11.11.13
17:45
Здравейте,
От доста време следя форума и статиите в бб-тийм, но за първи път отварям собствена тема.
Това, което ме интересува е защо вегетарианците пълнеят и бих се радвала ако някой може да даде отговор.
От няколко години спрях да ям месо и риба, но продължих употребата на млените продукти (айца, кисело мляко, кашкавал, сирене). Понеже често пътувам извън старната ми се налага често да сменям хранителния си режим според всекидневието ми. Това лято реших да прекарам на морето в България, и за съжаление за няколко месеца неусетно качих 4-5 килограма, които в момента ми се струват невъзможни за сваляне. Килограмите действително не са много, но усещам как ми тежат и лично не се чуствам в добра физическа форма, така да се каже имам добро телосложение скрито от подкожни мазнини...
До преди няколко години бях активен спортист на двуразови тренировки, но прекъснах спорта и нямам никакво желание да се захвана отново. Обичам дългите разходки на открито, често карам колело, а лятото плувам в морето. Може да се каже, че имам средно ниво на активност. Храня се здравословно с много зеленчуци, бобови храни, ядки, плодове, и чай. Не употребявам кафе, цигари, газирани напитки, натурални сокове, пакетирани сладки/соленки, консерви и т.н.. Обичам шоколад и алкохол, но в умерени количества :) Обикновенно закусвам с овесена каша, мюсли или плодове и задължително чай. През деня опитвам да се храня на често с малки порции домашно приготвена храна и много салати от пресни зеленчици. Понякога ям хлебни изделия, но не се случва всеки ден.
И така моят въпрос е доста обширен, но бих се радвала ако някой може да обясни или да ми даде съвет. А въпроса е - Защо пълнея и как мога здравословно без гладуване да сваля излишните килограми? Като вегетариянец мога откровенно да кажа, че имам доста голям апетит и това ме кара да ям по-често, може би това е пробема. Така и не мога да преценя дали честото похапване ми вреди, дали са плодовете (все пак гледам да не приемам повече от 60гр захари на ден), или не приемам достатъчно протеин заради липсата на месо и риба. Едно знам, че колкото повече пробвам да тренирам, толкова повече глад ме гони и в крайна сметка ставам по-стегната, но килограмите си стоят на едно място.
Може ли някой да ми препоръча режим на хранане, който да компенсира липсата на месо, но без да изисква приема на изкуствени добавки (протеин и т.н.), и да бъде здравословен...? Или трябва да се примиря с това, че след 23 години (на колкото съм в момента) метаболзма се забавя и особено при бивши спортисти качването на килограми е естествено, и просто трябва да се примиря с това... А относно мерките ми... тежа 60-61кг на 170см, като преди 5-6 месеца бях 56-57кг и се чуствах изклюително по-добре отколкото сега.
Благодаря предварително, че прочетохте моята тема и ще се радвам да споделите мнението си!
Темата беше редактирана от Rienda на 12.11.13 23:31.
Няма значение, че си вегетарианка (е има, ама това е друга тема ;)), след като ядеш повече калории, от колкото изразходваш, ще качваш.
Ще свалиш килограмите, като намалиш калориите или увеличиш активноста (или и двете). Ако не си броила калории досега и не знаеш колко приемаш дневно - не е зле да започнеш.
За вегетарианството съм с две ръце, макар от време на време да хапвам мръвки. Според мен, ако в диетата се добавят яйца и извара и евентуална суплементация с рибено масло + креатин монохидрат няма никакви проблеми.
Ако се храниш предимно с въглехидрати и имаш слаба физическа активност,и разбира се ако (както ти казаха по-горе )поемаш по-голямо количество калории е нормално да качиш.Опитай да промениш нещо в режима си,да направиш едно,максимум две въглехидратни хранения през деня,а останалите със зеленчук и мазнини например.Няма да е лошо ако имаш възможност да направиш и деня си по-активен.
Благодаря Ви! Ще пробвам различни варианти. Относно калориите си ги следя, предполагам, че самата тема е доста индивидуална.
Вегетарианците пълнеят, защото явно не месото е причината за това и оттам нататък важи всичко останало за отслабването, което трябва да спазваш ако искаш да стане
12.11.13
10:40
Ревизирай количеството на храната спрямо двигателната ти активност.
