06.10.13
18:30
Здравейте! Първо искам да кажа, че ще посея доктор, но няма да мога в близката седмица, затова първо искам да питам тук.
На 22 съм, 188см/78кг - горе/долу. Тренирам по-усилено от около 2 месеца - преди това бих казал на периоди - ходил съм на лостове, на фитнес и периоди без тренировки.
Преди точно 2 седмици-14 дни правих мъртва тяга със собствено тегло-80кг. Това ми беше за 2ри или 3ти път, като първия път ми показваха как да я правя. Преди това съм трянирал гръб без мъртва тяга.
Мисля, че я правех както трябва, но този път нямаше никой с мен, така че е възможно и в техниката да съм допуснал грешка или пък да ми е била прекалено тежка (за първи път слагам 80кг).
След тренировката бях доволен, защото ме хвана хубаво...но мускулната треска продължи прекалено дълго.
До скоро мислех, че все още е мускулна треска, но имам чувството, че проблема е в някой прешлен.
От тогава не съм тренирал гръб, за да съм сигурен, че няма да стане по-лошо.
Болката е тъпа, не остра-приличаща на постоянна мускулна треска. Мястото е в прешлените в средата на гърба-в прешление под лопатките.
До скоро я усещах само при определени движения...но вчера седях дълго време на компютъра на стол без облегалка и започна да се усеща ... не бих казал, че е болка, а по-скоро напрежение, но е ясно локализирано.
От това, което четох в интернет моето предположение е, че имам лека компресионна фрактура на прешлен. Чрез натиск върху прешлените с ръка не усещам болка, но мисля, че мога да определя от кой прешлен идва...но е възможно да идва и от възглавницата между два прешлена (не знам как се казва) или пък мускил/сухожилие около прешлена.
Много ще съм благодарен и на други мнения и съвети.
Темата беше редактирана от angercore на 06.10.13 19:06.
07.10.13
13:01
Най-често е разместени дискчета,това се получава от мускулен дисбаланс.Ако искаш да се оправиш трябва да се извъртиш в такова положение че да се наместят дискчетата.Аз имах такъв проблем и се научих сам да си ги намествам.Гледай клипче в ютуб за дискова херния.Споко това НЕ е херния но е начален стадии,който лесно може да се оправи.Определи по болката накаде е изместено дискчето или дискчетата и си има опредлени наклони с които се намества.Ако имаш въпроси по развитието пиши на лично.
07.10.13
16:17
Дисковете не се “приплъзват”. Те са здраво закрепени към прешлените. Може да ти се приплъзне капачката на коляното, може дори прешлен да се приплъзне спрямо друг(особено при наличието на фрактура), но самите дискове не се плъзгат.
Доста смело и безотговорно му постави диагноза “начален стадий на херния”. Не мисля, че е в правомощията на нито един от двамата.
Колкото до първоначалния въпрос - звучи ми като да се вкарваш във филми. Ако наистина те притеснява, то трябва да идеш при личния си лекар, който да ти даде направление за ортопед и той да прецени. Едва ли обаче имаш компресионна фрактура.
От описанието ти не ми става много ясно къде е, но си го представям в средата на гърба, т.е. нито много ниско, нито много високо. Там болки често се получават при хора, които не дишат оптимално или стоят прекалено изпъчени(което води до предното). Има толкова много неща, които можеш да направиш с фоум ролер, с топка за тенис(единична или двойна) и с упражнения, че ми е чудно с какво да започнеш(особено при оскъдната информация, която имам).
Можеш ли да си пипнеш пръстите на краката с изпънати колене и можеш ли да направиш бавна коремна преса(sit up)?
Ами малко се съмнявам да е от това, защото сега като натискам с пръст малко по-силно върху прешлените и усещам от кой прешлен идва точно...лека болка като натъртено....ама не съм си удрял гърба никъде. Затова и предполагам, че е лека компресионна фрактура на този прешлен, но е само леко натъртен, не е счупен (иначе щеше да ме боли повече).
Със сигурност съм до тук с мъртвата тяга и клековете...дори след като ми мине. Явно не са за мен.
Сега се чудя къде и при кой доктор да отида и колко ще ми струва. Вече съм използвал направление от личната и тя каза, че имам право на едно НА ГОДИНА, което ми се струва абсурдно...но категорично няма да ми даде...така че се чудя дали да изчакам да видя дали ще ми мине още една седмица.
