В ИТ сектора може да се котират дебеланковците, но представи си, че работиш с хора, между хора.
Аз имам 10-тина години опит в хотелиерството и услугите - там външният вид е от значение. ;)
казано от slavko на 14.09.13, 14:47:
Славко, мисля, че не ме разбра - аз не казвам, че няма предразсъдъци и дискриминация. Напротив - има много, и затова и ти подкрепих мнението.
Казвам само, че това, което каза Марги по-горе не е логично - няма такава причинно-следствена връзка - дебел си => не може да управляваш компания.
За световен пример на прима виста се сещам за Опра.
14.09.13
14:59
казано от Маргарита Манева на 14.09.13, 14:55:
Аз имам 10-тина години опит в хотелиерството и услугите - там външният вид е от значение. ;)
За някои услуги - 100% има значение, за други - не.
14.09.13
15:00
Ама чакайте сега... външния вид винаги има значение ако ще и продавач да ставаш... ако магазина е елитен и продава луксозни стоки искат някое маце да им продава джунджурийте... какво остава за управител който е един вид лицето на дадена фирма... в Америка има доста управляващи дебеланковци ама то щото там почти всеки е дебел... :D
казано от Петър на 14.09.13, 14:55:
Славко, мисля, че не ме разбра - аз не казвам, че няма предразсъдъци и дискриминация. Напротив - има много, и затова и ти подкрепих мнението.
(handshake)
казано от Петър на 14.09.13, 14:55:
Казвам само, че това, което каза Марги по-горе не е логично - няма такава причинно-следствена връзка - дебел си => не може да управляваш компания.
За световен пример на прима виста се сещам за Опра.
За мен има логика, колкото и да се опитвате да ме убедите в противното.
Примера с Опра е меко казано нелеп: тя е човек, който печели популярност БЛАГОДАРЕНИЕ на това че прилича на милиони дебели американци и те се утъждествяват с нея, при положение, че им е невъзможно да се сравнят с лъскавите актьори от “Спасители на плажа”...примерно.
Освен това - Опра отслабна драстично - също пример за подражание на дебелите американци.
14.09.13
15:01
В този случай вероятно с право има значение. Както би имало значение в сферата на здравословното хранене естествено. Това обаче е един частен случай и по никакъв начин не кореспондира с крайната ти позиция, цитирана в предния ми пост. Както и с позицията на авторката на темата, че по презумпция дебелите хора били “лишени от възпитание,култура и образованост”. Та затова...
казано от Veso Pervazov на 14.09.13, 15:01:
В този случай вероятно с право има значение. Както би имало значение в сферата на здравословното хранене естествено. Това обаче е един частен случай и по никакъв начин не кореспондира с крайната ти позиция, цитирана в предния ми пост. Както и с позицията на авторката на темата, че по презумпция дебелите хора били “лишени от възпитание,култура и образованост”. Та затова...
Случая съвсем не е частен - не визирам само хотелиерския бизнес, има много професии, които работят сред хора.
14.09.13
15:16
казано от kristiancho на 14.09.13, 15:00:
...какво остава за управител който е един вид лицето на дадена фирма...
Кристианчо, ти колко пъти си се срещал с изпълнителния директор на Майкрософт например и колко пъти си се срещал с продуктите им? Викаш на Бил Гейтс му дреме как изглежда изпълнителния му директор и дали Кристианчо ще го хареса, може би пък ако му стане симпатичен, Кристианчо ще реши да си купи лицензиран Уин, вместо да дръпне ударен такъв...
Марги, и какво като работят сред хора? Разбери, че не за всеки външния вид и типа супер фит е толкова важен колкото за тебе. То значение има, ама само за ПР и в никакъв случай не е обвързано със способностите или резултатите. И всеки работодател с малко повече мозък от авторката на темата би го оценил. Щото резултата е това, което ще му пълни джоба, а не мнението на Маргарита Манева. Без лоши чувства.
Мнението беше редактирано от Veso Pervazov на 14.09.13 15:18.
