Безопасно и здравословно ли е пилешко месо?

Здравейте.. Знам, че в пилешкото месо се слагат антибиотици, за да изглежда по-голямо месото. Дали да продължавам да го консумирам?  Почти всеки ден ям пилешко и много ми харесва. Какво е вашето мнение ?

Темата беше редактирана от Кольо Пияндето на 13.12.13 15:36.

Много близък приятел на семейството ми има птицеферма, макар и не голяма като размер. Това, което съм виждал е, че слагат антибиотици в смеските, с които ги хранят, в самото месо няма как.  Просто, когато са много животните и живеят на малко пространство зарази се разпространяват изключително бързо. Вече в кланниците към месото се добавят основно две съставки - карагенани Е 407, които са полизахариди, извлечени от водорасли (от тях се надува месото) и гума тара (както и други “гуми”, добиват се основно от екваториални и тропически растения). Това ми го е обяснявал човек, който много години работи във ВЖК “Родопа”. Относно карагенаните вече почти е доказано, че имат връзка с развитие на язва и канцерогенни образувания. “Гумите” са уж безвредни всичките видове. Иначе има много митове, че се слагат хормони в храната на пилетата, за да качват по-бързо, но доколкото знам не е особено евтино и ако някой може да го прави, това са най-големите компании в страната.

Мнението беше редактирано от Севастократор Стрез на 13.12.13 16:20.

13.12.13
17:18

От една страна е проблем, че ги шприцоват със всякакви саламури от цитрати и фосфати - един път да увеличат грамажа, а и за повишаване на годността и крехкостта на месото. Като цяло стремежа на прозиводителите е да изкарат 1 кило месо от два кила фураж.

Има разни слухове за фуражи, обогатени със хормони - прогестерон, дори зеранол и тренбулон, но тези практики са забранени в ЕС от 2007 г. Но пък и повечето месо на пазара не се прави в България - сигурно нашето промишлено производство е стотина хиляди тона на година и половината отива за износ; а се внася вероятно същото количество контрабанда от нискокачествено, разфасовано месо - то е няколко пъти по-ниско като себестойност и е предпочитано от търговците и преработвателите. В това вносно месо може да има сериозни изненади.

Ям пилешко месо само на една фирма и тя е Дюк. Много съм доволна от месото, желира се и е жълтеникаво - също като домашните пилета на село от детските ми спомени. Обаче е по-скъпо сравнение с другите. Яла съм го и във Франция (марката е френска) и разлика във вкуса не откривам.
Въпросът ти е много на място, но за жалост не е валиден само за пилешкото,а за всичко ,което се продава в повечето магазини и нямаш гаранция, че е домашно производство..

Мнението беше редактирано от Графиня фон Дачева на 13.12.13 17:55.

13.12.13
21:43

Според мен телешкото и свинското са с доста по-добър профил на аминокисили, витамини и т.н. А и животното е поживяло повече от два месеца и има време да се изчисти от антибиотиците, с които тъпчат малките. Съчетано със спорт според мен по-добрия вариант.

Мнението беше редактирано от Ivan P на 13.12.13 21:44.

14.12.13
00:53

Абе кви са тия “антибиотици” дето ги тъпчат бе хора? Аз съм чувал, че ги тъпчат с хормони, за да стават по-големи, ама как така ще ги тъпчат с “антибиотици” ? А относно темата, умрял от пилешко няма, конкретно за въпроса “безопасно ли е”, а иначе дали е полезно .. не съвсем. Лично според мен най-доброто месо е телешкото.

14.12.13
00:55

казано от Ivan P на 13.12.13, 21:43:

Според мен телешкото и свинското са с доста по-добър профил на аминокисили, витамини и т.н. А и животното е поживяло повече от два месеца и има време да се изчисти от антибиотиците, с които тъпчат малките. Съчетано със спорт според мен по-добрия вариант.

