17.02.14
00:45
Здравейте,
От 2 седмици ходя на фитнес. Правя тренировки за отслабване, които започват с 10 мин. крос тренажор, упражнения с тежести и 30 мин. пътека за финал. След пътеката имам световъртеж, който не преминава. Ако не ходя 2 дни на тренировка, на третия ден се чувствам добре. Възможно ли е да е от пътеката и дали мога да я заменя с друг уред?
17.02.14
05:31
Привет,
Правилно ли разбирам, че 2 дни след тренировката ти се вие свят и чак на третия минава?
17.02.14
09:59
Да, точно така. 2 дни съм с постоянен световъртеж.
17.02.14
10:30
Предполагам става въпрос за проблем с храненето и възтановяването от тренировките, а не за неврологичен проблем. Не смятам, че проблемът щеше да изчезва, ако беше нарушен вестибуларният апарат.
Когато всичко е преминало и се чувстваш добре, има ли определено движение на главата (наклон напред, назад, встрани или ротация встрани), която да те кара да се чувстваш замаяна? Когато стоиш неподвижно, имаш ли усещането, че главата ти се движи или завърта в определена посока, но реално да стои неподвижно?
Застани също така пред огледалото и си изплези езика и гледай дали ще успееш да го изплезиш право напред или ще се изплезиш само вляво или вдясно. Трябва да успяваш да го изплезиш право напред без проблем.
При наличие на някое от горните, (може би) става дума за неврологичен проблем и съответно ще е добре да се консултираш с невролог.
Междувременно, би ли описала начина си на хранене (+ пиене на вода и други течности) и тренировки, почивката и ежедневието си?
Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 17.02.14 10:31.
17.02.14
10:57
Благодаря ти за отговора.
Водя ужасно заседнал живот. На 34 години съм с дете на 6 години. Не работя. По време на бремеността качих 40 кг, които за 6 години не свалям...сваля 20, кача 10…И сега реших, че е време да поспортувам. Та накратко. Отидох в залата, инструктурът ми изготви хранителен режим: сутрин 3 белтъка + 1 жълтък + 50 г овесени трици; след 2,5 часа 50 г сурови орехи/бадеми + 1 ябълка/грейпфрут; след 2,5часа 150г пилешко + зелена салата; 2,5 часа по-късно пак ядки и плод; след 2,5 часа филия пълнозърнест хляб + пилешко и накрая вечеря 150г риба/пиле + зелена салата.
Спазвам режима на около 80%, общо взето храненето с хляба преди вечеря го пропускам и закуската ми е от 2 белтъка, без жълтък + овесени трици. Уча се да пия вода. Преди режима пиех по чаша вода на седмица, сега се мъча да пия поне 2 л на ден..
Направих си пълна кръвна картина + захар, триглицериди, холестерол и пикочна киселина. Всичко е ок, с изключение на пикочната киселина. За това спрях жълтъците и намалих пилешкото.
17.02.14
18:23
М-да. Поставили са те на гладуващ високопротеинов режим. Високата пикочна киселина е заради високия прием на протеин. Нормално е, особено при атлетите (дори и обикновените фитнес ентусиасти), които приемат повечко протеин, да имат завишена урея. Не мисля, че това трябва да те притеснява.
Та, върти ти се главата, защото приемаш изключително малко енергия и то основно от протеин, който трудно се използва за енергия от организма. За това са нужни въглехидрати и мазнини, а при теб те са нищожни. Дори ти си махнала и част от малкото като си изключила хляба и жълтъка, ако това представляват всичките 20%, които не спазваш.
Ако и тренировките са 4-5 пъти в седмицата, картинката става още по-ясна.
Хубаво е, че пиеш по повечко вода. Ако не успяваш 2 л дневно, положението ще става още по-кофти.
Смятам, че преправянето на храненето ще оправи нещата, като тренировките (интензивност, времетраене и честота) се синхронизират с храненето. Няма как да ядеш колкото Бог да прости и същевременно да тренираш като профи атлет. Поне няма как в дългосрочен план.
Предлагам да започнеш да отделяш известно време в четене на статиите за хранене в изданието на BB-Team, а с инструктора да обсъдите промяна в храненето. Обясни му, че ти става лошо и сегашното положение не ти влияе добре.
Предложи да увеличите поне мазнините и калориите като цяло. Съмняваме ако наистина имаш голям проблем с теглото, да трябва да караш на по 1200 калории дневно.
Форумът също остава на разположение за съвети и помощ. :)
Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 17.02.14 18:25.
17.02.14
20:29
Казваш храната ми е малко? Аз съм уморена от това често хранене и се чувствам постоянно преяла :))) Но очевидно си прав, попрочетох доста неща и утре ще говоря с инструктора да измислим нещо друго.
Благодаря за съветите!
18.02.14
12:02
Ако от това количество храна се чувстваш постоянно преяла, мога да заложа, че досега си яла още по-малко.
Една моя приятелка беше по същия начин. Захвана се да се стегне и ме помоли за съвети. Дадох и някои насоки и започна да се храни редовно и както трябва, съответно и спортуваше.
В началото и беше тежко, но след това ми споделяше как като седнат в обедната почивка с колегите, тя изяжда количество като за 2-ма от тях и е ставала леко гладна от масата...и слабееше и влизаше във форма. :)
Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 18.02.14 12:03.
18.02.14
12:15
Не знам дали съм яла по-малко, но със сигурност се харанех неправилно. Веднъж на ден, вечер разбира се. Като цяло никога не съм обичала въглехидрати (тестени и сладки неща, ориз, картофи..), но пък пиех алкохол...И така, сега твърдо съм решена да сменя начина си на живот и се надявам да свикна скоро :)
Пази боже от такива инструктори.Слушай Тихомир ,оправи храненето,дай на тялото гориво за тези тренировки и всичко ще се нормализира.
06.04.15
11:00
Здравейте,
аз имам същия проблем с пътеката. В момента, в който сляза от нея, имам страшен световъртеж, който продължава около 30мин. Наскоро си я купих и до сега съм я ползвала едва 3 пъти - по 20-30мин бързо ходене, като към края намалям постепенно скоростта. Вчера като ми стана пак така, веднага измерих кръвно и захар - всичко си беше в норма. Вдигам пулса до 140, след което намалям скоростта, за да спадне. Водя доста заседнал начин на живот - по цял ден съм на бюро. От 3 месеца започнах да се движа повече, като изминавам по 2-3км пеша (но навън нямам този проблем). За този период свалих и 15кг, но имам още доста за сваляне. Не съм на диета, а изключих захар, бяло брашно, пържено... Преди време имах пробелми със захарта (падах под долна граница) и инсулина, това беше и причина за многото ми килограми. Към днешна дата тези показатели са в норма и предполагам, че и това е една от причините да отслабвам. Толкова се радвах, че си купих пътека, а сега..... си ме е страх да се кача на нея. Дали е възможно с времето това да си отмине или да тръгвам по лекари?
07.04.15
14:17
Мила, най-добре върви на специалист- има огромен диапазон увреждания на средното ухо, които не може да коментираме във форум.
Един преглед при невролог или по-скоро ОТОНЕВРОЛОГ не струва много, а повече няма да се чудиш за световъртежа. В никакъв случай световъртежът не е нормално състояние и не трябва да чакаш да ти мине.