Обърни внимание и на баланса на макронутриентите.
Ще отстраня анкетата от темата, за да не се отклоняваме в излишни спорове. :)
За вегетарианството съм с две ръце, макар от време на време да хапвам мръвки. Според мен, ако в диетата се добавят яйца и извара и евентуална суплементация с рибено масло + креатин монохидрат няма никакви проблеми.
Какъв точно вегетариански креатин предлагаш да си вземе? ;)
Рибеното масло също не се вписва в този начин на хранене, алтернатива е криловото масло, което не че е растително, но за мен лично е приемлив вариант.
Има вегетарианци, които не са толкова навътре в нещата и само не ядат месо, а дори си хапват и риба, така че няма такива правила
Има вегетарианци, които не са толкова навътре в нещата и само не ядат месо, а дори си хапват и риба, така че няма такива правила
Рибата не е вегетарианско ядене откъдето и да я погледнеш. ;)
Това ясно просто идеята ми беше, че може да е от вегетарианците, които не са твърдо против всяка молекула животинска храна и да ги бърка креатин и други, а просто които им е щукнало да станат част от нещо различно, защото им е скучно напоследък и нямат с какво да се самоопределят
Хора, какво дрънкате глупости... Вегетарианството по никакъв начин не предразполага към напълняване, дори напротив. Изхождайки от собствени преживявания, бих го определила като много изчистващ във всяко отношение режим, стига да е качествено структуриран (аз млечни не ядях, яйца само).
Много фактори имат отношение към въпроса - кога се храниш, по колко и какво смесваш, как са ти хормоните, съответно стресовите нива и т.н.
На мен лично млечните и овесът не ми се вписват в картината на “чистото”. Няма да се изказвам категорично обаче, защото няма гаранция, че при теб са причините за проблема.
Мда, зърнени храни, фруктоза и ядки хич не предразполагат към напълняване :D
Както казах, без значение какво ядете, калорийния баланс си важи с пълна сила.
Айде, пак почна вечния спор.
Има ОГРОМНО значение какво се яде, баланса на мАкронутриентите е второстепенен, по-важни са мИкронутриентите.
Калорийния баланс е важен до толкова, доколкото да не се изяждат 10000 ккал при енергоразход 2500 ккал, но има значение от какви храни идват тези калории.
Вегетарианството съвсем не е само зърнени и фруктоза. ;)
Петко, до голяма степен си прав - много по-важно е колко калории поемаш, но не мога да се съглася, че източникът им е без значение.
А авторката на темата сама посочва вероятната причина за проблема си и тя всъщност е във вегетарианството (по-точно в начина, по който го прилага). Казва, че изпитва глад. Усещането за глад може да се предизвиква от липса на три неща - достатъчно калории, определен макронутриент или липса на някой микронутриент (витамини, минерали и т.н.). Не искам да споря дали вегетарианстовто изобщо може да осигури и трите - за себе си не съм убеден.
Голямата вероятност обаче е да има дефицит на определени вещества в храната на авторката. Тялото подава сигнал за постоянен глад, съответно тя изяжда още от същата храна, която не съдържа въпросните липсващи вещества, тоест поема още излишни калории. Така влиза в един порочен кръг. Аз го наричам “синдром фаст фууд”. Той не е запазена територия за вегетарианците, разбира се, даже напротив - много често те внимават повече какво ядат от средния “месоядец”. Но от друга страна им е далеч по-тудно да намерят баланса и капанът е готов. Според мен става дума за някакъв дефицит, който вероятно може да се компенсира и с вегетарианска храна.
Както казах, нямам никакво намерение да влизам в спор за вегетарианството изобщо. :)
Мнението беше редактирано от Boby_ на 12.11.13 11:21.
И къде съм казал, че няма значение от къде са калориите? Има значение да, поне до толкова, дали са от протеин, мазнини и въглехидрати.
Което не значи, че калорийния баланс не важи и че ако се храни вегетариански не може да качва.
Има значение да, поне до толкова, дали са от протеин, мазнини и въглехидрати.
Значи, според написаното разбирам че е без значение дали ядеш кокосово масло или маргарин, стига да са равностойни калорийно?