Телешкото по-скоро. :)

14.12.13
01:40

В България телешко месо почти няма. Каквото се произвежда, отива директно за износ. Има говеждо, т.е. месо от животно на повече от 12 месеца. Но дори тези животни в по-голямата си част са млекодайни породи и не са онова ‘телешко’, за което се говори по кулинарните канали например.

Има смисъл във всяко едно изказване, но ако вземем да задълбаваме толкова много в здравословния начин на живот трябва да идем да живеем на някое плато в Южна Америка или другаде. Нали все от нещо трябва да се умре, бе хора. Не се напрягайте толкова. Достатъно е да се избягват някои очебиини несъответствия между продукт и цена като пушено свинско филе за 5лв/кг примерно и всичко е наред. :)

14.12.13
09:38

Всичките пилета както каза @Соломон Кейн ги шприцват,дори наскоро една много голяма фирма закупи машина специално за тази цел,за половин милион евро правете си сметка мащаба на обработка.Антибиотиците им ги слагат,защото имунитета им е много крехък за целта с която се отглеждат.Както казваше един пич едно време в gohard ,”пилешкото мога да го сравня със зеле като действие”, аз с него разнообразявам от време на време и приключвам.Телешкото същата история отново подкрепям Соломон,невъзможно в най добрия случай говеждо,бикове,крави....продължаваме да сме боклука на Европа.

14.12.13
10:08

Нито безопасно, нито здравословно.

14.12.13
13:00

Най-добре не яжте нищо, щот на животните им дават хормони и антибиотици, пък зеленчуците и плодовете са ГМО.

Тогава ще си решите всички проблеми генерално.

14.12.13
13:55

Ето малко инфо и за телешкото ...

http://zabliznacite.wordpress.com/2013/12/14/meso-kaufland/


Да ни е сладко...

14.12.13
14:04

Като прочетох само в линка накрая “kaufland” и направо ми се отчете.
:D

Ясен Янков

14.12.13
23:15

Скъпи приятели, аз съм вегетарианец и пилешкото месо въобще не ми липсва. Не ви го препоръчвам. В името на бързата печалба горкото пиле се тъпче с хормони, антибиотици, стероиди и кой знае какво още. Целта е за шест седмици да стане кило и двеста и дивия капиталист да го пробута, за малко щях да напиша да го продаде.И после се чудим защо има толкова много млади педерастчета. Върви съществото срещу теб и ти се чудиш момче ли е, момиче ли е? Едно такова изнежено, деликатно, нищо мъжко няма в него. А като проговори, гласчето му като на девойка. Ходи на маникюр, педикюр и редовно си хапва пилешко от KFC, посещава макдоналдс, пие кока кола, яде американски боклуци и ето ти го хилавото, болнавото американизирано идиотче, което ако вдигне 25 кила от лежанка ще е събитие. Това е мъжът на бъдещето. Не яжте не само пилешко, но и месо въобще. Виждали ли сте американски пуйки в магазина? Не пуйка, а направо щраус. И как  са я докарали толкова голяма? А вие я изяждате и нито сте здрави, нито силни, но затова пък сте болнави и тичате при доктора, който знае само три неща: антибиотици, кортизон и нож. Пилешкото е било пилешко по време на вашите баби и дядовци. Препоръчвам ви филма Крилце или кълка. Правен е през 1975 година и точно предсказва какво ни чака. Има много по-добри източници на протеин от месото. И нали всички обичаме животните? Защо ги ядем тогава? От личен опит ви казвам месо не вкусвам, стероиди в живота си не съм виждал, но въпреки това вдигам с доста големи тежести. И на края, ако сте стигнали дотук: и сто кила протеин да ядете на ден, ако не се обработи, няма полза от него. По-добре малко протеин, но да се усвои на сто процента. Бъдете здрави и стойте далеч от стероиди, хормон на растежа и обезводнители.

