Свинята СПАСКА. a.k.a. GeRy

Прескочи до:

12.07.21
19:47

Браво :)

13.07.21
14:13

казано от kaloyan на 12.07.21, 19:47:

Браво :)

Благодаря ти, Калоян :)

Снощи имаше и чеснов хляб с масло към вечерята, 1 бира и малко тофифи.

13.07

Тренировка - Кардио Крака
Клек, тяга, български клек, хип тръст - всичко по 4 серии - 10-12 повторения с по 40-50кг, oсвен БГ клек - 14кг

Потнах се яко, ама то по-скоро от времето май? :D

Храна
Скир, протеин, овес 1, овес 2, малини
Омлет с чедър, бански бут, ементал, домати, краставици, сирене, печен пипер
Протеинов бар
Пиперки със яйце и сирене, ама на фурна + мус от печен патладжан с майонеза,чесън и ореки, хляб, кашкавал, бански бут.
Нещо сладко

Крачки повече от 5-6к едва ли. Колело пак скромно 6км.

Мнението беше редактирано от Gery Grunge на 13.07.21 14:13.

15.07.21
12:55

14.07

Тренировка - не

Крачки - 15к

Храна:

Скир, малини, протеин и овес
Протеинов бар
Пиперки със яйце и сирене, домати
Сладолед
Бира
Киш Лорен, ама по модифицакция на Герген :D
4бр. Тофифи

15.07

Тренировка - Клек, сумо тяга, curtsy напади, румънска тяга, хип тръст

Храна -
Огромен профитерол вътре с крем и сладко от малини <3
Пиперки с яйце и сирене, салата
Протеинов бар
Пак киш Герген + бира
Нещо сладко

Крачки - 12к
Колело - 10км

P.S.

Лично аз май наистина не виждам смисъл да си поддържам пак дневника.
Мотивация не ми трябва и не ми липсва.
Нямам амбиции особено за разни постижения, освен леки визуални модификации тук-таме.
Кой знае какви въпроси нямам.  Нищо интересно и не правя и не пиша... тъй че :D

05.07.22
12:44

Добър ден, добър ден!

Имам едно запитване/проблем.

Опитах се да го разгадая сама, ама нещо не намирам това, което търся. Та, ако някой случайно разбира, знае и/или има съвет съм напълно отворена :D

Предупреждавам, че ще обяснявам на дълго и широко! :)

Проблемът е следния:

Имам (да кажем) големи/обемни прасци, но не от тренорвки, ами ген.
Та, не ми пречи изобщо колко са големи, а това, че има очевиден дисбаланс и може би липса на моблност някъде?
Предната част на крака ми е доста развита за сметка на прасеца отзад.
Да го обясня по-подробно - въпросният Tibialis anterior e сравнително големичък, но и очевидно развит/твърд за сметка на тези отзад (като малка си мислех, че това е част от коста хаха). Отзаде работата е плужек. Крайно меки, даже смело казвам и мазни.

Прасец не правя по принцип. За 10 години, я съм правила 10 пъти, я не.
Обаче не правя не само защото ме мързи, а защото вечно ме боли. Вечно го усещам натегнат. Ако тръгна да го тренирам получавам крапми моментално. За жалост крампите също не са само, ако се опитвам да го тренирам, а нещо ежеседмично. (Витамини пия, магнезии пия, водата си е все така между 3 и 6 литра на ден)

Дори и да не го тренирам, разтягам задната част почти ежедневно. Болката е ужасна.

Явно не стъпвам правилно, или нямам мобилност в глезените или е някаква друга причина, която не намирам в чичо гугъл.

Само да вметна и че аз кой знае колко кардио не правя, но със сигурност не бягам и никога не съм. Единственото ми кардио е вървене, колело и много рядко крос тренажор.
При вървенето, ако прекаля и моментално имам мускулна треска отпред на този Tibialis anterior.
Крос тренажор много рядко, но сега пишейки го и се сещам, че ме болят глезените в началото от него :D

Иска ми се вече да спра да пренебрегвам това и да променя нещата, но не знам какво да правя. Опитах се да намеря нещо, но все ми излизат “съвети” как да укрепим Tibialis anterior, а аз искам обратното.

Та, трябва ми съвет как да се съсредоточа и да превърна този голям плужек отзад отново в голям, но стегнат прасец + препоръки за упражнения/мобилност и каквото там се прави за мойте (очевидно неработещо особено добре) глезени.

Качвам снимки, че да се придобие някаква представа.

Благодаря на всички, който загубиха и ще загубят времето си с този пост/върпос/проблем :D

Спаска.

Мнението беше редактирано от Gery Grunge на 05.07.22 12:45.

05.07.22
13:03

Стъпалата ти как са? Имаш ли някаква форма на плоскостъпие?

05.07.22
13:19

Хмм, добър въпрос.

Никога не съм се замисляла или никога не ми е било забелязано/преглеждано?

Сега ги погледнах и не изглежда, че стъпвам на цяло стъпало, ама и толкова разбирам и аз.

Има ли как да разбера сама?

05.07.22
13:25

В интерес на истината, незнайно по каква причина глезените и пръстите на краката са изключително неглижирани, а пък те са най-слабото и важно звено за даден атлет. От снимките аз виждам проблем при теб, тъй като при мен са същите неща и е необходимо постоянно усилие. Ежедневна гимнастика ..

