28.08.13
15:25
Въпроса ми е следния : Как се подобрява силата на удара (независимо дали с ръка или с крак) и втория ми въпрос е : Има ли общо максималната сила със силата на удара. Например ако увеличиш килограмите на лежанката с тесен хват (което има доста общо с удара като движение) ще увеличиш ли силата на удара?
28.08.13
15:28
Въпроса ми е следния : Как се подобрява силата на удара (независимо дали с ръка или с крак)
С тренировки :)
и втория ми въпрос е : Има ли общо максималната сила със силата на удара.
И да и не. Зависи какво и как тренираш и най-вече колко тренираш.
Например ако увеличиш килограмите на лежанката с тесен хват (което има доста общо с удара като движение) ще увеличиш ли силата на удара?
лега с тесен хват няма нищо обещо със силата на удара с ръка :)
28.08.13
15:40
Въпроса ми е следния : Как се подобрява силата на удара (независимо дали с ръка или с крак) и втория ми въпрос е : Има ли общо максималната сила със силата на удара. Например ако увеличиш килограмите на лежанката с тесен хват (което има доста общо с удара като движение) ще увеличиш ли силата на удара?
за кво ще удряш бре
Точно лежанката има доста малко общо със силата на удара, поне по моята скромна преценка. Клекът и раменните преси имат доста по-голямо влияние, според мен. Сигурно има и други упражнения, но не съм такъв специалист, че да се изкажа.
28.08.13
22:47
Силата на един удар е произведение на скоростта, с която удряш и масата, която влагаш. Най-лесният начин да увеличиш силата на един удар е като вложиш повече маса - това става като вкараш пояса и цялото тяло в удара. Предполагам, че вече си чувал това от треньорите (не знам с какво се занимаваш). Другите варианти са: да станеш по-тежък; по-бърз; а най-добре и двете.
Силата на един удар е произведение на скоростта, с която удряш и масата, която влагаш. Най-лесният начин да увеличиш силата на един удар е като вложиш повече маса - това става като вкараш пояса и цялото тяло в удара. Предполагам, че вече си чувал това от треньорите (не знам с какво се занимаваш). Другите варианти са: да станеш по-тежък; по-бърз; а най-добре и двете.
А май е по-добре да станеш по-бърз, защото в добре известната ни формула от физиката скоростта е на квадрат :D
Сега идва въпросът как да станеш по-бърз?
А май е по-добре да станеш по-бърз, защото в добре известната ни формула от физиката скоростта е на квадрат :D
ПОЗНА .. айде сега ако някой ми отговори на този въпрос ще съм много благодарен
Въпроса ми е следния : Как се подобрява силата на удара (независимо дали с ръка или с крак)
Например ако увеличиш килограмите на лежанката с тесен хват (което има доста общо с удара като движение) ще увеличиш ли силата на удара?
Ясно, че е с тренировки, но с какви ? Какво и как да тренирам за да подобря силата на удара? Поне на мен ми изглежда идентично, може би не съм достатъчно запознат. А някое друго упражнение като раменни преси например ? Говоря ако се тренира за сила ( 5х5) или нещо от този тип,
Ясно, че е с тренировки, но с какви ? Какво и как да тренирам за да подобря силата на удара? Поне на мен ми изглежда идентично, може би не съм достатъчно запознат. А някое друго упражнение като раменни преси например ? Говоря ако се тренира за сила ( 5х5) или нещо от този тип,
Питай си тренера , той не знае ли ....
29.08.13
10:44
ПОЗНА .. айде сега ако някой ми отговори на този въпрос ще съм много благодарен
С тренировки. За скорост и експлозивна сила ;)
Искаш с 5-6 реда да ти се обясни нещо, което би трябвало да заеме 5-6 страници :)
1. Траектория на изпълнение на удара.
2. Биомеханика на изпълнение на удара.
3. Силови и експлозивно-силови показатели.
4. Ниво на трениращия.
5. Подходящи методи за неговото ниво.
6. Периодизация и честота на тренировките с тези методи.
И още...
Треньора ми най-вероятно знае, не го бях питал. Като отида на тренировка ще го направя, а питам и вас, защото някой може да знае по-добър или друг метод за същата цел, все пак “знанието е сила” ! Това което ме изненада е, че в интернет на повечето упражнения, които препоръчват за сила (лежанка например) дават 10-12 повторения, а не под 5, както аз си мислех. Явно максималната сила не е пряко свързана със силата на удара, така ли е ?
Мнението беше редактирано от No Limits на 29.08.13 12:48.