Наскоро се чудех, дали в свиневъдството се ползват някакви нечестни трикове като антибиотици, хормони и пр. гадости? Верно, сигурно ги зобят с фуражи, които не са толкова добър вариант като помия, ярма и жълъди при домашните прасета, но все пак, това е свиня, каквото и да я правиш, става достатъчно голяма. Не знам обаче как стоят нещата с болести и ваксинации, за такива не съм чувал, но не знам, прасета не съм гледал.

15.12.13
10:37

казано от Ясен Янков на 14.12.13, 23:15:

...

Може месото по магазините да не струва, но мисля, че и растителните продукти не му отстъпват (даже го надминават). По този повод се сещам се за един пример на Милко, за препиканото мушкато и препиканото куче (и какъв ще е резултатът при двете), чиято основна идея е, че животните могат да се защитят по-добре от заобикалящата ги среда.

15.12.13
13:26

казано от Ясен Янков на 14.12.13, 23:15:

...

Г-н Янков, може ли да ми кажете с точност и марка с какви храни от магазина се храните и главно от къде набавяте протеин. Много се плюе срещу месото, та се чудя кои са пълноценните и чисти вегетариански алтернативи? Ще ви бъда благодарен ако бъдете конкретен в отговора си. Благодаря.

15.12.13
15:03

От време на време излизат подобни теми в този форум, чета и после премахвам въпросния продукт от списъка с храната си.
Сега и пилешкото месо. Какво остава за ядене??
Млечните продукти са пълни със сухо мляко и глупости и не са млечни, пилешкото с естроген и антибиотици, евентуално кароцогено,
телешко не съществува, червеното месо е вредно в големи количества, зеленчуците и плодовете се пръскат с разни вредни препарати, пълнозърнестият хляб не е пълнозърнест.
Сигурно от година, година и половина ям почти всеки ден пилешко месо и сега четейки всички тези мнения имам само един въпрос:

Какво е безопасно да се яде тогава?

15.12.13
15:05

http://vbox7.com/play:d69079dc9e

Мнението беше редактирано от Стоян на 15.12.13 15:05.

15.12.13
15:14

казано от Hristiyan Spasov на 15.12.13, 15:03:

Какво е безопасно да се яде тогава?

Може да караш на слънчева енергия.

Аз пък мисля, че не бива да сме чак толкова педантични. Вярно е, че има адски много некачествени стоки по магазините. Но замислете се- то и въздуха, който дишаме, е толкова мръсен и с вредни емисии.. и какво следва - да спрем да дишаме ли?  Няма как да избегнем абсолютно всичко иначе наистина ще трябва да се храним със соларна енергия. Просто можем да бъдем по-внимателни в избора си, да четем внимателно етикетите, да четем подобни теми из форуми,за да сме информирани за дадени продукти и да избягваме големите вериги магазини, да се молим,че това, което купуваме, не е на 100% боклук. Но ако започна да отказвам всичко, за което чета мнения,че е вредно (и 90% от случаите наистина е така), то.... по-добре да хвана да се гръмна.

