10.02.14
20:52
Здравейте,
като цяло никога през тези 37 години, които имам не ми се е налагало да спазвам режим на хранене.
Начина ми на живот дълго време беше с хранене веднъж дневно, предимно вечер и като цяло бях прекалено слаб.
Тренирах дълги години бойни изкуства, но това беше преди. :)
Преди има няма четири години нещо го закъсах със стомаха, отказах цигарите и след солиден курс на лечение, което включваше и доста храносмилателни ензими, крайния резултат е, че качих доста килограми.
В крайна сметка равносметката е: 90 кг., 178 см. и около 30% мазнини изчислени по формула.
След доста четене в сайта, реших да пробвам с НВД.
Обаче въпреки всичко изчетено имам няколко въпроса, които са без отговор и искрено се надявам да ми ударите едно рамо.
Според разни мерки и теглилки ръст, тегло, начин на живот и тнт. би трябвало да консумирам на ден около 2600 калории. Това при положение, че искам да запазя теглото си. От всичко прочетено за да намаля своите килограми би следвало да гоня дневно около 2000 - 2100 калории.
Тук е и мястото на първия ми въпрос. Фатално ли е за диетата ако не мога да изконсумирам тези калории? Ако вместо 2000 изконсумирам 1900, примерно? Предполагам е глупав въпрос, но се надявам да ме извините. Новак съм.
Благодарение на добре формулираната тема на emzo, попаднах на сайт, където изчислих процентно отношение на трите хранителни групи.
НВД която започнах е на процентно съотношение както следва: 45:30:25
Иначе казано гоня около 200 гр. протеин, 80 гр. мазнини, 130 гр. въглехидрати, което е 2040 калории.
Тук идва втория ми въпрос. Проблем ли е за диетата ако да кажем днес мина мазнините за сметка на по-малко количество протеин, например 180 гр./88 гр.?
Трети въпрос, не е ли прекалено голяма калорийната липса за плавно сваляне без загуба на мускули?
Физическата ми активност на този етап е гребен тренажор два - три пъти седмично, за около 20 - 30 минути усилено гребане.
Като добавки използвам суроватъчен протеин, L-Carnitine, Fat Burner, Рибено масло, Витамин D3, Витамин B complex.
Ето едно примерно меню:
07.30 Протеин 30гр. с 0.500 гр. обезмаслено мляко
10.00 Ръжено хлебче (0.100гр.) и 100 гр. сирене
12.30 Парче пилешко 150 - 200 гр., салата Айсберг с краставица
15.30 Консерва риба тон
18.00 Протеин 30 гр. 0.300 гр. обезмаслено мляко
20.00 Парче месо около 150 - 200 гр. (риба, дроб, дробчета, яйца), салата Айсберг с царевица и краставица (понякога и риба тон)
23.00 Някакви ядки (бадеми, тиквени, фъстъци) 30 - 40 гр.
След четене във форума, смятам ядките да заменя с онзи коктейл от извара, кисело мляко и нескуик, което е доста хвален. :)
Разбира се всичко написано е ориентировъчно. Старая се да смятам всичко и да го натаманявам спрямо необходимото ми.
Също така смятам от другата седмица да намеря време за посещение на зала поне два пъти седмично. В къщи е едно, но залата си е друго.
Ще бъда много благодарен на всички градивни критики и съвети, които получа.
Предварително благодаря.
Поздрави.
10.02.14
22:11
Не заменяй ядките с този коктейл - двете храни съдържат различни хран. в-ва
Малко ти е храната като цяло ми се струва без да съм я смятал.
-45:30:25 -200 гр. протеин, 80 гр. мазнини, 130 гр. въглехидрати - Според мен увеличи мазнините а намали въглехидратите.
10.02.14
23:23
На 40 години съм 183см ,96кг. Ходя на фитнес от 2 години. Тренирам три пъти в седмицата през ден. Нито свалям нито качвам килца. Не съм пазил диета досега, а гледам да не преяждам...пия чаша мерло вечер. Душичка. Моля ви за малко помощ да сваля 7-8 кила.
11.02.14
15:04
казано от Тодор Евтимов на 10.02.14, 23:23:
На 40 години съм 183см ,96кг. Ходя на фитнес от 2 години. Тренирам три пъти в седмицата през ден. Нито свалям нито качвам килца. Не съм пазил диета досега, а гледам да не преяждам...пия чаша мерло вечер. Душичка. Моля ви за малко помощ да сваля 7-8 кила.
Явно си набарал равновесната точка на колорийния си баланс. Намери някой да ти помага с яденето, в смисъл да консумира част от твоето, за да се намалят калориите ти.
