18.11.13
13:43
Здравейте ! Искам да се извиня за баналната тема , но както всички и аз имам своите индивидуални въпроси . Висока съм 163см , тежа 64 кг и съм на 21 години . Храненето ми е доста вариращо т.е някой път закусвам , друг път не , като се старая все пак да закуся нещо , но то да е леко от сорта на някой плодче , следва обяд или по точно след обяд в офиса състоящ се от приготвена домашна манджичка съобразена със разделното хранене и през повечето пъти без месна . След като се прибера към 6ч. ям още веднъж и то най - вероятно от същата гозба , и след това до 8 най - късно 9 часа гледам да си изям последното ядене , което е в повечето случаи различни видове салати . Това ми е “новият” режим , като спортуването ми в момента се осъществява няколко пъти седмично , но да отбележа че е в къщи и предпочитам там да си остане ( имам велоергометър ) Та така да минем и към главния въпрос . Понеже през годините съм пробвала какво ли не ( предимно диети и значително по - малко количество спорт ) се случва следната тенденция при мен : в края на зимата почвам 90 дневната диета ( това е от 3 години насам ) и отслабвам с около 6-8 кг всеки път , но дойде ли края на лятото махам за сбогом на свалените ми килограми които си тръгват с 200км/ч и за 2 месеца съм си същата пухкавела . Проблемът е , че колкото и добре да ми действа 90 дневната диета не мога да съм постоянно на нея , защото тя е и вредна за някои органи , като бъбреците с които имам проблеми . Та лутам се из форуми , чета за подобни като моите проблеми и уви нищо не ми става ясно . Всичко е толкова противоречиво , че главата ме боли вече . В момента съм си поставила висока цел : да отслабна 10 кг. до лятото и същевременно да се оформя и стегна . Проблемът е , че не знам каква хранителна и тренировъчна програма да предприема , а нямам толкова излишни пари да дам на някой , който я разбира я не , да ми направи такава . Само да отбележа , че не обичам пилешко месо и яйца ( които са в основните режими ) - един от проблемите ми . Така , че моля ви ако има някой , който да ми помогне в начинанието да ми отговори , ако ли не ви се занимава с поредната банална тема няма проблем ще изчакам известно време и ще я изтрия . :)
18.11.13
16:48
Здрасти :) Не се обиждай, но начинът ти на хранене е под всякаква критика и изобщо не се учудвам, че не можеш да задържиш постигнатото. На закуска - плод, ако изобщо закусваш - грешка номер едно. Закусвай храна, която да те НАХРАНИ и да ти даде един добър старт за деня. Казваш, че не ядеш яйца - ок, но яйцата не са единствената опция. Можеш да закусиш с кисело мляко, овесени ядки, пълнозърнест хляб с малко извара или сирене, варианти има много. Грешка номер 2 - не приемаш белтъчини. Пилешкото не е единственият източник на протеин, с който да се храниш - можеш да ядеш сирене,ядки,други видове месо, риба. Виждам, че и полезните мазнини липсват при теб. Вечеря салата - просто е недопустимо. Като цяло тежиш 64 кг, а калориите ти не знам дали стигат даже 1000. Няма да отслабнеш като гладуваш, всъщност се получава точно обратното - трупаш. Моят съвет към теб е да се поразтърсиш малко из форума, да поразгледаш дневниците на мацките и да видиш как се хранят те. Ако не си фенка на месото, има много момичета тук, които не ядат месо и въпреки това се хранят по здравословен и успешен начин. Изчисли си един калориен баланс, извади 20% от калориите, ако искаш да си в дефицит да сваляш и започни да приемаш повече калории. 80 % от успеха се крие в храненето, а не в тренировките. И главният ти проблем идва точно от там. Успех :)
П.С темата ти НЕ е банална, похвално е, че търсиш промяна и сама виждаш, че по този начин НЕ се получава, за което имаш моите адмирации. Първата крачка към успеха е осъзнаването на проблема.
Мнението беше редактирано от Графиня фон Дачева на 18.11.13 16:49.