Ясен Янков

15.12.13
17:49

Спокойно минете на слънчева енергия, която ще е достатъчна да дремете под дървото като мангалите в Индия. Няма място за паника. Има много храни, които стават за ядене, но те не се рекламират. Тази девойка над мен, Адриана Дачева може и да не се гърми. Каква е тази соларна енергия за която говори? Някой знае ли? Аз ям за да живея. Повечето хора живеят за да ядат. Въобще не ме интересува дали храната ми е вкусна.  Вкусното е отрова. Интересува ми дали е полезна.
  От месото няма никаква полза. Само пълним гушите на месарите  и лекарите. Вегетарианец съм от януари 2006 година. Ето какво ям. Закуската е най-важното ядене. Много въглехидрати - овесени ядки, плодове, протеин - само суроватъчен, хляб - Добруджа, цели варени яйца, може и пържени. Преди тренировка - фурми, това си е направо ядрено гориво. По време на тренировката - протеин. Колкото повече напредва деня, толкова повече намалявам въглехидратите и увеличавам протеините. Ям много фъстъчено масло без захар, салати с много зехтин, олио, ленено масло. Вечер - само салати, извара, протеин и фъстъчено масло. Може и цели яйца, не се тревожа за жълтъка. Никакви въглехидрати преди лягане, защото организма няма да произведе хормон на растежа и тестостерон. Естественни храни, които вдигат тестостерона - чесън и всички от семейство зелеви. Добавки - само трибулус - стероидите са на основата на тестостерона, но трибулуса е безопасен, витамини, минерални соли, протеин и за ставите арто гард голд. Другото е яко вдигане, приятели. Не ми ли пукат кокалите значи не съм тренирал добре.Тъй като ям малко стомаха ми се свива и се чувствам гладен. Не му обръщам внимание. Доставям достатъчно хранителни вещества на организма. И много вода. 500 мл на всеки 10 кг от собственото ти тегло. На който не му харесва да не прави като мен. На спирка Оряхово в Захарна фабрика има един гнусен арабски боклук, който трови хората с разни дюнери и други отпадъци. Отидете там и си хапнете вкусен, мазен дюнер направен от кирливитв ръце на тоя рязан мангал. Но после да не се оплаквате, че това и онова. Нашите деди са били железни защото не е имало миризливи араби и тлъсти американци да ги тровят с боклуците си. Но избора е наш.  Леле, майчице! Представям си какви коментари ще последват!

15.12.13
17:59

Ами, вярно , че пълнолунието наближава, ама все пак...

15.12.13
18:10

казано от Ясен Янков на 15.12.13, 17:49:

Леле, майчице! Представям си какви коментари ще последват!

Какви, какви... Пускаш мнение, замесено от ксенофобия, расизъм, религиозна нетърпимост, криворазбран национализъм (а всъщност плитък шовинизъм), теория на конспирацията и поръсено с малко вегетарианство за капак. Логично е да очакваш съответната реакция. Макар че всъщност е излишно да ти се отговаря по същество. Ако си вярваш, едва ли може нормален човек да разговаря с теб. Ако не си вярваш (което е по-вероятно), значи тролиш, за да получиш реакция и всяко остро мнение по отношение на твоето изказване би било излишно. И в двата случая едва ли ще намериш тук това, което търсиш.

15.12.13
18:14

Абе хайде да спрем да ядем, че да не умрем случайно. Месото било вредно, зеленчуците били вредни ... еми то хайде направо както каза Петко К да караме на фотосинтеза, че да си решим проблемите.

15.12.13
18:23

казано от Calion на 15.12.13, 18:14:

Абе хайде да спрем да ядем, че да не умрем случайно. Месото било вредно, зеленчуците били вредни ... еми то хайде направо както каза Петко К да караме на фотосинтеза, че да си решим проблемите.

Така е да ! Единственото което можем да направим е да подбираме търговците и продуктите. Всичко е вредно и бъкано с какви ли не “шитни” по-добре да не ги мислим на молекулярно ниво, че става лошо :D

То и компютрите и мобилните телефони са вредни, ама защо ги ползвате ?? Просто ги давам за пример понеже съм сигурен, че всеки ги ползва през ежедневието си, има и куп други неща.

Трябва да приемам, че живота е такъв.

15.12.13
19:43

казано от Ясен Янков на 15.12.13, 17:49:

