Здравословно хранене и прием на витамини като добавка?

16.09.13
02:22

Искам да попитам , ако имам финансовата възможност да се храня здравословно имам ли нужда от това да приемам отделно витамини на капсули или във вид на някакви хранителни добавки ? Тоест храната може ли да ме снабди с всичките ми нужни витамини за деня.

Темата беше редактирана от Димитър Михайлов на 16.09.13 23:00.

Едни храни са богати на едни вещества, други - на други. Не мисля,че колкото и разнообразна храна да ядеш, ще успееш да си добавиш най-малкото нужното количество за дадения ден и целия този разнообразен спектър от витамини и минерали, които предлагат едни добри мултивитамини. В този ред на мисли смятам, че специално за есента и зимата пиенето на витамини би било само един + за теб (аз си ги пия целогодошино с малки почивки пролетта и лятото), тъй като ще допринесат и за укрепването на имунната ти система, от която ще имаш особена нужда зимата в сезона на гриповете и т.н.

П.С ето и една статия, която може да ти бъде полезна мастноразтворими витамини

Мнението беше редактирано от Графиня фон Дачева на 16.09.13 08:30.

16.09.13
08:34

казано от Adriana Dacheva на 16.09.13, 08:26:

предлагат едни добри мултивитамини. В този ред на мисли смятам, че специално за есента и зимата пиенето на витамини би било само един

Мултивитамините не са особено добра идея:
1. Поради ниските дози на съдържимите вещества, което обезсмисля приема
2. Поради несъвместимостта на някои витамини и минерали

Аз бих пила витамини есен и пролет. ;)

16.09.13
14:56

Витамините под формата на добавки са възможно най-субективно оценяваните суплементи. Особено при здрави хора, пък били те и редовно спортуващи, ползата им е доказано недоказана :D По мое мнение- брилянтен метод с кадифена ръкавица да се бръкне в портфейлите на хората.

Индикация за суплементарен внос на витамини не е “отпаднал съм” или “идва сезонът на грипа”. Има си специфични болести (и тогава далеч не се използват шарените мултивитамини с вкус на ягода). И в същото време много недоимъчни състояния често пъти се коригират най-напред с оправяне на годините осакатена диета, защото често липсата на витамини върви ръка за ръка с други липсващи важни съставки в храната.

16.09.13
15:00

казано от Маргарита Манева на 16.09.13, 08:34:

2. Поради несъвместимостта на някои витамини и минерали

(y)

17.09.13
01:42

Споделете тогава какви витамини да си купя.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1