27.05.15
12:07
Ронка, а правеше ли нещо за тия болки (рехаб някакъв, масаж, разтягане, нещо) ?
След тренировка се масажирах малко с тенис топка. Разтягане правя след всяка тренировка.
Залагам на набиранията с тежест като първопричинител на контузията и в последствие от лежанката и военната преса нещата се влошават и при мен се получи така преди да прекъсна за повече от половин година, прекалено бързо се покачиха килограмите от набирания без тежест за месец някъде вече се набирах 4 повторения с +40кг със сравнително широк хват.
27.05.15
14:06
няма болки, няма контузии, Ронката се готви за Олимпията , Арнолд класик и световното по щанги
казано от Станимир на 27.05.15, 12:34:
Залагам на набиранията с тежест като първопричинител на контузията и в последствие от лежанката и военната преса нещата се влошават и при мен се получи така преди да прекъсна за повече от половин година, прекалено бързо се покачиха килограмите от набирания без тежест за месец някъде вече се набирах 4 повторения с +40кг със сравнително широк хват.
Възможно е, но не мога да кажа със сигурност. При раменна преса/тласкане/тръстър обаче няма проблеми. От петте пъти, в които съм се контузвал по този начин, четири бяха от кофички и един от лег. След контузията винаги са следвали няколко дни, в които не мога да правя лег, кофички, лицеви опори и набирания, а после болката нямалявя и поне набиранията са поносими. Ако има значение - с широк хват не се набирам изобщо, а с раменен надхват правя много рядко. А може да се контузвам постоянно на това място, защото гърдите са ми най-слаби. Имам чувството, че скоро раменната преса ще се изравни с лежанката.
Мнението беше редактирано от Ронката на 27.05.15 19:52.
28.05.15
09:26
Контузваш се постоянно там, защото си се контузил първия път #микротравматизъм #къдетоетеклопакщетече
Контузил си се, защото си се надценил, не си възстановявал достатъчно за дълъг период от време, изкривил си движението и се е получила директна травма, или просто защото така се е получило. За моите травми, колкото и смешно да ми звучи, единствената причина е хроничното невъзстановяване или “Тялото казва стоп, душата крещи още малко”. Не вярвам в претренирането и в ЦНС- възстановителни теории. Аз тренирах като вол по 2 пъти всеки ден, силово и бойни тренировки. Не пиех добавки и хормонални препарати, ядях уж правилно и достатъчно, ама уж. Ходих изморен на тренировка, понякога едвам съм ставал от следобеден сън да отида за бойна тренировка в залата, като само преди 3-4 часа съм свършил със силовата...Желанието ми и волята ме вдигаха на крака да тренирам. Както стъпнех в залата, забравях умора и всичко. Пренебрегвах болката и сигналите на тялото. Майната му, контузил си се, сега следва друго ниво и друга борба. Пътят към големите резултати не е само да преодолееш големите килограми на клек и тяга, а да преодолееш и страничните трудности, които те спират и връщат назад. Това означава да обърнеш внимание на всичките аспекти, защото тялото е като една машина. За тази машина обаче няма резервни части, но за сметка на това се саморегенерира и възстановява. Нищо фатално не е станало, гърдата и рамото са ти на място. Просто отиди на лекар, защото тази болка и този травматизъм се повтарят вече за пореден път. Аз мога да ти препоръчам двама специалисти в Пловдив, единия от които бат Сашо ми го каза. Човекът ме прегледа обстойно и предположи, че имам шийна дискова херния, оказа се прав. Другият предположи, че имам увреди по меките тъкани и сухожилията на рамото и брахиалиса, оказа се прав. Съветвам те да отидеш да те прегледат, на лично мога да ти пратя координатите им. Важното е да обясниш всичко подробно, не само къде те боли. Не съжалявай за нищо, тренирал си яко на ръба на възможностите, изгърмял си, няма срамно. Истината е в откриването на точния проблем и качественото му решаване, а не само замаскирване. Няма място за страх и притеснение, просто се изправяш мъжката и действаш за оправянето на проблема. Ще видиш, че ще се оправиш и ще спечелиш тази битка, след която ще си по-силен и по-мотивиран. Ще научиш и много нови неща за тялото ти, ще знаеш кои лекари могат да ти помогнат и занапред. Всичко е пред теб, успех и бъди разумен.
28.05.15
13:59
казано от Шан Ю на 28.05.15, 11:40:
Контузил си се, защото си се надценил, не си възстановявал достатъчно за дълъг период от време, изкривил си движението и се е получила директна травма, или просто защото така се е получило.
Като цяло най-вече защото вади лактите навън при кофичките, а хваща най-тясното на успоредката.
казано от Шан Ю на 28.05.15, 11:40:
За моите травми, колкото и смешно да ми звучи, единствената причина е хроничното невъзстановяване .
И при теб първопричината е техническа. Обострянето и крайните фази вече са следствие от това, което описваш. За рамото ти казах, че най-вероятно въртиш лакътя грешно, за врата - залитането към прекаленото му трениране с тежест и мостове. Няколко пъти като стане дума за трениране на врат съм казвал - започва се с изометрия, с нищо друго.
