Моята НВД диета и някои препоръки за да намаля мазнините в нея

30.05.13
22:19

Здравейте,
Другата седмица се включвам отново в отбора на трениращите ( 1-2 месеца тренирах с ВВД, после няколко месеца почивка ), но този път с НВД. Започнах да си съставям хранителния режим, но изпитвам трудности да намаля мазнините в нея и са ми нужни някои препоръки, защото ми е трудно да добавя още хранения.
Височина: 175 см.
Тегло: 72 кг.

Ставане в 6:45
Пиене на L-carnitine
Начало на бягане в парка около 7:00
Прибиране от тренировката към 07:50
Душ, приготвяне и пътуване до работа = ~ 1 час
Преди и след тренировка по една доза протеин = 60 гр общо ( прибавени са към сметките)

Закуска: 9:00
      Овесени ядки: 100 гр. + кисело мяко + 2 яйца
          Белтъци: 20 гр.
          Въглехидрати: 65гр.
          Мазнини: 32 гр.
Обяд: 12:00
    Салата (300 гр. ) с пилешка пържола (100-150 гр )
          Белтъци:40 гр
          Въглехидрати: 0
          Мазнини: 15 гр.
След обяд 15:30
    6 яйца ( варени )
          Белтъци: 33 гр
          Въглехидрати: 3.6
          Мазнини: 84
Късен след обяд: 18:30
    Пилешко бутче (200 гр ) със  салата
        Белтъци: 40 гр
        Въглехидрати:  0
        Мазнини: 20 гр
Преди лягане: 22:00
    Извара : 150 гр.
        Белтъци: ~30 гр.

Total:
Белтъци = 205 гр  = 820 кк
Въглехидрати = 68.6 .  = 274 кк
Мазнини = 151 гр. = 1359 кк

Total кк: 2453

Проблема е че при това планиране имам само 5 хранения ( а може би са достатъчни ? ) и много мазнини. Основно мазнините идват от закуската и след обяда - общо 96 гр. Да речем че оставя закуската, тъй като просто не се сещам какво друго мога да ям, то на след обяд ако не са яйца нямам идея какво може да е.
Видях че цената на телешкото г/д колкото на пилешкото така че е достъпно и мога да го разменям с пилешкото бутче примерно и естествено от време на време мога да взимам и риба. Също така смятам да си взема и рибено масло, за да компенсирам факта че няма да консумирам често риба, а и за да ми отвори апетита, който и сега не е малко.
Зареждащия ден ще ми е лесно да го направя предвид факта че съм бил на ВВД и направо въглехидратите са в кръвта ми ..
Тъй като белтъците са доста малко смятам да си взема протеин и в някое от храненията да го добавя и ще получа около 175 гр което ще е и 700 кк.

Притесняваме това че между тренировката и първото ми хранене има доста време, това ще вреди ли по някакъв начин ?

Темата беше редактирана от Svetlio на 02.06.13 10:23.

31.05.13
14:52

Като си на НВД трябва да мислиш как да намалиш въглехидратите, не мазнините в храната си. Иначе въпростите ти са много общи. С толкова малко храна навярно искаш да сваляш? За кое може да е вредно това, че не си ял преди тренировка? ФОрмулирай малко по-точно питанията си

Мнението беше редактирано от Желязото на 31.05.13 14:54.

31.05.13
15:00

казано от Желязото на 31.05.13, 14:52:

Като си на НВД трябва да мислиш как да намалиш въглехидратите, не мазнините в храната си. Иначе въпростите ти са много общи. С толкова малко храна навярно искаш да сваляш? За кое може да е вредно това, че не си ял преди тренировка? ФОрмулирай малко по-точно питанията си

Да искам да се изчистя като цяло и това ми е целта.

За кое може да е вредно това, че не си ял преди тренировка

Ами вечер ям извара преди лягане, която ме държи сравнително сит до сутринта, но времето след тренировка и първото хранене ( 09:00 ) часа е около час и това ме притеснява.

Като си на НВД трябва да мислиш как да намалиш въглехидратите, не мазнините в храната си

Почти всичките ми въглехидрати идват от закуската. С какво бих могъл да заменя овесените ядки ?

