12.02.14
14:21
Премествам дискусия от дневника на Блага, като не претендирам заглавието да е точно. При идеи - пишете и ще го сменим.
Нали си бодибилдър, не е важно колко вдигаш, а как изглеждаш. Какво значение има колко ти е предния клек или което и да е друго упражнение. За щангиста е важно колко вдига и колко кг е заради категорията, дали са му мазни краката или не в спортно отношение няма особено значение. То не може х** докрая и душата в рая, дори и при любителите. Или си щангист/трибоец и вдигаш тежко или си билдър и се лигавиш с телефона в огледалото, средно положение няма.
...дори и при любителите. Или си щангист/трибоец и вдигаш тежко или си билдър и се лигавиш с телефона в огледалото, средно положение няма.
Напротив, има много средни положения. Я се огледай из форума колко хора всъщност се занимават със силов бодибилдинг. :) Естествено, това не е състезателен спорт, но не му пречи да бъде доста популярно занятие сред любителите.
Мнението беше редактирано от Boby_ на 11.02.14 15:40.
Или си щангист/трибоец и вдигаш тежко или си билдър и се лигавиш с телефона в огледалото, средно положение няма.
Абе, нямаше ли раздел Кросфит в тоя сайт? (wasntme)
Щанги, трибой, хайде и кросфита съм склонен да го приема за спорт. Различните спортове развиват разнообразни качества. Ако имаш правилно изграден хранителен режим визията идва като бонус, не е цел. Бодибилдингът силов или не знам там какъв за мен нито е спорт, нито здраве и не носи никакви ползи, каквито и средни положения да има, слабо ме вълнуват.
11.02.14
15:58
Kaкво е това силов бодибилдинг? Бранч Уорън или другите про бодибилдъри какъв бодибилдинг практикуват?
Бодибилдингът силов или не знам там какъв за мен нито е спорт, нито здраве и не носи никакви ползи...
Ох, че категоричен пак! :)
С оглед на влиянието му върху сърдечно-съдовата система силовият бодибилдинг носи доста повече ползи за здравето (особено за хора след определена възраст), отколкото спортове, предполагащи интензивни натоварвания за сърцето.
Kaкво е това силов бодибилдинг? Бранч Уорън или другите про бодибилдъри какъв бодибилдинг практикуват?
Бранч Уорън не знам кой е, а и не ме интересува. Не ме вълнуват нито културизъм, нито състезателен бодибилдинг (ако изобщо има разлика между двете - нямам представа).
От друга страна се интересувам от разни неща, свързани с изграждането на определен набор от качества, като визията е едно от тях, но нито единственото, нито най-важното.
Силов бодибилдинг е всеки тип трениране, което набляга на изграждане на физика чрез изграждане на сила.
Технически погледнато е термин, който описва една програма на Майк О’Хърн, пусната в bodybuilding.com, но спокойно може да се разшири доста и да обхване и схеми като MAX-OT, HIT и дори някои от чисто силовите.
Мнението беше редактирано от Boby_ на 11.02.14 16:09.
Абсолютно съм съгласна и не спорих с човека, просто му казах, че няма какво да се хвали с тоя клек, защото в нашите очи ( визирам в очите на щангисти, в чията подготовка именно влиза предния клек като спомагтелно упражнение) е смешно неговото постижение.
Ако се беше похвалил с това колко процента подкожни мазнини има БЕЗ ДОПИНГ :D просто щях да си стоя и да няма какво да кажа, ама той ми даде повод и аз да го жегна и се видя какво стана.. него мога да го поздравя само със следващото парче....
Специално за Животното пиша част от текста, защото знам, че няма звук хихих :D
„Майкооо ей ся ва убих, ей сега ва разстрелях, батенца със матенца, жълтоклюни патенца, ша ва изям, ша ва изпапкам всичките, лайньовци, виждам ви страха във очичкитИ..
Аре ве къде сте ве батки, ни въ чувам...
Става сутрин батката уж гъзар, а всъщност мазния комплексар
Пълен комисар с пишка, нацепена мишка
Пий хапа и отива да тренира, в залата пред огледалото позира
И си мисли, че всичко разбира
... и са има за голям, няма мозък грам, уж силен, а пък доста насран
Гнус ма е от теб, хомоатлет беж в соларума да пазиш ред, че ще те прередят и тогава, лайно, няма да ти е черен гъзът :D
Аре ве къде сте ве батки, уж батки, а между краката с матки... „
Мнението беше редактирано от Блажка на 11.02.14 16:19.
Бодибилдингът силов или не знам там какъв за мен нито е спорт, нито здраве и не носи никакви ползи...
Ох, че категоричен пак! :)
Вече 4 години се наслушвам на научно обосновани методи, научни методики, научни изследвания, клинични проучвания... и т.н и т.н., че даже и на дефиниции кое било здраве и кое болест. Във форума си позволявам да дам крайното ми мнение за нещо (да/не) без излишни писания защо така смятам и да давам някаква обосновка за това. Разбира се, че всяко нещо си има + и -
П.С. Всеки си вади заключения за хората, в случая форумните потребители, понякога прибързани, но написаното от мен по никакъв начин не е повлияно от това, че именно @Boby не е съгласен с мен.
П.С.С. Блажке, таз Наталья не и ли е време вече да вземе злато на Олимпиада или Световно ;) (да се чете извини ме за спама)
Блажке, извинявай за спама, но ще си довърша мисълта. :)
П.С. Всеки си вади заключения за хората, в случая форумните потребители, понякога прибързани, но написаното от мен по никакъв начин не е повлияно от това, че именно @Boby не е съгласен с мен.
Класически “Argumentum ad hominem”. Вместо да се концентрираш върху това за какво си говорим, ти прехвърляш вниманието върху личността на опонента си. Нали не очакваш да се хвана и да започна да се защитавам за това, че съм Боби или пък още по-лошо - да те нападам заради възраст, опит, интелект, пол, религия или нещо друго, несвързано с темата? :D
Вече 4 години се наслушвам на научно обосновани методи, научни методики, научни изследвания, клинични проучвания... и т.н и т.н., че даже и на дефиниции кое било здраве и кое болест.
