11.01.14
20:44
здравейте, колеги :)
отново се обръщам към вас с въпрос за мой приятел - то покрай мен здрави няма.
Въпросният човек тренира почти непрекъснато последните 25+ години, установил си е 5 тренировъчни дни по традиционна 4 дневна сплит програма, като в петък повтаря първия ден. Последните няколко месеца до година е имал периодични слаби болки в едното рамо, на които не обърнал внимание.
Впоследствие преди 2 месеца при лег с дъмбели от обратен наклон (и пълна амплитуда на движение) получава травма с остра болка в рамото. Оказва се че рамото го боли най-вече и най-силно през нощта и не му дава да спи от болка. Първият доктор не разбра какво му има, назначи му нестероидни-които той не взе и 1 седмица рехабилитация с ел. импулси и нагревки. Но явно не е помогнало.
Онзи ден едно местно величие в ортопедията го прегледа веднага го диагностицира с “разтегнато пекторално сухожилие” и му “назначи” 3 МЕСЕЦА пълна почивка.
Какво може да ми споделите по въпроса? С кого да се консултира? Препоръки за лечение/рехабилитация/тренировки?
Струва ми се, че бездействието ще му повлияе по-зле. Както и че човекът вече е на около 50г. и си мисля, че за 3 месеца ще загуби функционална маса и ще му се отрази като цяло неблагоприятно
аз му предложих да взема неща като МСМ, хондроитин, глюкозамин, цинк, магнезии, силиции, повече антиоксиданти и натурални противовъзпалителни- например алфа липоева киселина, омега 3, пикногенол и пр.
Лошото е , че не “вярва” в добавките, не вярва, че някакво хапче можело да му подейства... Никога не е вземал протектори за стави или спортни добавки и сигурно само някое “медицинско светило” може да го придума.
Някакви идеи?