казано от sapuna на 02.12.13, 20:15:
Не знам на какво казвате “тежко” ,но мен направо ме смазва!Наистина искам да мина 100кг сигурна серия лежанка!
Тежко е това, което ти тежи на теб. :) Всичко друго са локуми и “гледане в чуждата паничка”.
Първа седмица
тренировка Б1
обръщане от земя - 10х50кг ; 5х60кг ;1х75кг ; 1х80кг ... престраших се и 3х3х85кг /на последното обръщане малко увиснах и кръста отиде назад ,но се справих/
преса с щанга - 10х50кг ; 5х60кг ... 3х3х75кг
мъртва тяга - надхват ,среден хват - 5х70кг ; 5х90кг ; 5х110кг ... 3х3х140кг
+ три упражнения в три серии за ръце /предмишница и бицепс/ за уплътняване на времето и използване на генерираната енергия.Прехвърлих 20 килограмовата бариера на дъмбел и съм доволен!
Тази сутрин в 6:30 стъпах на медицинската везна - 95,800кг и 179см
Останах учуден защото с началото на дневника си правих справка - бях 93кг и 178см!След месец си мислех ,че съм свалил поне пет ,а излезе че съм качил три!Пробих нова дупка в колана ,а се оказва че съм пораснал!Видимо съм по слаб.Така ли трябва да е?
Тази вечер /срам не срам/ направих подробни замервания с шивашкия метър - http://shapie.bb-team.org/dsapundzhiev/progress и зададох “месец” за следваща проверка!
п.п. След 36часа дежурство /24 след тренировката/ ми идва ей сега да тръгна за залата!Малко само кръстчето ...
казано от sapuna на 04.12.13, 19:46:
Останах учуден защото с началото на дневника си правих справка - бях 93кг и 178см!След месец си мислех ,че съм свалил поне пет ,а излезе че съм качил три!Пробих нова дупка в колана ,а се оказва че съм пораснал!Видимо съм по слаб.Така ли трябва да е?
...
Така трябва да е,Митак,споко!Мускулите тежат повече от мазнините.
Така ми отвори порите /глътъчни/ адаш ,че не е истина!Чиърс!
Забравих да попитам едно нещо обаче - как се изчисляват тези мазнини аджеба?Имаше някъде някакъв калкулатор ,ама ....
Пробвах с този - http://www.healthcentral.com/cholesterol/home-body-fat-test-2774-143.html
и ми изписа :
You have 22.8% body fat.
Което си нямам идея какво означава ,а и нещо се омотах?Май наистина не трябва да се занимавам с такива глупости! :D
Мнението беше редактирано от sapuna на 04.12.13 21:52.
казано от sapuna на 04.12.13, 19:46:
Тази вечер /срам не срам/ направих подробни замервания с шивашкия метър - http://shapie.bb-team.org/dsapundzhiev/progress и зададох “месец” за следваща проверка!п.п. След 36часа дежурство /24 след тренировката/ ми идва ей сега да тръгна за залата!Малко само кръстчето ...
На мен ми е по-интересно как си пораснал с 1 см. :D
А за процента мазнини недей се грижи засега - има много начини за измерването му и всичките до един са неточни. :D
Мнението беше редактирано от Boby_ на 05.12.13 09:00.
05.12.13
09:48
Нормално е да има разлика в ръста ако двете мерения са по различно време на деня.
05.12.13
09:58
То бате Сашо го каза, но искам да покажа, че и аз знам ;дд
Сутрин сме с един см по-високи :)
Мнението беше редактирано от Георги Милев на 05.12.13 10:01.