Тук си подготвяш почвата да игнорираш всеки един мой аргумент, свързан с научни изследвания или учебникарски определения, който бих могъл да дам. Затова и ще се въздържа от такива. Явно ще е от онези спорове, в които единият чете през ред каквото и както му изнася. :) Какво пък, няма да ми е за пръв път.
За да избегнем това задълбаване в теорията, ще ти дам лично определение за здраве. Когато се захванах с бодибилдинг, бях 130 килограма с 33% мазнини, кръвното ми рядко падаше под 170 систола и 120 диастола, а пулсът - под 100 удара в минута в спокойно състояние. Постоянно ме боляха колене и кръст, имунната ми система беше развалина и боледувах при всеки сблъсък с какъвто и да било вирус. Винаги може да се посочи и по-тежък случай, но ако изключим терминалните стадии на онкологични заболявания, разните там вродени дефекти или летяща към главата ти от осмия етаж глинена саксия, прогнозата ми не беше особено очарователна. Това - преди да навърша 30, което за тази възраст е отсъствие на здраве.
Тази година стават 10 години, откакто стъпих за пръв път в зала. Оттогава бодибилдингът ми помогна да сваля излишните килограми, да си променя отношението към собственото си здраве и към храненето, както и да поставя на по-важно място здравето и спорта в ценностната си система. В последните пет години не съм мерил кръвно над 130 на 85, пулсът ми в спокойно състояние рядко надхвърля 60-65 удара в минута. Отидоха си доста от килограмита, а процентът мазнини намаля наполовина (и това - в “дебелите” ми периоди, когато си позволявам да кача някое кило). В добавка на това бодибилдингът (силов или не) ми помага да намалявам значително стреса, на който съм подложен в ежедневието си. Натрупах сила и самочувствие, които ми помагат да се чувствам добре в кожата си. Всичко това са ползи - за здравето (както и да го тълкуваш), но и не само за него.
От друга страна ми е много любопитно да разбера ти с какви увреждания на здравето си се сблъсквал и как точно спортът, с който се занимаваш, ти е помогнал да ги преодолееш по начин, по който бодибилдингът не би могъл (след като твърдиш, че не носи никакви ползи). Щом не искаш научни изследвания и клинични проучвания, дай малко собствен личен опит.
.
Не мога да напиша, че съм доказал несъстоятелността на това твърдение, защото си вмъкнал “за мен” в него, но смятам, че за всички останали тя е очевидна. “Щангирай” си там и си извличай ползи за здравето от изтласкването, които липсват при мъртвата тяга, клека и раменната преса.
Мнението беше редактирано от Boby_ на 12.02.14 08:29.
Мисля, че си “пропуснал” да ме цитираш правилно.
Вече 4 години се наслушвам на научно обосновани методи, научни методики, научни изследвания, клинични проучвания... и т.н и т.н., че даже и на дефиниции кое било здраве и кое болест. Във форума си позволявам да дам крайното ми мнение за нещо (да/не) без излишни писания защо така смятам и да давам някаква обосновка за това. Разбира се, че всяко нещо си има + и -
Аз смятам, че от всяко едно нещо могат да се извлекат позитиви и негативи, както и че всичко си има плюсове и минуси. Проблемът не е дали отделният човек (аз, ти, Иван...) може да го направи, а какво прави съвкупността от хора. Тук е моментът да се поправя:
[s]Бодибилдингът силов или не знам там какъв за мен нито е спорт, нито здраве и не носи никакви ползи...[/s]
Бодибилдингът е вреден!
Има много хора, на които бодибилдингът им е помогнал, помага и ще продължи да им помага, ето ти сам си дал пример за това със себе си и наистина още много хора във форума могат да направят същото. Но тези, на които не им помага са в пъти повече. Отиди в няколко по големи фитнес зали и се огледай какво се случва около теб, мисля че ще ме разбереш. Същото нещо се случва и с хранителните добавки - ползите са много, но колко хора хвърлят парите си на вятъра чрез тях. Според мен практикуването на истински спорт крие по-малко рискове, ползите са повече и се разкриват по-бързо и лесно и най-вече не са нужни никакви задълбочени знания. Чрез масов спорт децата ще получат нужната здравна и физическа култура още в ранна детска възраст и вече в по-зряла ще могат да я развият (като професионални спортисти или треньори) или ще имат нужните знания да водят относително здравословен начин на живот по какъвто и път да тръгнат.
Надявам се да съм бил достатъчно кратък и ясен. Сега относно персоналните ти питания:
бях 130 килограма с 33% мазнини, кръвното ми рядко падаше под 170 систола и 120 диастола, а пулсът - под 100 удара в минута в спокойно състояние. Постоянно ме боляха колене и кръст, имунната ми система беше развалина и боледувах при всеки сблъсък с какъвто и да било вирус.
Ако по-горното беше факт, това никога не би се случило.
От друга страна ми е много любопитно да разбера ти с какви увреждания на здравето си се сблъсквал и как точно спортът, с който се занимаваш, ти е помогнал да ги преодолееш по начин, по който бодибилдингът не би могъл (след като твърдиш, че не носи никакви ползи). Щом не искаш научни изследвания и клинични проучвания, дай малко собствен личен опит.
Именно, защото от дете спортувам (винаги любителски, никога с професионална насоченост) не мога да ти дам такъв пример, но можеш да прочетеш ето това. Копирам ти това, което те интересува:
За финал, поне за мен смисъла (ако има такъв) от целия експеримент.
Бодибилдинг VS кондиционно трениране.
По-долу написаното се основава единствено на собствения ми опит и лично моето виждане. От около година и половина се занимавам с кондиционно трениране или както е модерно - Кросфит. Непосредствено преди вземането на кръв:
пулс - 60
кръвно налягане - 115/75
хемоглобин - 164
Откакто се занимавам с кросфит издържливостта ми нарастна изключително много, имам лек ръст и в силата. Чувствам се здрав, данните показват същото. Не мисля, че този експеримент би бил възможен, ако не тренирах по този начин. В периода след гимназията до трети курс, около две години и половина се занимавах с бодибилдинг и тренировките ми бяха изградени в основа на този принцип. Да, бодибилдинга дава много - подобрена визия, сила, повишено лично самочувствие, но определено не бих нарекъл тази методика здравословна. В най-добрата ми форма, която съм постигал бях 87кг на ръст от 175см. Пулсът ми беше около 80, и кръвно налягане 130-140/85-90. Не можех да се похваля с особена издържливост. Поне за мен кондиционното трениране е правилния път към едно здраво, функционално и хармонично тяло.
