18.09.13
18:33
А ти можеш ли да си гледаш работата?
19.09.13
14:25
Може ли едно включване от една дебелана, за разнообразие :-)
Понеже през годините, откакто напълнях, съм имала сблъсъци с не един и двама човека, с подобно мнение, винаги ме мъчи един въпрос.
Адски много хора има, които - прикрито или не, се отвращават от дебелите. Обаче винаги се сблъсквам и с дозата “толерантност”, че хората, които са качили килограми в следствие на болест, травма и т.н. не спадат в категорията “отвратителни”, нали, тях няма нужда да ги съдим един вид. Мдам, много яко звучи, ама е пълен булшит, дет’ се вика по нашенско. Щото вие като отидете на морето и някоя по-тюленеста дама ви наруши гледката (примерно аз :lol: ) - все сте отвратени. От къде пък ще знаете дали съм болна, дали правя нещо по въпроса или просто намирате за даденост, че закусвам, обядвам и вечерям с пица. Винаги последното се приема за истина. Ей затова е тъжно и глупаво да съдите хората. Ако толкова ви е присърце, опитайте се да помогнете, ако не ви е - моля, задръжте си подигравките и отвращението :)
Преди седмица във фитнеса се появяват две мацки, слабички и доста приятно изглеждащи като форми и тяло - дошли ми на фитнес и двете с по 2 кила грим (?!). Не ги бях виждала в залата преди, но може и да греша, знам ли. Според мен бяха някъде на по 17-20 години макс. Та ходя си аз на пътеката, зад мен са крос-тренажорите, където са въпросните мацки, пред мен на стената има огледало и ги виждам. За 10-тината минутки, за които се “засякохме” по тоя начин, дамите не спряха да ме гледат, да се кискат, а в един момент и откровено си ме сочеха, докато коментираха нещо през смях (със слушалки бях, де да ги знам какво са си говорили , ама мога да се досетя :-) ).
Това разбира се, е доста краен пример, но далеч не за първи път ми се случва някой да ми се подхилква и да ме гледа с “отвращение” във *фитнеса*. Ако приемем, че на улицата няма как да знаете историята на човек, то във фитнеса поне имате представа, че поне най-най-минимално усилие се полага, което пък значи, че най-малкото проблемът е осъзнат.
Никога няма да кажа, че здравословния начин на живот е глупост и искрено се възхищавам на хората, които дават всичко от себе си да изглеждат здрави и добре, но в замяна не търся разбиране или каквото и да било друго - аз не съм във вашия свят, защо изобщо се тормозите с мнение за мен? Просто не ми обръщайте внимание : ) На мен или на съседния дебеланко. Повярвайте ми, ние във всеки един момент от живота си срещаме неща, които като шамар ни зашлевяват с информацията, че сме дебели, грозни и на път към всякакви болести. Омразата от рандъм хора по улицата ни е най - малкия бонус, но проблемът е, че докато аз се забавлявам с мацките, дето се подхилкват във фитнеса, то утре на мое място там би могло да е момиче, което ще се прибере у тях със сълзи след тая случка и няма да стъпи повече там, за да не ѝ се смеят...
Горното не го написах с лоши чувства, просто искам да напомня, че аз, ти и съседчето не знаем всичко за всеки и не сме никои, че да съдим. Щото иначе се превръщаме в един доста съвременен модел на “Приказка за стълбата”.
Поздрави и хубав ден на всички!
19.09.13
15:40
Аз пък съм раздвоен по отношение на тази тема. Даже се чудя с кое да почна първо, защото от това кое оставя последно ще зависи и крайното впечатление за коментара ми. Все пак почвам така: защо не харесвам дебелите хора или защо на никого не му харесват дебелите хора? (дори дебелите хора като се гледат в огледалото дълбоко в себе си също не се харесват)На първично ниво - не харесвам/е дебелите хора, защото си представяме какво се случва на местата, които не се виждат на пръв поглед и които имат връзка с размножаването. Нечистоплътност. Това е нещото, което ти се набива в подсъзнанието винаги и веднага, когато в полезрението ти се изправи такъв индивид без значение мъж или жена. Както винаги съм казвал умът ни кара да обосноваваме възприятията си уж рационално, да им придаваме някаква логика, но зад това се крие чисто първично обяснение. Като индивид, чиято цел е размножаване ти виждаш дебелия като индивид, който не би могъл да създаде и да се грижи за потомство.Един вид сляпо звено при продължаването на човешкия род. Нещо като хомосексуалистите, които не харесваме именно поради тази чисто първична причина. В природата няма дебели маймуни, като изключим чисто възрастовите различия при отделните индивиди.