11.02.14
17:13
Абе момчета и момичета има ли някое готино приложение за телефон, на което има калории на храни,мазнини,белтъци и т.н. също продължителност на тренировката и колко калории си смачкал...и тем подобни?
На български няма добри. Иначе, myfitnesspall. Пробвал съм, супер трудоемко излиза при прехода между езиците, ако не ядеш супер сигурни и лесни за смятане неща като ориз, месо, яйца и т.н.
Ще използвам темата на колегата за да задам и аз един въпрос :)
В много от темите за кое е позволено и кое не по време на НВД пише, че може да се ядат всякакви филета. Въпроса ми е в тези филета влизат ли свинско, пуешко, патешко и т.н готови от магазина ? Примерно Свинско жарено пушено филе ? Или трябва да е в суров вид месо ?
12.02.14
10:58
казано от Александрина Калейна на 11.02.14, 21:42:
Ще използвам темата на колегата за да задам и аз един въпрос :)
В много от темите за кое е позволено и кое не по време на НВД пише, че може да се ядат всякакви филета. Въпроса ми е в тези филета влизат ли свинско, пуешко, патешко и т.н готови от магазина ? Примерно Свинско жарено пушено филе ? Или трябва да е в суров вид месо ?
Ще си позволя да ти отговоря.
Не, лично мое мнение е, че не е желателна употребата на “жарени”, “пушени” и по всякакъв друг начин “химизирани” храни.
Най-малкото което е проблем е голямото съдържание на сол в тези храни, като не коментираме половината Менделеева таблица.
19.02.14
12:22
Глупави въпроси - продължение:
Така, вече 10 дни на НВД, като поддържам и отрицателен калориен баланс около 20%.
Разлика в теглото има, но за съжаление нагоре. :)
Наистина не много, но е нагоре. От друга страна мерките на ханш и талия са надолу. Което е странно при положение, че за момента съм все още само на кардио. Е, това като изключим тежка физическа домашна работа в неделя.
Гледам да спазвам стриктно диетата, дори часовете между храненията. Това, което не мога да направя е да консумирам въглехидратите само сутрин. Не винаги се получава. Понякога ги консумирам вечер, но за сметка на това през деня единствения въглехидрат ми е бил от мляко за протеина на закуска и салатата на обяд.
Никога преди не съм си броил калориите, но все си мисля че съм поемал повече от колкото сега. Като се има предвид всичкото сладко през деня и онези две вафли точно преди лягане. :)
Преди това никога не съм спазвал режим, има ли възможност това покачване на теглото да е от стриктното хранене?
И означава ли, че трябва да намаля още калориите?
За въглехидратите гледам да не надхвърлям повече от 1 - 1.1 гр. на килограм.
Протеина ми е 2.5 гр. на килограм. За мазнините всичко останало.
Ще бъда благодарен за малко насоки, че искрено ме смущава отиващата надясно стрелка на кантара.
19.02.14
14:19
Щом см-те падат значи всичко е ОК... кантара не трябва да е мерилото
Според мен изчакай да мине още малко време и тогава се притегли пак.. Отнема малко време на тялото да свикне с новия режим (поне така мисля).
И друго... Възможно ли е да задържаш много вода? Да не пиеш достатъчно вода, много сол или нещо друго?
19.02.14
19:36
казано от The average joe на 19.02.14, 14:19:
Щом см-те падат значи всичко е ОК... кантара не трябва да е мерилото
Според мен изчакай да мине още малко време и тогава се притегли пак.. Отнема малко време на тялото да свикне с новия режим (поне така мисля).
И друго... Възможно ли е да задържаш много вода? Да не пиеш достатъчно вода, много сол или нещо друго?
Ами май не задържам вода, но все пак всичко е възможно.
Винаги съм пиел много вода. Доста над нормалната дневна доза. Да кажем, че дневно пия по около 3 - 4.5 литра, няма да преувелича.
Сол също не консумирам много. Може би около 3 - 4 грама дневно, като се има предвид, че ям само домашна храна.
Иначе определено ще изчакам още известно време. Все пак разликата не е голяма а и от прочетеното във форума разбирам, че има хора при които падането на теглото става рязко. От утре добавям хром като се надявам той да подобри малко нещата.
Благодаря за съвета. :)
19.02.14
23:13
казано от Петър Бонев на 19.02.14, 14:19:
....От утре добавям хром като се надявам той да подобри малко нещата.
По добре >>> ALA
Мнението беше редактирано от Master Admin на 19.02.14 23:15.