10.11.13
13:13
Здравейте,понеже ми е трудничко да заспя вечер,а сутрин трябва да ставам рано обмислям да си взема мелатонин.Сега пия само ZMA.Като цяло съм чувал,че може да води до пристрастеност и после като го спреш да ти е още по-трудно да заспиваш.Какво мислите ?
10.11.13
14:06
Точно днес четох за него, защото и аз мисля да си го взема. Изрично си пише, че не предизвиква пристрастяване :)
Привет!
Мелатонинът НЕ предизвиква пристрастяване.
От друга страна изобщо не е сигурно,че ще ти помогне при безсънието . Основната роля на мелатонина е да синхронизира биоритмите на човек с циклите на тъмна/светла част от денонощието. Безсънието ще се подобри от мелатонин само ако има недостиг на мелатонин. Тъй като нивата на мелатонин в кръвта се изследват за сега с научна цел, няма къде да си направиш такъв тест. Може да опиташ за да видиш дали ще има ефект, но е по-вероятно да няма:))))(
Има много фактори за нарушен сън , които изобщо няма да се повлияят от допълнителния мелатонин който ще приемаш. Не се отчайвай - мелатонинът е един от най-мощните антиоксиданти, така,че ще имаш полза поне в тази посока ако го приемаш.
Поздрави!
12.11.13
09:57
Ако ще пиеш мелатонин се насочи по-скоро към такъв с постепенно освобождаване, защото обикновенният се усвоява прекалено бързо и докато навлезеш във фаза на дълбок сън, може вече да се е усвоил.