Ганглионова киста

gon3insan3

10.02.14
00:44

Здравейте!

Преди една година ме оперираха от Ганглионова Киста на дясната китка, притискаше нерви. От тогава обаче образуванието си стои, с тази разлика, че след операцията сухожилията на показалеца и средния пръст на моменти “отказват”, въпросните сухожилия имат необиаен релеф, който се забелязва при движението на пръстите, изпитвам честа болка и често се случва да не мога да ползвам тези пръсти, защото изпускам каквото хвана.

Понеже като цяло имам лош опит с операциите, а и всички ортопеди и физиотерапевти , които посетих (Варна) съвсем сериозно не знаеха какво да ме правят, (което го наблюдавам и при други специалисти напоследък) реших да не предприемам нищо повече до сега. Свикнах, така или иначе ползвам предимно лявата ръка, Обаче - усещам, че ще ми попречи на тренировките, (засега кръгови) след последната ми тренировка вчера, мястото ме боли много, и бих искала да знам какво да предприема - понеже нямам никакво намерение да се отказвам от фитнеса и пилатеса - да оперирам ли пак или просто да го карам по-полека с тренировките (макар че хич не ми се иска).

Благодаря.

Темата беше редактирана от gon3insan3 на 10.02.14 00:48.

11.02.14
04:56

Моят съвет е да разучиш кои са най-добрите специалисти в България и това е трябвало да го направиш още преди първата операция.
Глупаво е човек да се доверява на който и да е за такива важни операции и които често не са сполучливи и се получава често като твоят проблем, който имаш в момента.

Трябва да разбереш дали има и други варианти освен операцията, това е много важно, понякога има алтернативни, но за тях нищо няма да чуеш от лекарите занимаващи се с конвенционална медицина, макар и в самата медицина да има алтернативни лечения понякога. Аз вече се занимавам само а алтернативна медицина и конвеционалната ще я ползвам само за спешни случаи ако се наложи и няма друго решение.

Най вероятно си станала жертва на некадърни лекари, разбира се тяхното становище ще съвсем друго и ще кажат, операциите не са с гарантиран резултат или проблема ти е такъв, че не може да се реши и такива бла бла бла, но те никога не грешат и за това особено в България никога ама никога не трябва да се доверяваш на който и да е лекар, това е закон !!! Винаги трябва да се проучват лекарите и да се избира възможно най-добрият и в днешно време със форумното споделяне е по лесно.

Без да съм запознат детайлно със самото заболяване и проблема, мога да кажа обаче, че е много вероятно един добър специалист/хирург в тази област да ти реши проблема. Ако е възможно да се реши с операция, тога ще ти трябва най-добрият специалист в България. Много случаи има като твоят в които еди пациент е обикалял дузина лекари и никой от тях не може да се справят с даден проблем, но се случва така, че пациента открива правилният специалист, който успява да реши проблема и такива примери има много.

Има дори примери в които някои лекари вдигат рамена и казват, твоят проблем е нерешим, те не казват директно аз не мога да ти помогна, оказва се обаче, че това което те не могат го може друг и това само показва колко голям гап има в нивото на лекарите в България. Некадърните лекари са много повече от кадърните !

Друг съвет който мога да ти дам и това е много важно да търсиш спортни лекари, а не обикновени. Спортните лекари имат друг подход и разбиране за подобни травми и се справят много по добре с тях, стига твоят проблем да е в тяхната област. Във Варна обаче може и да няма такива лекари, те са концентирани най-вече във София.

Твоят случай не е толкова прост, защото имаш вече правена операция и трябва някой който разбира и е кадърен специалист да погледне какво става вътре, ако трябва и ЯМР изследване да се направи, защото от тази операция може да са ти влошили състоянието, което е много често срещано при такива неврохиругични операции. Аз знам много такива случаи в които хората са ставали много зле след такива операции, вместо да им помогнат са им усложнили положението и за това е много важно кой ще оперира, за да се намали шанса за неуспех.

