Електронните цигари и фитнесът?

08.09.13
12:37

Някой пуши ли такива цигари и как е с тях положението при фитнеса. Аз с такава цигара отказах реалните. Какво ви е наблюдението към тези алтернативи и тренировките? Мои познати казват, никакъв проблем с тях или без тях, няма разлика?

Темата беше редактирана от Димитър Михайлов на 08.09.13 14:45.

Изпарител съм (както се наричат “пушачите” на ел. цигари) вече 10 месеца и лоша дума не мога да кажа, освен когато неочаквано ми свърши батерията или течността. :)

Цялата ми дихателна система се подобри и вече не се чувствам като парцал, както беше при тютюневите. Съответно във фитнеса (както и извън него) дишам в пъти по-добре и имам повече енергия. Но то е нормално, като замениш близо 10 000 вещества, общо взето всички канцерогенни, с други 4, които се намират във всяко ежедневие (с изключение на никотина), нормално да има подобрение.

При всички случаи, най-добре е да не пушиш нито електронни цигари, нито тютюневи, но още не съм успял да стигна до този етап и да се задържа там.

Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 08.09.13 12:53.

08.09.13
13:24

Няма такава гняс! Ако трябва да избирам между тия фазомери и тютюн, избирам второто... Най-добре нито едното, нито другото!

08.09.13
14:28

Нека още колеги споделят :)

08.09.13
23:30

Добър вариант за намаляване на обикновените цигари, както и за спирането им. Имат ефект, но ти вече го знаеш.
Е, аз засега пак съм само на обикновени цигари от няколко месеца, което ме подсеща да си заредя батериите.

Сравнени с някоя и друга кутия цигари на ден, едва ли имат каквото и да е отношение към тренирането.

08.09.13
23:50

Като цяло са доста безвредни съставките вътре.

09.09.13
15:06

За сега е известно само,че при краткосрочно приложение / от порядъка на 1 -2-3 години/  ползите от електронните цигари са по-големи от вредите. За момента обаче не е сигурно дали и те не водят до сериозни странични ефекти при дълга употреба.
Има вече например проучвания, които показват, че и електронните цигари водят до възпалителни промени и склонност към спазъм на дихателните пътища/ което не би се отразило благоприятно на тренировките /.  Тъй като никога не съм пушил нямам личен опит,  това са само впечатления от научни публикации.
Най-вероятно ще се окаже, че заместването на обикновеното пушене с ползване на електронна цигара няма особени предимства освен ако не се използва за спиране на пушенето изобщо.

09.09.13
16:01

Аз кашлях много, докато се опитвах да карам на електронни цигари.

казано от Камен Генов на 09.09.13, 15:06:

За сега е известно само,че при краткосрочно приложение / от порядъка на 1 -2-3 години/  ползите от електронните цигари са по-големи от вредите. За момента обаче не е сигурно дали и те не водят до сериозни странични ефекти при дълга употреба.
Има вече например проучвания, които показват, че и електронните цигари водят до възпалителни промени и склонност към спазъм на дихателните пътища/ което не би се отразило благоприятно на тренировките /.  Тъй като никога не съм пушил нямам личен опит,  това са само впечатления от научни публикации.
Най-вероятно ще се окаже, че заместването на обикновеното пушене с ползване на електронна цигара няма особени предимства освен ако не се използва за спиране на пушенето изобщо.

За спазъма на дихателните пътища предполагам си попадал на това изследване, което само по себе си е леко безумно, защото ако се загледа човек в данните, хората, които никога не са пушили, имат по-голямо начално съпротивление в дихателните пътища от пушачите.

Аз сериозно проучих въпроса, когато започнах да изпарявам, просто защото трябваше да знам дали няма да си навредя повече. Прочетох десетки изследвания и лекции и поне досега вредата от ел. цигарите е нищожна. Ако вземем за пример, че тютюневите са вредни на 100%, то ел. цигарите са някъде около 1%.

Тъй като си лекар, ако се интересуваш можеш да прегледаш тази страница, където има страхотна информация и доклади.

Както и да е, не ми се задълбава. На мен ми е достатъчно да знам, че в дима на запалена тютюнева цигара има близо 10 000 вредни вещества, а в парата на ел. цигарата (ако има въобще) се броят на пръсти.

Достатъчно ми е да знам, че пропилен гликола и глицеринът, които са основните 2 съставки в течностите, се съдържат и в ежедневието - храните, пастата за зъби и други и са доказано безвредни, поне и в дозите в храните и ел. цигарите. Останалото е вода и никотин.

Достатъчно ми е това, че съм нов човек откакто съм на електронка и кръвното и пулсът ми паднаха. Особено кръвното ми закова в нормалните граници, което докато пушех тютюневи го държах 10т-ина единици над нормалното.

И най-важното е, че си набавям нужния никотин, към който съм се пристрастил, както и самият навик на пушенето, без всички останали 9999 потенциални ракчета.

Ole To, относно кашлянето, напълно нормално. Най-малкото дробовете ти започват да се пречистват от катраните и всички останали боклуци. Дори и да спреш цигарите, без да пушиш електронни, пак ще започнеш да кашляш след известно и за известно време. Който ги е спирал за по-дълго време знае. Храчките също не са изключени, които при мой приятел си бяха дори отвратителни, докато не успя да изкара всичко от дробовете си.

И е нормално, понеже в началото гърлото на много хора пресъхва, докато не свикнат. Обикновено на тях препоръчва да поекспериментират със съотношението пропилен гликол : глицерин в течностите, които купуват.

Повечето хора се отказват от електронките още на първата или втората седмица, понеже усещането не е същото. То и няма как да се сравнява пара с дим, а и няма никотинова течност, която да има същия вкус като тютюневата.

Почти всички хора, които успеят да издържат 1-2 месеца, повече никога не се връщат към тютюневите.

Но за едно е прав д-р Генов, че има още много да се изследват ел. цигарите, но поне на този етап, аз не виждам нито една причина да съм на тютюн. Да се надяваме, че след известно време няма да съм и на ток. :)

Мое мнение.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1