06.05.04
12:48
Здравейте билдери! Посещавам този форум доста 4есто заедно с целия саит и мога да кажа, 4е от него може да се по4ерпи доста свежа и полезна информация.На напроса - парво да ви изясня моя слу4ай - тренирам сериозно от година с 2 месеца прекасване(бях вазпрепятстван, за което съжалявам :cry: ), но о6те от 16 годишен по4нах да пипам железата.Общо взето имам си понятие за какво става въпрос, но не спирам да се образовам и да експериментирам. В момента тежа 83кг. и сам 176 см. висок.По на4ало сам си спортна натура и имам изразена фигура(баскетбол и какво ли о6те не) и като запо4нах сериозно доста добре се развивах и продължавам. Оба4е не мога да се примиря, 4е от лег се закотвих едва на 75кг.(серия 6п) :x въпреки, 4е гърдите също растат добре.Оба4е искам пове4е да бутам и пове4е да растат!!!.Да отбележа, 4е се храня добре,наспивам се, по4ивам, но не сам взел досега и грам креатин или протеин, а за друго да не говорим, и не искам засега.Един казва6е -”не е важно колко вдига6, а как изглегжда6, но друго си да удари6 стотака в тавана :wink: Благодаря предварително на вси4ки,които ще ми пишат.Прогрес!
Темата беше редактирана от Тихомир Велев на 18.04.11 14:53.
08.05.04
01:54
Мараба,
силовата тренировка е доста по-различна от тази на културистите (най-общо казано). При нея точно си е важно какво и колко ядеш и пиеш, а не как изглеждаш. Ако искаш да качиш силата на лежанката си, отдай се в тренировките си само на това. Тренирай основно гърдите, раменете и ръцете, като ги въртиш 2 пъти седмично всяка мускулна група. Трябва ти ферма с храна без майтап, за тази година тренировки все още си “зелен” (без лоши чувства) и тепърва ще видиш зора, особено щом си решил да правиш силови тренировки. Наблягай на 3ки в сериите и прави един път седмично максимум.
ЗАБЕЛЕЖКА! Научи движението до толкова, че въобще да не мислиш дали го изпълняваш правилно, а инстинктивно да си го направил. Много важно е при големите тежести.
Тренирай с идеята, че ще ти дръпнат назад определни групи мускули, но така е при силовите тренировки.
П.С. Силови тренировки не съм правил никога, това, което съм написал е само теория, която съм чел. Допускам, че хора с опит ще се изкажат по-обективно от мен, аз само показах горе долу за какво става въпрос.
И аз имах проблеми с вдигането от лег - доста време бях закотвен на 60кг 3сериих6повторения! В началото си мислех, че е нормално да има малък застой, ама така си бях доста дълго време! После направих нещо по въпроса - гърдите и рамото ги въртях по два пъти на седмица, а останалите мускулни групи по веднъж! Разделих така тренировката си за гърди - първата трен за седмицата вдигах тежко - от 3-4 повторения за серия! Правех две упражнения - вдигане от хоризонтален лег с щанга и от наклон с дъмбели! Сериите са по 8-10 с малки почивки (1 минута)! Повторенията се изпълняват бързо! В следващата тренировка правех по 15-16 повторения, бавно и не повече от 4 серии; отново две упражнения!
За окоо месец и половина направих почивка 5-6 дена и започнах с нормални тренировки за гърди - правех сериите си с 70кг 3-4 сериих6-8 повторения! Може и да не е много, но аз съм доволен! Държа да отбележа, че не само силата нарастна, но и гърдите ми се оформиха доста добре :wink: !
09.05.04
00:56
Един мой приятел тежи 70кг. а на лежанка вдига 80 и никога не е вземал протеин, аминокиселини а да не говорим за креатин.
- За да имаш растеж и прогрес наистина много важна е почивката. На всеки 5-6 седмици тренировки е хубаво да правиш една седмица почивка. В която почивка не е задължително да лежиш по цял ден можеш да играеш баскетбол както каза, че обичаш да правиш.
