04.08.13
19:53
Здравейте!
Нов съм в ББ-Тийм, макар и да знам отдавна за съществуването на този прекрасен сайт!
Моят проблем е следният: тренирам по програма за вертикален отскок, като забелязвам и напредък в орелефяването на краката ми. Вече 4та седмица тренирам по нея: Еър Алерт 3 (линк: http://basketball-bg.com/jump/airalert3.php ). Напълно начинаещ съм във фитнеса, въпреки че имам добре развито тяло, което се дължи на това, че спортувам( не само волейбол, а каквото и да е) Това, от което се нуждая, е тренировъчна програма за стрийт фитнес, тъй като искам да стана по-здрав и силен, да владея някое и друго гимнастическо умение(везни едно друго..), но съм далеч от това да трупам маса, макар и донякъде да ми трябва. Целта ми е повече релеф и сила.
Малко информация за мен: на 17 години съм, висок 192см, 70кг и тренирам волейбол от година-две.
Също така се нуждая от няколко съвета относно програмата за вертикален отскок. Знам, че е удачно да добавя елементи като къси или дълги спринтове,както и по баир и скачане на въже ( ако знаете и други ефектни такива, може да ме посъветвате :) ) и искам да знам в кои дни е удачно да ги изпълнявам, а и какви елементи точно да прилагам.
Искрено се надявам на съвет от ваша страна, тъй като знам че обществото и хората тук са невероятни и всеотдайни. (По между другото, чел съм статиите “Как да тренираме на лостове 1 и 2” )
За кого е предназначена програмата Тази програма се препоръчва за хора които имат ‘стаж’ 1-6 месеца и могат да правят поне по 5 набирания и 5 кофички. Към програмата #1 Загрявка Загрявката е ИЗКЛЮЧИТЕЛНО важна ! Никога не я пренебрегвайте. Тя няма да ви отнеме повече от 10 минути и ще предотврати нежелани травми. Започнете с 5 минутно тичане с бавно темпо. След това – стречинг 5 минути.След приключването на стречинга направете 2-3 серии лицеви упори ОТ КОЛЕНЕ. Те са по-лесната версия на нормалната лицева опора и ще подготвят ставите ви за предстоящото натоварване. Тренировка Започнете с 3 серии кофички. Правете ги бавно по колкото се може повече повторения. Почивката между сериите е ТОЧНО 60 секунди ПОМНЕТЕ: По-добре е да направите 3 бавни кофички, изпълнени правилно от колкото 6 клатейки се! Правилното изпълнение на кофичката е 2 секунди спускане докато лактите се сгънат над 90 градуса и 2 секунди вдигане до 170 градуса(не изпъвайте лактите докрай, пазете си ставите ) След като приключите с тези 3 серии направете 2 серии набирания с широк хват , 2 серии набирания със среден подхват . Повторенията отново са максималния възможен брой. За оптимални резултати ползвайте тактиката – вдигане 2 секунди, задържане в горна позиция 1, пускане 2 секунди. Почивката между сериите тук също е 1 минута. След като вече сте свършили с набиранията, идва ред на лицевата опора! Направете 2 серии лицеви опори с максимален брой повторения в серия, БАВНО ! Ползвайте различна ширина на захвата при отделните серии. Това беше ! Сега се приберете и хапнете някоя и друга мръвка! Допълнение-Тренировката да не се изпълнява в последователни дни защото може да доведе до претрен
От къде идва името “50″? 50 идва от бройката на повторенията, които ще трябва да направите ! Идеята на програмата е да направите 50 повторения за колкото се може по-кратък период от време. Във всяка серия правете най-голямата възможна бройка, без да мамите в изпълнението на упражнението. Идеята е да направите по 50 повторения от всяко от по долу описаните упражнения. Почивката между сериите трябва да бъде от 60 до 90 секунди. Загрявка След като загреете хубаво – 5 мин бавно тичане, лицеви опори от колене и цялостна загрявка на горната част от тялото преминаваме към самата тренировка. Тренировката Започвате с набирания с широк хват. Трябва да се стараете да ги направите в колкото се може по-малко серий. Стигнете ли 50 преминавате към следващото упражнение Кофички Отново правите 50, следвайки същата схема от по горе – в минимален брой серии Набирания с подхват Правите отново 50 – Сега идва реда на лицевите опори! Отново – 50, като всяка серия изменяйте позицията на ръцете. Последно упражнение:Вдигане на краката от вис Отново 50 повторения! Описание: Хващате се на лоста и повдигате краката си колкото е възможно повече, като задържате за 1 секунда в горната позиция.
04.08.13
22:42
Благодаря за мнението! Все пак бих искал да чуя още някого по въпроса. Има ли начин да има сплит на мускулните групи, за да тренирам всички мускулни групи и така цялото ми тяло да се развива ?
Има толкова много изписано из сайта на тема “Уличен фитнес”, че няма вече какво да се каже повече :D
Търсачката!
05.08.13
10:14
Предната везна почнах да я правя на един крак,като ги сменях.Също и повдигания на цялото тяло като “опишеш” пътя на везната.С времето задобрях и почнах и с 2 крака да я даржа.Малко я държа,но има прогрес.Иначе програма за лостове трудно може да се направи някаква универсална,тъй като зависи какви са ти възможностите.
Мнението беше редактирано от Борислав Якимов на 05.08.13 10:15.
05.08.13
11:46
Ето ги и моите упражнения http://www.youtube.com/channel/UCppL4QKfE_VuqLZCoR8tydw?feature=watch
почнах горе долу така. Упражненията могат да се добавят или махат в зависимост от целите. Но комплекса като цяло е хубав.
08.08.13
16:19
Здравейте отново!
Чудя се кога е най-добре да правя спринтове (10х50 примерно) съгласно програмата за отскок, която съм споменал по-горе. Имайте в предвид, че почвам 5-та седмица и става все по-натоварващо, а спринтовете трябва да ги изпълнявам по поне 2 пъти в седмицата.
Чакам отговор и благодаря предварително!
Поздрави!