07.10.13
16:20
Със сигурност съм до тук с мъртвата тяга и клековете...дори след като ми мине. Явно не са за мен.
Сгъванията за бицепс са къде-къде по-функционални, а и ефекта им е далеч по-видим, нали така?
П.П. Шансът да имаш споменатата от теб контузия от тяга/клек е малка. А като добавим килограмите, с които си правил тяга - шансът е астрономически малък, освен ако не си правил нещо, което е толкова тяга, колкото сумистите са астронавти.
Мнението беше редактирано от Херцог Трън на 07.10.13 16:22.
07.10.13
16:22
Разликата между фрактурата и натъртването не е в това, кое-колко боли.
Също така не мисля, че клековете и мъртвата тяга са виновни за състоянието ти, а цялостните ти действия.
Ами точно прешлена под лопатките, средата на гърба, да.
И преди не можех да си докосна пръстите на крака така, но сега кото пробвам, нямам болки. Коремни преси също си правя.
Общо взето най-много се усеща ако съм седнал без да съм облегнат за 5мин или ако мърдам в нестандартни позиции.
07.10.13
17:01
Мерси за клипчето..и аз гледах такива клипчета и правя подобни упражнения в момента.
Под тва, че ,,не са за мен тяга и клек,, имам предвид, че просто някои хора са по-подаливи на контузии, имат по-слаби кости...освен това упражненията са заменими...след известно време пак ще пробвам сигурно, но предпазливо. Аз честно казано в момента не знам дали гърба ми е най-големия проблем. Рамото примерно ме боли много повече, но само и единствено при силно натоварване - тренировки за рамо или лежанка за гърди. След тренировка не ме боли. Болката там е по-остра и е от доста месеци. Забелязах я когато играех билярд и се опитам да ударя по-рязко и силно топката-тогава даже не тренирах...и сега като почнах да тренирам имаше болка като от мускулна треска по време на тренировка в областта на раменните стави...като тази в лявото рамо при определени движения е доста силна....направо ме отказва от последните няколко повторения на лежанката...а обратен лег въобще не мога да правя заради това.
Преди няколко години когато пак ходих горе-долу редовно на фитнес пък ме болеше китката и заради това се наложи да спра.
Специално на рамената правя загрявка поне 15-20мин.
Привет! Не мога да кажа със сигурност какъв точно е проблема само по описанията ти, но човек с твоята възраст , ръст и тегло НЕ може да получи компресионна или каквато и да било друга фрактура на прешлен от мъртва тяга дори и тя да е била с тежест равна на собственото тегло, освен ако няма някакво заболяване, което прави костите екстремно чупливи / ако имаше такова състояние при теб щеше вече да знаеш/.
По отношение на броя направления - НЯМА ограничение в броя на направленията към специалисти, които може да ползваш в рамките на годината. Едиствено ограничение е,че можеш да получиш второ направление за един и същи специалист най- рано 31 дни след като си получил първото. Други граничения по принцип няма, но все пак дали ще получиш направление за специалист или не зависи изцяло от преценката на личния ти лекар.
И още нещо важно, по принцип броя на направленията за консултация със специалисти, с които разполага твоя личен лекар е ограничен, но те се получават за тримесечие / в момента за месеците октомври,ноември и декември/ . Това всъщност означава, че обяснението,че не можеш да получиш направление, защото вече са изчерпани, си е чиста проба лъжа:)), просто трябва да си малко по настоятелен.
Поздрави!
10.10.13
11:23
не се филмирай. Най-смешно ми е като някой каже, че травма в кръста и си до там с тренировки, живот, не си никакъв мъж и най-добре да се залееш с бензин и запалиш. Дърпай здраво тяга, не се бой. Това е упражнението за як кръст.
Мнението беше редактирано от Gledam Tupo на 10.10.13 11:23.
И аз да се оплача от подобна болка, в региона на снимката.
Забелязъл съм че се получава в дни в които правя набирания и лицеви опори. Уж, ги намали за да не ме боли, обаче към края на деня не мога да си намеря място от болка, докато не си легна и на другият ден съм добре. Болката, както каза колегата е тъпа, и по-скоро сякаш някой те натиска с палец от двете страни на гръбначният стълб, или като мускулна треска. По принцип съм си доста изгърбен по природа, но лицевите и набирането ми помагат да стоя по-изправен. Чудя се, и се надявам, да е проблем с мускулите, които съответно мога да тренирам и засиля, но проблемът е че незнам какви упражнения да правя?
Мерси!