Петък, 29.05.2015
Тръстър 10-8-6-4-2-1 @ 40-50-60-70-80-90
Борческо въртене 10-8-6-4-2-1 @ 15-15-15-15-15-15 на ръка
Обръщане от земя 10-8-6-4-2-1 @ 40-50-60-70-80-90
Въртене пред тялото 10-8-6-4-2-1 @ 15-15-15-15-15-15 на страна
Последния тръстър на 90 кг не успях да го заключа. Иначе съм доволен като цяло.
Понеделник, 01.06.2015
Клек 2х1@150 1х0@150
Преден клек 1х1@120 1х1@130 1х1@120
Широка тяга 1х1@160 2х1@170
Трап бар 3х1@200
Високо изтегляне прав 2х3@80
Раменна преса 2х3@70
Обръщане прав 2х3@80
Борческо въртене 2х3@26 на ръка
Половин тренировка. На широката тяга си подобрих рекорда. На клековете никаква сила.
Сряда, 03.06.2015
Клек 2х5@130
Набиране успореден хват 2х5@+20
Раменна преса 2х5@70
Тяга 1х5@170 1х5@160
Обръщане прав 2х5@80
Трап бар 2х5@160
Високо изтегляне от земя 2х5@80
Силово гребане 2х5@50 на ръка
Клековете бяха плитки (под паралела, но не АТГ). Лежанката и кофичките ги пропуснах. Имаше и един тръстър с двупудовки след високото изтегляне, но и него пропуснах. Пробвах и двустранен, и едностранен - все тая. И в двата случая нищо не направих. Дъмбелът на силовото гребане беше около 50 кг, но не знам точно колко.
Петък, 05.06.2015
3 пъти:
1 Тръстър двупудовки 32 кг на ръка
2 Тяга дъмбели 80 кг на ръка
3 Обръщане от земя 95 кг
4 Тласкане 95 кг
5 Набиране успореден хват +30 кг
6 Кофички (пропуснати)
7 Борческо въртене 26 кг на ръка
8 Суинг от земя 50 кг
9 Прескок на препятствие
10 Скок колене към гърди
В първия кръг имаше набирания и с 45 (които не ги броя, защото не бяха пълни), и с 35 кг, ама все тая. В последния кръг тласканията са без заключване, защото се бях поуморил вече и нямах сила. Другото бива.
Кажи, че първото са пътите де, а не поредния номер :D. Един тръстър, две тяги...девет прескока и т.н. :D
Мнението беше редактирано от Петър на 05.06.15 21:27.
Ако беше поредният номер, щях да сложа точка след него. :D
Мнението беше редактирано от Ронката на 05.06.15 21:29.
Ронката е много готин на живо и изпълнителен, и яде вафли с най-голямото задоволство, което съм виждал след чичи:))) А Петър много е наякнал...еххх, обичам го тоя Пловдив!
Оп, грешен дневник. Издъних се, че копирам тренировките на Ронката и после само сменям килата :D
Мнението беше редактирано от Петър на 08.06.15 10:51.
08.06.15
11:30
Никой нямаше да се сети, ако не го беше казал... :Ц
Понеделник, 08.06.2015
Тласкане 10х1@90
Обръщане от земя 10х1@100
Тръстър 10х1@80
Трап бар 10х1@180
Набиране успореден хват 10х1@+30
Лег тесен хват 10х1@60
Първото тласкане беше на 100 кг, ама то и толкова беше тласкане... По-скоро опит за такова. На обръщането за пръв път слагам 100, така че е личен рекорд, но явно не е макс, щом направих 10 единици...
09.06.15
12:04
Кажи как взе тоалетната хартия и избяга :)
казано от James Hinks на 09.06.15, 12:04:
Кажи как взе тоалетната хартия и избяга :)
:Д човека пести пари за фафли :Д
Винаги с интерес чета дневника на Ронката.
Огъваш яко дЖелязото и ставаш машина :)
БРАВО !
Вафлите Борец или Бойко Борисов са ? (party)
Каквито има, но най-често “Чудо” и “Боровец”. Иначе и “Борец” ядох скоро - вкусни и на добра цена. :D
10.06.15
20:30
#ноуяг
Сряда, 10.06.2015
Клек 1х3@140 1х3@150
Обръщане от земя 2х3@100
Лег раменен хват 2х3@70
Тяга 1х3@180 1х3@190
Раменна преса 2х3@70
Набиране подхват 2х3@+30
Трап бар 1х3@180
Клек дискове 1х8@100
Силово гребане 1х3@55 на ръка
Суинг от земя 1х8@50
Набиране подхват 1х3@+30
Борческо въртене 1х4@26 на ръка
10.06.15
20:58
Почвам реалити с теб. :ДДД
С това видео искам да кажа на пичуити да не се втилясват толкова в това какво ядът и тн. Тренирайте здраво и се радвайте на успехите!! Живота е твърде къс за да сгъваш с 30кг. за бицепс! #хардуъркпейсофф
пс. да добавя това е второто завъртане..