Смятам да си взема протеин и мисля едната доза протеин да е след тренировка, другата доза да е 15:30 и да премахна яйцата от там. Като премахна яйцата ще намаля мазнините от което и калорийния ми баланс ще стране 1770, т.е. ще е отрицателен. Това добър вариант ли е ?

31.05.13
16:07

По-важен от отрицателния калориен баланс е самият източник на калориите - ако насочиш вниманието си към това да намалиш въглехидрата и да увеличиш мазнините, както се и прави при НВД, ще имаш резултати. Овесените ядки може да ги премахнеш съвсем и да закусваш яйца например. Да се чете - не намалявай мазнините, а ги увеличавай.

Храненето изобщо да не те притеснява, че не е непосредствено след тренировка и че не си ял от вечерята - няма как това да е вредно и дали да го правиш или не зависи изцяло от това как ти се отразява. Ако имаш енергия за тренировката си ОК, ако не - закусвай и т.н. в този ред на мисли.

Мнението беше редактирано от Желязото на 31.05.13 16:08.

31.05.13
17:08

казано от Желязото на 31.05.13, 16:07:

По-важен от отрицателния калориен баланс е самият източник на калориите - ако насочиш вниманието си към това да намалиш въглехидрата и да увеличиш мазнините, както се и прави при НВД, ще имаш резултати. Овесените ядки може да ги премахнеш съвсем и да закусваш яйца например. Да се чете - не намалявай мазнините, а ги увеличавай.

Храненето изобщо да не те притеснява, че не е непосредствено след тренировка и че не си ял от вечерята - няма как това да е вредно и дали да го правиш или не зависи изцяло от това как ти се отразява. Ако имаш енергия за тренировката си ОК, ако не - закусвай и т.н. в този ред на мисли.

Ясно значи, благодаря много за съвета !

А храненето в 15:30 от 4 яйца с какво мога да го заменя, тъй като за закуска и за след обяд да ям яйца не ми се струва като хубаво идея ( ще омръзнат много бързо ). Ако и там сложа пилешко месо просто ще е прекалено за деня, а риба / телешко ще ми е трудно да си набавям ...
Голям проблем ли е че имам само 5 хранения, а не 6 ? Струпват ми се малко повече неща да приемам на едно хранене, но не виждам къде мога да сложа още едно хранене ...

31.05.13
18:17

Извинявам се за въпроса, но аз освен тия 150гр. овесени ядки, други въглехидрати не видях в менюто, или бъркам?

31.05.13
18:41

Идеята беше, че ако иска да сваля калориите, е добре да не го прави от мазнините, което освен другото още повече би намалило “нисковъглехидратността” в НВД-то :). А за Светльо - много му умуваш за дреболиите. Започни режима и с времето сам ще усетиш колко, какво и кога ти се яде (все пак придържайки се към режима откъм видовете храна, които да ядеш). Жонглирай с всякакви видове меса, риба, яйца, сланина, масло, сирена за основа и добавяй каквото друго ти се прияде умерено - дали ще е овес, плодове, зеленчуци, ядки и т.н. Влезеш ли в релси постепенно ще доизкусуряваш нещата едно по едно, в момента най-важното е да започнеш.

31.05.13
22:18

казано от summertime на 31.05.13, 18:17:

Извинявам се за въпроса, но аз освен тия 150гр. овесени ядки, други въглехидрати не видях в менюто, или бъркам?

В 150 гр има почти 100 гр, а и в киселото мляко има.

Само не разбирам, защо искаш да намаляваш мазнините?

Мнението беше редактирано от Petq Pavlova на 31.05.13 22:19.

01.06.13
17:22

казано от Petq Pavlova на 31.05.13, 22:18:

Само не разбирам, защо искаш да намаляваш мазнините?

Ами в темата за подготовка на хранителния режим пишеше че са в съотношение около Б:В:М = 50:30:20 и за това исках да докарам мазнините до 20%. Колко да ги оставя в край на сметка ? Имаше и друга формула за смятане на мазнините, където пише че даже са ми малко ( Мазнини = ОКБ - (калории Протеин + калории Въглехидрати) / 9 );
Ако на мястото на закуската премахна овесените ядки и сложа 4-5 варени яйца и добавя някъде 2-3 банана / ябълки, то тогава за 15:30 какво мога да сложа ? Ако тогава сложа 2-3 банана / ябълки изобщо няма да се заситят сякаш ...