29.08.13
12:50
Почти няма треньор по БИ/БС, който наистна да знае как и каква СФП и предхождащата я ОФП да ти даде така, че да си повишиш силата на удара максимално, в максимално кратък срок. Основно дават “нещо”, което работи по-малко и за всички ;)
29.08.13
13:05
Добре де, понеже периодично излизат такива теми ще напиша един полезен пост, ето примерни упражнения които поне на мен ми помагат:
уол бол с мед. топка; удряне с тежка бухалка или чук по гума, ротационни упражнения със подобни, суинг с пудовка, удари с леки тежести на китките/глезените, бързо скачане на въже с тежко въже.
п.п. са некой надъхан тийн че го прочете, че заякне и че ме пребие след година две на НДК в подлеза
Мнението беше редактирано от Joe Musashi на 29.08.13 13:06.
29.08.13
16:09
са некой надъхан тийн че го прочете, че заякне и че ме пребие след година две на НДК в подлеза
Няма да минаваш от там и си спокоен :D
30.08.13
12:36
Добре де, понеже периодично излизат такива теми ще напиша един полезен пост, ето примерни упражнения които поне на мен ми помагат:
уол бол с мед. топка; удряне с тежка бухалка или чук по гума, ротационни упражнения със подобни, суинг с пудовка, удари с леки тежести на китките/глезените, бързо скачане на въже с тежко въже.
п.п. са некой надъхан тийн че го прочете, че заякне и че ме пребие след година две на НДК в подлеза
Много благодаря ! Повече от упражненията ги знаех, но исках да попитам нещо относно тренировките с тежести : Кои упражнения с тежест и в кой диапазон (повторения) се изпълняват за максимален ефект и има ли значение максималната сила ? Тренировките с тежести за сила (5х5 например) помагат ли за увеличаването на силата на удара ?
30.08.13
13:11
Упражненията за крака около 12-20 повторения.Упражненията за горната част,зависи какво искаш да постигнеш.Ако правиш по-ниски повторения(4-6 обаче с повече килограми) ще станеп по-силен.Ако примерно правиш 8-10,повече мускул ще направиш.Oтносно силата на удара,според мен голяма част идва от краката.Как ще прекараш енергията от краката до ръката,така че в удара да влезе цялото тяло.Mога и да греша,нека колегите кажат тяхното мнение :)
Мнението беше редактирано от Петър Цанков на 30.08.13 13:18.
30.08.13
17:26
Кои упражнения с тежест и в кой диапазон (повторения) се изпълняват за максимален ефект и има ли значение максималната сила ? Тренировките с тежести за сила (5х5 например) помагат ли за увеличаването на силата на удара ?
“Искам да си купя кола, ама искам да питам червена ли да е или зелена, но дали не е по-добре черна или бяла, защо не и жълта? Кой цвят кола е по-здрава и по-евтина за поддръжка ?” :D
Кои упражнения с тежест и в кой диапазон (повторения) се изпълняват за максимален ефект и има ли значение максималната сила ? Тренировките с тежести за сила (5х5 например) помагат ли за увеличаването на силата на удара ?
“Искам да си купя кола, ама искам да питам червена ли да е или зелена, но дали не е по-добре черна или бяла, защо не и жълта? Кой цвят кола е по-здрава и по-евтина за поддръжка ?” :D
Стига де, човек въпрос да не зададе все иронизирате :D .. Просто не съм особено запознат с нещата, а се интересувам. Днешната тренировка беше под формата на кръг :
1) Набирания с широк хват като се старая издърпването да е максимално бързо (не зная развивали се експлозивност, но ми изглежда логично :D )
2) Удари с чук по гума
3) Обръщане на гума
Почивка между упражненията 15-20 секунди (докато се преместя от едното на другото), а тази между кръговете около 5 минути. общо 5 кръга и се скапах. Не знам дали развих сила на удара, но за аеробния капацитет съм почти сигурен, така не се бях изморявал отдавна :D .
П.П Скоро смятам да си взема и медицинска топка и да включа и нея в тренировките .. А за удара с крак (основно мае гери и маваши гери ме интересува) нищо не казахте.
Мнението беше редактирано от No Limits на 30.08.13 19:14.
30.08.13
21:17
Повече от това едва ли можем да ти помогнем от форума. Прави по 500 мавашита и 500 мае-герита на тренировка и след 1-2 години, ако не риташ по-силно, тогава можеш да се оплакваш. Освен това, за да пуснеш здрав ритник, трябва да вкараш цялото тяло. Техниките лесно можеш да ги видиш в интернет, изглеждат прости, но трябват години, за да ги усвоиш добре, ти искаш набързо да ти ги обясним, няма как да стане. Потърси клипове на Лечи Курбанов, Евертон Тешейра, на Мидори от по-старите, на Анди Хъг, на Валери Димитров, на Осипов, те да ти служат за пример. Единствено от силовите упражнения ти препоръчвам клек с щанга, за краката. И яко разтягане след тренировка, защото клека доста “одървя”. Иначе няма нищо лошо да тренираш с щанги като цяло - мъртва тяга, лег, раменни преси, гребане, както и с ластици, закаляване с макивара и партньор, бой с Янка ( :D ), така се става файтър, с действие и яки тренировки. Не оплакване по форумите.