Мнението беше редактирано от Margi на 12.11.13 11:41.
Да, точно така го разбирай. За отслабването няма да има значение.
Вредата на маргарина върху здравето е отделна тема, която няма отношение в случая.
И понеже усещам, че пак някой ще ми извърти думите - не, не препоръчвам да ядете маргарин. Нито пък калориите ви да идват основно от junk.
Т.е., не че не може да се яде джънк и да се отслабва (може и още как), но трансмазнините са си доказано вредни.
Да, точно така го разбирай. За отслабването няма да има значение.
Нямаш представа колко не си прав - най-малкото заради свойствата и съставките на кокосовото масло.
Аз съм с Петко. Не мога да си обясня как ако ти трябват 2500 калории за поддържане на тегло, ако приемаш 3500 няма да качваш, пък били те от броколи, чисто месо и кафяв ориз (например). Говорим за ТЕГЛО, не за ЗДРАВЕ.
При активност, клоняща към абсолютната нула, както е в случая на питащия има голяма вероятност да “качваш” на 1000+ калории на ден.
Вегетаринците пълнеят защото заместват нужния протеин с въглехидрати от които се пълнее. Иначе колегата Петко е прав ,има си калориен баланс!
ДУУуу, кво ви става ? Петко се опитва да каже, че като ти е дебел гъза и ядеш по 5000 калории без значение от какво са ще ти стане още по-голям гъза, той не влиза в темата, дали с отслабването ще ти е здрав или болен гз.
Марги - и кво като са свързани ? Като ядеш огромни количества здравословни неща, пак можеш да си носиш огромният здрав гз............
Което в същност ще е също толкова отвратително, ако е създаден с баници или тахан с мед....
Мнението беше редактирано от Madboy на 12.11.13 15:10.
ДУУуу, кво ви става ? Петко се опитва да каже, че като ти е дебел гъза и ядеш по 5000 калории без значение от какво са ще ти стане още по-голям гъза, той не влиза в темата, дали с отслабването ще ти е здрав или болен гз.
Марги - и кво като са свързани ? Като ядеш огромни количества здравословни неща, пак можеш да си носиш огромният здрав гз............
Което в същност ще е също толкова отвратително, ако е създаден с баници или тахан с мед....
Не говорим за екстремни случаи с голям калориен излишък или дефицит. Те са ясни. Говорим за такива около неутралния калориен баланс +/- стотина килокалории на ден примерно. При тях източникът на калориите има значение. Пиковете в нивото на инсулина след хранене са различни според количеството и типа на изядените въглехидрати. При по-високи нива мастните клетки реагират с увеличаване на обема си в краткосрочен план, а в дългосрочен инсулиновата чувствителност намалява, което води до още по-лесно качване.
Не. Всеки си говори за нещо различно. Което няма нищо общо с темата. Поне в последните 25 коментара.
Имах предвид че допълнителното тегло много често е свързано с влошено здарвословно състояние.
Петко, до голяма степен си прав - много по-важно е колко калории поемаш, но не мога да се съглася, че източникът им е без значение.
А авторката на темата сама посочва вероятната причина за проблема си и тя всъщност е във вегетарианството (по-точно в начина, по който го прилага). Казва, че изпитва глад. Усещането за глад може да се предизвиква от липса на три неща - достатъчно калории, определен макронутриент или липса на някой микронутриент (витамини, минерали и т.н.). Не искам да споря дали вегетарианстовто изобщо може да осигури и трите - за себе си не съм убеден.
