30.10.13
17:31
Здравейте,
От доста време насам ми се върти една идея в главата. А именно: до колко може да се каже, че безглутеновото хранене може (в широкия си смисъл) да замести НВД? Знам, че има доста богати на въглехидрати храни, които не съдържат глутен в себе си. Но в крайна сметка, именно протеиновите, цитирани в НВД (меса, яйца и т.н.) са без глутен. И всъщност, до колко може да се каже, че безглутеновата НВД е по-добрият вариант на чистото НВД? И всъщност, вие пазите ли си от глутен при НВД?
Как мислите?
30.10.13
17:41
Глутенът е протеин, характерен за семената на някои от зърнените култури, принадлежащи към семейство Житни. Същите семена са типичен източник на въглехидрати, които така или иначе са силно редуцирани при протокола на НВД.
Не се пазя целенасочено от глутен, нямам проблем с него (като алергия, например). Просто храните, които го съдържат, са извън моето полезрение и меню по други съображения.
30.10.13
17:43
Аз също нямам непоносимост или нещо такова. В интерес на истината, питам, защото наскоро стана дума сред приятели за безглутеновото хранене. И по-скоро за фактът, че то е един вид по-добрият НВД. Всъщност, въпросът е има ли някаква причина, поради която да се избягва глутен (ако изключим непоносимостта към него)? Например, по-бавно или сложно разграждане? Или ниско качество на протеина? Благодаря!
31.10.13
10:13
Аз също нямам непоносимост или нещо такова.
Тогава защо ще си ограничаваш хранителните източници?
И по-скоро за фактът, че то е един вид по-добрият НВД.
Кое му е по-доброто?
Всъщност, въпросът е има ли някаква причина, поради която да се избягва глутен (ако изключим непоносимостта към него)?
Не. Просто хората харесват всеки нов “хит” в храненето без значение колко необоснован е. И на тая глупост ще и мине времето.
П.П. Никога не казвай, че превъзходството на нещо е факт, а в следващото изречение да питаш има ли и какви предимства пред други неща.
Мнението беше редактирано от Ради Хаджирадев на 31.10.13 10:14.
31.10.13
10:26
Изчерпателно :) Благодаря!
В нета има достатъчно информация против глутена, може да проучиш и да решиш дали да й вярваш. Както каза Кольо - така или иначе в НВД идеята е да си на ниски или никакви въглехидрати и и без това почти няма да ядеш глутен.
Иначе за непоносимостта може и да си мислиш че нямаш, но тя може да се изразява и в по-малка степен без незабавно забележими “проблеми” и да си свикнал с проявите й.