05.12.13
23:07
Привет, интересувам се до каква степен се променя състава на кафявия ориз, при кулинарна обработка - варене. Прегледах таблиците с хранителната стойност на кафявия ориз в сайта, но там има някакви драстични разлики между суровия и варения ориз.
Близо двойно, падат показатели като : калории/100гр., белтъчини, въглехидрати и мазнини. Въпроса е, тези данни действително ли отговарят на истината, или има някаква грешка. Чел съм че при варене, калориите на ориза падат - колко не е ясно! Но едва ли е двойно, а каква е логиката да пада и съдържанието на останалите хран.вещества при положение че при варене ориза само поема вода, но не губи нищо! И още нещо, което ме вълнува. До каква степен се покачва ГИ на кафявия ориз, при варенето, и колко точно трябва да се вари. А разваряването грешен подход ли е? Благодаря за вниманието :)
06.12.13
07:48
#1
Представи си 100 зрънца ориз. Да речем, че те тежат 100 гр. След като ги сварим те вече са поели вода и тези 100 зрънца тежат 200 гр. За да се върнеш обратно към стойностите за 100 грама, но вече за сварено състояние разделяш на две и получаваш 50 зрънца ориз/100 грама, т.е. за същия грамаж имаш двойно по-малко количество ориз + вода, нормално е и стойностите да падат близо двойно.