Няма такова нещо като здравословен спорт. Който цели спортна кариера, да се състезава и да чупи рекорди - забравя за здравето и се надява тялото му да издържи достатъчно дълго, че да успее да се класира някъде по-напред, преди да се пенсионира (рано) от активния спорт.
За здраве - фитнес. Практикувате си някакъв основен набор от упражнения (дори не е задължително да са с тежести), с цел общофизическо развитие и повече физическа активност. Без състезания, без гонене на резултати на всяка цена и без препарати.
Поздрав за всички билдъри, щангисти, лостаджии, кросфитъри, спортуващи за здраве и професионални батки:
https://www.facebook.com/photo.php?v=412060028924816
Мнението беше редактирано от Redalex на 12.02.14 11:54.
Аз смятам, че от всяко едно нещо могат да се извлекат позитиви и негативи, както и че всичко си има плюсове и минуси.
Започваш с това, после казваш това:
Бодибилдингът е вреден!
Следва това:
Има много хора, на които бодибилдингът им е помогнал, помага и ще продължи да им помага, ето ти сам си дал пример за това със себе си и наистина още много хора във форума могат да направят същото.
И в следващото изречение това:
Но тези, на които не им помага са в пъти повече. Отиди в няколко по големи фитнес зали и се огледай какво се случва около теб, мисля че ще ме разбереш. Същото нещо се случва и с хранителните добавки - ползите са много, но колко хора хвърлят парите си на вятъра чрез тях. Според мен практикуването на истински спорт крие по-малко рискове, ползите са повече и се разкриват по-бързо и лесно и най-вече не са нужни никакви задълбочени знания.
Достатъчно ясно е какво искаш да кажеш. Или какво не искаш да кажеш. Или какво искаш и не искаш да кажеш едновременно. :)
Мога да добавя само едно. Нямаш си и най-бегла представа дали на тези хора по големите зали заниманията с бодибилдинг, фитнес или с каквото там си запълват времето им помагат или не. Решил си, че не им помагат, заел си поза на отвращение към това, което правят, на базата на собствените си разбирания (явно доста ограничени и категорични) и съдиш хората с твоя аршин, без дори да допускаш съществуването на други гледни точки. Още тук би трябвало да приключим разговора, защото едва ли ще има полза, каквото и да кажа по-натам.
Чрез масов спорт децата ще получат нужната здравна и физическа култура още в ранна детска възраст и вече в по-зряла ще могат да я развият (като професионални спортисти или треньори) или ще имат нужните знания да водят относително здравословен начин на живот по какъвто и път да тръгнат.
Така е. Обаче това не отхвърля ползите от бодибилдинга или кой да е спорт, практикуван с ум, мярка и за удоволствие и здраве. Не бодибилдингът е вреден, а глупостта. Кросфитът, щангите, колоезденето или каквото се сетиш още могат да са не по-малко вредни за глупаците.
бях 130 килограма с 33% мазнини, кръвното ми рядко падаше под 170 систола и 120 диастола, а пулсът - под 100 удара в минута в спокойно състояние. Постоянно ме боляха колене и кръст, имунната ми система беше развалина и боледувах при всеки сблъсък с какъвто и да било вирус.
Ако по-горното беше факт, това никога не би се случило.
Факт е. Би се случило. Като дете съм се занимавал активно със спорт. Бях плувец в Левски, имам и добри класирания по състезания, включително и национални. Това е добра основа, не решение на проблема. Животът се променя, променят се и условията и нямаш представа колко неусетно нещата се извъртат.
По-долу написаното се основава единствено на собствения ми опит и лично моето виждане. От около година и половина се занимавам с кондиционно трениране или както е модерно - Кросфит. Непосредствено преди вземането на кръв:
пулс - 60
кръвно налягане - 115/75
хемоглобин - 164
Откакто се занимавам с кросфит издържливостта ми нарастна изключително много, имам лек ръст и в силата. Чувствам се здрав, данните показват същото. Не мисля, че този експеримент би бил възможен, ако не тренирах по този начин. В периода след гимназията до трети курс, около две години и половина се занимавах с бодибилдинг и тренировките ми бяха изградени в основа на този принцип. Да, бодибилдинга дава много - подобрена визия, сила, повишено лично самочувствие, но определено не бих нарекъл тази методика здравословна. В най-добрата ми форма, която съм постигал бях 87кг на ръст от 175см. Пулсът ми беше около 80, и кръвно налягане 130-140/85-90. Не можех да се похваля с особена издържливост. Поне за мен кондиционното трениране е правилния път към едно здраво, функционално и хармонично тяло.
Искаш ли да ти пратя проучвания за увреждания на сърдечно-съдовата система, предизвикани от спортове с тежки аеробни натоварвания? Или пък статии за старците на Павел Добрев и влиянието на силовите спортове върху здравето в напреднала възраст? Искаш, ама няма да ти пратя. Потърси сам.
Освен това аз съм далеч от мисълта да сравнявам спортовете и да меря ползите и съотношението им с вредите от тях. Само оспорвам късогледото твърдение, че
Бодибилдингът е вреден!
Хайде стига за днес. Хейтвай си на воля, щом ти доставя такова удоволствие, но бъди малко по-последователен, за да е по-ефектно. :)
Бодибилдингът е вреден!
Има много хора, на които бодибилдингът им е помогнал, помага и ще продължи да им помага, ето ти сам си дал пример за това със себе си и наистина още много хора във форума могат да направят същото. Но тези, на които не им помага са в пъти повече. Отиди в няколко по големи фитнес зали и се огледай какво се случва около теб, мисля че ще ме разбереш. Същото нещо се случва и с хранителните добавки - ползите са много, но колко хора хвърлят парите си на вятъра чрез тях. Според мен практикуването на истински спорт крие по-малко рискове, ползите са повече и се разкриват по-бързо и лесно и най-вече не са нужни никакви задълбочени знания.
Мисля, че бъркаш понятията - бодибилдингът с мотивацията някой да посегне към химията (явно е, че за нея намекваш). Бодибилдингът не е причината някой да посегне към химията. Темата е дъвкана много пъти. Нещата са по-дълбоки и са на чисто психологическо равнище.
