Не мога да спя след тренировка

05.06.13
04:55

Здравейте!

Имам следния проблем - не мога да спя след тренировка от около 6-7 месеца насам. Занимавам се с кикбокс и други бойни изкуства от около 6 години, тренирам принципно активно(от 3 до 5 пъти в седмицата), но тъй като в момента уча навън и поради липса на време и добър клуб не съм тренирал сериозно откакто заминах преди 8 месеца. На 22 години съм, не съм имал здравословни проблеми (с изключение на някоя друга травма от залата :D), храня се нормално, спя също така и се и чувствам така.

Тренировките винаги са ми носили удоволствие, но напоследък от това удоволствие не мога да спя. Откакто заминах съм в залата по един път, макс 2 пъти на седмица. Свикнал съм на тренировка да давам винаги поне малко от себе си и да се напъвам, но само в рамките на нормалното, колкото да направя прилична тренировка. Сценарият напоследък е такъв - отива, тренирам, връщам се в нас и когато легна не мога да спя. В леглото усещам напрежение по тялото си, по някой пък придружено с ускорено и по-тежко сърцебиене, характерно за такова в залата. Сякаш тялото ми още е в тренировъчен режим и съм готов да се върна за втори рунд. Често се случва и така, че тръгвам да се унасям и точно когато съм на път да се пречупя и да заспя, някакъв импулс тръгва от тялото към главата ми, а когато стигне там се стряскам от съкращения я на този, я на онзи мускул. Сякаш ме поливат със студена вода и се будя рязко. Нищо от гореизброеното не е съпътствано от болка, но това е достатъчно да ме държи буден в 3 и половина и да пиша този пост. Обикновено тази вълна отшумява постепено и съумявам да заспя, но 2, ако не и 3 часа след като съм легнал.  Опитах всичко от лягане директно след тренировка до избягване да ям, аспирин, валериан, повече вода, избягване на рязки движения и тн. Ефект - минимален. Тренирал съм доста по-тежко и не съм имал такива проблеми със спането, бил съм и друг път извън форма и пак след треноровка съм могъл да спя нормално. Лекар нямам възможност да посетя сега, чак след 2 месеца.

Ще се радвам, ако някой може да помогне!

Мерси предварително

Ачо

05.06.13
05:22

Превъзбудил си нервната ти система. Спри малко тогава с тези тренировки за известно време да видиш дали ще ти повлияят положително на съня.

Приемаш ли допълнителен магнезий през втората половина на деня ти или преди лягане? Ако не, моят съвет е да опиташ - възможно е да имаш дефицит на този минерал.

05.06.13
09:55

Защо не опиташ да приместиш тренировката сутрин.
И също така за хубав сън е хубаво вечерта към 22:00 вече да се чувстваш изморен. Ако ни се чувстваш изморен то тялото ти не усеща нуждата от сън и затова е и по-трудно да се заспи.

05.06.13
16:09

казано от Ачо на 05.06.13, 05:22:

Превъзбудил си нервната ти система. Спри малко тогава с тези тренировки за известно време да видиш дали ще ти повлияят положително на съня.

В нетренировъчни дни нямам никакъв проблем със съня. Само в дни, когато съм бил на тренировка.

казано от Димитър Михайлов на 05.06.13, 08:56:

Приемаш ли допълнителен магнезий през втората половина на деня ти или преди лягане? Ако не, моят съвет е да опиташ - възможно е да имаш дефицит на този минерал.

Не, но ще опитам. Знам, че има гелове за мазане и хапчета - кое е по-добре?

казано от Борето на 05.06.13, 09:55:

Защо не опиташ да приместиш тренировката сутрин.
И също така за хубав сън е хубаво вечерта към 22:00 вече да се чувстваш изморен. Ако ни се чувстваш изморен то тялото ти не усеща нуждата от сън и затова е и по-трудно да се заспи.

