04.09.13
20:42
Здравейте на всички . Понеже чух треньора ми да спори с едно дете от отбора за Бързината и общо за неч всичко . Треньора му каза ,че Бързината се развива до една степен и до там или си я имаш или си я нямаш . Демек колкото и да тренираш не можеш да станеш бърз . Искам да ви попитам дали е така примерно ето за мене не съм от типичните бързаци , но с много тренировки мога ли да стана .
Тренирам футбол - 15 години .
П.С. Моля тези ,които ще отговарят да се обосноват с дълъг отговор , защото ми е много интересно .
04.09.13
22:03
Ще ти дам пример с един приятел - когато бяхме на по 10-12 години беше бавен, но тогава не играехме много футбол. В последните няколко години започнахме да играем всеки ден и той стана много бърз. От всички момчета, които се събираме да играем, той е най-бързият, а преди беше един от най-бавните.
Донякъде е прав, но донякъде. Всеки си има своя генетичен потенциал за развитие на дадени качества и умения.
При някои са по-развити в даден момент. Предполагам, че това е сред основните критерии при избор на бъдещи спортисти или поне е бил...някога, когато треньори ходеха из училищата и търсеха млади таланти.
По важното е дали този треньор:
1.Има обективна преценка за генетичния потенциал на спортиста срещу него. На практика, това най-често се изразява в преценка на моментните физически качества и умения, което не е реален и безспорен показател за потенциала на спортистите.
2.Има знанията и уменията да докара спортиста до генетичния му потенциал или поне близо до него, в конкретната дисциплина/спорт.Едва ли има много такива треньори по света.
Защо му е на един треньор да спори със спортуващ, при това дете, убеждавайки го че не може да подобри резултатите си?
Ако това не е опит за мотивация на хлапето, то по-скоро е оправдание за треньора.
“Не можеш да станеш по-бърз” или по-скоро “Не мога(не знам как/не искам) да те направя по-бърз”
Не всеки велик спортист е роден шампион. Усилията(като качество и количество) положени от един, много често са по-резултатни от нечий неразвит или прахосан потенциал.
06.09.13
21:02
Тоест с тренировки всичко е възможно ? Множеството тренировки са по -важни от това да имаш талант и да не го развиваш ?