На второ място и лично аз не харесвам дебелите хора, защото като изключим болестните състояния, това че си дебел отразява целия ти мироглед. Това са предимно хора, които не се трогват много за почти нищо, един вид непукисти със слаба воля и силен апетит, които в най-добрия случай намират сили и лицемерие да се подиграят със самите себе си. Аз не харесвам такива индивиди, защото в мнозинството от случаите не може да се разчита на тях.
От друга страна идва и страха да не сгрешим в преценката си и да не обвиним някой несправедливо, тъй като има и хора с хормонални и други проблеми, или такива като жената от горния пост, която прави нещо по въпроса с теглото си, което пък заслужава адмирации и лично аз винаги, когато съм имал вземане-даване с такива хора съм им засвидетелствал най-искрено уважение. Най-малкото тия две кокони, героини от горния пост би трябвало да идат и да стиснат ръката на въпросната жена.
Светът е шарен и в него има място за всички. Докато някой не дойде да ми налага насила неговия начин на живот и мироглед нямам нищо против него или начина, по който изглежда. Предлагам и на авторката на темата да направи същото.;)
19.09.13
16:38
Нямах намерение изобщо да пиша в тази предварително обречена тема, но се включвам заради поста на дамата преди мен.
Изключително добре разбирам какво й е! Понасяла съм върху си дискриминация във всичките й форми. Във фитнес, в институции, на интервюта за работа (една и съща фирма, една и съща позиция, един и същи човек - аз. Първото интервю - бегъл поглед: “Няма как да работим заедно, довиждане”. Второ интервю - сканиращ ме поглед: “Ще направим всичко възможно да удовлетворим изискванията Ви, за да работите при нас!”. Разлика между двете срещи - 35 кг. Дали ще работя там? Никога!)
Познати напоследък ми сочат някакви доста пълни жени с думите: “До преди година - две беше като тях, я се погледни сега!” Не мога да се зарадвам, или успокоя, или харесам... Защото това са просто състояния - на духа, на ума, на здравето, на тялото... Така, както аз не бях застрахована да се събудя от едното в другото, така и никой не е. Има една много хубава, но много забравена напоследък думичка и тя е “смирение”. Каквото и както да си го постигнал, не забравяй да се смириш, защото с нищо не си повече от другите... Защото утре твоето здраво, атлетично тяло въпреки всичко може да се окаже в ръцете на лоената топка, която си дамгосал на плажа, или ти е пречила в автобуса и от нея да зависи живота ти... Дали пак ще ти се повръща?
Мнението беше редактирано от borbena jena на 20.09.13 18:49.
19.09.13
17:05
Признавам,че темата ми е леко груба и може би неподходяща,но просто имах нужда да споделя мислите си. Не е насочена конкретно към някого и не искам да обидя никой. Но всички знаем,че повечето хора с наднормено тегло са злобни и постоянно сърдити,все едно някой друг е виновен за състоянието им. Другото,което е... Никога не съм имала впредвид хората,които поради болести или медикаменти са покачили излишни килограми. Естествено тях не мога да съдя,имам сърце все пак. Просто визирах тия индивиди,които по цял ден мислят за храна и все едно няма нищо друго на този свят,освен това да седнат и да преядат с каквото им видят очите или просто да задоволят червата си с нещо любимо.
Както и да е,извинявам се,ако някой ме е разбрал погрешно. Не съм имала намерение да обиждам който и да е. :)
По-здрави,
Желязкова
Мнението беше редактирано от Евгения Желязкова на 19.09.13 17:06.