Мислил съм го, но тренировка сутрин няма, а и не мога да ходя даже и да имаше. А снощи се чувствах изморен и ми се спеше. В интерес на истината близък познат, който е лекар, днес ми каза, че това може да е чисто на психогенна основа и се случвало при претоварване - физическо или психическо. За физическо такова не може и да става дума, може да е психическо. Според него трябвало да си намеря баланса и щяло да се оправи :|

07.06.13
14:17

Най-вероятно си претренирал. Висок пулс + проблеми със съня - на мен така ми звучи. Дай си седмица - две почивка от всякакви натоварвания :)

07.06.13
20:12

Удари 1-2 преди лягане, помага.

10.06.13
18:47

казано от ALEKSANDAR GEYMAN на 07.06.13, 20:12:

Удари 1-2 преди лягане, помага.

Какво 1-2? :)
п.п. Магнезий на таблетки, понеже питаше, или мелатонин.

11.06.13
14:22

казано от FaceOff на 10.06.13, 18:47:

казано от ALEKSANDAR GEYMAN на 07.06.13, 20:12:

Удари 1-2 преди лягане, помага.

Какво 1-2? :)
п.п. Магнезий на таблетки, понеже питаше, или мелатонин.

...кинжала... :D

14.06.13
00:47

.

Мнението беше редактирано от Lara Croft на 27.04.15 22:17.

24.06.13
22:24

казано от Lara Croft на 14.06.13, 00:47:


Типично е за трениращите  бойни спортове.Нервната ти система реагира на стресова ситуация-,бой,агресия и е в ‘боен режим’.Сигурно и кортизолът ти се е вдигнал.От 2 години имам проблем със съня особено след тренировките по бокс и киокушин.Точно същото,което описваш.Започнах да вземам мелатонин и помага.Ще пробвам магнезий на хапчета.И повече ратягане след тренировка ,за да премахнеш схващането


Това ми звучи най-логично. Въпреки че не изпитвам някакъв страх докато играя спаринг - концентрацията ми е в боя :D Само въпросът е защо чак сега, след 6 години тренировки се сети тялото ми да ми пречи на съня. Но явно не можем да знаем всичко.
Ще пробвам и с магнезий, и с мелатонин както другите съветваха. Ще гледам да пиша при резултат какво е помогнало. Мерси!

Здравейте на всички.Направих си специално регистрация да споделя и моя проблем който ме измъчва до полуда.И аз като момчето с бойните спортове имам огромен проблем със спането.На 41г съм тренирал съм 10г.спортна гимнастика в пловдив в спортното.Ходя на фитнес от доста години и досега винаги съм се чуствал перфектно.От миналата година обаче започна много да ме мъчат тези стряскания и тикове които получавам вечер преди да заспя.Унасям се и веднага все едно ток ме удря и подскачам в леглото.Неволни движения с ръцете и главата правя.С две думи голям кошмар ми се превръща почивката.Пия магнерот 500мг два пъти на ден сутрин и вечер.Калции и др витамини.Прави ми впечатление като спра да тренирам за определено време тези страскания намаляват.Др ми казаха че не е от спорта и натаварването но аз по добре се познавам от тях.Много ще се радвам някой ако може да ми помогне със съвет.Не мога да си представя да зарежа тренировки.

Мнението беше редактирано от Николай Кайтазов на 14.12.16 20:54.

Нещо друго промени ли се успоредно с възникването на тези неща? Повече стрес в ежедневието? Друго? Доколкото разбирам, тренировките не си променял и тренираш така много повече от появата на този проблем, така че може би да помислиш и различна от физическата активност насока.

Само тренировъчните дни ли ти се случва това?
Колко време има между края на тренировката ти и лягането за сън?
От какво естество са ти тренировките?