Смятам да взема и този протеин - http://shop.bb-team.org/syntrax-nectar
Него кога точно трябва да го пия ? Веднага след ставане и след тренировка ли ?

01.06.13
20:17

Мазнините са 50%, не протеина. Иначе трябва да ядеш по 300 грама протеин на ден. И въглехидратите не са 30%, а максимум 20% или 1 гр/кг.

01.06.13
20:25

Щом си играеш да смяташ и това ди дава душевно спокойствие, смятай ги така:
ЛТх 1гр В + ЛТх 2гр П + М
Примерно решил си, че трябва да приемаш по 2000 ккал на ден и се стремиш към 80кг. Сметката е следната: 80гр В, 160гр П. М={2000-(4х240)}/9=116гр М.
Аз лично бих вкарал всичките мазнини на закуската и яденето след нея. Всичките въглехидрати ги слагам в следтренировъчното хранене. Вечерното хранене ще е белтъчини. Например така:
закуска М+Б
хранене М+Б
тренировка
хранене В+Б
вечеря Б
Мазнините ги набавяш от яйца ( в никакъв случай сурови!), риба, мазно свинско, ядки, краве масло. Това е сравнително щадящ режим, дава резултат. По-екстремни варианти и съответно по-бърз ефект ще дадат орязването на въглехидратите и мазнините към превес на белтъчините (опасно за здравето!).

01.06.13
21:53

казано от ALEKSANDAR GEYMAN на 01.06.13, 20:25:

Щом си играеш да смяташ и това ти дава душевно спокойствие ...

Ами ето че ако не ги бях сметнал, нямаше да видя толкова много пропуски ...
Наистина много сериозно съм се объркал за това че мазнините трябва да са възможно най-малко, може би заради всеобщото мнение че като цяло мазнините са причина за напълняването и заради това че ми харесва да приемам много въглехидрати ( чувствам се много енергичен ).
Утре смятам да си взема мерилка и ще замеря колко грама са ми овесените ядки, защото в момента слагам на око. Ще ги направя около 100 гр, за да намаля въглехидратите и ще сложа 2-3 варени яйца там.

казано от Петко К на 01.06.13, 20:17:

Мазнините са 50%, не протеина. Иначе трябва да ядеш по 300 грама протеин на ден. И въглехидратите не са 30%, а максимум 20% или 1 гр/кг.

Много съм ти благодарен за поправката !

Така с повече мазнини ми е много по-лесно да си съставя режима ... направих сметката и ми излезе че трябва да си набавя 184 гр. мазнини, след като вече знам кои храни спомагат за това ще ми е по-лесно вече :)
Ще актуализирам първото си мнение с новите промени скоро.

Също да попита: Правилно ли съм си сметнал колко калории са ми нужни на ден, защото в началото съм забравил да умножа по коефицента на активност.
BMR = 66 + ( 13*72) + (5*175) - (6.8*21) = 66 + 936 + 875 - 142.8 = 1734,2
KB = MBR * 1.55 = 2688 кк - 400 = 2288 кк за да свалям
Също пак да попитам протеина кога трябва да го пия след като тренировката ми е сутрин ? След ставане и след тренировка ли ?

ПП: Редактирах си първото мнение с новия хранителен режим.

Мнението беше редактирано от Svetlio на 01.06.13 22:24.

01.06.13
22:43

Можеш да чистиш по няколко начина:
НВД
ВМ-НВД
РБД
Циклично хранене в комбинация с някой от изброените
Или диета с намалени до минимум мазнини и увеличени въглехидрати ;)

Пробвала съм ги всичките. Най-доволна съм от второто и от последното,въпреки,че си противоречат ;)
Каквото и да избереш,ако спазваш ОКБ и се стремиш към максимално чиста храна,ще имаш резултати.
Нещата зависят и то това какъв тип си-екто/ендо/мезоморф,как тренираш,качеството на храната...и хиляди други неща.

01.06.13
22:57

казано от JulsaVena на 01.06.13, 22:43:

Можеш да чистиш по няколко начина:
НВД
ВМ-НВД
РБД
Циклично хранене в комбинация с някой от изброените
Или диета с намалени до минимум мазнини и увеличени въглехидрати ;)

Пробвала съм ги всичките. Най-доволна съм от второто и от последното,въпреки,че си противоречат ;)
Каквото и да избереш,ако спазваш ОКБ и се стремиш към максимално чиста храна,ще имаш резултати.
Нещата зависят и то това какъв тип си-екто/ендо/мезоморф,как тренираш,качеството на храната...и хиляди други неща.

