “пребити командоси” или нещо от сорта.

RA

05.05.13
23:17

:D Намерих ги.

07.05.13
14:38

Доста тъпи съвети прочетох, посмях се добре :)

1. Какъвто и Боен Спорт/Бойно Изкуство да започнеш да тренираш, трябва да си наясно, че едни 3 години са минимума, който е необходим да добиеш умения, които да ти дават предимство на улицата. Да ходиш 6 месеца на бокс/борба/джудо/кудо/карате/самбо с идеята, че са ти достатъчни за самозащията - не, не са и обикновено го разбираш по трудния начин.
2. Не слушай малуомни съвети от типа “Айкидо”, “Крав Мага”, “ММА” - с Айкидото нещо ще направиш когато станеш сериозен майстор, с много голям опит и усет изграден с тренировките, Крав Мага не е нито спорт, нито изкуство, а система за самозащита, обвита в мистичния ореол на Мосад, но всъщност не е нищо повече от кикбокса, например. ММА - много модерно, но разликата от това, което гледаш в UFC или Rio Heroes и това, което се тренира, особено без солидна база в едно хватово и едно ударно БИ, е от земята до Слънцето и времето да усвоиш добре уменията, че и да ги приложиш в бой е доста по-голямо, отколкот например ако тренираш бокс.
3. В уличното сбиване най-важна роля играе контрола върху адреналиновия прилив - дали ще се насереш от страх или ще влезеш като Сокаку Такеда в боя.
4. Кикбоксьор не можеш да се разгърне в улично сбиване - може и то как ;) Същото важи и за лафа за киокушинкаеца - в спаринга там не се удряли с ръце в главата, значи и на улицата няма се приложи...Прилага отлично. Кактои това, че бореца ще тръгне да те хваща и хвърля - не, няма да те хваща и хвърля ако ти не тръгнеш да му влизаш в клинч, но таква балтия ще ти извърти, че едно тридневно главоболие е гарантирано.
5. Почти всички сериозни улични сбивания приключват за секунди и то с нокаут, особено ако има някой участник с опит в БИ/БС. Не е много за хвалене по фроумите, но аз от над 100-ина сбивания това съм видял ;) Сбивания, които се проточват и свършават на земята има само между баламурници и нетренирани хора. Не знам как и защо е излезнала тая легенда, че уличния бой свършва така и трае едва ли не 5 рунда...вероятно от сбивания в училищния двор или от сбивания с участници без никакъв опит. Сериозното улично сбиване е кратко, кърваво и брутално.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1