12.07.13
01:12
Здравейте. Казвам се Айя-Мануела, на 15 съм, висока 165 и тежа 53 кг. Казват ми, че килограмите ми са нормални за височината, но въпреки това искам да отслабна. Всъщност не толкова да сваля килограми, колкото да се отърва от досадните мазнини в дупето и бедрата. Още от малка имах проблеми с килограмите, но когато влязох в пубертета, без да спазвам някакъв режим или да правя упражнения, започнах да отслабвам. И така свалих близо 7-8 килограма, но дотук. Преди 2 седмици реших, че е крайно време да се стегна и да постигна желаната фигура, но поради вирус успях да започна с тренировки едва от вчера. Започнах да бягам около 2 км, с почивка от 2 минути след първия километър. Знам, че това е недостатъчно, но смятам да увеличавам разстоянието. Плюс това, всяка сутрин правя ето тези упражнения- http://prikachi.com/images/121/6323121z.jpg . Нямам все още никакъв режим на хранене. Вчера закусих с Активия, преди обяд изядох една ябълка, на обяд ориз с бяло месо, а на вечеря пържола с картофено пюре и салата от домати и краставици. Днес закусих половин кроасан, след това диня, на обяд отново ориз, следобяда няколко фъстъка, а за вечеря руло стефани с овчарска салата. В града нямаме фитнес, затова разполагам единствено с парк за тичане, лостове и велоергометър вкъщи. Нямам никаква представа добре ли съм започнала, затова въпросите ми са: какви упражнения да правя, за да махна излишните мазнини, колко често да бягам и колко км. е нормалното и най-вече какъв режим на хранене е подходящ. Благодаря предварително.
12.07.13
11:01
Айя-Мануела! Аз виждам няколко леки проблема, върху които трябва да помислиш.
1. Какво точно искаш да постигнеш? Пиша постигнеш, а не да отслабнеш, защото предполагам мотивите ти за всичко това е желанието ти да изглеждаш по-добре. Ако станеш по-слаба, но със сенки под отиче и излъчване на изтормозен човек, мислиш ли че ще изглеждаш по-добре? Това, че сваляш кг. не означава, че досадните мазнини в дупето и бедрата ще изченат. От друга страна можеш да запазиш кг. и да изградиш супер стегнато и атлетично тяло. 53 кг. са идеално тегло за теб.
2. Добре си започнала с тренировките. Няма такова нещо като недостатъчно. Започни с малко и когато усетиш, че издражливостта ти се увееличава и можеш и повече - прави повече. Увеличавай с малки стъпки и не се пресилвай. При свалянето на мазнини, повече не винаги е по-добре, даже обикновенно е по-зле. Не ти трябва фитнес, за да изглеждаш добре и нищо няма да изгубиш от факта, че няма наблизо такъв. Мога да ти помогна с куп супер упражнения за вкъщи, с които хората постигат много добри резултати.
3. Храната ти не е добра. Кроасани, руло Стефани ... не всички калории са еднакви. Днес или утре ще пусна една статия точно на тази тема, защото виждам много хора правят фундаментална грешка при избора си на храна.
Аз реших да започна една инициатива, която има за цел да помага на хора като теб да научат повече за отслабването и здравословния начин на живот, така че да постигат целите си и максимално да избягват грешките, които масово се правят. С други думи искам да създам място в Интернет където хората да се учат, да развиват умения, да си помагат и постигат целите си, в контекста на отслабването и здравословния начин на живот, разбира се.
Това, което ти препоръчвам е следното:
1. Започни да ядеш храни, които са максимално близки до естествения си вид. Може да използваме метафората яж всичко “без етикет” - образно казано. Разбирам си от малък град, което е супер. Ако имате кокошки, гледате си животни и т.н. си готова. Яж яйца, домашно месо като гледай да не е мазно, зеленчуци по възможност сурови, варива като боб, леща, грах. Избягвай всякакви тестени храни, мазно месо особено от магазин (каймата в руло Стефани), сладките лакомства като кроасани. Ограничи приема на ориз и картофи до 1 на ден като гледай да е или на обяд или след тренировка. Има достатъчно въглехидрати в зеленчуците и най-вече във варивата, които ще те зареждат с енергия. Яж 4-5 пъти на ден като закусвай в рамките на 30 мин след като станеш. Не яж поне 3 часа преди да си легнеш освен ако не тренираш вечерта. Пий много вода, но гледай да не е заедно с храната, защото вече има доста доказателства, че вода + храна благоприятстват рак на стомаха и разни други гадни болести. Пий вода 30 мин. преди ядене и 1 час след. Започни в началото с няколко варианта на хранения (3-4) и ги върти едни и същи докато създадеш навици и култура на хранене.
2. За да изгориш мазнини трябва да си в калориен дефицит или с други думи да ядеш по-малко калории отколкото изгаряш. Ти в калориен дифицит ли си в момента :)?
3. Продължавай с тренировките и не се насилвай. Вслушвай се в тялото си и когато се чувстваш изморена и зле, помисли защо се случва това, а не да си налагаш и да тренираш въпреки всичко. Внимавай да не използваш съвета ми, за да кръшкаш :).
Ако ти е необходима помощ за изготвяне на цялостна стратегия за постигане на целите си ми пиши и аз ще ти помогна. Не искам да пиша тук, защото ми трябва повече информация, а и препоръките които ще ти дам най-вероятно няма да работят за друг, защото всичко е индивидуално и няма универсална рецепта.
Успех ти пожелавам!
Мнението беше редактирано от Божидар Батев на 12.07.13 11:07.