14.09.13
15:18
Еми трябва да е много пред останалите кандидати за да заеме поста... много пред останалите като опит, познания и тинтири минтири... нали знаеш, че ако имаше кандидат със сходни възможности кой щеше да бъде избран... :) А и в случая който цитираш е как да ти кажа... той управителя няма да се среща с мен ами с хора от други фирми и прочие... все дебели риби ... и честно казано ако си управител на една фирма и имаш среща с MS изобщо няма да те бърка кой ще дойде на срещата... защото това е MS подяволите... ако се срещаш обаче с някоя от десетките досадни малки фирмички които все искат нещо и ти е досадно и изнервено още преди срещата като ти влезе някой дебеличък и направо още повече ще ти дотегне сигурно : ) пък ако ти дойде някоя засукана представителка... ммможе и да се измисли нещо....
Мнението беше редактирано от Кристиянчо на 14.09.13 15:26.
казано от Маргарита Манева на 14.09.13, 15:01:
Примера с Опра е меко казано нелеп: тя е човек, който печели популярност БЛАГОДАРЕНИЕ на това че прилича на милиони дебели американци и те се утъждествяват с нея
Чакай сега - кво има общо това с умението да управлява милиардите си ? По твоята логика тя би следвало не да е начело на сума ти класации, а да е просто едно лице от екрана на обикновена заплата в края на месеца (щото е дебела и следователно щом не може да управлява теглото си, значи не може да управлява и бизнес) .
Дискусията обаче, както каза Славко, много се изопачи, затова и я напускам :). И си оставам на мнението, че е тъпа :D
Мнението беше редактирано от Петър на 14.09.13 15:38.
14.09.13
15:41
казано от Veso Pervazov на 14.09.13, 14:51:
Между това
казано от Маргарита Манева на 14.09.13, 13:16:
...някои корпорации имат политика да не наемат хора с наднормено тегло на управленски позиции...
и това
казано от Маргарита Манева на 14.09.13, 14:37:
В случай че има два кандидата с равни други качества, единия с 50 кила свръхтегло и всичките съпътстващи го “екстри”, ти на кой би се спрял?
...
баш така си е. Яйчарите (известни още и като HR) имат доста извратено мислене. Ако някой кандидат за средна управленска позиция много му личи, че се грижи за себе си - стегнат, тонизиран, хубава кожа с тен, почват да стават подозрителни - “хм, тоя явно доста време отделя за себе си, не е от хората които биха седели по 14 часа на работното място само на кафе и солети, ще има претенции за храна, почивка. Онази другата е по-добра - 100 кила е, ама ще работи като кон, даже на обедна почивка няма да ходи ако има шоколадче...”.
14.09.13
15:44
казано от kristiancho на 14.09.13, 15:18:
...нали знаеш, че ако имаше кандидат със сходни възможности кой щеше да бъде избран...
Ами не, честно казано не знам. А ти откъде знаеш? А и както Сашо вече каза, няма такова нещо като като равни други възможности.
И не отричам, че има хора, които подбират подчинените си по външност, ама това говори по-скоро за интелекта на шефа, както и в частност за това какви качества и “услуги” очаква от подчинените си (devil).
Да разведря малко обстановката, един виц:
На конкурс за главен счетоводител в голяма международна фирма минават една след друга куп кандидатки, коя от коя с повече опит, знания, чужди езици, но естествено и в понапреднала възраст. Всичките получават уклончив отговор от комисията “ще помислим и ще се свържем с вас”.
Тогава влиза последната кандидатка, 23-годишна мацка с перфектна визия и мерки. Питат я:
-Вие какъв стаж имате?
-Ха, какъв стаж бе, аз току що завърших...
-А чужди езици знаете ли?
-Не, не знам.
Комисията е изцяло от мъже и след миг шушукане, председателя казва:
-Честито, назначена сте, заплатата ви е 600лв.
-Е как 600лв. бе, кой ще ви стои тука за толкова малко?
-Ама госпожице, нашата предишна счетоводителка с 30 години стаж, с 5 чужди езика, с огромен опит взимаше 550…
-Ми е*ете си я нея тогава...
казано от Петър на 14.09.13, 15:36:
Чакай сега - кво има общо това с умението да управлява милиардите си ?