Колкото до останалото много ми е интересно каква е твоята дефиниция на ИСТИНСКИ спорт, за да знаем за какво говорим все пак. Съдейки по дневника ти (ако твърдиш, че практикуваш истински спорт), то е да вдигаш тежко и да го местиш от точка А до точка Б.
В тоя ред на мисли явно шахът, автомобилизмът, конният спорт, спортната стрелба и т.н. не са истински спортове...
12.02.14
12:31
Или си щангист/трибоец и вдигаш тежко или си билдър и се лигавиш с телефона в огледалото, средно положение няма.
Това, че ти не знаеш, не значи че няма. Примери много, дори и тук - хора, които искат да вдигат тежко, а и да изглеждат добре. Ще дам пример с Калоян Чолаков например.
Щанги, трибой, хайде и кросфита съм склонен да го приема за спорт. Различните спортове развиват разнообразни качества. Ако имаш правилно изграден хранителен режим визията идва като бонус, не е цел. Бодибилдингът силов или не знам там какъв за мен нито е спорт, нито здраве и не носи никакви ползи, каквито и средни положения да има, слабо ме вълнуват.
Значи ‘’визията’’ не е качество? Количество ли е в такъв случай? :D Щангите/трибоя целят сила, а качеството “визия” идва на второ място. Кросфита цели функционалност (във всичките му измерения - сила, издръжливост, гъвкавост и т.н.), а визията отново е бонус. В бодибилдинга - визията е ЦЕЛТА, а СИЛАТА е бонус. В силовия бодибилдинг - СИЛАТА и ВИЗИЯТА са цели. А колкото до това, че не носи ползи и здраве - без коментар, просто защото заключението е тотално лишено от логика.
Тоест даваш мнение без обосновка. Че при това и категорично. Наистина, издържан стил и метод.
Бодибилдингът е вреден!
Има много хора, на които бодибилдингът им е помогнал, помага и ще продължи да им помага, ето ти сам си дал пример за това със себе си и наистина още много хора във форума могат да направят същото. Но тези, на които не им помага са в пъти повече. Отиди в няколко по големи фитнес зали и се огледай какво се случва около теб, мисля че ще ме разбереш. Същото нещо се случва и с хранителните добавки - ползите са много, но колко хора хвърлят парите си на вятъра чрез тях.
Това, че масовката не знае какво прави, не значи че бодибилдингът е вреден. Същата логика е “Оръжията убиват”. Не, оръжията НЕ убиват. Убиват тези, които ГИ ИЗПОЛЗВАТ.
Именно, защото от дете спортувам (винаги любителски, никога с професионална насоченост) не мога да ти дам такъв пример, но можеш да прочетеш ето това. Копирам ти това, което те интересува:
пулс - 60
кръвно налягане - 115/75
хемоглобин - 164
За това, което съм оцветил - ти искаш с лък да отстреляш бомбардировач. Тренирал си бодибилдинг стайл, но не си повишил издръжливостта. No shit, Captain Obvious? Да не говорим, че хем бодибилдингът е вреден, хем дава много. Изясни си мнението.
Ще цитирам Джеймс от интервюто му :
“Каквото тренираш, това можеш. Колкото го тренираш, толкова го можеш”.
И за финал - от известно време стана адският капацитет по всякакви спортни теми, то не беше хранене, то не бяха щанги, трибой, кросфит, бодибилдинг. Искам и аз да ми “порасне” така, кажи при теб как се получи?
12.02.14
12:36
Чета, чета и май е време леко да се намеся. Нямам за цел да обиждам, но аз лично не мисля, че това, което правите в момента не би могло да се класифицира като ‘спор’. От мястото, където аз стоя - в най-добрият случай случващото се е ‘хвърляне на лично мнение по стената на другия’. Ако разбирате какво се опитвам да кажа...
‘В спорът се ражда истината’ - от тука бива добре да се тръгне.
Дали ли сте дефиниция за изначалните понятия, за които спорите? - На мен ми се струва, че говорите за съвсем различни неща.
Изяснили ли сте рамките на тези понятия? В какъв контекст се разглеждат нещата? - Боравите със субективни мнения като аргументи.
И после се чудим защо единственият възможен резултат е абсолютно никаква промяна и разбиране на отсрещната гледна точка.
И защо се спори? Защото и двамата казвате едно и също? Това, което аз чета в мненията ви е -
“Спорт трябва да има и трябва да е част от ежедневието ни, но трябва да има и акъл, за да могат да се извлекат ползите от спорта.”
Специално на aleks искам да му обърна внимание със следният факт - приятелю, радвам се, че ти си намерил нещото, което работи за теб. Но нямаш никакво право да отричаш правото за другите хора да работят други неща, също толкова ефикасно.
Извинявам се на авторката на дневника за офф-топика. :) Макар да не се ‘познаваме’ - успех с целите. Доколкото съм чел твои мнения, не мисля, че ти липсват the tools да ги постигнеш.
12.02.14
12:43
Не бих правил такива крайни заключения,като това че бодибилдинга е вреден,но дайте и да не сравняваме предимствата на бодибилдинга пред спортове като кросфит,лека атлетика,борба и т.н. Просто е смешно и то много :)
Всяко нещо е вредно,ако не знаеш как да го практикуваш и да извличаш ползите от него.Боби,ти си достатъчно интелигентен и имаш достатъчно познания за да си извлякъл главно позитиви от това,но все пак мисля ще се съгласиш,промяната в здравословното ти състояние е дошла главно от промяната на живот като цяло - хранене,начин на мислене,ежедневие и т.н. Не можеш да “виниш” бицепсовото сгъване и френското за това,че кръвното ти е и пулса в покой са ти се нормализирали.
Също така за мен е доста глупаво да се правят заключения от рода “фитнеса е здраве” и “фитнеса не е здраве”.Фитнеса е много общо понятие,има изключително много тренировъчни методики и подходи и все пак дали ще е здраве или няма да е,не зависи от тренировките в залата,а от начина на живот.Няма да давам примери за това как може той да носи позитиви и негативи съответно,защото мисля че всеки ме разбира и може да намери сам за себе си подобни примери.