Много се надявам да се оправиш, много мразя да виждам страдащи жени, искам да ги виждам  само усмихнати и с греещи от щастие лица.  (sun) Най-хубава гледка на света това е - усмихната и щастлива жена (F)

gon3insan3

11.02.14
11:32

..Благодаря за отговора!
..да, положението се влоши след операцията.. а относно лекарите, провели лечението бяха “най-добрите във Варна и околността”... тъпото в случая беше, че на баща ми му бяха правили такава операция, но на кутрето, малко преди това.. и ми каза, че бил седнал, с локална анестезия и нищо особено не било, и аз очаквах да е “лека интервенция“...понеже наистина не изглеждаше чак толкова сериозно тогава... да, но не... оперираха си ме с престой (от няколко часа, в които никой не ме наблюдаваше), пълна упойка и т.н... не знам дали не е било само за да източат касата .. ;)
..както вече споменах.. имала съм достатъчно здравословни проблеми и интервенции, лечения, диагнози и опит, за да мога да стигна съвсем спокойно до извода, че няма значение какви са отзивите за някой лекар..ако има да те “оплесква”, ще те оплеска..поне мен... дори като се замисля, съм оставала по-доволна от разни “неизвестни” лекари, които си практикуват вкъщи, отколкото прехвалените по болниците... ходила съм и по доценти и професори... и положението ми не се е променило..

...да, бих желала с алтернативна медицина, но точно в случая какво ли би могло..единственото, което ми е хрумвало е Боуен Терапия... 

...но това, което ме интересува най-вече е , че тренирам все по-интензивно и с повече тежести и не бих желала да спирам.. и какво ще стане с тези сухожилия в крайна сметка ако продължа с тренировките..

...ще бъда много благодарна да ми препоръчате спортен лекар някъде..София, Търново.. където със сигурност да не ми влошат проблема окончателно:)

...благодаря..!!

За неспециалист като мен нещата са странни. Рецидив на ганглионова киста. Релеф на сухожилия. Звучи като операция изпълнена с краката, но не мога да го твърдя само на око . Поражда ми се дори въпросът, дали диагнозата е правилна. Това на хистология ли Ви го изкараха или хистология не е правена?

При положение обаче че Ви ограничава движенията, предизвиква болка и ви кара да не си ползвате ръката ,според мен няма място за коментари и трябва да предприемете нещо - някакво лечение . Дали пункция , дали нова операция. Най - добре, нова консултация. Очевидно заема сериозна част от тъканта на ставата , а вероятно затиска и нерв.
И какво, ще оставите дясната ръка така да си виси?

Това , което се случва при тренировката е като при заболяване на ставите. Ставата Ви се натоварва .Вероятно непривично и накриво, заради чуждото тяло в нея  - дори и ако правите ПРАВИЛНО упражненията, то е все едно куршум в ставата. Възпалява се ставата в следствие на физическяи тормоз. Притиска нервът, минаващ през нея. И боли.
Препоръчителн ое да спрете тренировките.
Ако не спрете, обострен, дори и хроничен проблем. Лесно ще увредите още ставата в това състояние.
Палиативни са успокояващите за стави, но не очаквайте чудеса.
Определено приоритет е да си лекувате ръката. Във Вашият случай.

Мнението беше редактирано от Стефан Симеонов на 14.02.14 23:22.

gon3insan3

14.02.14
23:39

..благодаря а отговора.. нека да уточня..болката е по-скоро в сухожилията, проблемното място е малко по-надолу от китката..реших да сложа и снимка, за да са по-ясни нещата..

..да, хистологията (и диагнозата преди операцията) определят проблема като ганглионова киста, като точно преди операцията пуснаха изследвания и направиха снимка..

..имам опасения, че възстановителния процес след операцията не беше следен както трябва.. лекаря (който ме прати за операция) все беше зает, все всичко беше наред според него.. 2 пъти ме насочи към опериращия лекар (който е в същия кабинет, в другата смяна) ... вече не помня точно какво ми каза той, но двамата много си противоречаха. ..като цяло бях обвинена, че не съм си движила достатъчно ръката след операцията, което не е точно така - движих я максимално, макар че бе подвързана и ме болеше доста.. пратиха ме на физиотерапия и рехабилитация, които тогава помогнаха само за подвижността, но подутината си остана.

..сега подвижността на китката ми е добре..по мое усещане обаче самите сухожилия не са добре, проблема ми е предимно в показалец и среден пръст, а китката не точно боли, а по-скоро е с усещане за умора.
...ползвам лявата ръка, да, предимно за по-прецизни действия като писане и рязане  и т.н. понеже не се доверявам особено вече на въпросните пръсти... иначе смея да твърдя, че ръката ми е силна..но то по-скоро идва от мускулите на предмишницата всъщност..

