09.12.13
01:48
Здравейте. Имам проблем и се надявам тук да ме посъветвате как да постъпя. Историята е малко дълга, но не вярвам да ви отнеме повече от 2-3 минути. :)
В края на пролетта започнах да тренирам - доставяше ми удоволствие и се чувствах добре. Към средата на Юни бях с доста натоварен график - университет, тренировки и прочие, което водеше до недостатъчен сън. Един ден, когато отидох да тренирам, при изпълнение на кофички, изведнъж усетих пулсиращо главоболие в задната лява част на главата, непосредствено над врата. Болката се появяваше, само когато ходих на лостове, когато играех футбол - нямаше такъв проблем. Починах няколко дни, опитах да тренирам пак, но това се повтори. Дадох си по-дълга почивка и спрях да тренирам за месец. През това време ходих при личният си лекар, но той не успя да ми каже нищо. Само ми измери кръвното, то беше 80/130, предполагам че ако не бях притеснен щеше да е 120, но както и да е... Вместо 1, изминаха 2 месеца, след което започнах да тренирам отново. През първите 2-3 седмици нямаше никакви проблеми, но когато в понеделник отидох да тренирам, проблема се появи отново, още на първата серия. Болката е пулсираща и я усетих само отляво, отшумява до 5 минути, след като спра да се натоварвам по този начин. Два дни след това играх футбол - нямаше никакви проблеми. Не зная какво повече да спомена...
Някой друг имал ли е подобен проблем и ако да - как е постъпил?
Благодаря.
09.12.13
09:34
Много вероятно е да е схващане на мускулче във врата,главата, дишане срещу затворени духателни пътища. Преди ми се беше случвало, но постепенно отшумя. Не пии кафе преди тренировка, пий вода преди да влезеш в залата и издишай докато вдигаш докато не ти мине.Може да пробваш и аналгин преди тренировка, въпреки че на мен ми мина и без аналгин.
Благодаря за изказаното мнение. Аз не пия кафе. Преди тренировка се хидратирам, макар да не съм сигурен колко точно трябва, понеже все още съм начинаещ. Проблемът е, че когато ме заболи - спирам, понеже ме е страх да не се получи нещо по-сериозно. Ще се опитам да покажа къде точно се усеща болката, посредством картинка (отбелязал съм с червено).
http://imageshack.com/a/img856/7886/nntq.jpg
Някъде до сухожилието или съвсем малко вляво, където има нещо подобно на ямичка. Съжалявам за тъпото обяснение, но нямам медицинско образование. :)
Мнението беше редактирано от Иван Иван на 09.12.13 12:19.
17.12.13
21:51
Имах абсолютно същият проблем. И то ми се появяваше няколко пъти - главно на тежки упражнения като тяга, клек. Когато ми стане по-тежко, почервенява ми главата, дига ми се бая кръвното и мисля, че оттам получавах болката в главата. Старая се оттогава да дишам доста, и гледам даже между повторенията да вдишвам по 2-3 пъти, като при вдигане от клек издишвам, а при тяга в горно положение издишвам ( гледам да не стоя много във валсалва маневрата). Може също и схванат врат и трапец да е бил фактор.
Дадох си почивка 1-2 седмици и после лека-полека се върнах към натоварването си. Хубаво е да си дадеш малко почивка, защото това главоболие причинява нещо като ‘’възпаление” на кръвоносните съдчета в главата и всеки път при по-голям пулс и кръвно налягане се усеща болката, защото още не са “възстановили”, ако мога така да се изразя. Бях стигнал до момент, в който дори от мастурбиране получавах главоболие :D . Не знам какво да ти кажа и аз, гледай да не задържаш въздух, старай се врата и трапеца да са ти раздвижени и недей приемай много вещества, повдигащи кръвното налягане. Пий вода. И също разгрявай преди тренировка и гледай по-постепнно да навлезеш в ритъм.
Погледни в интернет - има доста материал на тази тема - напиши в гоогле “Exertion headache”. Пожелавам ти успех.
Мнението беше редактирано от bloodysunrise на 17.12.13 21:54.
20.12.13
09:59
И на мен ми се е случвало, но така и не разбрах от какво се получава най-вероятно от стрес и пренапрежение. С почивка се оправя доста бързо. Интересното е че поне веднъж годишно ми се получава. Някой ако знае възможните причини да ги сподели.
Здравейте. Прочетох внимателно мненията ви, след което разгледах още веднъж из гугъл, относно Exertional Headache. Общо взето, навсякъде пишат едно и също нещо. За вбъдеще ще се опитам да разгрявам колкото се може по-добре, да поемам повече въглехидрати и да се хидратирам по-добре. Все пак, интересно защо в началото това го нямаше... Благодаря ви още веднъж! :)