Но АКО целта ти е само здраве и тонус,тоест гледаш в перспектива,то има много,много по-добри варианти от бодибилдинга.Най-малкото спортове,които тренират сърдечно-съдовата издръжливост като бягане на дълги разстояния,колоездене,плуване и т.н имат благоприятно влияние върху сърцето именно поради този факт и отново ще е смешно да се сравнява бодибилдинга с тях,ако, ПОВТАРЯМ ,целта на трениращия е само здраве и тонус,а не външен вид.
Старая се да бъда максимално обективен и толерантен към бодибилдинга от моята призма,въпреки че мога да ви уверя на 100% ,че няма човек в този форум,който да ненавижда бодибилдинга повече от мен :) Няма да тръгвам сега да обяснявам защо,просто реших да се включа в темата ви,защото сравненията на бодилдинга с някои от гореспоменатите спортове ми дойдоха в повече.
Алекс,донякъде съм съгласен с теб,че бодибилдинга не е спорт(говоря само за ББ в днешно време !) и произлизам от хората,които го презентират.Ето,четете интервю с един от вашите идоли на Олимията - http://www.trulyhuge.com/pro_bodybuilding.htm.Не ми казвайте,че интервюто е скалъпено,пък и дори да е ,има достатъчно доказателства за това,което се казва в него,дори и за това че почти всички там са мъжки проститутки.Всеки който нарича тия отрепки “спортисти” за мен има много сериозни проблеми.Надявам се само,повече момчета,които искат да им подражават на тия помияри,да се осъзнаят след като идолите им пукнат на 35,без деца.Защо говоря за тия ? Ами защото според мен един спорт се отъждествява с хората,които го представят,най-добрите от тях.Така,на всеки е ясно,че в абсолютно всеки спорт се употребяват забранени медикаменти,в някои доста,но надали някъде се употребяват повече отколкото в бодибилдинга.Ок,нямаше да имам толкова голям проблем с това,ако тия поне тренираха...
IM: Drugs and training.
BB: We don’t talk about training, because most of the guys-
IM: All train alike?
BB: Well, yeah. We don’t train that hard. [Most of the guys] are half asleep when they [work out].
Пък дори и да не е така,в това да направиш 4 серии лежанка с по 2 минути почивки,после малко кик бек,пек дек,флайс,разгъване и сгъване и т.н ,всичко към 1 час,от които си тренирал 3 минути, за мен НЕ Е ТРЕНИРОВКА,а ташак.Аз също съм раздвижвал така и според мен довода,че за някои това може да е много като натоварване и пак да си тръгват размазани от залата просто не важи.Разтоварване от стрес,раздвижване на кръвта и така нататък - ок,но за мен не е тренировка.Не знам защо го пиша това,извинявам се ако някой се засяга,моля ви не се хващайте точно за това и не го цитирайте и да влизаме в полемики.Казвам само и единствено според мен.
Алекс,от друга страна има някои момчета,които тренират бодибилдинг(или поне така го наричат) ,които си тренират доста сериозно,правят си тежки клек и тяга,набирания,кофи,суперсерии и тежки дропсерии до отказ,за това аз лично избягвам да слагам всички под общ знаменател (не само за ББ конкретно,ами за всичко).
Е виж,за трибоя както написа по-горе ако не се лъжа(ако не беше ти,извинявай) изобщо не съм съгласен с теб.За мен бодибилдинга,та дори и шаха и дартса са много повече спортове от тая помия трибоя.Не мога да се сетя за абсолютно никакви позитиви от него за горната ви дискусия,в това да вдигаш с трика,фланелки и тем подобни простотии в 1/1024 амплитуда,да се задъхваш като вървиш и да тренираш с 15-минутни почивки между 1ците и 3ките,няма абсолютно нищо “спортно”.Също така,да наричаш неща като това “клек Х - 3 3 3,лежанка Х - 5 5 2 1” тренировка,ми е доста смешно.Също да поясня,че съм “тренирал” по такъв начин,естествено не с трибойски мостове и клекове до паралела,а с пълно изпълнение на движенията и мога да съдя,че това е абсолютен ташак според мен ! (това според мен го пиша след всяко твърдение,да не вземе някой да ме обвини че правя генерализации).Тренирал съм и тежко само олимпийски за 1-2 месеца,но абсолютно нищо от това дори не може да се доближи като натоварване на една тренировка по лека атлетика или кросфит.
ПП: Добре че Блага пак си отвори дневник,че да става скандала ;)
Искаш ли да ти пратя ....Искаш, ама няма .... :)
Ей Боби, усвоил си някои женски техники във воденето на спорове ...много долно :)
12.02.14
13:07
Марто, във всички спортове дозите зоб са огромни, просто на едните им личи визуално, а на другите не ;) Ясно е, че личното ти мнение ти влияе, но недей като Алекс да даваш прекалено категорични заключения. И относно стила на трениране - ами това вече е въпрос на избор. Ще ти дам пример (за бодибилдинга) - повечето (90%) от билдърите тренират както ти казваш - лежерно, с големи почивки, полузаспали. Но пък ей го на Рони Колман (моля те, Ронка, не ми харесвай мнението, говоря за истинския), кляка с 300+ кг, 250+ преден клек, тяга 300+кг, лег с дъмбели серии 12ки с 200 паунда (което е около 90кг дъмбел). Ясно е, че и той е бил на потресаващи количества зоб, но пък стила на трениране може да се нарече и при него “силов бодибилдинг”. Няма категорична истина ;)
Не бих правил такива крайни заключения,като това че бодибилдинга е вреден,но дайте и да не сравняваме предимствата на бодибилдинга пред спортове като кросфит,лека атлетика,борба и т.н. Просто е смешно и то много :)
Защо да не ги сравняваме? Нима постиженията на един Арнолд, Фронинг, Джонсън, Валентин Йорданов не са достойни всичките за уважение? Или ще ми кажеш, че Веско Топалов е по-малко достоен за уважение от Ивет Лалова например. Стига с тая спортна елитарност. Вместо спортуващите да се подкрепяме и уважаваме, пак се делим на класи, спортове и групички. Аман от тоя балкански синдром вече!
