27.02.14
16:16
Здравейте!
До преди година-две бях доста пълничък и реших да започна да се занимавам с фитнес,а и спорт като цяло.Без конкретен хранителен режим успях да сваля около 10 килограма и същевременно качих мускулна маса.Сега обаче съм твърдо решен да изчистя останалите мазнини по тялото ми и смятам ,че без хранителен режим няма да успея.Затова се допитвам до вас за съвети и критики към един режим,който си измислих,но не знам до колко е правилен.На 16 години съм,около 1,70м висок,76 кг.По формулата от форума изчислих,че КБ ми е 2864 калории.От него вадя 300 и получавам 2564 калории.(Във формулата съм заместил с коефицент 1,55,но всъщност ми се събират и по 7 дни активност,тъй като тренирам волейбол ,а и спортуването с приятели ми е хоби).Преди да напиша импровизираното меню искам да кажа,че за мен е по-важно да се науча да се храня правилно (това ще е по-лесно ако имам конкретен режим) .Също така за мен е важно да приемам достатъчно от нужните ми вещества ,за да могат тренировките да бъдат пълноценни.Тук следва да кажа ,че не разполагам с кухненска везна и за момента не ми се иска да си купувам,затова “стрелям на посоки” като определям по колко да ям,но както казах -за мен е по-важно да се храня правилно.
Ето и режима:
Първо хранене-закуска:6-7 суп.лъжици овесени ядки+кисело/прясно мляко +1 яйце
Второ хранене:Сандвич с 2 пълнозърнести филии+ резен пушено месо/или кашкавал+1 яйце
Трето хранене-обяд:За обяд най-често има някакво месо,ориз,картофи,леща,боб,зеле и други храни,които смятам са подходящи.Както може да е само месо примерно така и може комбинирано.Например мусака.Мога да си купувам някакво месо от магазина ако сметна,че е твърде постно :) . Тука може би ще хапвам купичка...
Четвърто хранене(преди тренировка):Тука мисля да хапвам няколко ореха или някакви други ядки,или 2-3 лъжички тахан с малко мед или маслини ,въобще тука се нуждая от съвети какво мога да хапвам...
Пето хранене-вечеря:Мисля за пето хранене да хапвам извара и някакъв плод или 2 бъркани яйца с извара,или някакво месо...Честно казано не знам какво е подходящо.Тук се нуждая от съвет какво извара да си купувам,дори и марка може да споделите ,от която сте доволни откъм цена и качество.
Както виждате използвам лъжици,купички за измерване,затова искам да знам дали хранителните вещества са достатъчни,дали не превишавам калориите и т.н.Ако имате забележки ,моля да ме поправите и ако е възможно по-конкретно-например:яж 2 яйца за закуска или не яж това...
Ако съм изпуснал нещо -съжалявам.Благодаря предварително за съветите,които се надявам да ми дадете :) .
27.02.14
16:51
Първо и второ хранене ок ми се виждат, ама после за обяд яж салата плюс пилешка пържола фила да кажем. Преди тренировка кафе+фреш грейпфрут, хапвай извара, риба тон, пий зелен чай... Не мога да ти помогна съвсем, защото не разбирам толкова, ама това е което мога да ти кажа : )
27.02.14
19:44
Благодаря!За мен всяко мнение е важно :) .
02.03.14
12:18
Ще съм благодарен на още мнения,за да разбера дали съм се насочил в правилната посока :).