Да второто и последното наистина дават най-БЪРЗИ резултати.
При ВМ-НВД може да чувстваш лека отпадналост първоначално, а при МНД лек глад.

Мнението беше редактирано от Petq Pavlova на 01.06.13 23:00.

04.06.13
20:10

Вече втори ден съм по новата програма и свиквам. Наистина от време на време усещам глад, но не е нещо толкова фатално. Сега ще разгледам за високо въглехидратната диета, че ми стана интересна.
Благодаря на всички за мненията, много ми помогнахте :)

04.06.13
20:17

Е ти изби рибата - след два дни вече мислиш за следващите диети. Дай малко време на тялото си и виж какво ще излезе с тази, не бързай да сменяш с някоя друга просто за спорта

04.06.13
21:33

казано от Желязото на 04.06.13, 20:17:

Е ти изби рибата - след два дни вече мислиш за следващите диети. Дай малко време на тялото си и виж какво ще излезе с тази, не бързай да сменяш с някоя друга просто за спорта

Аз я разглеждам, защото ми е интересна концепцията за отслабване с въглехидрати, при условие че точно с ВВД напълнях, въпреки че съм ектоморф !
Иначе знам че около 2 месеца ще карам с тази :)

04.06.13
21:39

Свалянето зависи от ОКБ. Пропорциите на мазнини/белтъци/въглехидрати са в пряка връзка с тренировките-кога са,какъв тип са,колко често са :) . Това какъв тип конситуция също има значение,но не толкова за вида на диетата,а за това къде качваш/сваляш по-лесно/по-трудно :) Това е моето мнение. И пак продължавам да твърдя,че качеството на храната е по-важно от количеството и това дали е белтък/въглен/мазнина. Емоционалната нагласа също е много важна.
Това е моят опит.:)

05.06.13
08:25

Качеството на храната наистина е по-важно (но в смисъл дали е белтък/въглен/мазнина), което като цяло контрира ОКБ-то. Последното си е чисто количествено измерване - събиране на цифрички, сякаш те са универсална мерна единица за “храна” и са взаимозаменяеми, без различен ефект и обработване в тялото. А за отслабване с ВВД по-добре се откажи - най-просто казано въглехидратите ти качват инсулина, който прави всичко друго, но не и да те кара да гориш мазнини, както явно и сам си забелязал.

05.06.13
09:24

казано от Желязото на 05.06.13, 08:25:

Качеството на храната наистина е по-важно (но в смисъл дали е белтък/въглен/мазнина), което като цяло контрира ОКБ-то. Последното си е чисто количествено измерване - събиране на цифрички, сякаш те са универсална мерна единица за “храна” и са взаимозаменяеми, без различен ефект и обработване в тялото. А за отслабване с ВВД по-добре се откажи - най-просто казано въглехидратите ти качват инсулина, който прави всичко друго, но не и да те кара да гориш мазнини, както явно и сам си забелязал.

Инсулинът,колкото и да скочи,при един ОКБ плюс адекватен енергоразход от физ.активност,няма да доведе до натрупване на мазнини.
Съчетаването на въглен с белтък в едно ядене води до намаляване ГИ на въглехидратната храна.
Ако този въглен е богат на фибри,протеинът ще се усвои по-добре.
Дългото отсъствие на въглехидрати води до забавяне на метаболизма.Затова се препоръчват зареждащи дни,които пък след време спират да действат.
При наличие на въглехидрати в храната,способността да се вдигне интензитета на тренировката и работните тежести,се увеличава.По-дълга/тежка/интензивна трен=по-висок енергоразход. По-тежка трен= максимално запазване на ММ.

Това ти го казва човек,който се е хранил по ВМ-НВД протокол 6-7 години и в момента чисти мазнини и едновременно с това е качил ММ с високи въглехидрати :)

А колкото до качеството на храната имах впредвид,че когато се избягват пакетирани,консервирани и фабрично обработени храни,пълни със ксеноестрогени, хормните постепенно се балансират,а тяхното равновесие води до по-лесно поддържане на здравослновно тегло и изобщо по-добро здраве. За рафинираните мазнини пък няма какво да си говорим :)

Мнението беше редактирано от Juls на 05.06.13 09:27.

