06.05.13
20:42
Привет колеги, установиха, че майка ми има Диабет тип 2. Нейната лекарка и изписа Сиофор 1000. Въпросът ми е има ли някакви странични ефекти от самото лекарство? Приема го вече повече от 2 седмици, а последните няколко дни започна да повръща, възможно ли е да е от лекарството, тъй като прочетох в някой сайтове, че други хора са изпитвали стомашно-чревни разстройства и дехидратация?
Поздрави! :)
06.05.13
20:47
За лекарството конкретно не знам, но имам питане - защо майка ти не е отишла МОМЕНТАЛНО при лекарката си??? И защо вместо да я накараш да отиде, питаш във форума на ББ-ТИЙМ???
06.05.13
20:59
Гадене, повръщане и диария, коремна болка, загуба на апетит. Това обикновено се проявява в началото на лечението и спонтанно отшумява в повечето случаи. С цел да се избегнат тези оплаквания, препоръчва се Сиофор® 1000 mg да се приема по време или след хранене, два-три пъти дневно. Постепенното повишение на дозата също може да намали тези оплаквания.
Ако оплакванията продължават дълго време се консултирайте с Вашия лекар.
от framar.bg
Нима високите нива на кръвната захар не могат да се намалят просто с активност и ... хранителен режим ? Аз ли съм в грешка или просто здравето и земния Ви път са някаква лекарска ебавка ?
06.05.13
21:59
Аз съм го пил Сиофора, напълно е възможно да е от него.Може да пита лекарката дали го смени с някой друг метформин (метфогама например) другото което е винаги по средата на хранене ако го взима и раздели дневната доза на по-малки порциики, мисля че ще отшумеят страничните ефекти, баща ми е с метаболитен синдром и го пие вече 6ти месец(ИЗПИСАНО МУ Е ОТ ЛЕКАР НЕ МЕ УБИВАЙТЕ), той имаше подобни проблеми но отшумяха.
мойте 2 стинки
Мнението беше редактирано от Joe Musashi на 06.05.13 21:59.
“Дозировката на Сиофор® 1000 mg се определя от лекар и е индивидуална за всеки пациент, в зависимост от нивата на кръвната захар и редовно се проследява от лекар.”
4. Възможни нежелани реакции
Много редки
Тежки метаболитии нарушения, поради проява на лактатна ацидоза. Признаци за това може да са повръщане и коремна болка, които могат да се съпътстват от мускулни болки и крампи или тежка обща отпадналост (вж. “Специални предупреждения”).
При подозрение за лактатна ацидоза, моля, консултирайте се незабавно с Вашия лекар и преустановете приложението на Сиофор® 1000 mg.
Симптомите на започваща лактатна ацидоза може да приличат на нежеланите лекарствени реакции на метформин върху стомашно-чревния тракт: гадене, повръщане, диария, коремна болка. В рамките за няколко часа може да се прояви пълната клинична картина с мускулни болки и крампи, дълбоко шумно дишане и замъглено съзнание с кома. Това налага незабавно лечение в болнична обстановка.
Напреднала възраст
Тъй като в напреднала възраст често се наблюдава нарушена бъбречна функция, дозата на Сиофор® 1000 mg трябва да се определя в зависимост от бъбречната функция. Поради тази причина, Вашата бъбречна функция трябва редовно да се проследява от лекар.
Рискът от прекомерно натрупване на лекарственото вещество и от повишена киселинност на кръвта от лактат (лактатна ацидоза) се определя главно от бъбречната функция. Затова предварителното определяне на нормална бъбречна функция е задължително условие за започване на лечение със Сиофор® 1000 mg.
Ето защо оценката на бъбречната Ви функция чрез определяне на нивата на серумния креатинин трябва да се повтаря на интервали поне веднъж в годината, дори и по-често. Ако серумният креатинин е на горната граница на нормата, оценката трябва да се извършва поне два до четири пъти годишно. Трябва да се отбележи, че невинаги нивата на серумния креатинин са показателни, особено при пациенти в напреднала възраст. Тогава за оценка на бъбречната функция преди началото на лечението се налага да се измери друг показател - клирънса на креатинина.
07.05.13
00:30
Благодаря за полезните коментари.