Спокойно минете на слънчева енергия, която ще е достатъчна да дремете под дървото като мангалите в Индия. Няма място за паника. Има много храни, които стават за ядене, но те не се рекламират. Тази девойка над мен, Адриана Дачева може и да не се гърми. Каква е тази соларна енергия за която говори? Някой знае ли? Аз ям за да живея. Повечето хора живеят за да ядат. Въобще не ме интересува дали храната ми е вкусна.  Вкусното е отрова. Интересува ми дали е полезна.
  От месото няма никаква полза. Само пълним гушите на месарите  и лекарите. Вегетарианец съм от януари 2006 година. Ето какво ям. Закуската е най-важното ядене. Много въглехидрати - овесени ядки, плодове, протеин - само суроватъчен, хляб - Добруджа, цели варени яйца, може и пържени. Преди тренировка - фурми, това си е направо ядрено гориво. По време на тренировката - протеин. Колкото повече напредва деня, толкова повече намалявам въглехидратите и увеличавам протеините. Ям много фъстъчено масло без захар, салати с много зехтин, олио, ленено масло. Вечер - само салати, извара, протеин и фъстъчено масло. Може и цели яйца, не се тревожа за жълтъка. Никакви въглехидрати преди лягане, защото организма няма да произведе хормон на растежа и тестостерон. Естественни храни, които вдигат тестостерона - чесън и всички от семейство зелеви. Добавки - само трибулус - стероидите са на основата на тестостерона, но трибулуса е безопасен, витамини, минерални соли, протеин и за ставите арто гард голд. Другото е яко вдигане, приятели. Не ми ли пукат кокалите значи не съм тренирал добре.Тъй като ям малко стомаха ми се свива и се чувствам гладен. Не му обръщам внимание. Доставям достатъчно хранителни вещества на организма. И много вода. 500 мл на всеки 10 кг от собственото ти тегло. На който не му харесва да не прави като мен. На спирка Оряхово в Захарна фабрика има един гнусен арабски боклук, който трови хората с разни дюнери и други отпадъци. Отидете там и си хапнете вкусен, мазен дюнер направен от кирливитв ръце на тоя рязан мангал. Но после да не се оплаквате, че това и онова. Нашите деди са били железни защото не е имало миризливи араби и тлъсти американци да ги тровят с боклуците си. Но избора е наш.  Леле, майчице! Представям си какви коментари ще последват!

Само като почнах да чета broscience историите със закуската като най-важна ,намаляване на въглехидрати през деня,а това за фурмите вече преля чашата и спрях да чета.
ПП: Ако коментарът е бил майтап,не съм го разбрал..Звучиш сериозен.

15.12.13
20:09

Аз си мислих, че ще гръмна от смях ако прочета дългото мнение, ама не, не звучи лошо за ядене. То и аз това ям, като се изключи там някакви фурми, зехтини и такива. Нормална храна е това, даже не излиза скъпо.

Нека обърна и аз внимание на расизма- какво мислите за това че по магазините на центъра промоциите са дублирани на арабски и почти не може да срещнеш българин от гарата до църквата. Това е отвратително.

17.12.13
08:50

Ясен Янков... ще зяпомня това име :)

Смях се с глас, благодаря ти.

19.12.13
11:34

Здравейте и от мен.

По въпроса защо се дават антибиотици на пилетата и на всякакви други животни отглеждани за месо. Дават се суб-терапевтични дози постоянно с цел повишаване на прираста на животните. Доказано е че като им се дават малки дози антибиотици, животните нарастват на тегло много по- лесно и сигурно. Причината се предполага че е защото дори и да не се разболяват с пълна клинична картина, усилията на имунната система на животното да се справи с бактериалните инфекции коства 30-40% по- нисък прираст.

Проблема с използването на антибиотици при животните се предполага че не е толкова че хората, които после ще консумират директно това месо ще поемат антибиотиците, а по- скоро че с толкова широко и повсеместно използване на антибиотиците се създават видове бактерии резистентни на определени антибиотици. Тоест и да не ядете месо от третирани животни, нищо не ви пречи да се заразите с бактерия, която после няма да можете да лекувате ефикасно в организма си с ред антибиотици, защото тя вече има резистентност към тях. В момента се експериментира с даването на животните на пчелен мед вместо антибиотици и резултатите са обнадеждаващи. Източник - обща култура от Уикипедия и Дискавъри.