Голямата вероятност обаче е да има дефицит на определени вещества в храната на авторката. Тялото подава сигнал за постоянен глад, съответно тя изяжда още от същата храна, която не съдържа въпросните липсващи вещества, тоест поема още излишни калории. Така влиза в един порочен кръг. Аз го наричам “синдром фаст фууд”. Той не е запазена територия за вегетарианците, разбира се, даже напротив - много често те внимават повече какво ядат от средния “месоядец”. Но от друга страна им е далеч по-тудно да намерят баланса и капанът е готов. Според мен става дума за някакъв дефицит, който вероятно може да се компенсира и с вегетарианска храна.Както казах, нямам никакво намерение да влизам в спор за вегетарианството изобщо. :)
За да бъда честна си доста прав. За съжаление в последните няколко меса си смених режима на хранене и храните които ям. Например преди си правех салата с авокадо и други зеленчуци, а откакто съм в България авокадо почти не съм вкусвала. Има и други ‘’вегетариански’’ храни високи на протеин, които в България трудно се намират. За ‘’фаст фуууд’’ не съм си и помисляла от години. Но например, понякога хапвам домашна баница и друго тестени типични за българската кухня. Почвам да се съмнявам, че всички тези ‘’български ястия’’ предимно смесени с брашно, сирене, мляко, айца са най-вероятните виновници за качването на килограми, но това си е моя теория. Разбира се айцата са полезни, но домашната баница едва ли е най-подходяща за закуска или междинно хапване, например...
Което в същност ще е също толкова отвратително, ако е създаден с баници или тахан с мед....Имах предвид че допълнителното тегло много често е свързано с влошено здарвословно състояние.
Кръвната ми картина е доста добра, също така рядко боледувам, едва ли е това причината ;)
На въпроса ти - който така умело си скрила из повествованието по-горе :D
С физическа активност. Освен че не е нужно да гладуваш, дори е по-вероятно да ядеш повече от сега и ще сваляш.
Относно защо пълнееш - факторите са твърде много и индивидуални за да може някой да ти каже със сигурност. Главно - метаболизъм, начин на живот, количество и качество на храната.
Мнението беше редактирано от Jobko на 12.11.13 15:45.
Не. Всеки си говори за нещо различно. Което няма нищо общо с темата. Поне в последните 25 коментара.
Има, има. Връзката е пряка. Повече въглехидрати -> по-бързо отделяне на повече инсулин -> натрупване на мастни запаси, а в дългосрочен план и инсулинова резистентност.
И понеже най-достъпните растителни храни са именно такива с високо съдържание на въглехидрати, една недостатъчно обмислена и балансирана вегетарианска диета дори и при малък калориен дефицит води именно до това.
Подвежда ви това, че говорим за калориен дефицит. Да, но той е дефицит само спрямо някакъв измислен среден енергоразход, изчислен, без да е взета предвид моментната скорост на метаболизма. И понеже тялото е в състояние да променя енергийните си разходи, се получава много интересна картинка - инсулинов пик след хранене, на който мастните клетки реагират със запасяване, последван от калориен дефицит, на който тялото отвръща с глад и намаляване на разхода на енергия.
На въпроса ти - който така умело си скрила из повествованието по-горе :D
С физическа активност. Освен че не е нужно да гладуваш, дори е по-вероятно да ядеш повече от сега и ще сваляш.
Относно защо пълнееш - факторите са твърде много и индивидуални за да може някой да ти каже със сигурност. Главно - метаболизъм, начин на живот, количество и качество на храната.
Да бъда честна не вярвам в спорта и хапването на корем, просто не се връзват едно с друго. Повече от 10 години съм била на двуразови тренировки, но за съжаление бях дете и никой не ми е обяснявал как да се храня правилно. И така човек си развива лошите навици, след една усилена тренировка човек се чуства гладен, а един вегетарианец се чуства изключително гладен. И като отидеш в магазина и видиш какво се продава и какво не... е доста трудно да направиш добра протеинова храна в България. Така че лично за мен повече тренировки = повече глад = повече ядене :( По скоро ми е нужен режим на хранене, който би бил най-подходящ за вегетарианец, и разбира се малко повече активност...
Мнението беше редактирано от Rienda на 12.11.13 15:52.
Има, има. Връзката е пряка. Повече въглехидрати -> по-бързо отделяне на повече инсулин -> натрупване на мастни запаси, а в дългосрочен план и инсулинова резистентност.
И понеже най-достъпните растителни храни са именно такива с високо съдържание на въглехидрати, една недостатъчно обмислена и балансирана вегетарианска диета дори и при малък калориен дефицит води именно до това.
Подвежда ви това, че говорим за калориен дефицит. Да, но той е дефицит само спрямо някакъв измислен среден енергоразход, изчислен, без да е взета предвид моментната скорост на метаболизма. И понеже тялото е в състояние да променя енергийните си разходи, се получава много интересна картинка - инсулинов пик след хранене, на който мастните клетки реагират със запасяване, последван от калориен дефицит, на който тялото отвръща с глад и намаляване на разхода на енергия.