Нали не си мислиш че Опра сама управлява милиардите си (или каквото и да било друго)? Тя, както много други “обществени личности” е една пионка. ;)
Аз имам един интересен въпрос към Марги. От написаното до тук, оставам с впечатлението, че мрази и дори до някаква степен се отвращава от дебелите хора...в същото време е треньор и вади пари от някои от тях...та, интересно ми е, взима ли присърце работата си и напредъка на въпросните хора,тъй като е ясно, че цени и взима присърце способностите си и не ги предоставя безплатно,както съм чел неведнъж? Интересно ми е също, колко от дебелаците прочели това със самолетната седалка, биха се ползвали от услугите и..? От написаното може да се предполага, че съм дебелак и не одобрявам нейното отношение,но обичам да дълбая в нещата и да си изграждам версии :)
казано от Маргарита Манева на 14.09.13, 15:45:
Нали не си мислиш че Опра сама управлява милиардите си (или каквото и да било друго)? Тя, както много други “обществени личности” е една пионка. ;)
Честно казано, нищо не мисля, щото не я познавам. Ако ти я познаваш и знаеш истината - моля, светни ни :D
Аз съдя единствено по това, което виждам - тя е дебела и е милиардерка, ти си фит и си...;)
Без лоши чувства :)
Както писах по-рано днес, радвам се на хора, които имат желание да се променят в по-добра посока и с радост бих помогнала на такъв. Който ме познава знае, че въпреки многото изписано от мен по въпроса, всъщност често не искам нищо в замяна (което не ми е от полза в края на месеца, естествено).
Изпитвам неприязън към такива, които не им пука дали ще са дебели или болни. Имала съм случай в автобуса Варна-София, при който пълен човек има място до мен, но осъзнавайки че би ми причинил неудобство в следващите 6 часа, се премества на свободна седалка, без каквато и да било реплика или жест от моя страна. Имала съм и доста случаи, в които просто сядат отгоре ми, и не стига това, ами се сърдят като се опитам да се измъкна, че съм ги притеснявала. (Да, допреди известно време доста често пътувах по въпросната линия.)
... бях чела, че някои корпорации имат политика да не наемат хора с наднормено тегло на управленски позиции
Аха, аз пък бях чел, че земята е плоска ... ето даже линк-а ти давам, ако решиш да пишеш във форума по геология да им обясниш и на тях.
Няма да е лошо ако поне от време на време писанията ти са базирани на факти.
14.09.13
16:01
Казах сходни качества именно, защото и аз прочетох поста на Сенсей и съм съгласен с него....но хора със сходни качества има много :) И да си fit винаги е по-яко.. че тя Опра има милиарди има... Мадона и тя има ... ама виж Мадончето кви’ гаджета вади :D Да не говорим, че фитнес моделите не са милиардери... и милионери не са но пък имат хубави рекламни договори... тъй, че колко му трябва на човек за да е щастлив ... пари за плочки по земята и плочки по корема... :D
Имала съм следният казус в практиката си:
Трябва ли масажът да се таксува на килограм?
Защото услугата, предлагана на 50 килограмова дама и 130 килограмов господин съвсем не са съпоставими от гледна точка на масажиста.
Ако обаче се сложи цена на килограм, ще се приеме ли като дискриминация?
Ако не, масажиста ще го приеме ли като дискриминация спрямо себе си, защото в пъти по-тежък труд му се заплаща несправедливо?
Когато даваш колата си за ремонт, нали цената се определя И от количеството вложен труд (+ частите)?
Не е ли същата логика на доплащането за свръхбагаж на летището? ;)
Оставям ви да дъвчете казуса, аз се оттеглям от спора. Изложих моята гледна точка, не желая да ми бъде налагана друга такава. В някои си виждания съм доста крайна, но нямам за цел да се харесвам на всички.
Мнението беше редактирано от Margi на 14.09.13 16:10.
14.09.13
16:05
Така е но колата неможе да ти се разсърди... то и с кучетата е така... за по-тежките имунизациите са повече пари, защото дозата е по-голяма.. но кучетата неможе да се оплачат... а с децата ( дебелите и слабите ) не са прави разлика... бее всичко живо и неживо щом неможе да се оплаче по телевизията значи може да се таксува на килограм :D
В огромните международни корпорации (в такава работя аз от... мхм ще станат 3 години) задължително си има протокол - от такъв за облеклото до такъв за абсолютно нетолериране на дискриминацияа дали към раса, възраст, език, култура, външност и т.н. При едни фирми този протокол може да се казва SBC (standards of business conduct § ethics) при други може да е познат под друго име, но задължително съществува и се спазва и всеки breach се репортва като е възможно директно уволнение. Та това исках да вметна относно горната “корпоративна” дискусия.