Интересното е че е много малко вероятно да намериш специалист по физиотерапия или кинезитерапия който да ти помогне, специално за това нещо .. (поне при мен, никой не обръща внимание на това нещо)

И все пак опитай, това трябва да ти е първа стъпка .

05.07.22
13:48

казано от Gery Grunge на 05.07.22, 13:19:

Хмм, добър въпрос.

Никога не съм се замисляла или никога не ми е било забелязано/преглеждано?

Сега ги погледнах и не изглежда, че стъпвам на цяло стъпало, ама и толкова разбирам и аз.

Плоскостъпието има различни степени и форми - някои се виждат с просто око, но е по-добре да идеш на специалист.
Ако надлъжният свод е изцяло паднал, се вижда лесно, включително и по позицията на глезените, като се изправиш в отпусната поза (увисват навътре). Но може да имаш и други варианти - напречният свод да падне например или да имаш съвсем лека форма и да не се забелязва лесно.
Плоскостъпието може да влияе на позицията на глезена и на стойката, а от там да натоварва прасци, колене, дори бедрени стави и да причинява доста дългосрочни проблеми.

Най-лесният начин би бил да отидеш във фирма, която прави ортопедични стелки - много често предлагат диагностика с апаратура. Аз последно си правих стелки при тези преди няколко години и останах много доволен (което ме подсеща, че пак трябва да отида да си направя нови), но аз съм кране случай със стъпало, плоско като палачинка.

Мнението беше редактирано от Boby_ на 05.07.22 13:49.

05.07.22
13:50

Да не би да не солиш храната? Пусни си едни изследвания за натрий, калий и магнезий.

Иначе за прасец има много упражнения, но може да скачаш на въже и да качваш стълби на пръсти, останалото ти я ясно - стандартните повдигания на пръсти от седеж и стоеж с тежест.

05.07.22
13:51

казано от Gery Grunge на 05.07.22, 13:19:

Намокри си стъпалото в банята и стъпи някъде на сухо. Ако си с плоско стъпало, ще остане плътен мокър участък. Ако имаш арка, би трябвало главно пръстите, петата и костта отстрани да се отбележат.
Нещо такова:

Едит: Виждам, че и Боби вече е писал. Аз също от години си взимам стелките от същата фирма.

Мнението беше редактирано от Гордан на 05.07.22 13:53.

05.07.22
14:34

Благодаря за включванията :)

Калоян, ако може да споделиш някои от ежедневните гимнастики ще съм много благодарна.

Боби, благодаря за идеята! Тези ги няма във Варна, но се сетих къде има подобни магазини и ще пробвам!

Но се съмнявам да е плоскостъпие, ако гледам снимката на Гордан. Редовно ходя боса лятото по теракота и стъпките са ми като на първата снимка.
Все пак ще го пробвам пак довечера и ще видя отпечатъка :)

Brown Bomber, и ти имаш право. Сол не обичам. Соля само манджите, щото иначе не стават за ядене, но после мъжо си ги досолява, щото и това не е достатъчно явно. Сол слагам само на краставици и царевица. Но пък обичам солен джънк? :D

И за изследванията ще ви послушам, че така или иначе се каня заради ексесивното пиене на вода. Не го правя на сила, защото трябва, а защото съм безкрайно жадна по цял ден. В повечето дни и 5 литра не ми стигат, а вечер се спирам, че не ми се спи във WC.

05.07.22
15:43

Може да пробваш и с бавни негативни повторения за прасец за всеки крак поотделно.

Стъпваш на някое стъпало примерно само на пръстите на краката и възглавничките, повдигаш се да речем с десния крак и спускаш съвсем бавно с левия до максимално възможното под хоризонтала. 10-тина повторения, след това сменяш краката. Така по няколко серии.
Това ще ти укрепи освен прасците и ахилесовите сухожилия.

05.07.22
18:14

Ами доста ще мине времето в общи приказки, сега прочетох по-внимателно. Трябва да се установи при теб какво се случва. По форум трудно ще стане наистина. То и спортната история трябва да ти се проследи, и какво си правила и тн ..
Аз преди да получа проблем с единия глезен, бях забравил че имам стари травми там, чак след години се сетих...  Затова че е трудно така по интернет да се каже кое какво е.  На мен ми се видя от снимките че имаш леко удебелени и отекли пръсти, което и при мен го има и това е от проблеми със сухожилията, в резултат на това и прекалени претоварвания се получава удебеляване и .локални възпаления и скъсяване на тях. Това съществува ако си се занимавала с танци, балети и подобни неща, и въобще такива продължителни натоварвания със стъпване на пръсти. Дори при бягането го има това. Но ще стане дълго и широко. Но това лесно се проверява, ако може да седнеш по този начин без проблем, значи не е това ..

https://www.breakwatersportstraining.com/dry/ankle_mobility.html

и също пак такова сядане но със сгънати пръсти а не изправени. Екстенсия и флексия в случая. Ако и при двете сядания нямаш сериозни опъвания и дискомфорт, трябва да се търсят други причини.

Мнението беше редактирано от kaloyan на 05.07.22 18:20.

Прескочи до:

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1