17.05.13
23:19
Здравейте! Нова съм във форума и се надявам темата да е на правилното място ;д Нека се представя. На почти 15 години съм, миньонче 153 см.В родата ми няма пълни хора а и аз самата никога не съм била, но от нездравословно хранене(имам предвид по цял ден ядене със сладки, вафли,кроасани, като цяло повече купешка храна и малко домашна) от 5ти клас започнах да пълнея лека полека и ето ме 51 кг сега.За ръстта ми са множко, а и няма да порасна повече защото мама и тате са ниски а и вече съм колкото мама.Килцата не си личат толкова много защото от малка спортувам, имам спортна фигура и повечето е мускул, но с течение на времето скрих плочки,наедрях в бедрата и ръцете. Все още положението е добре, но аз не се харесвам и искам да изчистя проблемните места защото не съм свикнала да се чувствам и да изглеждам така. Това на страна. От януари се хванах да чета по разни форуми, като за дете доста съм се информирала но има много неща които не са ми ясни и бих искала да получа съвети от по-големи и опитни от мен.Преди два месеца започнах да бягам хиит, но си продължавах да си хапвам сладко и се усетих че така няма да се получи.За това от ЕДНА седмица денят ми протича така:
Сутрин преди училище тоест 7.00ч- 1 филия пълнозърнест хляб без брашно с парче кашкаваш или сирене.
Голямо междучасие 10:00 отново две вилийки с кашкавал или сирене.
На обяд към 13:00ч ям каквото сготвено има (боб,леща,картофи,супи и т.н,а и пия страшно мноооооооооого вода, не се насилвам просто ми харесва.Газирано никога не съм пила, алкохол въобще, не пуша и вече не ям боклуците от магазина.)
След това през интервал от 1 или 2 часа ходя да ям по филиика пълнозърнест хляб с лютеница,кашкавал, сирене или каквото ми се яде,може мляко с мюсли,плод или каквото има и така до към 20:00. След това не ям нищо. Взех си и л-карнитин на таблетки и взимам 3 таблетки тоест 1,500 мг преди час преди тренировка. Ходя да тичам всеки ден без да пропускам към 7 вечерта(разбрах че трябва да има почивка за това днес не съм тичала) защото графика не ми позволява преди това. Тичането продължава около 15/20 мин а след като се прибера правя 100 преси и 100 клека разпределени в 4 серии по 25 във всяка.4 пъти в седмицата ходя на танци, не че нещо ама. Знам, че за да чистя ми трябва диета но съм малка и ме е страх да не си навредя.Имам много въпроси, сега със сигурност ще пропусна някои но ето част.
1.Как съм с яденето и трябва ли да променя нещо?
2.Бягането трябва ли да протича така,тези минути ли трябва да е или повече/по-малко?
3.Пресите и клековете преди бягането или след него да са? Въобще в един и същ ден ли да ги правя или само в дните които не тичам?
4.Л-карнитина да го приемам ли в дните които мисля да почивам( 4 дена в седмицата да бягам и 3 да почивам) ?
5.Най-често ям банани,картофи и мюсли(не е много добре, ама това обичам..) трябва ли да спра или?
6.Започнах да си добавям подсладител в храната защото искам да ми е сладко но да не е вредно, на шишенцето пише 0 калории но пък знам ли, да продължавам ли?
Усетих се твърде късно и ето че след по-малко от месец идва лятото и знам, че не мога да постигна много но се надявам да сваля 4/5 кг. Моля ви, кажете ми къде греша за да се поправя защото като погледна някоя по-стара снимка и ми се плаче :/От миналата година забелязах че вече имам няколко стрии и направо се побърквам.Обожавам да спортувам така че дори и да нямах да чистя щях да го правя, много харесвам момичета с поддържани тела и се надявам скоро да съм една от тях.Надявам се получа помощ и отговори от по-големите и разбиращи, страшно много е важно за мен.Не ме съдете че от толкова крехка възраст такива работи са ми на главата но за мен външния вид е важен а и не съм свикнала да изглеждам така и искам да поправя нещата преди да стана малка бъчва. Благодаря предварително и се извинявам ако има допуснати грешки.
1. Каквото и да кажа ще е издребняване и няма да е приоритет! Явно е ,че си в час и че се интересуваш от това какво хапваш, затова и ти препоръчвам да се поинтересуваш повече за един от трите макронутриента - мазнините и как да ги вкараш в хранителния си режим. Говоря за нерафинираните такива , като тези от ядки, семена и т.н. Те са калорични, питателни, влияят положително на хормоните и метаболизма.
2. Намирам го за достатъчно. Когато се чувстваш силна и имаш енергия за повече...тичай, младо си, а метаболизма ти е машинка!
3. Не мисля, че е от голямо значение и все пак бих ги правил преди бягането. А и защо едното да не е в началото на деня, а другото по-късно.
4. Какъв е карнитина ? На твое място ще го пия по 2 грама 30-тина минути преди тичането.
5. Хапвай каквото обичаш! Щом си против газираното и нещата в целуфанче от магазина, щом си на тази възраст и си физически активна подобни въглехидрати са добре дошли...винаги! И все пак , макар и да се повтарям незабравяй и храните богати на полезни мазнини и питателни белтъчини (извара,яйца,рибка, ядки и от време на време мръвка).
6. Употребата на подсладител според мен е крайно ненужна ! Избягвай нещата с 0 калории, защото не мисля, че са по-малкото зло.
За резултата, който искаш да постигнеш ще ти пожелая успех и да бъдеш постоянна. Не съм първия човек във форума, който се опитва да вразуми момиче, като и казва да се гледа в огледалото и да търси мнението на приятелите за външността си, а не циферблата на кантара.
пс. По-големите разбиращи са много по-зле в някои отношения, като хранителни и тренировъчни навици от теб, така че не взимай всичко за чиста монета.
Мнението беше редактирано от Strelok91 на 18.05.13 17:44.
18.05.13
23:25
Благодаря ти за мнението : ) Отностно 4. на Нутрим е.