- Другото, което е важно, е че трябва да разнообразяваш упражненията ако искаш растеж мускула трябва да се стряска. А този стрес става с разнообразни упражнения.
- Но преди всичко най-важното е храненето. Ако не си си изградил(ако изобщо си изградил) правилна стратегия на хранене, нито кила ще вдигнеш, нито ще постигнеш сила.(ще постигнеш нещо, но ще ти е много трудно без диета)
Аз до преди няколко месеца нямах изграден режим на хранене ядах каквото ми попадне, но сега като съм си направил режим и виждам, че разликата съществена.
Здрасти на всички :)
от скоро чета този форум и доста ми хареса.
А за сила на лежанката има време ся си вдигаи нормално праи си 8-10 повторения в серия и давай много горна част,защото тя е много важна и както каза колегата по-горе наблегни на рамото и рацете.
Вастановяването също е важно и бих ти препоръчал да тренираш гърди 2-пъти седмично,защото от повече няма смисъл.
Аз имах тоя проблем да стоя 1 месец на 75кг:) и ги преодолях като спрях да тренирам 1 седмица.
Аз не тренирам от повече време от теб почти 2 години ще станат след 2 месеца но тейа 75кг и вдигам 105 на лежанка.
И Успех:)
10.05.04
10:43
Така ето, че и това е доста интересен проблем! Всеки рано или късно има период на застой и ето моят съвет - замени за един месец тренировката със щанга с дъмбели и прави по три упражнения! При мен помогна в момента съм 70 кг. и правя серии по 8 повторения като тръгвам от 50 кг. и свършвам на 80 като при всяка серия увеличавам с 10 кг. Дано и при теб помогне!
Успех!
Благодаря на вси4ки досега, които писаха по тоя проблем, явно всеки си има застои, не съм единствен :) Тренирам оба4е по една група на седмица защото нямам време( ба4кам и у4а ) и искам да ви питам дали ще има ефект ако правя тренировка за сила с по 3-4 повторения и на следвашата тренировка за гърди да си правя нормални серии с по 6 повторения.Най-ве4е ме интересува ще успявам ли да натоварвам достатъчно да не спира растежа и дали ще има някакав ефект! Как мислите, заслужава ли си да пробвам това? Прогрес!
Значи,зависи какво искаш да постигнеш,ако целиш добре развити грьдни мускули изобщо не гледай какви кила вдигаш.Важно е да се изтощава и напомпва мускула независимо дали са 50 или70 кг.Ако целиш сила ,това което ти е написал Sax е много добре.Що се отнася до пови шаване килата на лежанката,при мене много добьр ефект имаше тренировката грьб и гьрди заедно,като втори са гьрдите.Няма да повярваш какьв ефект има.Аз имах застой на 100 кг и като тренирах тази програма 8 седмици, правех двойки на 120.Ако смяташ че може да издьеюржиш тази много яка тренировка си струва да опиташ.Успех :wink:
10.05.04
13:58
mile ти от колко време тренираш? И сигурен ли си, че не претренираш с тази програма. Аз правих от този род сплитове и бях само на аминокиселини и се получи претрениране. А пък и колегата каза, че тренира от 1 година и може да му е рано за такъв вид тренировка. Не знам то е индивидуално, но според мен какъвто и организъм да е трябва да има поне 2 години стаж, за да има достатъчно развита мускулатура да прави такива тежки тренировки. Или другия вариант е да взема нещо от “стабилните” препарати ;) които ще помогнат за неговото възстановяване....