...не си оставям ръката да виси - истината е, че вече не смея да се доверя на никого.. за това проучвам от известно време, искам този път да съм уверена преди да предприема сериозни мерки.. защото тогава бях доста некомпетентна, за съжаление :(

gon3insan3

14.02.14
23:43

..всъщност не знам защо го водиха, че е на китката..като то не е точно там..

15.02.14
09:17

Имала съм същия проблем, опериран е преди около 6 години - ортопеда ми беше споменал, че има случаи в които ганглиона се появява отново, в смисъл - гаранции никой не може да даде. Така че най-подходящото и на мен ми се струва нова консултация. Рехабилитация не ми е назанчавана, само им даде някои насоки как да я раздвижвам - на него му беше ясно, че няма да успея да я пазя и рехабилитирам дълго, предвид заниманията ми. ;) Единственото, което ми предписа беше крем за заличаване на белега.

Ами ето, колежката може да Ви препоръча човек.
Поразтърсете се и Вие.
Не казвам ,че другият не си е свършил работата, но очевидно не сте преодоляли проблема.

Вярно е че кистата може да рецидивира, но това е рядко. И само по себе си не е много добре да рецидивира постоянно, да се подува и да боли. Баба ми имаше с години подобно образувание на ръката, дори не отиде да го прегледа - не й пречеше.
Затова продължавам да мисля, че трябва да действате по въпроса.

Да, очевидно от снимката не е точно както си я представях, но всъщност сухожилия и става отиват към едно място. Т.е. идеята, която Ви развих по - горе - че тренировката може да доведе състоянието на ставите(или сухожилията в случая - изглежда е някъде в основата им) до хроничен проблем си седи, просто проблемът няма да е като артрит, а като тендовагинит, или като нещо друго. Но пак няма да е здравословен.
Намалете натоварването на ръката. Не може да очаквате тя да функционира нормално и да понася големи натоварвания без реакция.

15.02.14
10:14

казано от Стефан Симеонов на 15.02.14, 10:06:

Намалете натоварването на ръката. Не може да очаквате тя да функционира нормално и да понася големи натоварвания без реакция.

Да, мина много време (2-3 години) докато започнах да използвам оперираната си ръка също толкова пълноценно, колкото другата. Естествено, имаше и психологически фактор, но така или иначе първо трябва да се премахне причината.
Операцията беше във Варна, ако те интересува, мога да ти дам координати на клиниката, където съм ходила.

gon3insan3

17.02.14
21:30

...добре, благодаря! (съжалявам за късния отговор, но не бях получила известия за коментари) ... хич не ми се иска, но ще намаля натоварването на ръката, и веднага щом се финансирам ще посетя специалист, ще оценя ако ме насочите, благодаря!

gon3insan3

18.02.14
02:33

“Единственото, което ми предписа беше крем за заличаване на белега”

..белега да си гледа работата, важното е самото образувание да не ми пречи... а при Вас е имало периоди на появяване, а при мен НЕ е имало период на изчезване..

Мнението беше редактирано от gon3insan3 на 18.02.14 02:34.

18.02.14
21:02

Беше си постоянно там, докато не го оперираха. ;)
В случай че информацията ще ти е от полза, операцията беше в Eurohospital, която мисля че специализира точно в ортопедична хирургия, в кв. Виница. Доктора, който ме насочи натам беше Георгиев (с практика в Окръжна и Градска болница). Всичко във Варна.

gon3insan3

18.02.14
21:07

..абсолютно същото и при мен.. и лекарите, и болницата...

18.02.14
21:13

В такъв случай не знам какво друго да посъветвам. На мен ми свършиха чудесна работа, но вероятно случая е различен по някакъв начин.
Още тогава ми казаха, че няма обяснение защо се получават тези неща, просто някои хора са по-склонни да ги образуват, и понякога има рецидиви.

gon3insan3

18.02.14
21:17

...благодаря! ...такъв ми е късмета!.. ще отида в скоро време на визитация поне, пък дано междувременно се намери и друг специалист..бих отишла в София, но на този етап не мога да си го позволя финансово, колкото и глупаво да звучи това..
..пожелавам успех с вашия ганглион, дано няма рецидив! :)

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1