казано от Георги Милев на 05.12.13, 09:58:
По-скоро вечер сме по-ниски. :)
Въпросът е, че когато човек се мери, тегли и сравнява, се предполага, че го е направил по едно и също време и двата пъти. :)
05.12.13
10:51
казано от Boby_ на 05.12.13, 10:44:
казано от Георги Милев на 05.12.13, 09:58:
По-скоро вечер сме по-ниски. :)
Въпросът е, че когато човек се мери, тегли и сравнява, се предполага, че го е направил по едно и също време и двата пъти. :)
Боби, моя грешка. :))))))))))
Човек наистина се учи ,докато е жив!Измерванията са точни и наистина този сантиметър ме учуди ,но го отдадох на грешка първият път!Дали е така не мога да кажа ,но наистина тогава стъпах на кантара вечерта!Минало ми е времето за растеж ,та не му отдавам значение!По важното е ,че май ще пропусна тренировката днес!Сутринта страшно много ме заболя лявата плешка.Болката е като от възпален нерв - върти една бургия и не се трае!Няма нищо общо с треската в корема и гърдите ,просто едва пиша в момента.Вчера пътувах и си мисля ,че може да е отворения прозорец на моменти ... обаче не е същото!До сега се ослушвах и съм само на кафе и мултивитамини ,но си мисля че без нещо болкоуспокояващо няма да мина!Ако се пораздвижа и отшуми ,ще посетя мазето.Ако ли не ,ще се наложи да си дам още един ден почивка!
05.12.13
12:30
казано от sapuna на 04.12.13, 21:03:
Така ми отвори порите /глътъчни/ адаш ,че не е истина!Чиърс!
Забравих да попитам едно нещо обаче - как се изчисляват тези мазнини аджеба?Имаше някъде някакъв калкулатор ,ама ....
Пробвах с този - http://www.healthcentral.com/cholesterol/home-body-fat-test-2774-143.html
и ми изписа :You have 22.8% body fat.
Което си нямам идея какво означава ,а и нещо се омотах?Май наистина не трябва да се занимавам с такива глупости! :D
Значи, че си athletic-fat, ако преценям по другите ти мерки в дневника и снимките, докато моята диагноза е skinny-fat. Обичам го тоя твой калкулатор, изкара ме 11.2 % мазнини. :D Само, че “всичките” са около корема, което разваля идилията. :)
Тъй като не успях да спазя графика на тренировките и се получи много голяма пауза повторих
тренировка Б1
обръщане от земя - 5х55кг ; 5х60кг ; 3х80кг ; 3х3х85кг
преса с щанга - 10х50кг ; 10х50кг ; 3х3х70кг
мъртва тяга - 3х71кг ; 5х93,500кг ; 5х110кг ; 3х3х144кг
Усетих затопляне в рамената и вкарах и две упражнения по три повторения с дъмбели /разтваряне встрани и изнасяне напред/.
Утре продължавам по схемата ,като няма да почивам!
тренировка В1
Разгряване с 2х8 тръстър с щанга 31кг
преден клек с щанга - 6х50кг ; 6х55кг ; 3х3х71кг
набиране успореден хват - поради липса на лост бях на скрипеца с успоредна ръкохватка - 2х10 с по около 75кг ; 10хfull ; 3х3хfull+диск 10кг
кофички - 10,10,8,8 Противно на очакванията ми се справих завидно лесно,въпреки неудобната широчина на тръбите/с годините всичко е ръждясало и в момента не подлежи на коригиране височина и широчина/.Имам усещането ,че и допълнителна тежест ще понеса.Не се пробвах ,защото оставих упражнението за последно /успоредките са извън мазето/ и трябваше да се връщам за колана и диск!Това е причината да разменя и поредността на упражненията!
Трябва да се вземам в ръце и да вкарам “тръбната мебел” в мазето!
За пръв път правя ранна за деня тренировка и определено не ми харесва!Бях на дежурство и реших да ги комбинирам в рамките на 24 часа ,за да не се връщам след сдаване на смяната.Може би защото беше малка паузата от снощната или защото 6 месеца се заигравам все следобяд ,обаче определено липсваше пауър!Рамената ми са подути и дискомфорта и болката са осезаеми!
