Не мога да си сготвя ориза.

03.02.14
19:11

Здравейте!
Тоя ориз ми взе здравето.
Печен,пържен, печен и пържен,варен, варен и пържен, е не става мам*а му.
Преди малко пробвах на пара не става.Единият път ми стана много тежък(много нишесте се отдели), сега ми стана твърд, пак се отдели нишесте.Само на жар не съм пробвал още, ама нормалните хора си го готвят печен и им става като хората.
Давайте някаква рецепта дето е за начинаещи.

П.П Картофите са ми безвкусни, но не са гадни, като ориза.

Я опиши какво точно правиш, че все не ти се получава:)
Ама подробно

Оризът, за да се сготви му трябва вода. Печен, пържен, масажиран, все тая.

Варене : http://gotvach.bg/n5-22744-Правилно_варене_на_ориз

Печене : Ако ще правиш чушки с ориз например - оризът се кавардисва преди печене - запържване за кратко (няколко минути) с не много вода. След това се пълнят чушките, допълва се ориза в тавата и се налива вода ДА ПОКРИЕ ориза. За пиле с ориз процесът е общо взето същия.

03.02.14
20:48

Запържваш го леко, слагаш вода 3:1 и го мяташ във фурната докато остане без вода. Така го правя аз :D

03.02.14
20:52

Аз го варя прецеждам му водата и му слагам сол просто.... :D
Иначе като сложиш някакъв зеленчук - някакви замразени или салата.Вкусно става с царевица например .
Сложи му подправки,унисос.
Ако го запържваш смеси го с пилето сложи му подправки ,соев/унисос.
Също на супа го ям,там не се усеща.Примерно правил съм така.. 500 гр пилешко гърди 150-200 гр ориз картофи и малко фиде,става гъстичко разбира сe.

03.02.14
23:47

казано от Teen Power на 03.02.14, 20:52:

Аз го варя прецеждам му водата и му слагам сол просто.... :D
Иначе като сложиш някакъв зеленчук - някакви замразени или салата.Вкусно става с царевица например .
Сложи му подправки,унисос.
Ако го запържваш смеси го с пилето сложи му подправки ,соев/унисос.
Също на супа го ям,там не се усеща.Примерно правил съм така.. 500 гр пилешко гърди 150-200 гр ориз картофи и малко фиде,става гъстичко разбира сe.

И аз така го ям, просто го варя, цедя, слагам сол, смесвам го с варената кайма и го ям.

04.02.14
00:05

Ммм не съм съгласен с вас...най-добре става като го прави жена ти!

JNL

04.02.14
11:16

1 ч.ч ориз
2,5 ч.ч вода
сол на вкус или кубче бульон
1 или 2 с.л мазнина ( зехтин, масло, олио и т.н. )

Завира водата ,добавяш солта и мазнината. Трябва да измиеш много добре ориза, последната му вода да е бистра. Добавяш ориза и когато започне да ври с водата ( около 5 мин )  , котлона се намалява  на ниска степен  и се захлупва с капак като се оставя минимално леко отворено. Ориза не се бърка. Когато видиш,че вече няма вода в тенджерата - тогава леко побутваш ориза, за да се види дали има на дъното течност. Ако няма - изключваш и го оставяш 10-15 мин захлупен без да вдигаш капака. Времето за варене е около 20 минути сам ще прецениш по водата, трябва напълно да си я поеме ( за кафевия е повече -  около 40 мин )

21.10.14
17:06

Да кажем, че вариш ориз, решаваш колко ще приготвиш, изплакваш го да падне нишестето, след което го вариш и след като отцедиш водата, отново под студена течаща вода и си готов. Излишно е да казвам да не осоляваш водата, за да стане по-бързо готов продукта.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1