14.09.13
16:15
А ти като каква работиш в тази компания ? Едвали тези на високите позиции в компанията ще има кой да ги репортне :)
Мнението беше редактирано от Кристиянчо на 14.09.13 16:24.
казано от kristiancho на 14.09.13, 16:15:
А ти като каква работиш в тази компания ? Едвали тези на високите позиции в компанията ще има кой да ги репортне :)
Крис: не всеки шеф е собственик, и не всеки директор(меринджей :D) е сам за себе си.
Организацията в една корпорация може да е по-сложна и от организацията на държава.
Ти си голяма клечка в МОН, а някакъв катаджия те глобява, макар и позицията ти в МОН да е много по-висока от позицията на катаджията в МВР. :)
Мислех, че е логично, но... Протоколът трябва да се спазва от всички - както от служителите на не управленско ниво така и от CEO-тата и мениджърите под тях. Няма никакво значение какъв си. Ако си управленски кадър служителят ПОД теб е free да репортва. Всичко се проверява, не е шега работа.
На въпроса ти аз какво работя не мисля да отговарям, защото целта ми с поста беше не да казвам на целия форум какво точно и къде го работя, а да внеса малко яснота по една тема, която се засегна, но по която не всички коментиращи са (достатъчно) осведомени. Уточнила съм, че работя в голяма корпорация, за да не са празни приказки от моя страна, т.е. запозната съм наистина с този протокол и повярвай доста често се напомня на всички ни за него. ;)
14.09.13
16:52
Не е по темата, ама е по моята част! :D
казано от kristiancho на 14.09.13, 16:05:
то и с кучетата е така... за по-тежките имунизациите са повече пари, защото дозата е по-голяма.. но кучетата неможе да се оплачат...
Имунизациите (ваксинациите) при кучетата се правят с еднаква доза, независимо от размера им. Виж, при третирането с други медикаменти - антибиотици, инжективни витамини и т.н., дозата зависи от килограмите. :D
Всеки сам избира как да изглежда. Вече има и доста фактори отностно външния вид на хората - култура, време, пари, мечти и какво ли още не. Нека не забравяме, че има хора, които просто са си дебелички и слабички.
Евгения ти да не тренираш в МАКС ? :)
14.09.13
20:23
казано от emil r на 14.09.13, 16:01:
... бях чела, че някои корпорации имат политика да не наемат хора с наднормено тегло на управленски позиции
Аха, аз пък бях чел, че земята е плоска ... ето даже линк-а ти давам, ако решиш да пишеш във форума по геология да им обясниш и на тях.
Няма да е лошо ако поне от време на време писанията ти са базирани на факти.
А ти няма ли да се научиш да спориш, защото и в твоя коментар не виждам факти?
За България е ясно, че външният вид е значение, но пак сме обратно на правото. При нас тенденцията е шефовете да са дебели свине и обикновени служители да се избират по външния вид. Давам пример с джобс.бг, където в мнозинството от обяви се иска и приложена снимка. Сещате се сами за целта, нали? :)
Относно спора за световните корпорации, поне в момента не мога да се сетя за някое CEO на голяма корпорация, който да е дебел и да изглежда неприятно. Такива има със сигурност, но ако работим със статистика, процентите ясно биха посочили каква е тенденцията.
Иначе Марги е права напълно за големите хора в автобусите, независимо дали са назобени или просто дебели. Докъде се разпостира чуждото пространство? Със сигурност не и в твоето... точно както правата и свободите. То и циганина е избрал да не работи и да живее на помощти, но никой не смята, че е справедливо.
14.09.13
23:21
Искам да кажа на всички,които се заяждат,че просто няма нужда да бъдете злобни. Темата била тъпа...ами като не ви харесва-не коментирайте? Просто и елементарно. Живеем в свободна държава и мисля,че всеки има правото да изрази мнение,не съм казала,че всички трябва да са съгласни с мен. И не,не съм я написала,защото имам някакви комплекси или нещо такова,просто самото ми мислене и начин на живот са такива вече.