тренировка Г1
Разгряване с 2х5 тръстър с щанга 31кг ,лежанка 2х15х50кг ,обръщане от земя 2х10х50кг 2х6х70кг
раменни преси дъмбели - 10х17кг ; 10х19,500кг ; 3х3х22кг
изтегляне от земя щанга - 10х50кг ; 8х50кг ; 3х3х71кг
хакен клек - 8,5х50кг ; 3х70кг ; 2х90кг ; 3х3х96кг
видя ми се малко и както беше нагласена щангата дръпнах и 4 серии тяга - 2х3х100кг ,3х144 ; 3х152кг
За пръв път правих хакен ,дори го търсих в нета за да видя какво точно упражнение е.Някак си не ми е изобщо удобно!Усещам ,че мога да дръпна и клекна с много повече от тези 96кг ,но трябва да налучкам точната техника.При мен се получава едно подпиране/заключване на лоста в задната част на бедрото и се налага или да изнеса ръцете назад или таза напред!
Утре вкарвам Д1 ,няма нужда от почивки!Не се чувствам изморен ,явно се подценявам и не мога да уцеля точните за мен килограми!Или пък предварителните серии и упражнения са малко!
Мнението беше редактирано от sapuna на 10.12.13 17:52.
10.12.13
18:25
Буташ таза напред. То трябва да ти идва инстинктивно това движение. Иначе е супер упражнение, товари стабилно четириглавия мускул.
11.12.13
09:37
Хакен клека има малко особена механика на изпъление. Не е тяга, не е клек, не прощава ако не си стегнал целия гръб - от трапеца до пояса.
Тръгваш максимално изправен и стегнат право нагоре, усетиш ли, че лоста стига глутеусите рязко буташ таза напред без да отпускаш нищо, натискаш с краката в пода и си готов.
Чарли е прав, някои хора не могат да го хванат колкото и да го правят, други го правят с всякакви килограми безпоблемно.
тренировка Д1
Разгряване с клекове СТ ,лицеви опори ,горен скрипец и лег с 50кг + три бързи опита хакен пред огледалото.Постепенно ще се получи ,с малките тежести налучквам точното изпълнение.При завишаване над 100 малко пак претърквам!Опитах на 111кг и уж се получи!Определено трябва да залагам на заучаване на техниката ,а не да гоня тежест!
и съществената част от програмата:
обръщане прав щанга - 10х51кг ; 10х51кг ; 3х3х76кг
повдигане от лег - 10х51кг ; 10х56кг ; 3х71кг ; 3х3х91кг
широка тяга - 10х51кг ; 5х76кг ; 3х91кг ; 3х3х121кг
В края дръпнах мечката 4х10х70кг и гребнах с дъмбел 4х10х27кг на ръка!
Едно замерване с кантара ме кара да обознача в дневника си ,че всички описани килограми около дългия лост на щангата са били неточни!Редно е да се знае ,че без днешната тренировка неумишлено съм завишавал с по 4кг.Лоста бе закупен за 15кг ,а след измерване днес се оказа ,че е 11!Всичко друго си е точно - крив ,дъмбелни ,тежести ,самоделки ...
Замислям се и върху нещо друго - като гледам какви са следващите три фази ,ми става ясно че с моята апаратура няма да се справя!Ограничени са ми тежестите ,а лостовете по един крив и прав!Това изобщо не го бях предвидил!Свикнал съм като захвана нещо ,да го довеждам до край и в случая виждам два варианта - посещаване на зала или някаква преподредба на програмата.Бих предпочел вариант две ,но май ще се наложи посещаването на зала!
Седмица втора
тренировка А2
Разгряване с по две серии на десет повторения от всички упражнения!Тежест приблизително 50/55% от работните!
