24.06.13
20:09
Здравейте,
Преди бях писал подобна тема за същия проблем , но 3-4 дни след като я пуснах ,проблема отшумя. Бях си дал пълна почивка и ми мина всичко.Сега 2 месеца по-късно отново се обади . Става въпрос за 5-6 сантиметра надоло и надясно от пъпа.Когато стегна коремната стена там не се стяга изобщо ами седи едно меко и като натисна сякаш мога да си бръкна в корема(когато съм прав се стяга горе доло добре , но като седна изобщо не се стяга).Лека подутина-бих казъл , че има.Болка много рядко и лека - или по-точно дискомфорт(така беше и първия път , но тогава мина по-бързо).Вдигането на тежести , както и тренирането на волейбол не оказват вредно въздействие върху проблема-няма болка , нито се издува , нито след това ме боли .. Мисля , че е разтежение именно поради тези причини.Държа да отбележа , че се обади преди 2 седмици , след като бягах 600-те м във училище .Тогава си дадох зор понеже гоня време и на другия ден усетих пак стария проблем.Бягах и без загрявка , и дали е възможно ако е разтежение мускулът да не се е възстановил напълно тогава и аз да съм го пренатоварил и отново да се е разтегнал ?
Да,може да си го разтегнал пак,но ако много се притесняваш върви на лекар.За да се предпазиш от херния най-важното е да няма повишаване в налягането на коремната кухина,затова винаги трябва да се издишва при цялото движение от долу до горе каквото и да е,защото като не издишаш налягането се повишава и няма къде да излезе,затова става BOOM.
Това е цитат,думи на mitaka101(няма смисъл да го крада и да го поствам,като мое мнение):
Ако задържаш дишането напрежението от скелетната мускулатура се предава на белите дробове и покачва налягането на въздуха в тях. Посредством диафрагмата това налягане се предава и в коремната област и когато премине границата на издръжливост на коремната стена - избива херния.
Ако си издишал повреме на повторението - налягането в дробовете е спаднало и няма начин да си докараш херния.
П.П.Не помогнах много,но трудно ще се постави диагноза така,малко ме притеснява,че не се стяга(според мен ако има дупка там,няма как да се стегне и като викаш,че можеш да бръкнеш вътре :/ ).