Това е доста добре написано. За жалост е доста трудно да се намери решение на този проблем, можеш ли да дадеш препоръка?
Това е доста добре написано. За жалост е доста трудно да се намери решение на този проблем, можеш ли да дадеш препоръка?
Далеч съм от вегетарианството като идея и не съм кометентен да давам препоръки как да се структурира една балансирана вегетарианска диета. Има хора във форума, които знаят далеч повече от мен по въпроса.
Продължавате да си говорите за различни неща :D
Всичко за храненето е разяснено в сайта. Авторката на темата - препоръчвам да отвориш статиите и да четеш :)
Повече въглехидрати -> по-бързо отделяне на повече инсулин -> натрупване на мастни запаси, а в дългосрочен план и инсулинова резистентност.
Боби, кажи ми процентното съотношение на вегетарианци спрямо месоядни в заболеваемост от Диабет тип 2.
Инсулиновата резистентност не се получава от неядене на месо, а от неправилно хранене. И съм сигурна че цифрата ще е “в полза” на месоядните. ;) Не за друго, ами защото вегетарианците са по-склонни да обръщат внимание на храната, която ядат, както вече беше писано по-горе.
Продължавате да си говорите за различни неща :D
Всичко за храненето е разяснено в сайта. Авторката на темата - препоръчвам да отвориш статиите и да четеш :)
Ако мислеш, че не съм ги чела... :)
Което в същност ще е също толкова отвратително, ако е създаден с баници или тахан с мед....Имах предвид че допълнителното тегло много често е свързано с влошено здарвословно състояние.
Допълнителното тегло ВИНАГИ е свързано с храна .
Как пък в сумалия един дебел няма заради лошо здравословно състояние...
Повече въглехидрати -> по-бързо отделяне на повече инсулин -> натрупване на мастни запаси, а в дългосрочен план и инсулинова резистентност.
Боби, кажи ми процентното съотношение на вегетарианци спрямо месоядни в заболеваемост от Диабет тип 2.
Инсулиновата резистентност не се получава от неядене на месо, а от неправилно хранене. И съм сигурна че цифрата ще е “в полза” на месоядните. ;) Не за друго, ами защото вегетарианците са по-склонни да обръщат внимание на храната, която ядат, както вече беше писано по-горе.
Марги, хайде сега... Къде точно прочете да пиша, че инсулиновата резистентност се получава от неядене на месо?
А това, че вегетарианците са по-склонни да обръщат внимание какво слагат в устата си, го казах аз. :) И даже ще го допълня - ако изобщо ще правим сравнения, те трябва да са между ядящи месо, които обръщат внимание на храната си и вегетарианци, които го правят точно поради тази причина. Но това наистина е съвсем отделна тема, в която нямам абсолютно никакво желание да навлизам.
Вместо да търсиш къде съм казал нещо лошо за вегетарианството като цяло (умишлено внимавам много да не го направя), по-добре дай насоки на момичето. :)
Всичко за храненето е разяснено в сайта.
Не е лошо съдържанието на сайта, ама чак пък всичко... :D
Което в същност ще е също толкова отвратително, ако е създаден с баници или тахан с мед....Не говорим за екстремни случаи с голям калориен излишък или дефицит. Те са ясни. Говорим за такива около неутралния калориен баланс +/- стотина килокалории на ден примерно. При тях източникът на калориите има значение. Пиковете в нивото на инсулина след хранене са различни според количеството и типа на изядените въглехидрати. При по-високи нива мастните клетки реагират с увеличаване на обема си в краткосрочен план, а в дългосрочен инсулиновата чувствителност намалява, което води до още по-лесно качване.
http://tv7.bg/nasreshta-lyuba-kulezich/VideoDetails&id=9583862 Ако не си го гледам удари 1 поглед.
Мнението беше редактирано от Madboy на 12.11.13 16:12.
Жената пита как да отслабне, като продължава да не яде месо, Петко й каза най - просто и ясно - да яде по малко, вие ще я изкарате накрая сигурно болна от диабет :D