Мнението беше редактирано от Севастократор Стрез на 30.08.13 21:19.
31.08.13
01:12
Стига де, човек въпрос да не зададе все иронизирате :D
Писано е, потърси и чети :)
И не иронизирам, а се опитват да ти покажа как би звучал твоя въпрос ако става дума за коли(примерно) ;)
Повече от това едва ли можем да ти помогнем от форума. Прави по 500 мавашита и 500 мае-герита на тренировка и след 1-2 години, ако не риташ по-силно, тогава можеш да се оплакваш. Освен това, за да пуснеш здрав ритник, трябва да вкараш цялото тяло. Техниките лесно можеш да ги видиш в интернет, изглеждат прости, но трябват години, за да ги усвоиш добре, ти искаш набързо да ти ги обясним, няма как да стане. Потърси клипове на Лечи Курбанов, Евертон Тешейра, на Мидори от по-старите, на Анди Хъг, на Валери Димитров, на Осипов, те да ти служат за пример. Единствено от силовите упражнения ти препоръчвам клек с щанга, за краката. И яко разтягане след тренировка, защото клека доста “одървя”. Иначе няма нищо лошо да тренираш с щанги като цяло - мъртва тяга, лег, раменни преси, гребане, както и с ластици, закаляване с макивара и партньор, бой с Янка ( :D ), така се става файтър, с действие и яки тренировки. Не оплакване по форумите.
Техниката си ми я обяснява треньора, все пак за това е там, няма нужда да търся из интернет. Мерси иначе :)
” Освен това тренировките за сила спомагат за постигането на по-добра скорост и анаеробна издръжливост. ” Значи тренировка с базови упражнения за сила е добър вариант (5х5 например) ? Има ли ефект от тренировките със собствено тегло, като се стараеш да извършваш движенията максимално бързо, така развива ли се експлозивност ?
31.08.13
13:22
Последно пиша, защото не знам до колко разбираш. 5 по 5 е просто протокол; всякакви тренировки с основни упражнения ще ти бъдат от полза в силов аспект. Ако искаш прави 5 по 5, ако искаш прави двойки и тройки с повече серии, ще имаш резултат. Тренировките със собствено тегло, разбира се също са добър вариант, в залите за кютек се правят основно клекове, лицеви опори и коремни преси. Иначе това, което ми е на сърце да ти кажа: няма лошо, че вярваш на треньора ти и мислиш, че е “сложен” там, за да ти показва разни техники, само че най-важното е ти сам да се образоваш, да четеш и да изпробваш. Интернет е прекрасна възможност да копираш и да се учиш от най-добрите, за да намериш своя собствен стил; можеш да гледаш милиони клипове и да четеш материали, за всичко, което те интересува, но ти казваш, че няма нужда да се учиш от там - добре. Въпреки доброто желание на Сашо, а и моето да ти помогнем, пак продължаваш да питаш очевидни от далеч неща - и с това нямам особен проблем. Вперил си се в тия пусти протоколи за сила, упражнения за експлозивност и т.н., но в действителност, нещата са по-различни, отколкото смяташ, а именно - по-бърз и по-силен ще станеш като упражняваш всяко движение милиони пъти, т.е. трябват ти години практика и постоянство. Щангите ще ти помогнат, но не са достатъчни, те са само част от нещата. Казвам ти всичко това, защото съм го преживял и съм бил объркан също като теб, но чак след време малко по-малко акъла ти идва в главата (е, на някои никога не идва). Няма какво повече да кажа по темата и всичко, което съм написал е само с добри намерения към теб. Успех ти желая!
Вперил си се в тия пусти протоколи за сила, упражнения за експлозивност и т.н., но в действителност, нещата са по-различни, отколкото смяташ, а именно - по-бърз и по-силен ще станеш като упражняваш всяко движение милиони пъти, т.е. трябват ти години практика и постоянство.
Абсолютно. Имам приятели, които от години (над 3-5) тренират карате, бокс. Силови тренировки не правят, ако има някаква физическа подготовка тя е със собствено тегло в залата - кофички, набирания и т.н. Въпреки това ръцете/краката им са доста по-бързи и силни от моите, що се отнася до удари, а аз също съм тренирал.
02.09.13
09:47
Ми силата на удара ти зависи от 2 неща. 1 - бързина 2 - маса.Бързината се прави с тренировки бой сянка с гирички,масата идва от личното ти тегло,но е много важна и техниката на удара,трябва да можеш да вкараш маса от целия торс,че даже и от краката.Успех!