Преди година съм ходила в Макс фитнес,вече ходя в Класик :)
Всичко хубаво !! :)
Мнението беше редактирано от Евгения Желязкова на 14.09.13 23:24.
14.09.13
23:58
Евгения, живеем в свободна държава, но свободата на словото не ти дава право да обиждаш никого. Я си погледни пак постовете и особено първия. Такова отношение и изказ показват комплексарщина, ограниченост и откровена простотия. Така, че да, темата е тъпа.
И не ми казвай какво да коментирам и къде да пиша. Щото нали живеем в свободна държава и всеки има право да изрази мнение? Та моето е такова, не те карам да се съгласяваш с него, нали?
15.09.13
14:42
Няма да те коментирам изобщо. Само ще ти кажа,че е смешно да говориш за някого без да го познаваш :) peace
Мнението беше редактирано от Евгения Желязкова на 15.09.13 14:43.
казано от Евгения Желязкова на 11.08.13, 14:43:
.. - потресена съм..... Не мога повече да гледам дебели хора,честно!... просто ми идва да повърна!! ....не мога да повярвам до къде е стигнал света....Направо ми се плаче в такива ситуации...Вие желаете ли да живеете по този начин? Аз - не!..,просто тези неща ме мъчат и исках да ги изразя...
На мен ми прилича на психическо разстройство... един вид...
15.09.13
15:12
казано от Златина Цонева на 14.09.13, 16:52:
Не е по темата, ама е по моята част! :D
казано от kristiancho на 14.09.13, 16:05:
то и с кучетата е така... за по-тежките имунизациите са повече пари, защото дозата е по-голяма.. но кучетата неможе да се оплачат...
Имунизациите (ваксинациите) при кучетата се правят с еднаква доза, независимо от размера им. Виж, при третирането с други медикаменти - антибиотици, инжективни витамини и т.н., дозата зависи от килограмите. :D
Когато писах коментара писах за хапчетата за вътрешни болести които са си вид ваксинация или превенция... 1хапче на 10кг или на 20 да беше нещо такова беше... е имал съм куче 12кг сега имам куче 50кг... по-скъпо ми идва :)
6th - това че и голямата клечка и катаджията не работят в едно ведомство какво? ... пак няма да бъде глобен дори след като му разкаже къде работи.... че колко му е един телефон и си аут... ако ще и квото ще да става.... то ако беше така редица хора трябва да бъдат глобявани но са толерарирани... е има е разни безсмъртни катаджии дето пишат актове наред ама..
Мнението беше редактирано от Кристиянчо на 15.09.13 15:16.
казано от Евгения Желязкова на 15.09.13, 14:42:
Няма да те коментирам изобщо. Само ще ти кажа,че е смешно да говориш за някого без да го познаваш :) peace
Е ти с такъв пост започна тази абсурдна тема. Къде е логиката?
16.09.13
12:01
Логиката е,че аз не говоря конкретно за някой,а като общо. Вие злобарите нямате ли си друга работа,ами стоите по цял ден по форумите и търсите как да се заядете?...
16.09.13
12:19
Евгения, редно е да приемеш, че публикувайки тема във форум има вероятност да има и хора, които са с друга гледна точка или на друго мнение. Прав ли съм или греша? Хората разговарят, спорят и разглеждат различни аспекти на тези въпроси. Не виждам къде има конкретни обиди, ако съм ги пропуснал - кажи къде са, за да предприема съответните контра-мерки. Освен това ти убягва един “малък” детайл - много от хората, които според теб само се заяждат, всъщност се познават на живо. Това не се вижда пряко, но неизменно се отразява на комуникацията между тях във форума.
Та... в този ред на мисли - дай малко по-философски. Ти постави една принципна позиция, която разглеждаме и около която разговаряме. Ако очакваш всички чинно да ти се кланяме за поставената дискусия и да се съгласим дословно с нея - би било твърде наивно от твоя страна. Темата засяга деликатни неща и субективни възприятия, помисли малко...
Сега аз да се засегна ли, че ме наричаш злобар?
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 16.09.13 12:20.
16.09.13
20:08
Не съм казала,че всички трябва да се съгласят с мен. Както и да е... Спирам да пиша.
казано от Евгения Желязкова на 16.09.13, 20:08:
Спирам да пиша.
Време беше.