Иначе, от емпиричен личен опит мога да кажа, че няколко пъти когато съм купувал готово пекано пиле от Аладин (популярна арабска верига за бързо хранене в Пловдив), когато няколко часа по- късно или на другия ден пикая, се разнася остра специфична миризма, която отначало ми отне известно време да свържа с нещо, но след петия път ми напомни едно време като съм боледувал и са ми давали някакви силни комунистически антибиотици.

Излишно е да казвам че никога повече не съм купил от там пиле и  също съм обяснил/препоръчал на децата си да не купуват от там.

Добре де, при пилетата и телетата - ясно, но при свинята - какъв растеж? На нея и нищо да не ѝ даваш, тя пак си става... свиня! :D

19.12.13
19:24

Димо: колко птицевъди според теб ще започнат да хранят пилетата си с пчелен мед, и колко ще струва едно такова пиле според теб, при положение че цена на едро на кило мед е около 4 лв? Това е просто абсурд!
Ясен Янков: семейство зелеви?!? ;)

19.12.13
19:33

казано от Adriana Dacheva на 15.12.13, 16:52:

Но ако започна да отказвам всичко, за което чета мнения,че е вредно (и 90% от случаите наистина е така), то.... по-добре да хвана да се гръмна.

Това говори много лошо за хранителните ти навици. Не знам какво ядеш, но аз лично не избирам храната си според това дали е много или малко вредна, а според положителните и качества. Колкото повече - толкова повече. ;)

20.12.13
09:37

казано от Сгазен Помияр на 19.12.13, 19:05:

Добре де, при пилетата и телетата - ясно, но при свинята - какъв растеж? На нея и нищо да не ѝ даваш, тя пак си става... свиня! :D

Абе май не е така. Някои прасета си наддават, някои - не. Сещам се за “Господин за един ден” май беше дето Тодор Колев (лека му пръст на човека) беше купил “Странджанския ГИгант” или нещо такова ужким за прасе, което наддава много и ще стане огромно, а пък то се оказа от тези, които само ядат и не качват. Накрая изяде паметника май :D

Относно меда като заместител на антибиотиците, аз казах че се експериментира в тази насока. В швейцарските Алпи за специални месодайни породи се говореше в тоя филм ако правилно си спомням. Сиреч - далеч сме от там и географски и всякак. А че мед струва 4 лв на едро направо изумявам. Аз ако произвеждах мед - ‘ми никогаш нямаше да го дам на някой за 4 лева/кг. А иначе те и антибиотиците едва ли са много под 4 лева килото и то не е казано че ще се дава по кило мед на пиле. Там някаква методика хората ще си изработят някога ако се окаже че е добра идеята и излиза икономически оправдано предполагам. А иначе може поне да се ползва в био, органик и т.н. животни.

Още нещо, което сега ми изникна докато пиша за пилетата - не е много чудно че от 2 - 2.5 килограма фураж излиза килограм пиле и може би е донякъде грешно да се смята че видиш ли тук всичко е химия. И не е чудно че домашните пилета и кокошки са много по- скъпи. Те тези дето им викат бройлери и са за месо отглеждани в птицефермите са специална порода първо (домашните най- често са от порода, която умерено дава яйца и умерено качва месо - от всичко по малко (нещо като всесезонни гуми хахах), и после бройлерите са специален хибрид - първо поколение от едисикакви гени - те даже май не могат да се размножават помежду си ако ги оставят да стигнат до там разбира се, или дори и да могат, потомството им ще бъде драстично по- непродуктивно (т.е. няма да може да качва толкова ефективно). Нещо като тези атлети, на които им се вика генетични щастливци, които каквото и да ядат, все качват мускул, само че пилета нарочно създадени по сложен подбор и предопределени да бъдат суператлети :D

AT

26.12.13
18:46

Решението на проблема е не да спрем да ядем това или онова, а точните хора да вземат властта и да въведат такива норми, че хранителните продукти да не са бомба с вредни съставки. Това могат да го направят само политици, които основното им кредо е любов към народа.

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1