Покачване на здравословно тегло

02.03.14
21:15

Привет на всички! Ето я накратко моята история:
Никога не съм била с наднормено тегло, но имах мазнинки за чистене основно по бедрата и корема. Миналата година започнах да спортувам активно и изцяло промених хранителния си режим. Естествено, отнеми известен период на проба-грешка, но намерих най-подходящата програма за мен. Всичко вървеше идеално - имах стегнато добре оформено тяло, чувствах се добре, нямах здравословни проблеми. Въпреки че бях доволна от резултатите, реших, че мога да изглеждам още по-добре. И така тръгнах по грешния път - намалих калориите и увеличих тренировките, в резултат на което преминах здравословните граници.
Сега съм с няколко килограма под нормата, горната част на тялото ми е като вейка, дупето ми се стопи, а мускулите на краката ми изглеждаш твърде големи в сравнение с останалата част. Искам да си върна старата фигура като кача малко мускулна маса при минимално покачване на подкожните мазнини, но не знам как да го направя. Четох много противоречиви мнения по тема и напълно се изгубих. Посъветваха ме да увеличавам постепенно броя на калориите с 100-200 на седмица. Пробвах това и нямаше никакъв резултат. Лесно ми е да добавя направо 600 калории отгоре, но ме е страх, че ще се превърнат в мазнини и отново ще изглеждам отпусната като в началото. Не знам нито какви тренировки да правя, нито колко често, както и какъв хранителен режим да избера.
Вече всички ми казват, че изглеждам твърде слаба, което ме отчайва още повече.
Ще съм безкрайно благодарна на всеки, който ми даде някакъв съвет или насоки!

Няма как да качиш САМО мускули - с тях неизбежно ще се вдигнат малко и процентите подкожни мазнини - законът на физиката.

Мнението беше редактирано от Графиня фон Дачева на 02.03.14 23:34.

Колко калории приемаш в момента и как тренираш, опиша цялостното си хранене и тренировките си.

03.03.14
08:23

Тренирам 4-5 пъти седмично: редувам горна и долна част, почивка, и пак отначало, като в дните за горна част правя и ок. 20 мин HIIT, а отделно понякога имам един ден само HIIT.
За HIIT използвам такива клипчета http://www.youtube.com/watch?v=AFStdx5SCEE . Иначе наблягам на основни упражнения - клекове, напади, римска тяга, лицеви опори, планк, кофички и т.н. Правя ги със сравнително малка тежест.
Относно храненето съм на нещо средно между НВД и РБД. В някои дни приемам около 120гр. белт, 50гр мазн. и 100-110 гр. въглехидрати, а в други ограничавам въглехидратите до минимум. Калориите на ден ми излизат между 1250 и 1400. Като храна може да се каже, че съм изчистила всичко вредно - никакви вафли, шоколади, газирани напитки, бяло брашно, junk food.
Това е в общи линии. Ако съм пропуснала да добавя нещо, питайте.

С малка тежест няма да качиш мускулна маса,нито с 1200-1400 калории на ден. Колко кг си?

03.03.14
13:24

около 50 кг

http://www.bb-team.org/articles/914_kalorien-balans-i-kalorien-optimum Погледни тази статия и си сметни колко калории ти е базовият метаболизъм (в покой), след това го умножи по коефициент за активност и ще получиш колко калории трябва да приемаш, за да поддържаш килограмите си. Според мен ти приемаш калории сякаш си в дефицит, а на всичкото отгоре трябва да качваш, демек да си в излишък :)

03.03.14
16:58

Изчислих, че BMR=1365, умножено по 1,55 прави около 2115kcal. Към каква диета т.е. съотношение в:б:м да се насоча?
p.s. Чудя се дали този калкулатор ще ми свърши работа, стига да знам какви проценти да сложа

Можеш да погледнеш темата за РБД или въглехидратна ротация :)

04.03.14
08:08

казано от Adriana Dacheva на 03.03.14, 18:26:

Можеш да погледнеш темата за РБД или въглехидратна ротация :)

Напълно съм съгласен Ади,според мен трябва да си набавяш нужните калории и да тренираш с по-големи тежести :).Успех с целите

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1