Индекс за дозиране на въглехидрати, белтък и мазнини.

22.09.13
19:56

Здравейте,
след като прочетох няколко материала на тази тема - все още не намирам метода за изчисляване на ориентировачната дозировка на мазнините, въглехидратите и белтъка. Преди да ми кажете, че има такива теми - прерових ги - но те или са за различен тип цели, или са изтрити.

Целта е драстично и агресивно сваляне на килограми и изгаряне на мазнини, тъй като лятната почивка просто беше пагубна, в мащаб! Аз не използвам НВД, а след дългогодишно наблюдение върху тялото си установих, че raw food е най-действащия вариант при мен. Плодове, зеленчуци, чисто месо, риба, мляко, яйца и сирене. Използвам и ядки по обясними причини. Какви са индексите за изчисляване на въглехидрати, белтъци и мазнини? Ако при ВВД за атлети etc. те са 2,2 гр белтък, 1,2 мазнини и 6 гр въглехидрати - как ще изглеждат тези грамажи за моя случай?

И уточнение - спрямо формулата за BMR - тялото ми има нужда от 3300 ккал за поддържане на теглото - това лято си направих изследване от чисто любопитство при мой приятел диетолог и лекар, което показа ккал, % вода, % мускулна маса и т.н. според това изследване тялото ми изразходва 2200 ккал. Като цяло се доверявам на него, тъй като определено не си поддържам теглото поемайки 3300 ккал. Тоест хранителният ми режим ще бъде съобразен с тази стойност.
Благодаря ви предварително!

23.09.13
08:44

Какви са индексите за изчисляване на въглехидрати, белтъци и мазнини?

За какви индекси точно става въпрос?

Ако искаш да изчисляваш калории от тези трите, то:
въглехидрати х4
протеин х4
мазнини х9
и получаваш калориите.

Ако при ВВД за атлети etc. те са 2,2 гр белтък, 1,2 мазнини и 6 гр въглехидрати - как ще изглеждат тези грамажи за моя случай?

Не си дал никаква информация за себе си, но искаш да ти отговорим на този въпрос? Освен това, има различни хранителни режими за чистене на мазнини, това коя от тях ще предпочетеш да следваш е лично твой избор. Вече каза, че не използваш НВД, без да кажеш защо, а това всъщност са едни от най-ефективните режими за сваляне...

BMR-а си може да ги изчислиш сам, просто бъде честен със себе си и не завишавай двигателния коефициент, иначе ефект от какъвто и да е режим просто няма да видиш.

Та, в крайна сметка за какъв индекс става въпрос?

23.09.13
17:11

Ами аз намерих подходящ отговор на въпроса - нужни ми бяха количествата грам за бел, мазнини и въглехидрати. Теоритично използвам НВД - но пък имам проблем, при който трябва да си добавя нужната доза въглехидрат - но е доста трудно да се направи вмествайки се в мин. количества мазнини. Някакви идеи - например днес трябва да наваксам 200 гр въглехидрати, които да са с оптимално ниско ниво на мазнини - 10-15% от дневните калориен прием, което при мен се равнява на 17 гр?

200 g въглехидрати? Ти самият 200 kg ли тежиш?
Оптималното ниво на мазнините ми се струва съвсем различно при този хранителен режим.

23.09.13
17:57

Опс грешно съм написал - 100гр въглехидрати. Иначе аз следвах тази логика: http://www.bb-team.org/forums/viewthread/3182
Увеличих белтъчини за сметка на въглехидрати и държа мазнините 12%.

Защо държиш мазнините 12%? Ще надебелееш ли от тях?

Протоколът на НВД е наистина простичък:
- белтъчини - от 2 до 2.5 g/kg
- въглехидрати - 1 g/kg
- мазнини - всички останали калории
Всичко това при правилно определяне на енергийните нужди при разумен дефицит.

24.09.13
15:43

Това с 12-те процента сигурно пак доктора ти го е казал, и да са само “полезни” от растения. Както е казал Кольо ще ти е екстра - логиката е да си набавиш нужния протеин, някакво минимално количество въглехидрати, за да не луднеш изведнъж без - може и по-малко от това 1г/кг, и другото мазнини - така да премине тялото то на режим на горене на мазнини и да започне да използва складираните ти такива за енергия, от което ще отслабнеш.

Накратко - сегашният ти начин на хранене и/или активността ти не позволяват това използване на тези подкожни мазнини (Щом си си дебел и не отслабваш) и ти е нужна промяна, един от начините за която е това НВД.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1