07.05.13
18:59
Здравейте!Търсих подобна на моята тема,но не намерих,надявам се да не се повтарям.Днес си намерих прясно мляко без лактоза на Meggle - много приятно на вкус,леко сладникаво.Искам да попитам някой пробвал ли го е,какво мислите за него?Пише ,че има 4,9 въглехидрати в 100 ml ,а щом няма лактоза,дали тези въглехидрати са бързи като лактозата?По добре ли е да консумирам такова мляко вместо другото(имам предвид до 200-300 мл най-много на ден),калориите му са 48?В момента не съм на никакъв режим,но смятам да преминавам на НВД,затова се интересувам .
07.05.13
19:02
Щом е обработено - значи не е добра оферта. Пък и щом няма лактоза, а някакъв друг въглехидрат - значи някаква гадория му е заела мястото. Не бих го приемал. Като цяло млечните продукти не са оферта.
07.05.13
20:26
Това си е обикновено мляко с добавена лактаза (ензим), която е сложена за да превърне лактозата (млечната захар) в глюкоза. Идеята е да се помогне на хората, които не храносмилат добре лактозата. Сладнее малко повече от нормалното мляко и толкова.
има и други видове мляко - А2 Мляко (без А1 формата на казеина) например...
Мнението беше редактирано от Solomon Kane на 07.05.13 20:26.
Любопитно ми е дали съм единствения индивид, който е лактозно непоносим само, когато пие пастьоризирано/купешко мляко. Защото при прясното , което не е минало термична обработка не ми се подува корема, няма газове и etc. мизерии?
Мнението беше редактирано от Strelok91 на 08.05.13 00:02.
08.05.13
10:33
Има вече такава тема, само че интереса беше нулев! Аз я пуснах, тъй като случайно видях в Кауфланд да се продава такова прясно мляко. Както каза колегата по-горе, нищо му няма на млякото - просто му добавят лактаза, ензим който редуцира лактозата до глюкоза и рибоза (ако не се лъжа) на това се дължи и сладникавия му вкус. Реално енергийната стойност на такова мляко, е същата каквата е била и преди обработката, само че според мен има значение в бързината на усвояването на въглехидрата. Предполагам че при разграждането на лактозата в храносмилателната система, минава известно време, докато при това мляко, този напън на организма му е спестен и той си усвоява глюкозата моментално! Аз лично пробвах няколко различни марки такова мляко, и определено това на Кауфланд най ми допадна ..... само че последния път когато си купих, пак ми се поду корема! Е, малко но се поду. Иначе се получава много интересно, като го разбиваш студено с миксер за фрапе, то става твърдо като крем и може да си го ядеш с лъжица :)
Strelok91 - не си единствения! И при мен всеки път е лотария. Но като съм пил мляко от село, наистина не се сещам да ми се е подувал стомаха :)