Искаш ли да ти пратя ....Искаш, ама няма .... :)
Ей Боби, усвоил си някои женски техники във воденето на спорове ...много долно :)
Хайде ето все пак, да не кажете, че съм чак такава гад :) :
http://eurheartj.oxfordjournals.org/content/early/2011/12/05/eurheartj.ehr397.abstract
http://circ.ahajournals.org/content/114/22/2325.abstract
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21330616
http://circ.ahajournals.org/content/123/1/13.short
Ето и една статия на д-р Меркола по темата (вътре цитира и още няколко проучвания):
http://fitness.mercola.com/sites/fitness/archive/2012/01/25/cardio-may-damage-heart.aspx
Заключенията му са много интересни - дълготрайното кардио уврежда сърдечния мускул, но интервалното трениране до голяма степен минимизира вредите от продължителното кардио.
Много е трудно да се интерпретират самите проучвания, защото са проведени или върху състезатели в маратонски бягания, или върху плъхове, а и двете групи не говорят много за средния трениращ. Единственият извод, който мога да си направя, без да рискувам да преувелича, е, че “много хубаво не е на хубаво”. :) И все пак имайте едно на ум, че не всичко, което на пръв поглед изглежда полезно, е такова в големи дози.
За проф. Павел Добрев не знам дали има нужда да говоря. Достатъчно е да се напише името му в гугъл.
http://www.bb-team.org/articles/783_intervyu-s-profesor-pavel-dobrev
http://www.vratovrazka.bg/Здраво-тяло/Фитнес-без-граници-с-проф.-Павел-Добрев.html
http://www.nsa.bg/bg/faculty/department/branch,23/subpage,117
Силовите упражнения, за които говори професорът, по същество са силов бодибилдинг.
Марто, знаех, че си харесваш кросфита, но не очаквах, че толкова силно мразиш де що има спорт, който не ти допада. :) Прочети специално второто интервю на проф. Добрев. :)
Мнението беше редактирано от Boby_ на 12.02.14 13:16.
12.02.14
13:16
Аман от тоя балкански синдром вече!
Не е балкански, в случая :)
Най-бруталната(като количество) химия взимат билдърите.
Щангисти и лекоатлети, особено най-големите бичмета взимат медицински дози. Те толкова им трябват, а и чичо доктор ги чака постоянно за проверки.
Разговора е готин, но е за отделна тема, в която бих се включил и аз.
А Алекс е много готин, може да е дървеняк за някои неща, но като цяло не е далеч от истината по определени въпроси.
Сега всеки си стои зад неговата крепост, хвърля залпове, скръства ръце и чака ответния удар.
Индивидуално е за всеки и аха да се настроиш малко по-емпатично и хоп пак почваш, че твоето е най-добро.
И с бодибилдинг може да поддържаш много добра ОФ форма, и с кросфит, и с общи занимания по лета атлетика, гребане и други...айде за трибоя не съм сигурен, там съм с особено мнение.
p.s. давайте темата, че ще се разпиша:)
Мнението беше редактирано от slavko на 12.02.14 14:05.
12.02.14
13:23
Защо да не ги сравняваме? Нима постиженията на един Арнолд, Фронинг, Джонсън, Валентин Йорданов не са достойни всичките за уважение? Или ще ми кажеш, че Веско Топалов е по-малко достоен за уважение от Ивет Лалова например. Стига с тая спортна елитарност. Вместо спортуващите да се подкрепяме и уважаваме, пак се делим на класи, спортове и групички. Аман от тоя балкански синдром вече!
Изместваш темата,не говоря за постижения на атлети или това дали са достойни за уважение.Още в най-горните мнения на страницата Боби и Алекс говориха за позитивите от даден вид спорт.Повечето неща са доста индивидуални и търпят изменения,има различни гледни точки и така нататък.Аз говоря за позитиви като развиване на качества - сила,силова и сърдечно-съдова издръжливост,функции на опорно-двигателния апарат,мощност и т.н. Естествено,че за някои бодибилдинга може да влияе по-добре,поради лични причини - голям стрес в работата и съответно желание за нещо по-леко за разтоварване,което да свали напражението,а не да се размазваш в залата,невъзможност за практикуване на подобни тренировки поради здравословни причини или други и така нататък,но аз не говорех за това,а за функциите ,които развиват комплекните спортове, с които съм дал пример и бодибилдинга.Наистина ли има някой,който твърди,че предимствата на бодибилдинга в сравнение с тези спортове са повече ?! :D:D:D
12.02.14
13:26
Наистина ли има някой,който твърди,че предимствата на бодибилдинга в сравнение с тези спортове са повече ?! :D:D:D
Марто, изпадаш в абсолютизми пак ;) За теб - не. За друг - да. За трети шахмата развива най-много качества, а кросфита, трибоя и билдинга са булшит ;)
Хора, чете и коментирате много избирателно, хващайки някакви изречение извън контекста и се получават малко безсмислени спорове...
Наистина ли има някой,който твърди,че предимствата на бодибилдинга в сравнение с тези спортове са повече ?! :D:D:D
Марто, всички спортове без изключение по същество са мерене на пишки в различни области. Измисляме си правила, изваждаме си ги на тезгяха и побеждава този, на когото му е най-голям... спортният успех. В това отношение няма никаква разлика между бодибилдинг, фигурно пързаляне, кросфит и вдигане на тежести. Всеки спорт развива онези качества, които се измерват и в добавка (като страничен ефект) и някои други. Нито повече, нито по-малко. Това, че ти смяташ качествата, необходими за успехи в кросфита, за по-ценни от тези в бодибилдинга, си е твое право. За мен е обратното и не виждам кое точно прави моето мнение по-малко валидно от твоето.
Ако ще правим такива категорични изказвания, най-ценни са качествата, необходими за победа на състезание по математика. Измежду хората, които ги притежават, много малко не успяват да се реализират в живота. :)
Ако ще правим такива категорични изказвания, най-ценни са качествата, необходими за победа на състезание по математика. Измежду хората, които ги притежават, много малко не успяват да се реализират в живота. :)
Неприятно, но факт :-)
Не можеш да “виниш” бицепсовото сгъване и френското за това,че кръвното ти е и пулса в покой са ти се нормализирали.
Понеже в бодибилдинга освен тия две упражнения, друго не се прави, нали?
