Оптимално време и начин за печене на фъстъци

07.03.14
15:02

Пренасям темата тук, за да е полезна на всички.

казано от James Hinks на 07.03.14, 13:34:

Фъстъкът не е ядка от костилкова или орехова култура, той е бобово растение и кисненето с нищо няма да помогне, а консумацията му суров не носи полза.

Какво е оптималното време (и начин) за печене на фъстъци във фурната, ако искаме да запазим максимално хранителните им вещества?

Темата беше редактирана от Yakovliev Y. на 07.03.14 15:02.

07.03.14
15:25

Няма оптимално време. Зависи от градусите във фурната, зависи от влажността им...Ако не ги допечеш, остават меки, ако ги препечеш се овъгляват.
Ако искаш да запазваш нещо, яж ги сурови. Не всички стомаси обаче ги понасят добре. Принципно не са толкова ценна храна, чиито съставки не можеш да си набавиш от другаде. Аз лично използвам фъстъците и маслото им единствено за разнообразяване на менюто.

07.03.14
15:40

казано от Маргарита Манева на 07.03.14, 15:25:

...Принципно не са толкова ценна храна, чиито съставки не можеш да си набавиш от другаде...

Така е, но от друга страна са евтина алтернатива на далеч по-скъпите ядки. Това може да е от значение за доста хора.

А за самото печене... Колкото и да ги печеш, важно е също така да ги извадиш от фурната малко преди да са готови - докато са горещи, продължават да се “допичат”. Имал съм една-две неприятни срещи с този ефект. :)

Мнението беше редактирано от Boby_ на 07.03.14 15:42.

07.03.14
15:51

казано от Маргарита Манева на 07.03.14, 15:25:

Няма оптимално време. Зависи от градусите във фурната, зависи от влажността им...Ако не ги допечеш, остават меки, ако ги препечеш се овъгляват.
Ако искаш да запазваш нещо, яж ги сурови. Не всички стомаси обаче ги понасят добре. Принципно не са толкова ценна храна, чиито съставки не можеш да си набавиш от другаде. Аз лично използвам фъстъците и маслото им единствено за разнообразяване на менюто.

И аз за това ще ги ползвам, фъстъчено масло за разнообразие от време на време. Ясно е, че като състав има по-качествени алтернативи. Маргарита, на каква температура ориентировъчно да ги запичам? Да ги мия ли преди това? Мерси.

Мнението беше редактирано от Yakovliev Y. на 07.03.14 17:17.

07.03.14
16:29

При мен не съм забелязала да се “допичат” извън фурната. Аз лично ги поръсвам с морска сол и леко ги навлажнявам с вода, за да полепне солта.Пека ги на около 180 градуса, ве=реме не съм засичала, следя ги.
За по-евтина алтернатива на ядките не мисля че може да става въпрос, тъй като са несравними по качества. По-скоро ги ползваме за мезе или за дояждане от време на време. ;)

07.03.14
18:15

Най-лесно да разбереш е да ги опитваш от време на време.

Модерация: Мнение без връзка с темата!

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 19.03.14 23:14.

Фъстъците винаги остават меки докато се печат,чак след като изстинат стават хрупкави там е тънкия момент да не ги прегориш вадиш ги меки... Температурата е там някъде 180 градуса, по-ниско по-добре но за по -дълго време от/ около час . Изсъхват един вид на по ниска температура

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1