Благодаря ти за мнението , няма за какво да се обиждам , все пак за това съм си задала въпросите - за отговори независимо дали ще ми харесат или не :) Ами точно този мой хранителен режим ме тревожи и между другото ям повечко сирене , защото ми е любимо , както и кисело мляко , но както казваш трябва да потърся , защото приема им явно не е по правилния начин . Но при мен го има това , че аз искам да съчетая храненето и тренировките защото знам колко е важно правилното хранене при тренировка, примерно да спортувам сутрин , но до колкото съм чела сутрин на гладно ,най - добре се тренира . Така ли е ? Ако е така тогава каква следва да е закуската ? И като цяло как стои въпросът с храненето , кога е най - добре 1 час преди или след тренировка . За тези мои въпроси не мога да намеря отговор , защото всички ми казват различно . Просто тези противоречия ме направиха невежа по този въпрос , за това се обърнах към вас вещите лица за съвет :) Прегледах някои от дневниците на момичетата , но пък техния прием ми се струва странен или не съм гледала “правилните” дневници (т.е правилни за мен) , защото при повечето които гледах храната им се състои от плодове и зеленчуци основно и само леки храни , а знам че за тренировки това не стига..... И се обърквам повече . Но ще продължавам да търся ! Няма отказване имам цел и искам да я постигна ! Благодаря за съветите , ако можеш и някой друг отговор да дадеш на въпросите ми или поне да ме насочиш кое къде трябва да чета ще съм ти много благодарна :) Както и който и да чете темата ми , ще съм благодарна на всички :) И не се притеснявайте приемам критики , особено градивни !
Мнението беше редактирано от Цветелина на 18.11.13 19:34.
18.11.13
19:36
Не е задължително тренировките ти да са сутрин и да са на гладно. Едни хора тренират най-ефективно рано сутринта, а други - вечер след работа. Това наистина си зависи от човека. Много статии са изписани за това дали е по-добре да се тренира на гладно или не. Като цяло аз съм пробвала и двете и специално при мен няма негативен ефект,ако тренирам след като съм закусвала, даже напротив - така имам повече сила. Хубаво е да тренираш поне 1 час след като си яла, както и да има поне 40 мин между края на тренировката ти и следващото ти ядене (обяда). Някои хора са на мнение, че въглехидратите преди трен не са препоръчителни, други смятат, че са, защото ти дават енергия.. Тук вече е въпрос на мнение и на твое усещане - ако без въглехидрат няма да се чувстваш достатъчно енергична, можеш да хапнеш овесени ядки с кисело мляко преди трен и да тренираш след това. Аз лично избягвам въглехидратите преди трен, за да не ми вдигат кръвната захар + това имам достатъчно енергия и без тях. Приемам предимно белтъчна храна, но кофтито при теб е, че не обичаш яйца (нещо,което е много подходящо за закуска преди трен). За обяда - можеш да си хапнеш месо със салата или някакъв въглехидрат (ориз,картофи). Важното е да не смесваш храна, която е предимно въглехидратна, с храна, която е и високомазнинна. Например - пилешко филе с варени/печени картофи е ОК, но свински гърди с картофи - не е много препоръчително, поради високия процент мазнини в свинските гърди. Вечер най-добрият вариант за мен е месо със салата като в салатата си слагай зехтин:) Относно тренировките - има най-различни клипчета в нета за тренировки в домашна обстановка. Можеш да ги правиш със собствено тегло, но имай предвид, че това ще действа до време- след това ще трябва да се сдобиеш с някакви гирички, швейцарска топка и неща от този род, ако искаш да имаш по-голям ефект:)
Мнението беше редактирано от Графиня фон Дачева на 18.11.13 19:38.
Благодаря за съветите . Ще се опитам да си изготвя един режим на хранене и да го спазвам , а за тренировките , да много са дано да избера подходящите :))) Мерси много (nsurprise)
20.11.13
20:28
Трябва да се храниш.От тези строги диети се получава само йо-йо ефект.Не може до вчера да не си спазвала никакъв режим,да си яла каквото ти падне и изведнъж да караш на 1 плод и 1 салатка.Тялото ти изпада в “шок” по този начин.Според мен промените трябва да стават плавно и поетапно.Увеличи спорта,ако имаш възможност и гледай до 16 часа да изяждаш 70% от храната си.Не яж въглехидрати вечер.Успех!
казано от Deian Petrov на 20.11.13, 20:28:
гледай до 16 часа да изяждаш 70% от храната си.Не яж въглехидрати вечер.
Това няма никакво значение.Не е важно кога,а колко и какво.Всъщност вечер е по-добре да ядеш повече.
Мерси за мненията , а защо е добре да ядеш повече вечерта ? Това го чувам за пръв път ...
Разрових се в хранителните режими , които са в този сайт и от тях ми стана ясно че има няколко вида като НВД , РБД ,ВБД , И ПГ . Коя според вас е най - подходяща ?
21.11.13
12:14
Коя е най-подходяща, зависи от теб. Всички програми работят стига да си в калориен дефицит. Разгледай какво изискват и сама прецени, коя най-много подхожда на твоя начин на живот и кои са храните които обичаш повече. Например, ако не можеш без въглехидрати НВД ще ти е трудна. Диетата не трябва да е мъчение и да те изтощава психически, за да работи.