Въпрос за хранителни добавки при диабет

20.10.13
12:35

Здравейте!

Малко за мен: момче на 19 години от София, 80кг, 190см, диабетик от 5 години с година и малко стаж във фитнеса. Искам да си купя спомагателна хранителна добавка (протеин) към храненето си с цел да кача мускулна маса, но тук идват два дерзаещи ме въпроса:
1. На пазара има купиша марки на протеини, качествени, некачествени и ако тръгна да си купувам на сляпо е все едно да влезна в малко китайско селце от 6-7 милиона човека и да търся Шуо Джан Шан с кривия нос...
2. Това, че имам диабет се предполага, че ще намали радиуса на избор? Има ли добавки, които не се препоръчват за диабетици и такива, които не са проблем да употребвявам?

Мерси предварително :)

20.10.13
15:18

казано от Petur Velinov на 20.10.13, 12:35:

...Има ли добавки, които не се препоръчват за диабетици и такива, които не са проблем да употребвявам?

Най-добрият подход по отношение на добавките е да си направиш тестове и да видиш от какво има нужда. Например, виж си нивата на тестостерона, защото понякога при това заболяване има нарушения, както и провери за дефицит на вит. Б1.

Иначе стандартните добавки, които най-често се приемат от спортуващи диабетици са биотин, инозитол, Омега 3, Л-карнозин, канела,r-ALA, Гимнема Силвестре. Има комбинирани продукти като Алфа Бетик канела плюс хром и биотин. Често се споменават минерали като хром, ванадии, магнезии, или извлеци от билки и плодове, като горчив пъпеш например. За тях трябва още няма категорични доказателства. Важното е добавките да не пречат на лекарствата които пиеш (ако пиеш).

По отношение на протеина - би трябвало да се придържаш към продукти с минимални нива на въглехидрати, което най-вече означава изолати или хидролизати (суроватъчни и други). Гейнърите и блендовете не са подходящи.

20.10.13
15:18

Преди всичко трябва да си пипнеш храната. Да си изградиш хранителни навици и да почнеш да се интересуваш от това що е то инсулинува резистентост, чувствителност и гликемичен индекс на храните. Кое подобрява чувствителността и съответно кои храни я скапват. Не мисля, че избора ти на протеинова пудра трябва да се различава от моя , който в случая е:
- Да не е на Български, Унгарски или Румънски производител
- Да има възможно по-високо белтъчно съдържание и по-възможност без растителни деривати от типа на соеви концентрати и изолати.
- Да има по-малко захари. Това е правопропорционално с второто условие. Имай в предвид, че често дори и водещи производители не вписват филери и бързи въглехидрати в състава на пудрите си, като захари. Пример MuscleMeds Carnivor - етикета му пише sugars 0, ала има 6-9 грама въглехидрат основно от които малтодекстрин в състава му. Един нормален суроватъчен протеин ще има 1-2 грама захари на доза от 30 грама.
- Прочети за употребата на канела, алфа липоева киселина, храни с нисък гликемичен индекс, избягването на антиоксиданти след тренировка за по-добра инсулинува чувствителност, добавянето на хром пиколинат ...и още нещица.

пс. Да разбирам, че приемаш инсулин ?

http://www.bb-team.org/forums/viewthread/61004

http://www.bb-team.org/articles/3302_diabet
В първия линк Тихомир Велев е отговорил точно на това,което те интересува.Игнорорай другите 2 мнения!С доктор просто няма смисъл да се консултираш за добавки,9 от 10 ще започнат да се мръщят още при споменаването на протеин на прах и ще ти назначат чудна диетка с пилешки гърди и типов хляб...и малко зеленчуци за разкош.”Лечението” на болестен диабет е по-сбъркано и от холестероловата хипотеза.

п.с Нямах в предвид да игнорираш мненията от ТАЗИ тема а от ОНАЗИ старата за,която съм предоставил линк!

Мнението беше редактирано от Светослав Тодоров на 20.10.13 16:16.

22.10.13
09:39

Съфорумците над мен са споменали почти всичко за добавките, но ако случайно се спреш на протеин гледай той да бъде подсладен със стевия или неовкусен. Отделно може да добавиш resveratrol и fenugreek при избора си на добавки.

Мнението беше редактирано от Hvanatema на 22.10.13 09:39.

31.12.13
17:20

Неовкусен или растителен протеин, креатин, глутамин .. също неовкусени. Гейнъри наистина не пий, понеже съдържат много захар.

- Направи си изследвания (микроалбинурия и Гликиран хемоглобин са ти най-важните )
- много внимавай с р-АЛА защото тя има много силно инсулиномимикиращо действие
- Виж каква е нуждата ти от протеин дневно , защото когато приемеш повече протеин от колкото организма ти усвоява дневно , остатъчния протеин се изхвърля чрез урината и натоварва бъбреците , а както знаеш това при диабетиците може да доведе дори и до бъбречна недостатъчност и следователно диализа.
П.С. Съветвам те да си направиш високопротеинова - нисковъглехидратна диета и да си вземаш аминокиселини и не повече от 400 мг р-АЛА на ден.
Аз също съм с диабет (тип 1 инсулинозависим - 4 инжекции на ден) но от 3 годишен , сега съм на 20 и се занимавам с фитнес/бодибилдин непрофесионално и непостоянно от доста време (може би 7 години).

При диабетиците има стриктен хранителен режим, който се спазва, ако искат да са в добро здраве. В този режим, до колкото съм запознат, се изчислява количеството въглехидрати и единици инсулин, които се приемат през деня, необходими за поддържане на здравословно тегло. Изследвания според мен не е нужно да си правиш ако искаш да взимаш само протеин. С доктори е излишно да говориш относно добавките, защото те не са запознати с тях.
За теб най-добрия вариант е неовкусен протеин изолат, тъй като не е нужно да слагаш допълнително инсулин преди приема му. Важно е да кажеш дали панкреаса ти произвежда някакво количество инсулин все още. Като марки за протеин се сещам само за NOW и SYNTRAX.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1