Проблема е,че все гледаме какво ядат по-пълните хора и веднага ги съдим,а защо не погледнем първо какво ядат слабите и тогава не се замислим?Постоянно виждам слаби или нормално сложени жени и мъже,които постоянно се тъпчат само с боклуци и простотии,защо не съдим тях?А да...защото си казваме:”Тя/той е слаб,може да си яде каквото иска и колкото иска!”а на другите:”Гледай я/го тази/този какъв/каква е дебел/а,а с какво се тъпче,сигурно само това прави!” Много е жалко наистина да разграничавш хората само по външния вид и веднага да определяш какво е състоянието им и как се чувстват.
И в крайна сметка всичко е строго индивидуално,всеки е различен и никой няма право да съди другия,защото в този живот никога нищо не е ясно и не се знае дали някой ден ти няма да си в такова положение.
п.п.За съжаление никой не избира как да изглежда!
Мнението беше редактирано от DS* на 19.09.13 17:12.
Но всички знаем,че повечето хора с наднормено тегло са злобни и постоянно сърдити,все едно някой друг е виновен за състоянието им.
Ама вярно ли всички го знаем това? :D Защото пък моите наблюдения са други - ВСИЧКИ хора с наднормено тегло, които познавам аз лично са весели и с чувство за хумор ;)
И какво доказва това?
Може би, че не трябва да се правят обощения на база единични случаи и да се поставят всички хора под общ знаменател, нито пък да се класифицират на база тегло, ръст, цвят на кожата и т.н.
Или пък че е най-добре да гледаш себе си и своите недостатъци и да оставиш хората да си живеят както искат.
п.п.За съжаление никой не избира как да изглежда!
За щастие това не е вярно ;) МОЖЕ да избираш как да изглеждаш, поне в известни граници.
Разбира се, много неща зависят от родителите ти, т.е., са наследствени, но и много от нещата не са.
Мнението беше редактирано от Петко К на 19.09.13 17:21.
19.09.13
18:29
Признавам,че темата ми е леко груба и може би неподходяща,но просто имах нужда да споделя мислите си. Не е насочена конкретно към някого и не искам да обидя никой. Но всички знаем,че повечето хора с наднормено тегло са злобни и постоянно сърдити,все едно някой друг е виновен за състоянието им. Другото,което е... Никога не съм имала впредвид хората,които поради болести или медикаменти са покачили излишни килограми. Естествено тях не мога да съдя,имам сърце все пак. Просто визирах тия индивиди,които по цял ден мислят за храна и все едно няма нищо друго на този свят,освен това да седнат и да преядат с каквото им видят очите или просто да задоволят червата си с нещо любимо.
Както и да е,извинявам се,ако някой ме е разбрал погрешно. Не съм имала намерение да обиждам който и да е. :)
По-здрави,
Желязкова
Ето, самото ти мнение е ясен пример за това, което исках да кажа по-горе :-)
Казваш “Никога не съм имала впредвид хората,които поради болести или медикаменти са покачили излишни килограми. Естествено тях не мога да съдя,имам сърце все пак. “.
Ок - примерна ситуация. Виждаш ме на плажа - аз в момента имам 20 и кусур излишни килограма, можеш да си представиш гледката. Може и преди 2 години, когато излишните бяха над 40 :-)
Специално моите причини за напълняване са комплексни - и кофти начин на живот, и кофти хранене, и заболяване (по-точно - лекарствата). Но ти, виждайки ме на плажа не ги знаеш тия неща. Не знаеш и дали в момента правя нещо по въпроса или си стоя на дебелото дупе и тъпча.
Автоматично ще решиш, че само си стоя и се тъпча и съм отвратителна гледка - нали така :-)
Ето затова е и горното ми мнение :)
П.С. Аз си бях сърдита и злобна и слаба като бях :D
Поздрави!
19.09.13
18:58
Автоматично ще решиш, че само си стоя и се тъпча и съм отвратителна гледка - нали така :-)
Прочети повече: http://www.bb-team.org/forums/viewthread/69755/P120#ixzz2fM2xp0Et
Ми то и мене като ме видиш на плажа няма да решиш, че съм ветеринарен лекар и харесвам примерно Уитни Хюстън, а футбол и чалга съм гледал и слушал за последно преди около 5-6 години. Това, което искам да кажа, е че няма смисъл да се правим на жертви на предразсъдъците на хора, за които не ни пука.