Но АКО целта ти е само здраве и тонус,тоест гледаш в перспектива,то има много,много по-добри варианти от бодибилдинга.Най-малкото спортове,които тренират сърдечно-съдовата издръжливост като бягане на дълги разстояния,колоездене,плуване и т.н имат благоприятно влияние върху сърцето именно поради този факт и отново ще е смешно да се сравнява бодибилдинга с тях,ако, ПОВТАРЯМ ,целта на трениращия е само здраве и тонус,а не външен вид.
Не бих казал, че са по-добри варианти и Боби по-горе е дал някои линкове за размисъл.
Пък дори и да не е така,в това да направиш 4 серии лежанка с по 2 минути почивки,после малко кик бек,пек дек,флайс,разгъване и сгъване и т.н ,всичко към 1 час,от които си тренирал 3 минути, за мен НЕ Е ТРЕНИРОВКА,а ташак
....,а не да се размазваш в залата....
Аз пък мисля, че тренировката трябва да има някаква ЦЕЛ, а не просто да е размазваща.
Една трибойска тренировка има точно определена цел - да ти повиши макса на лег (примерно). И ако за целта трябва да правиш 5 серии по 2 повторения с 10 мин. почивка между тях, и накрая на цикъла вдигаш повече, то такава тренировка е ефективна. Много важно, че не си се размазал на пода, нали на състезанието ще мачкаш?
От друга страна, ти може и да се смачкваш на всяка тренировка, но ако накрая не си по-силен, по-бърз или по-издръжлив (или каквато е там целта), то какво точно правиш и защо?
Какви са тия предимства на другите спортове и какви качества се развиват при тях? Които обаче да са приложими извън специфичния спорт?
Мнението беше редактирано от Петко К на 12.02.14 14:49.
12.02.14
14:52
Аз бих го твърдял. За средностатистическият човек, който прекарва деня си обездвижен и е изложен на рискове от затлъстяване и мускулна атрофия, бодибилдинг-а или фитнеса, както е по-популярен, е едно от най-лесните и рационални решения. Особено за хора след 30 годишна възраст.
Нашето гардже си е най хубаво !!! :)
Какво е бодибилдинг? Културизъм за начинаещи ли е ,или просто по добра визия?!?!
Количество,или качество ? Кое е по важно?
И винаги стигам до следния въпрос кое е по фукционално, бодибилдинг или кондиционните тренировки?
Последван от най важния въпрос,кое е по здравословно?
12.02.14
16:30
За времето, през което правим този сайт, си дадох сметка, че едно от най-важните градивни стъпки е да успееш да се пазиш от дискусии като тази.
Нямат стойност термините, които се използват, след като всеки намира различно значение зад тях.
Бодибилдинг може да е всичко - от момчетата с размери на холна гарнитура, през биатлонистите, до щангистите и тези неземни богове - кросфитърите. В края на краищата всеки човек работи върху тялото си по начин, по който то да даде желаните резултати в дисциплината му.
Функционални тренировки? Хайде стига, че коя тренировка не е функционална? Всяко движение, което извършваме, е с определена функция, дори да не го осъзнаваме. Дали ще е сгъване за бицепс или обръщане на щанга - движението, тренировката, винаги са функционални.
Здравето? Здраве е това състояние, което имаме даром, преди да започнем да лекуваме или умрем. Всичко, което правим, преди да се стигне до това (и заради което не се стига), бихме могли да наречем “здравословно”.
И това, забележете, е моето скромно мнение, написано по диагонала, без претенции да знам или да съм постигнал много по тези линии.
Ще ви кажа обаче, че според мен проблемът не е в намирането на обяснение на горепосочените. Проблемът е онази необоснована в много случаи нужда да имаме или да бъдем контра:
Бодибилдинг срещу Кросфит
Кросфит срещу Силов трибой
Вегетарианци срещу Месоядни
Давид срещу Голиат
ЦСКА срещу Левски
Черни срещу Бели
КГБ срещу ЦРУ
Галена срещу Преслава
Чоко срещу Боко
Много неща на този свят са просперирали, само защото са били контра на нещо по-голямо, та да може онези, които не го харесват, да си намерят своето общество и истина.
Дали искате да сте по-бързи, силни, издръжиливи, високи, релефни, тежки, леки, криви, прави - това, което ни обединява е мотивацията да го постигнем и обменим гледни точки как.
Това не значи да мислим еднакво, но да се учим взаимно. Всеки с каквото полезно може да сведе като знание от своя интерес и хоби.
:)
12.02.14
16:41
Хора, чете и коментирате много избирателно, хващайки някакви изречение извън контекста и се получават малко безсмислени спорове...
Абсолютно ! Вече почвам да го разбирам Алекс,не знам какво четете,но определено извъртате нещата и леко променяте темата.Кажете сега,ще дискутираме ли или всеки ще си пише неговото?
Това, че ти смяташ качествата, необходими за успехи в кросфита, за по-ценни от тези в бодибилдинга, си е твое право. За мен е обратното и не виждам кое точно прави моето мнение по-малко валидно от твоето.
Боби,кой и къде е говорил за моите разбирания или твоите ? Мисля,че говорихме за качествата,които кросфит и други спортове развиват и които бодибилдинга развива,а не моите или твоите разбирания ? Тях ги остави,ясно е че сме с различни приоритети.
Та така,малко въпроси с повишена лесност.
Кое развива по-добре сърдечно-съдовата издръжливост? - Многоставни базови упражнения,които се изпълняват едно след друго за време,често с дълга продължителност,което налага поддържането на висок пулс за продължителен период от време или изолирани упражнения изпълнявани с ниска интензивност и дълги почивки.
Кое развива по-добре силовата издръжливост? - Многоставни базови упражнения,изпълнявани във високи бройки ( 30,21,15) или изолиращи, изпълнявани в бройки 3-5-8-12 ?
Понеже говорихте за здравето,от здравословна гледна точка,кое е по-добре - да имаш здраво и тренирано сърце,нормално кръвно и пулсв покой и добра мускулна издръжливост или да се задъхваш като тичаш за рейса и да качваш стълбите от 10тия етаж с почивки ?
Тука не спорим за и против окупацията на СУ,а говорим с факти.Кое развива по-добра издръжливост и има по-голям принос в реалния живот ? Как се прави издръжливост ? Така и така.Точка.Тука спор не може да има по тия въпроси по-горе,всеки който не е съгласен с тях,може със същия успех да тръгне да ни убеждава,че небето не е синьо,а е розово на точки.