раменни преси щанга - 3х3х71кг ; 3х3х71кг ; 3х3х76кг/мога още малко/
набирания скрипец - 3х3хfull ; 3x3xfull ; 3x3xfull+20kg /диск върху плочите/
преден клек - 3х3х71кг ; 3х3х76кг ; 3х3х81кг /на последния трисет последното повторение не се брои - изтървах щангата/
Скапан съм!До сега не съм се изтощавал толкова много!
p.s. за настроение ...
Мнението беше редактирано от sapuna на 13.12.13 21:12.
13.12.13
22:09
Нещо не схващам - хем трисети, хем 3х3 при това три пъти на упражнение... По девет серии на упражнение си правил работни?
Точно!
Изглежда аз нещо не съм схванал!В грешка ли съм?
То не бяха терминологии ,то не бе чудо!
13.12.13
22:21
Да, в грешка си. Имаш 3 работни трисета с по 3 повторения във всеки на движение. Пак е 3х3, но в кръгове. Ти си направил 9х3, за което евала де, но не такава е схемата.
Ха ,идиотизъм мой!Трисета го разтълкувах ,като всичко по три /и упражнения и серии и повторения/
Честно ,щях да припадна по едно време!За това и написах ,че съм тотално скапан!
....... мислех да се отказвам ,ама сега има лъч надежда! (whew) :D
p.s. Още тук-> http://www.bb-team.org/forums/viewreply/992589 ме е било страх ;)
Мнението беше редактирано от sapuna на 13.12.13 22:37.
Човек, ти си си спрял тока направо :) Смятай как ще ти олекне тренировката (giggle)
Мнението беше редактирано от Storm на 13.12.13 22:52.
13.12.13
23:04
Якичък е да :)
И само да доуточня, ако не ти е ясно за трисета, че не знам дали се изразих правилно по-нагоре - трисета е серия, комбинация от три упражнения изпълнявани последователно без почивки /или минимална такава докато се преместиш на следващото/.
Тенкс Чарли!
Тази сутрин едва отлепих от леглото!Имах чувството ,че са ме мачкали стадо слонове!
Трябваше да поразкърша кокала и след обяд минах през мазето!Разпусках на гладиатора предимно за гърди!С малки тежести ,малко повторения и по 5-6 серии!На лежанката няколко леки серии ,като с 83,500кг едва направих 3х3!
Много ме болят раменете и трапеца!
Купих си Scitec BCAA 6400!
За Scitec се чуват възможно най-разнообразни мнения във форума. От осанна, до разпни го :)
Не съм се ровил задълбочено.Прегледах аминокиселините и по концентрирана и евтина от тази не видях!Ясно ми е ,че за тези стотинки не може да се очакват чудеса ,ама пък и аз не съм си ги поставил за цел!Ще драснa едни 325 таблетки ,па тогава може и мнение да споделя!Просто мисълта ,че има нещо допълнително стимулира! :D
Ред ми беше за Б2 ,ама ... няма пауър хич!Още с влизането в мазето и знаех ,че няма да се получи!Тежестите направо ме смачкват в момента ,нямам сила и нямаше смисъл да претупвам!Лежанка се пробвах вчера ,днес затвърдих очакванията си - 76кг и до там!Обръщане пък изобщо не помислих да пробвам ,просто усещам че не ще се справя!Няма смисъл да се изнасилвам сам!
Компромисен вариант - сложих си едни 30кг и се пробвах на Мечия комплекс.След 3 минутна серия вече бях неимоверно задъхан ,заболяха ме и краката ,но някакси се раздвижих и усетих прилив на силица!Продължих с поетапна тяга до 144кг ,като изобщо не я усетих!/ама я усещам сега - 3 часа по късно/
Явно не мога да се възстановя!Товарил съм се много и продължително ,но “парцал” като в момента не съм се чувствал никога!Дърпащите не се броят ,но бутащите изобщо ги няма!
Давам си два-три дни за риболов и чак тогава се завръщам към тежкото!
Благодаря Роки!