Ами тренирам много отдавна/да неспоменавам откога/,но не забелязах че тренира от една година.Ако това е така може само да пробва леко и ако не става да си мине на друга програма :wink:
Vsi4ko koeto kazahte do sega e vyarno no ne e yasno dali shte proraboty pri 4oveka. Silata koyato iska toi da postigne se polu4ava glavno ot trnirovka na inervaciyata na muskula a ne ot samiya muskul. Trenirovkata na nervnata sistema v slu4aya e po vajna i za tova predlagam da trenira pri vsyaka trenirovka po tri serii leg s okolo 10-15kg po malko ot maksimuma koito e postignal kato se stremi da pravi petici a ne dvoiki ili troiki. Ne e vajno da se stiga do otkaz taka zadruj 3 sedmici. Posle probvai max. Ne e losho ot vreme na vreme da si slagash s 20 kg nad max i prosto da gi otka4vash ot kukite na lejankata i da gi durjish samo bez da se opitvash da gi mestish. Zaduljitelno po vreme na tiya trenirovki tryabva da ima 4ovek s teb ako zakusash da ti pomogne. Polovin 4as predi trenirovka vzimai kalcii a sled trenirovka magnezii vzemi si ot tezi raztvorimite ako nyamash sredstva zaneshto po-taka. Tova za kalciya i magneziya e vajno shtoto u4astvat v veshtestva nare4eni mediatori otgovaryashti za predavaneto na nervniya impuls na muskula. Aide uspeh i ako neshto ima pak pishi.
10.05.04
17:33
Съгласен съм с Velko така наистина ще качи сила, НО не и маса или поне не толкова маса. Kons аз не знам защо толкова искаш да качиш килата на лежанката. За теб килата ли са най-важни ?? Ако е така значи не си колега ;) , защото килата са важни при силовия трибой, а при културизма е важно правилното, БАВНОТО, и концентрираното изпълнение, при което усещаш максимална мускулна контракция и мускула се “помпи” много добре. Така се прави хубаво тяло. Ти си избираш как ще тренираш. От мен толкова. Успех !!!
10.05.04
20:15
Проблемът наистина е интересен и съм чел и другаде доста противоречиви мнения - трябва да се експериментира. Арнолд съветва да вдигаме като задържаме на 3 пъти тежестта преди да я вдигнем, други казват да се изтласква бързо... Аз лично напоследък също седя на едни и същи килограми на лежанката, обаче ми се струва, че има растеж. Почти нямам мускулна треска на гърдите, а някои казват, че това е едно от мерилата за здрава тренировка. Някой имал ли е подобни преживявания? 8)
Първо искам да кажа , че за всеки работят различни тренировки.Когато започнах да вдигам за гърди сериозно правех това:
загравах с някаква тежест , след това правех пирамида и наи тежката ми тежест която вдигах беше тази , която можех да вдигна 4-5 пъти.
Когато тази последна тежест ми ставаше по-лека - качвах всички тежести с по 5 килограма , дори и тази за загрявка!
Ако започвах с 50 и стигах до 80 - 5 пъти, след като ми олекнаха 80 - започвах от 55 и стигах до 85 и т.н.
Това работеше при мен и от 54 кг 174 см и вдигане от лег 70 кг 5 пъти за 8 месеца станах 68 кг и вдигах 90 кг 5 пъти.Дори после като смъкнах на 65 и продължих с тоя тип тренировка вдигах 110 кг 4 пъти.(Не съм взимал нищо - дори протеин)!
Моя съвет е пробваи докато намериш твоята тренировка!
Mnogo dobar savet, Tryn4o, dori moga da ti kaja, 4e go izpalnqvam oshte predi da postvam vav foruma :lol: , no iskah da razbera i drugi izprobvani neshta, za da razbera kade sam az i ima li smisal da gubq 3-5 meseca, za da razbera dali shte e efectivno i pri mene.Vse pak vremeto e nai-cenno kogato stava duma za bodybuilding! :D
:idea: Ето още няколко неща, които са важни според мен!
:arrow: Въднъж седмично е достатъчно да тренираш гърдите , ако искаш по-голяма сила.
:arrow: Гледай да редуваш упражненията - ако единия път си започнал с лег - другия път почни с полулег.
:arrow: Ако едната седмица се стремиш да вдигнеш максимална тежест за 6 повторения, следващата се опитай колко можеш да вдигне6 максимално за 1 повторение.
:arrow: Наблегни на тази част от гърдите , която ти е най-слаба!Така със сигурност ще качиш още килограми на щангата! :)
Ами това се сещам за сега.Ако се сетя за още важни неща ще ги напиша :!:
А още нещо - тренираи рамото в отделна тренировка , за да го натовариш максимално и прави раменни преси (за препоръчване отпред)