Дал съм примери как тренират множеството кросфитъри и бодибилдъри,което също е факт.Така че Петко,няма нужда да се хващаш пак за тия малки примери,това е ясен признак на човек без аргументи,а не мисля че ти си такъв,така че дай по същество.Като толкова искаш,смени думичките изолирани по-горе с базови.Резулата е същия.
Не бих казал, че са по-добри варианти
Написал съм го 2 пъти в тия примери,които съм дал - говорим само за здраве и тонус! Твърдиш,че фитнеса конкретно е по-добър от плуването и колоезденето ?! Надявам се,че се шегуваш....
Мнението беше редактирано от Intolerante на 12.02.14 16:52.
12.02.14
16:42
Нашето гардже си е най хубаво !!! :)
Какво е бодибилдинг? Културизъм за начинаещи ли е ,или просто по добра визия?!?!
Количество,или качество ? Кое е по важно?
И винаги стигам до следния въпрос кое е по фукционално, бодибилдинг или кондиционните тренировки?
Последван от най важния въпрос,кое е по здравословно?
На професионално ниво според мен няма здравословно, почти всичко се зоби с идеята за краткото време, което имат да спечелят повече титли, слава и $$$. После се пенсионират и отдават на възстановителни операции и трансплантации :)
На аматьорско ниво не ме вълнува- там един олигофрен може да се контузи и от нищото, безопасни упражнения и спорт за него няма :)
Написал съм го 2 пъти в тия примери,които съм дал - говорим само за здраве и тонус! Твърдиш,че фитнеса конкретно е по-добър от плуването и колоезденето ?! Надявам се,че се шегуваш....
Да. И не се шегувам.
12.02.14
16:46
Аз бих го твърдял. За средностатистическият човек, който прекарва деня си обездвижен и е изложен на рискове от затлъстяване и мускулна атрофия, бодибилдинг-а или фитнеса, както е по-популярен, е едно от най-лесните и рационални решения. Особено за хора след 30 годишна възраст.
Най-лесното за какво ? За да се чувстваш добре,за външен вид и самочувствие - ок,за това не споря(въпреки че за първото има доста по-добри варианти,но това е индивидуално).Но ние не говорихме за това,а за качествата,които развива бодибилдинга и кросфита ? Естествено,че някой който е целодневно подложен на стрес и е затлъстял,с високо кръвно,висок холестерол,мускулно атрофирал и т.н ще започне от най-лесното,никъде не съм казал,че трябва да почне да прави фран и грейс.
Това,което си цитирал е в контекста на качествата,които изграждат тези спортове и бодибилдинга при средно ниво атлети,а не при хора,като горния пример.Мисля,че е ясно.
12.02.14
16:50
Мога да допълня само с малко Solomon Kane, който между другото отново е много прав (bow) :
Има изследвания(не ми се търсят сега), че функционални силови натоварвания(да ги наречен така условно) в дългосрочен здравословен план са много по-подходящи от чиста бодибилдинг методика. Мога да ви го подкрепя с конкретни примери, обаче не познавате хората и ще увиснат ей така. Тук обаче подозирам, че се намесва един недооценен компонент - предишна спортна дейност ;)
Ако говорим от чисто теоретична гледна точка продължителното монотонно кардио, на което се приписват много злини, не спада нито към функционалните натоварвания, нито към фитнеса.
Кросфита между другото също не бива да бъде приеман за 100% функционално натоварване, да не кажа, че там процента функционалност е под 50% (моля кросфитърите да не ми подскачат, мога да се аргументирам унищожително) :)
Ако пак се обърнем към теорията - за възрастен и зрял организъм, които влачи съпъстващи проблеми нито фитнес, нито фукционалното натоварване в чистия му вид(примерно кръгова) са най-подходящи. Решението за здравословно прилагане на спортна активност би бил нещо от сорта на 30% “Свежи единички”(силов елемент), 20% краткотрайни интервални натоварвания, 30% дихателна техника(примерно която и да хванете вътрешна Ци Гун схема) и 20% разтягане и релаксация(примерно йога). И това всичко не наведнъж, ами разделено и подредено спрямо предишната активност.
И поздрав с любимия ми “дядо”(почина в края на октомври 2012), на който Павел Добрев, Джак Круз, Чарлз Поликин и братята Уайдър и вода не могат да се наредят да му носят :
Мнението беше редактирано от James Hinks на 12.02.14 16:57.
12.02.14
16:56
Кое развива по-добре сърдечно-съдовата издръжливост? - Многоставни базови упражнения,които се изпълняват едно след друго за време,често с дълга продължителност,което налага поддържането на висок пулс за продължителен период от време
Горе долу да, въпреки, че има по-добри варианти ;)
Кое развива по-добре силовата издръжливост? - Многоставни базови упражнения,изпълнявани във високи бройки ( 30,21,15)
Категорично не.
Мнението беше редактирано от James Hinks на 12.02.14 16:56.
12.02.14
17:03
Да. И не се шегувам.
Това как ще се чувстваш,практикувайки даден спорт е доста индивидуално.Теб примерно,не те кефи да тичаш,а да вдигаш тежко,друг го кефи да е слаб,но издръжлив - следователно ти ще се чувстваш по-добре и ще имаш по-добър тонус от фитнеса,а той от тичането примерно.Така че,според мен трябва това за тонуса да го оставим - индивидуално е и зависи от нагласата на трениращия.
За здравето в дългосрочен план,обаче,нещата не са точно така.Сега, говорим за средностатистическия трениращ,който го прави за кеф,а не за състезатели,които ги бухат с ЕПО и хормон,нали така ?
Понеже сте по статиите,има хиляди статии,които подкрепят благоприятното влияние на продължителните аеробни натоварвания върху сърцето,за по-кратко да му викаме “кардио”.Съгласяваш ли се,че масата при масата бодибилдинг трениращи за такова нещо не може да става и дума ? Не можем да слагаме всички под общо знаменател,за това винаги говоря за масата,естествено има и изключения...колко хора правят кардио след силовата си тренировка ? 1 на 10 според мен,на прима виста се сещам 6-7 души поне от форума,които тренират така,включително и ти,и не правят кардио.Та кажи какво мислиш за това и съгласен ли си или не,за другите негативи и ползи е ясно,че храненето е главния фактор,но тук говорим за тренировките.