05.06.13
09:41

Колкото и години да се храним по ВМ-НВД, няма да превърнем въглехидратите в храна за отслабване. Ако отслабването беше просто въпрос на калориен дефицит, нямаше да има нито един дебел човек на земята и цялата индустрия с фет бърнърите, “специалните” тренировки за отслабване и дебелариумите нямаше да съществува.

Мнението беше редактирано от Желязото на 05.06.13 09:50.

05.06.13
09:49

казано от Желязото на 05.06.13, 09:41:

Колкото и години да се храним по ВМ-НВД, няма да превърнем въглехидратите в храна за отслабване. Ако отслабването беше просто въпрос на калориен дефицит, нямаше да има нито един дебел човек на земята и цялата индустрия с фет бърнърите, “специалните” тренировки за отслабване и дебелариумите нямаше да съществува.

Да,въпрос е на калориен дефицит. Повечето хора прекаляват с него и защитните механизми на организма се включват. В резултат на минималната енергия,която приемат,тялото започва да използва и по-малко за метаболитните процеси и всички други натоварвания.Следва умора,отпадналост и т.н.
И да,цяла индустрия ще съществува,защото 90%от хората нямат на първо място воля,на второ място  достатъчно знания,затова търсят магическото хапче или процедура :)
Не всичко е въглехидрати и инсулин ;)

05.06.13
09:51

Нормално е сравнително изчистен човек, например след доста време на ВМ-НВД, също и спортуващ активно, да може да се справи с повече приети въглени, които се изгарят в тренировките. Обаче в масовия случай на високовъглехидратен прием, инсулинова резистентност и наднормено тегло, съчетани с никаква физическа активност, няма как да се отслабва с високи въглени, макар и в калориен дефицит

05.06.13
10:06

Просто е. Два източника на енергия-мазнини и въглехидрати.При отсъствие на единия,другият се използва приоритетно.При наличие на  силови тренировки,особено пред и следтренировъчното хранене,въглехидратите въобше няма смисъл да ги мислим,те си отиват по направление :).
Инсулиновата резистентност е друг въпрос.В момента говорим за здрави организми.
Въобще има хиляди малки чалъмчета,които нямат връзка нито с ОКБ,нито с пропорциите м/б/в :)
Всичко е индивидуално и човек трябва да се научи да познава тялото си.

05.06.13
10:46

Въпросът беше за отслабване с въглехидрати, не за някакви общи въпроси по които имаме познания, но важното е че пича от темата си е почнал диетата :)

05.06.13
12:55

При положение,че не страда от инсулинова резистентност и има физическа активност,не виждам пречка да отслабне и с помощта на въглехидрати.
Както и да е, човек трябва да е отворен към всичко :)

05.06.13
19:58

казано от Желязото на 05.06.13, 09:51:

Нормално е сравнително изчистен човек, например след доста време на ВМ-НВД, също и спортуващ активно, да може да се справи с повече приети въглени, които се изгарят в тренировките. Обаче в масовия случай на високовъглехидратен прием, инсулинова резистентност и наднормено тегло, съчетани с никаква физическа активност, няма как да се отслабва с високи въглени, макар и в калориен дефицит

Под въглехидрати нали не разбираш вафли, чипсове и подобни рафинирани храни със съчeтание на транс мазнини?
И тази заблуда която напоследък е модерна, че от плодовете се пълнее е напълно невярна, просто когато се приемат с голямо количество мазнини от животински или транс може.
Нито от свинския врат се пълнее, нито от плодовете, много зависи как ги комбинираш.
Просто храната трябва да бъде възможно по-чиста от естествен произход и нерафинирана.
Ако ядеш основно плодове, зеленчуци, риба, пилешко, пуешко, щраусово филе, нормално зехтин, маслини и други нерафинирани растителни мазнини да видим дали няма да намалиш мазнините и да отслабнеш.
Казвам го защото някои хора не могат да издържат при ВМ-НВД и чувстват отпадналост.

Мнението беше редактирано от Petq Pavlova на 05.06.13 20:02.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1