Домашен кашкавал

06.11.13
21:37

Време за приготвяне: 60 мин за основната рецепта и 2 дни за “зреене” на кашкавала

Необходими продукти: (за 300грама кашкавал)
*3 литра пълномаслено краве мляко
*7г лимонтузу
*1 капка мая за сирене (опционално)
*2 лъжици кисело мляко
*3 супени лъжици сол
*4 парчета марля 50x50см

Начин на приготвяне: Слагате цялото количество мляко да заври или го сварявате ако е сурово. Махате от котлона и го оставяте да се охлади до 85 градуса (около 4-5 минути). След това изсипвате лимонтузуто, солта, маята за сирене (по желание) и киселото мляко. Разбърквате добре за 1-2 минути. Цялата течност се “пресича” и се образуват малки плуващи парченца бъдещ кашкавал. Изсипвате цялата смес над гевгир/голяма цедка/кошница за готвене на пара застлан с 4слойна марля. Суроватката е значително количество и може да се запази при желание. Млечната маса отделена в марлята се изцежда леко и се притиска с тежест (50% от теглото на продукта; напр. чиния или купичка) за 90 минути. На края отвивате от марлята и поставте кашкавала в чиния, без никакво покритие (аз сложих 1 слой марля) за 2 дни на стайна температура като го обръщате 3-4 пъти. През това време той ще хване кора и ще “узрее”. Яде се веднага и се държи в хладилник, но не се покрива с найлоново фолио.
Хранителен състав на рецептата: около 600кал на 100гр
Коментар: Кашкавалът е с изключително наситен млечен вкус, много мазен и много вкусен. Струва си труда за почитателите на мазните сирена.

Темата беше редактирана от Radost_nezemnA на 07.11.13 21:21.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1