Тренирах 6дни в седмицата.Почти всеки ден правех яко кардио в края на тренировката и то доста дълго.Като се замисля може би и стреса ми беше в повече тогава.Сега ако не ходя няколко дни се усеща разлика веднага.Но тренирам ли яко днес вечерта ми е кошмарна.Спуквам се от тикове преди да заспя.Много е кашмарно това.Тренирам и сутрин и следобед но не намирам разлика.
Забравих да спомена от месец и половина имам схващания на левият трицепс.При най-лекото напрежение свързано с него и получавам спазам за 2-3сек и веднага ме отпуска после.

Мнението беше редактирано от Николай Кайтазов на 14.12.16 20:59.

15.12.16
10:10

Тва е нещо ебахти нетипичното колега .... чак не ми го побира ума как би могло да стане.Аз съм на 23, правя смазващи тренировки винаги и до 22,30-23ч съм умрял в повечето случай няма значение дали лежа или съм на фотьола пред pc-то...и много рядко да стоя до по докъсно без да пия нещо тунизиращо ....

По -принцип на твойте години тренирах 2пъти на ден и бях пушка.Тоест ако не тренирах един ден се чуствах като медуза.Но за съжаление годините се трупат,напрежението и стреса  също и в даден момент чашата прелива.За съжаление  има някъде проблем който ме кара да се чуствам така.

Аз имам подобни симптоми след баскетболни мачове или късна (интензивна) тренировка по баскетбол. С прием на повечко електролити и магнезий, тези крампи и конвулсии на мускулите почти не се появяват, но си остава проблема с късното заспиване, заради ускорен пулс.

При мен забелязах, че след баскетбол си трябват минимум 3 часа, за да се “кротне” тялото и да мога да заспя.

Какви електролити да си взема да пия.Магнерота го пия сутрин и вечер по 1хапче,тоест 1000мг на ден.Добре ли е тази доза.В момента  тренирам в залата.Дали е късно за мен с тия оплаквания,та да мисля за по ранен час.

Може готови изотонични напитки от магазина да си вземеш, може и от магазините за добавки на прах да вземеш и да си разтваряш във вода. Аз лично сега пия
Iso max на Pure Nutrition,  разбъркано с 1-2 дози bcaa. Това го пия само по време на и след баскетбол.

Жена ми се стряскаше преди, казва че направо като гърч са били тиковете :D И тези “токови удари” съм ги усещал.

18.12.16
13:20

Ники ,нормално е.И аз като съм на дежурство се ококорвам като върколак и няма мигване ,но вкъщи ли съм си ползвам лекарството -аперитив със следаперитив и спя като бебе ... то е забранено в тези среди ,ама аз си го пия :D

Радвам се да те видя и тук ;)

18.12.16
18:26

Аз все пак бих отишъл и на невролог.

Сапун привет братле.
Та да си дойдем на думата.Ще ви кажа къде ходих какво ми казаха.Ходих на невролог,по принцип имам проблеми с кръста дискова херния и ошипяване.Имам 2ва ядрено магнитни резонанса и един скенер.Но невролога каза за тези тикове и стряскания че са неврогенни а не неврологични.Ходих бая време на психолог дъра бъра все тая.Нищо не се промени,в това време също си тренирах и пак се тикосвах яко.Помислих че откачам-посетих и една позната която е психиатър.Малко успокоителни хапчета за сън и съм готов.Да ама не,всичко си върше по график.Тренировки-тикове.Прекратих хапчетата че файда никаква.Бях в доста добра форма и в адски силна тикова серия.Будех се по много пъти в денонощието от адски тикове които ме удряха с 220волтов ток.Реших да си дам малка почивка от залата.Моренце,балканче с две думи релакс.Взе да ми прави впечатление,че колкото повече почивах,започвах да се чуствам доста по-добре.Тиковете значително намаляха.И така почивката свъши и аз отново прекрачих прага на залата.Колкото повече тренирах и колкото повече бе тежка тренировката тиковете се усилваха.Според мен напрягането в залата ме кара да се чуствам така.Просто на нервната ми система и тялото ми им идва в повече.Поне така аз мисля.

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1