Мнението беше редактирано от Тала-съм на 10.06.15 20:58.
11.06.15
00:02
Здрасти, ще ми кажеш ли за обръщането на клипа, краката не ти ли се разкрачват твърде много, колената минават много пред пръстите на краката и едновременно с това да са прекалено отворено. Не би ли било по добре да се засича по ниско с клек. Изглежда ми тежеста да ти е голяма и техниката да не ти позволява тази тежест. Просто така ми изглежда може и да не съм прав.
11.06.15
09:06
казано от kaloyan на 11.06.15, 00:02:
Здрасти, ще ми кажеш ли за обръщането на клипа, краката не ти ли се разкрачват твърде много, колената минават много пред пръстите на краката и едновременно с това да са прекалено отворено. Не би ли било по добре да се засича по ниско с клек. Изглежда ми тежеста да ти е голяма и техниката да не ти позволява тази тежест. Просто така ми изглежда може и да не съм прав.
Принципно си прав но те са написали Power Clean, а не техничния clean като на щангист и лично мое мнение тежеста му е добре даже има сила за още ако е с добра техника даже ще качи още някое кило заради по-малката височина която ще му е нужда да влезе под щангата и тогава ще стане горе долу това което ти описваш.
Иначе евала младеж
11.06.15
09:12
Ронката е толкоз як, че още малко и ще се удари по муцуната, ако не внимава, така ги дърпа тия 100 кила :D Екстра си е power clean-а.
Ако питате мен,да сложи поне едно 10 кг още на щангата.Тогава може и да усети зор ;д.
11.06.15
12:16
Здрасти, ще ми кажеш ли за обръщането на клипа, краката не ти ли се разкрачват твърде много, колената минават много пред пръстите на краката и едновременно с това да са прекалено отворено.
Калояне, Ронката може да бъде критикуван основателно за много неща - обща култура, възпитание, интереси, хранене, чопленен на пъпки, но не и за техниката не обръщането. Даже на много малко движения може да се хване дребна техническа забележка при него. За това му се купуват редовно вафли преди и/или след тренировка :D
Добре е когато някой е критик, да покаже нагледно по-добро изпълнение на същата тежест ;) Нещо, което точно ти няма да направиш в обозримо бъдеще :)
Мнението беше редактирано от James Hinks на 11.06.15 12:16.
11.06.15
12:23
Добрем, щом човека така му е казал дай да мълчим, а :) Щото сигурно човека е много як, натрениран, опитен и мега техничен в обръщането ;)
Или щото сигурно той тренира Ронката и има наблюдения върху прогреса му в техническо отношение и съответно той му определя тежести и протоколи...
Мнението беше редактирано от James Hinks на 11.06.15 12:25.
Не бе, ама няма нужда да се заяждаш и да му казваш, че няма по-добра техника и скоро няма да я постигне, след като той си го пита просто и то като хората. :)
11.06.15
12:26
Ти кой беше, че да ми казваш какво има нужда и как да пиша ?
Не си прав. Дори и да пропада в разножка всички от по-горе изброените неща си важат. Засичането на щангата е строго индивидуално, ако може да се направи някакво обобщение - по-техничните състезатели, които разчитат на бързината и възможността да се освободят от щангата засичат по-ниско, защото нямат физическата възможност да изтеглят щангата по-високо (да кажем Златан Ванев е такъв пример и много други, в момента за него се сетих) - за такова изпълнение се изисква високо спортно майсторство и много години тренировки. По-високото засичане го правят състезатели, които повече разчитат на силата си, Иля Илин например. Щангата се качва по-високо, което дава повече време на изпълняващият го да влезне под нея и да завърти лактите, но освобождаването почти липсва. Каквото и да си говорим за обръщането е глупаво да се сравнява изпълнението на любител, който изпълнява и много други упражнения с такова на щангист, който с години изпълнява само това (а и в интернет клиповете са основно и на професионалисти).
П.П. И на други места забелязвам, че се коментира минаването на колената пред пръстите. Това е действие, което трябва да се търси и основно зависи от мобилността в глезените и позволява по-голяма стабилност, по-дълбок клек. Неща, които са необходими и за двете олимпийски движения. Колената се отварят встрани за генериране на повече мощност и също за по-дълбок клек, същото важи и за разкрача.
Мнението беше редактирано от aleks на 11.06.15 19:11.
11.06.15
20:09
А аз все още искам да разбера историята с тоалетната хартия...
казано от TonsOfDamage на 11.06.15, 20:09:
Сереше ми се и изведнъж не издържах, взех тоалетната хартия и газ към кенефа... После яко сила ми дойде.
Мнението беше редактирано от Ронката на 11.06.15 20:24.
11.06.15
20:27
казано от Ронката на 11.06.15, 20:23:
казано от TonsOfDamage на 11.06.15, 20:09:
Сереше ми се и изведнъж не издържах, взех тоалетната хартия и газ към кенефа... После яко сила ми дойде.
:D :D :D :D
Ронка, да не са ти купили шоколад “комфорт” преди тренировката? :)
Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:
Научи повече