19.09.13
19:45
Ами като те видя,че си с наднормено тегло и се тъпчеш с десерти и тестени изделия като луда ще ми стане ясно,каква е причината за състоянието ти. Ето това имам впредвид. А човек си личи,когато е пълен,защото се храни неправилно,повярвай. Цяло лято работя на курорт и ежедневно се сблъсквам с такива хора. Който не го е видял - той не знае. :)
19.09.13
20:35
Съгласен съм с авторката, преди точно 4 месеца аз бях от типа хора, които упрекваха бързия си метаболизъм и гена за слаботата си.
Сега, с малко повечко здравословно хранене и наистина тежки за мен тренировки ( някои хора тренират френско с 40кг тежест, на мен ми е много 15кг, но се старая) виждам колко прост съм бил.
Тъй че, няма немога, има само неискам.
19.09.13
20:42
Ми то и мене като ме видиш на плажа няма да решиш, че съм ветеринарен лекар и харесвам примерно Уитни Хюстън, а футбол и чалга съм гледал и слушал за последно преди около 5-6 години. Това, което искам да кажа, е че няма смисъл да се правим на жертви на предразсъдъците на хора, за които не ни пука.
И горд ли си като не ходиш по стадионите. Много комплекси има в тая тема. Вдигайте повече, бъдете здрави и не кюкарете толко.
Тая тема още ли е активна? И авторката щеше да спре да пише?
Евгенийке, ако толкова е важно за теб да не се озлобяват хората, затвори си устицата. Или ти е много удобно да се периш на основата на нареченото от теб “злоба”? Всички сме злобни тука. Ти като не си, що се разправяш и влизаш да гледаш кой какво е писал?
Или пък всички около теб са адски дебели и вече можеш да гледаш само в екрана?
Ако не бяха първите ти мнения в тази тема, можеше да съм по-толерантна. Ама - извини - да си сложиш аватар специално, за да пуснеш подобна тема... и да очакваш да споделим глупавата ти ненавист към хората с проблеми... колко детинско :D
Да, злобата преобладава и постовете стават все по-дълги, оправданията тоже.
Разбира се, няма как с пищовите да ходим и да гърмим дебелите...ми а да гърмим и черните...ето, аз съм се родил черен...давай да ме убиват.
В интерес на статистиката, гледам че тук я почвате, аз познавам мноооооооооого дебели хора. Тренирал съм няколко, говорил съм, съветвали сме се с други, споделяли сме си много...
Хормони, проблеми, стрес, недоебаване и т.н. там от безкрайните причини и ги има съм ги чувал.
Но после като сме излизали, хранили, наблюдавал съм ги индиректно, подпитвал съм за тях...90% от случаите, причините са свинско ядене на пици, баници, дюнери...да, да...не бъдете лицемери. Ядат като прасета, ами казват “ами Славко не става, те хормоните...”
Като влезем в залата и те ми викат...ай да походя на пътеката, там ще видим калориите....
Няма какво да гледам...всичко ми е ясно.
Някой нещо да каже...ако държите ще Ви споделям такива истории с часове и дни, и телефони ще Ви дам, да чуете...и ме опровергайте за 90-те процента.
Никой не обвинявам, никой не искам да съдя...но някои прекаляват с оправданията...ама брутално...както се и тъпчат непрестанно...
Мнението беше редактирано от slavko на 19.09.13 20:59.
19.09.13
23:32
Тая тема още ли е активна? И авторката щеше да спре да пише?
Евгенийке, ако толкова е важно за теб да не се озлобяват хората, затвори си устицата. Или ти е много удобно да се периш на основата на нареченото от теб “злоба”? Всички сме злобни тука. Ти като не си, що се разправяш и влизаш да гледаш кой какво е писал?
Или пък всички около теб са адски дебели и вече можеш да гледаш само в екрана?
Ако не бяха първите ти мнения в тази тема, можеше да съм по-толерантна. Ама - извини - да си сложиш аватар специално, за да пуснеш подобна тема... и да очакваш да споделим глупавата ти ненавист към хората с проблеми... колко детинско :D
Ти като си много “пораснала” спри да пишеш и готово..и не съм си сложила аватар,специално за да пусна тема. Просто реших да го направя,но все тая.
Мнението беше редактирано от Евгения Желязкова на 19.09.13 23:33.