18.08.13
10:56
Здравейте!
Току що се регистрирах, но от известно време чета форума и научих много неща. Въпреки това обаче имам въпроси с неясни за мен отговори. Първо обаче искам да кажа, че съм напълно начинаещ във фитнеса. На 18 години съм, висок (не много) 165 см, тежа 55 кг.
Започвам да тренирам защото на първо място искам да имам по красиво тяло. Поставил съм си за цел 65 кг, но не знам още как бих изглеждал 65 кг и за това може да го коригирам. Знам, че няма да стане за 1 месец, но след 4-5 месеца тренировки искам да видя поне някаква промяна, което ще ме мотивира да продължа да тренирам.
Сега да премина към въпросите.
1. Кога да започна да тренирам?
Имам предвид, че тъй като съм слаб, имах идеята първо да кача 5-6 килограма и след което да започна да тренирам. Но дали ще е по-добре да си направя добра хранителна диета и успоредно с нея да тренирам. Като така мисля, че няма да кача първоначално мазнини, а директно мускулна маса. Какво е вашето мнение?
2. Каква е разликата между калорията приета от чисто месо например и калорията приета от шоколад или чипс?
Ей това въобще не го разбирам. И в двата случая приемаш калория, с какво тази калория от месото ще ми е по-полезна отколкото от калорията, която приемам от чипса?
3. Маса/релеф/маса.
Тук идеята ми е такава. Да тренирам например 3 месеца за маса, след което 1 месец за релеф, след това пак за маса и така. Защото не искам да се “надуя” или по-точно, не искам да имам мускули, но без релеф, защото няма да ми отива.
4. За добавките...
Имам предвид хранителните добавки. Значи тук идеята ми е същата като горната, например когато тренирам за маса, да взимам добавка, която да ми помага и когато тренирам за релеф същото. Но например, когато взимам дадена хранителна добавка, да речем, която има доста калории, трябва ли да намаля калориите си в хранителния режим? Тук малко тъпичък въпроса, по пътя на логиката, отговора трябва да е да, но бях чел, че хранителните добавки се взимат само преди тренировка и веществата се изразходват по време на тренировка. Вярно ли е?
Това са ми въпросите, ще чакам вашите отговори! Мерси предварително!
П.С. Сега се сетих за още нещо. Тъй като уча, имам само кратка обедна почивка, а до училището близо това няма от къде да си набавя хубав обяд. Въпроса ми е, ако например по обяд, ям нещо, колкото да засищя глада, а след това си компенсирам тези калории и т.н., в следващите ми храняния, какъв ще е ефекта?
Темата беше редактирана от Meskun Ashak на 18.08.13 11:04.
1. Почваш да тренираш успоредно с хранителен режим(за маса).
2. Зависи от какво идва тази калория(протеин,въглехидрат,мазнина), тук е доста дълго за обяснение.
3. Най-добре първо маса(не 3 месеца, а доста повече) -> релеф.
4. Първо почни да тренираш после мисли за добавки.
5. Най-добре си носи храна в кутия от вкъщи, иначе няма да е голям проблем, докато качваш няма да е проблем да земеш някой дюнер/пица.
Здравей! Ще се опитам да отговоря на въпросите ти:
1. Веднага. Много често чувам хората да казват следното: “Ще се тъпча 3 месеца за да кача 10 кила и после ще отида на фитнес да ги ОБЪРНА в мускули”. Мазнини няма как да се обърнат в мускули. Ако само се храниш правилно, но не тренираш, най-вероятно ще качих някое килце мускулна маса, но предимно ще качваш мазнини. Идеята на тренировката ако се цели покачване на мускулна маса, е да се стимулира организма да усвоява по-големи количества белтъчини. Прието е, че един човек, който не тренира, се нуждае от около 0,8 - 1,5 грама белтъчини за килограм активно тегло, а един трениращ от 1,5 до 2,5, даже някой твърдят, че може и 3 гр. Най-просто казано нещата стоят по следният начин: в залата даваш стимул за растеж и с храната и почивката (сънят е много важен) осигуряваш възстановяване на организма от тренировката и растеж. Мога още доста да пиша по този въпрос, но смятам, че ще те объркам.
2. В храната има 3 макронутриента - белтъчини (протеини), въглехидрати и мазнини. Малко или много тях ги има във всяка храна, като в някои храни преобладава определен макронутриент. Има и храни, в които въглехидратите отсъстват напълно - месото. Разликата между месо и шоколад най-просто казано е следната - месото съдържа качествен животински протеин, които е нужен за растежа на мускулите. Съдържа и някакво количество мазнини, което зависи от това какво е месото. Въглехидрати не съдържа. Шоколадът съдържа малко количество белтъчини, много въглехидрати с висок гликемичен индекс и мазнини. Трябва да прочетеш за ролята на всеки макронутриент в човешкото тяло и тогава ще ти стане ясно. Разликата е, че калориите от месото са от различни източници от тези в шоколада. И трите макронутриента са важни, но трябва да се приемат от качествени източници. Прочети това - http://www.bb-team.org/articles/909_visoko-vaglehidratna-dieta-vvd.
3. В твоят не мисля, че това е добра идея. Ти искаш да си 65 кг, което според мен е малко, но добре. Качи обаче първо и колкото искаш и тогава чисти. Но имай в предвид, че ако започнеш да чистиш от 65 кг, накрая най-вероятно пак ще си под 60. За това ти предлагам да качиш повече - над 70 килограма. След това го мисли релефа.
4. Ако храненето ти куца, няма никакъв смисъл от добавки. Ако имаш излишни пари си купи някакъв протеин. Вземи си и мултивитамини и минерали и рибено масло, ако не ядеш често риба.
Имаш още доста да учиш. Рови се из сайта, разгледай хранителните режими, тренировъчните програми, дневниците на другите трениращи и ако има нещо неясно питай. Успех :)
18.08.13
12:51
Мерси за невероятните отговори!
Сега като каза над 70 кг, не мислиш ли че при моята височина над 70 кг ще е много? Не трябва ли килограмите, също така и мускулната маса да са горе долу правопропорционални на височината. Например един човек 190 см е нормално да тежи 100 кг (трениращ), но за човек 165 см такива килограми например са много.