Доуплътняване на времето днес /с детските упражнения/ :D 8 х 10/12 х 46,500/50кг + малко по тежички дъмбели
Мнението беше редактирано от sapuna на 15.12.13 21:57.
Оффффффф ,вместо да дам цитат взех че коригирах поста си!За да не се губи смисъла ,ще се опитам по памет да го възстановя:
Тренировка ..............
Резюме:
Не се получават тренировките!Иска ми се да съм стриктен и спазвам указанията на Сашо ,но нямам възможност!Всеки ден излиза някоя нова задача и тренировките са нередовни и непълноценни!Отделно липсата на оборудване създава проблеми!Колкото и да ми е против волята ,се налага да изляза от програмата и бутам когато и колкото имам възможност!Ще гледам да наблягам на базови упражнения и по големи тежести!
п.п. Нещо такова беше!
Мнението беше редактирано от sapuna на 19.12.13 18:22.
19.12.13
10:46
По принцип очаквах да се случи точно това - да се откажеш от програмата ;) Не защото не можеш да я изкараш на инат, а защото не си за нея в момента. На теб ти трябват 2-3 тренировки, които да можеш да въртиш в зависимост от натрупаната преди тях умора, от времето, с което разполагаш и от това кога последно си тренирал, с базови движения, къде самостоятелно, къде в суперсерии и трисети. Останалото е здраве :)
Така е ... здраве да е!Опитах се да надскоча себе си и разбирам ,че за всяко нещо има време!Ще се старая и дано дойде и моето!
Днес направо не знаех какво да правя!Кое с кое ,колко ... повъртях се като муха без глава ,поразкърших и смъкнах отново щангата на земята:
тяга - 2х10х71кг ; 3х121кг ; 3х132,5кг ; 2х3х141,5кг
задна тяга - 2х3х91кг ; 3х104,5кг ; 2х112кг
Четири кръга в суперсерии от
повдигане от лег тесен хват /около 15см между палците/ - 10х51кг ; 10х51кг ; 2х8х56кг
разгъване от полулег /диск 20кг / - 4х10х20кг
разгъване от стоеж /крив лост/ - 4х10х32кг
разгъване горен скрипец - 2х10х40кг ; 2х10х32кг
За тяга и клекове нямам условия!След празниците си вземам предплатена карта за професионална зала и 2014-та я започвам от нула!
Разчупване с Bear Complex 2x5х51кг с двойно клякане /и на гърди и зад врат/ + обръщане от земя 2х5х71кг
Работни пет кръга в суперсерии от
повдигане от лег /горен/ - 5х10х56кг
флайс /дъмбели 2х15кг / - 5х10х15кг
Флайсове на пек-дек машина от седеж - 5х10х40кг
Почивка между кръговете не повече от 40-50сек.
Малко ,ама бързам за банкет!А и искам да имам вътък за някое по твърдо! ;)
24.12.13
15:28
Весели празници, здраве, щастие, любов и много и “безаварийни” тернировки! :) Не си писал как мина риболова на 15-ти? :) Аз също бях много запален риболовец и обикалях гори и реки като луд. :) Ех безгрижни,.... златни времена. :))) Както и да е...
Ще прощаваш, че се опитвам да те напътствам, ама го правя от гледна точка на това че историите ни са сходни. В смисъл, че и аз като теб съм на над 35, голямо прекъсваме и т.н.... Ти си се “върнал” наскоро, гледам ноември си започнал дневника та си мислех, вместо БЦАА, Трибулон или нещо което да ти помогне хормонално да се “засилиш”, няма ли да е по-удачно? Не сме на 20 братле... макар че ако я караш в тоя дух, след 4-5 месеца няма, ама ИЗОБЩО да ти пука(то и сега не треа да ти пука, но все пак - добрата физическа форма си казва думата ;) ), че не си на 20…. Иначе казано, “морето може да е до колене, дори и да си и на 40 - възрастта не е проблем” :) Хайде още веднъж здраве и весели празници :)